Dodaj do ulubionych

Uporczywy kaszel

17.10.14, 21:09
Córka 8,5 miesiąca od miesiąca kaszel. Przez ten czas 5 razy badał ją lekarz (3 różnych) i osłuchowo czysto, gardło bez zmian, czyli dziecko zdrowe. Ale kaszel jest. Mała kaszle jak śpi, i jakiś czas po przebudzeniu. Jest coraz gorzej, kaszel ją wybudza, jest na tyle intensywny ze powoduje wymioty, dziś w nocy 3 razy przebieralam siebie, córkę, zmiana pościeli. Ostatnio lekarz zalecił inhalacje z soli fizjologicznej, ale po 3 dniach raczej gorzej niż lepiej. Najpierw myślałam że to przez zęby, slini się mocno i dlatego kaszle, ale nie wiem, bo się pogarsza. Co robić, może jakieś badania? Mała się męczy, płacze a ja nic nie mogę zrobić sad
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Uporczywy kaszel 17.10.14, 22:06
      Kaszel infekcyjny trwa do 6 tygodni. Otwieraj okno, kiedy ma atak kaszlu a w dzien jak najwięcej wychodźcie na dwór. Przejdzie.
      • wilkowaona Re: Uporczywy kaszel 17.10.14, 23:04
        Podobny przypadek miała moja siostra ze swoją córka. Długotrwały meczacy kaszel, wielu lekarzy oglądało, osluchiwalo, osluchowo ok cały czas, gardło ok. W końcu zrobiła rtg, bo nie dawało jej to spokoju i nie przekonywał jej spokój lekarzy - dziecko wylądowalo w szpitalu z obturcyjnym zapaleniem płuc. Ale miała wtedy 2 lata. Ale tak wcale nie musi byc u ciebie oczywiście. Chciałam tylko zwrócić uwagę, ze nie zawsze osluchowo cos wyjdzie.
        Moze alergia? Suche powietrze? Ja mam uczulenie na alternaria, odkąd zaczęły spadać liście z drzew codziennie kaszle. Plesnie teraz szaleją. Moze idź z dzieckiem do alergologa/pulmonologa?
      • grajfrutt Re: Uporczywy kaszel 18.10.14, 02:24
        Ale czy kaszel to jedyny objaw infekcji? I tylko jak śpi? Jak jest aktywna nie kaszel. Śpimy przy otwartym oknie (teraz uchylonym) raczej chłodno (ok 18 stopni), w dzień sypialnia cały czas się wietrzy. Na spacer chodzimy, ale ona w wózku rzadko śpi, a jak nie śpi to nie kaszle. Najgorsze są noce bo śpiąca a kaszel spać nie daje.
        • klubgogo Re: Uporczywy kaszel 18.10.14, 10:52
          Kaszel może być od wszystkiego - infekcją dróg oddechowych (Bez kataru i innych objawów), od pasożytów, astma. Jeśli sam ni eprzejdzie (trzymalabym faktyczni edo 6 tygodni), idź do lekarza, weź skierowanie na rtg, zrób badanie na pasożyty, odstaw wszystkie produkty ze sztucznymi barwnikami.
    • ewa.misko-wasowska Re: Uporczywy kaszel 18.10.14, 11:34
      Witam,
      jeżeli kaszel jak Pani opisuje nasila się, należy szukać przyczyny. Owszem kaszel poinfekcyjny może utrzymywać się kilka tyg., ale ma tendencję do wyciszania. Niewykluczone że warto by było zrobić rtg klatki piersiowej, poza tym krztusiec u dzieci szczepionych może przebiegać niespecyficznie - zatem też należy go wziąć pod uwagę, a może to przewlekłe bakteryjne zapalenie oskrzeli. Warto zasięgnąć jeszcze jednej opinii,
      pozdrawiam serdecznie
      • pagaa Re: Uporczywy kaszel 22.10.14, 06:26
        Sprawdź jeszcze u innego lekarza. Możesz tez odrobaczyc dziecko, cEsto robaki wywołują taki nocny kaszel, tylko nie rób już badań kału, tylko poproś od razu o coś na robaki, pyrantelum np. Zgrzyta zębami w nocy? Śpi z pupa do góry? A Kataru ńie ma? Często w zatokach coś zalega i w nocy spływa, ale po lekach i inhalacjach powinno być lepiej;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka