Dodaj do ulubionych

co może jeść dziecko 4msc

22.10.14, 13:08
W internecie jest bardzo mało informacji na temat tego co może jeść dziecko 4msc... Wymieniony jest tak naprawdę tylko ziemniak, marchewka, jabłko. Nie ma rownież informacj jak po kolei dietę rozszerzać, co podawać najpier, przez ile czasu. Prosze o sugestie, rady i może jakieś linki...
Obserwuj wątek
    • myaka Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 13:16
      Mleko, mleko i jeszcze raz mleko.
      I tak powinno zostac do 6 m (a wlasciwie do konca 6 m.z.) malucha.
    • lee_a Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 13:28
      mleko, najlepiej matki

a wszystkie szczegóły znajdziesz w necie np:
      pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=52544
      tu cytat z zaleceń nowego schematu karmienia niemowląt
      Przez pierwsze sześć miesięcy życia mleko mamy pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie, niezbędne składniki pokarmowe. W drugim półroczu życia nadal dobrze byłoby, gdyby stanowiło podstawę diety powoli rozszerzaną o kolejne produkty. To samo dotyczy dzieci karmionych sztucznie i podawanych im mieszanek mlecznych. Pierwsze próby wprowadzania nowości można rozpocząć już w 5. miesiącu, kiedy obserwujemy, że maluch często się budzi w nocy i zaczyna się interesować dorosłym jedzeniem. W drugim półroczu życia, dziecko karmione mlekiem początkowym, może przejść na mleko następne, ale nie jest to sztywną regułą. Karmienie piersią może a nawet powinno trwać tak często i tak długo, jak chcą tego mama i dziecko.
      • lee_a Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 13:31
        i jeszcze coś również dla dla tych niekarmionych piersią:
        pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=83464
        • szonik1 Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 13:57
          Jak to co?
          Mleko.
        • nowamama2 Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 14:42
          Informacje o rozszerzaniu diety uzyskalam od pediatry. Ponadto mała nie jest karmiona piersią tylko mlekiem modyfikowanym. W schematy równiez sie nie wpisujemy ponieważ jest wysoka jak na swoj wiek i zapotrzeboanie ma na jedzenie wieksze. Waży idealnie proporcjonalnie do wzrostu.
          • tankky Re: co może jeść dziecko 4msc 28.10.14, 00:44
            Po co to pytanie?
            Chcesz usłyszeć, że może jeść kapustę z kiełbasą?

Troll.
    • tola2014 Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 16:28
      Rozumie, ze karmisz mlekiem modyfikowanym. To tak jak bylo u nas. Zaczęliśmy od warzyw- po kolei marchewka, ziemniak, pietruszka. Kolejno. Jak nic sie nie dzialo (a sie nie dzialo ) to kolejne. Potem owoce. Jablko, gruszka i co tam jeszcze po 4 m- cu. Powodzenia wink
    • asia_i_p Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 18:14
      Ja z moim pięciomiesięcznym zaczynam od dyni, po grudzie to idzie, prawdę mówiąc, za pierwszym razem wybuchnął płaczem, za drugim już nie, ale nadal nie bardzo wiedział, co ma z tym czymś w buzi zrobić. Jak mawia moja młodsza siostra "nie ma spiny", poczekamy. Następny etap jak już przywyknie do tej dyni, to będzie zagęszczenie jej kaszką manną, potem ziemniak albo brokuł (brokuł dawałam wcześnie córce i lubiła, ale znowu zupka z dyni i brokuła będzie brzydka kolorystycznie i jakoś mi to przeszkadza wink ). Potem pewnie spróbujemy jabłko, ale mówią, że z owocami lepiej poczekać, żeby najpierw dziecko polubiło warzywa.
      • ewelina.90 Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 20:25
        A nie pomyślałas, że za wcześnie rozszerzasz? Moje dziecie nie miało skończonych 6 mcy, ale rwało się do jedzenia. Teraz zna już 3 warzywa i jabłko i raczej chętnie wcina (brokuł tylko tak średnio)
        • asia_i_p Re: co może jeść dziecko 4msc 22.10.14, 21:32
          Pediatra zaleciła już rozszerzanie, żeby zdążyć z ekspozycją na gluten dopóki choć częściowo jeszcze karmię piersią. Nie jest to specjalnie kłopotliwe dla mnie ani dla dziecka, bo w niedzielę ugotowałam sobie tę dynię, zmiksowałam i pomroziłam w porcjach w silikonowych foremkach do pieczenia, biorę taką porcję, do rondelka, dolewam odrobinę wrzątku i rozmrażam na wolnym ogniu - pięć minut maks łącznie ze studzeniem, minutowa próba, czy tym razem mu się spodoba, szybkie mycie łyżeczki i miseczki i po sprawie. smile Pewnie się przedłuży, jak rzeczywiście zacznie jeść, no ale wtedy będzie się opłacać.
    • ashraf Re: co może jeść dziecko 4msc 23.10.14, 08:20
      Jezeli dziecko jest karmione mm, to mozesz zaczac rozszerzac diete miedzy skonczonym 4, a 6 miesiacem. Dziecko powinno dac sygnal o gotowosci - interesowac sie jedzeniem, chciec probowac, wyciagac raczki itd. Sa rozne szkoly rozszerzania, ja zawsze polecam zupy warzywne, poniewaz sprzyja to wyrabianiu prawidlowych nawykow zywieniowych. Na poczatku mozna np. podac ugotowanego w niewielkiej ilosci wody ziemniaka z marchewka, dynia lub cukinia w proporcji 2/3, do tego odrobina oliwy przed podaniem. Zaczyna sie od kilku lyzeczek i obserwuje dziecko. Jezeli je chetnie, nie ma problemow z trawieniem czy ze skora, mozna wprowadzac kolejne produkty, najlepiej dalej warzywa. Potem mozna podawac kasze bezglutenowe, owoce itd. Kiedy tylko dziecko bedzie w stanie samo jesc, warto dawac mu jedzenie do reki. ot i cala filozofia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka