izabel7640 Re: Do babybump 12.04.16, 20:25 Znowu muszę prosić o pomoc, bo nie wiem co robić . Młda 4 kwietnia skończyła pół roku. Od miesiąca na dwóch drzemiący, zasypiała już sama bardzo ładnie, ostatnio jakby zapomniała jak się zasypia, muszę chodzić i klepać po pupie, aby uspokoić. Ostatnie trzy dni: Pobudka 6:47 D1 9:29-11:01 (położona o 9:24) D2 13:59 - 15:39 ( położona o 13:49) Na noc zasnęła o 18:51 położona o 18:28 Pobudki: 21:30, 23:00(karmienie, nie spała przez 1,5h) 2:42/2:58/3:12, ccc: 8:52+1:30 Pobudka 6:40( wyjęta z łóżeczka) D1 9:33-10:20(położona o 9:23) D2 13:28-14:52 ( położona o 13:13) Na noc zasnęła o 18:10 położona o 17:55 Pobudki: 19:10, 2:00(karmienie) 2:53/3:08/3:18, ccc: 9:19+0:30 Pobudka 6:46 (wyjęta z łóżeczka) D1 9:37-11:07(położona o 9:29) D2 14:54-16:12( położona o 14:12) Na noc zasnęła o 18:55 położona o 18:48 2:50/3:47/2:43, ccc: 9:30+? Problemy: ma problemy z zasypianiem sama, a już bardzo ładnie zasypiała. Nie wiem czy ma za długie czasy, czy za krótkie. Miała już kilka nocy bez pobudki, ale tez kilka w ostatnich dniach kiedy budziła sie na karmienie dwa razy. Prośba o spojrzenie i jakieś rady. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 12.04.16, 22:29 Dlaczego przeszliście tak szybko na 2 drzemki? Odpowiedz Link Zgłoś
izabel7640 Re: Do babybump 12.04.16, 22:52 Przez tydzień nie udało się usnąć na trzecią drzemkę, wcześniej trzecia drzemka wychodziła koło 16 lub pózniej. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 12.04.16, 23:49 tydzień to bardzo krótko. 5 miesięcy i 2 dzemki to bardzo wcześnie, szczególnie przy tylu pobudkach w nocy. Jeśli dziecko dobrze śpi, to owszem, może przejść na 2 drzemki wcześniej, ale nie jeśli budzi się tyle razy w nocy. Napisz jak wygląda rytuał przed snem, przed drzemkami, w jakich warunkach śpi dziecko i jak zasypia na noc. Ja bym wróciła do 3 drzemek, bo logi pokazują, że masz bardzo przemęczone dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
izabel7640 Re: Do babybump 13.04.16, 07:40 No i dzisiaj spała do 6:00 bez pobudki. Rytuał to: zasłaniam rolety, śpiewam na rękach kołysankę, wkładam do śpiworka, wkładam do łóżeczka, "idziemy spać, spij smacznie kochanie, dobranoc" . Śpi w szumie w ciemnym pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
izabel7640 Re: Do babybump 13.04.16, 07:48 Jak przechodziliśmy na 2 drzemki miała tylko jedna pobudkę, max 30 min. Na 2 drzemiący już było dobrze, zasypiała ładnie, w nocy budziła sie raz lub wcale ( przy czasach 2:40/3/3). Potem z dwa dni miała słabsze drzemki i teraz jest gorzej. Ale jak teraz wrócić do 3 drzemek? Odpowiedz Link Zgłoś
homerek.1 Re: Do babybump 13.04.16, 09:43 Babybump, dziewczyny zerkniecie? Synek za dwa tygodnie skończy roczek. Było dobrze na czasach 3.0/3.5/3.5. Od tygodnia mamy pobudki o 5 rano oraz mega płacz i histerie przy zasypianiu. Sama nie wiem czy kłade dziecko za późno, czy za wcześnie......Jakieś sugestie? Dziękuje. Plan dnia: 6.00 zaczynamy dzień (przez wczesne pobudki nie utrzymam dłużej w łóżku) 9.00 -10.00 zasypia sam, bez problemu 13.30-14.30 troche gorzej z zasypianiem, ale w końcu zasypia 18.00 zasypianie na noc - tragedia. Mały zaczyna płakać jak tylko widzi łóżeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 13.04.16, 10:19 Jeśli nie ma pobudek w nocy to ja bym wydłużyła czasy stosownie do wieku 12m 3.15/3.30-3.45/3.30 ccc 10.15-10.30. Może pomóc bo wszystko się przesunie i zamiast spać 18 do 5 będzie spać 18.30 do 5.30, potrzymasz dłużej w łóżeczku np do 6.15 i D1 9.30-10:30, D2 14.15-15:15, sen nocny 18.45, może wstanie wtedy 5.45, nie wiem czy dobrze myślę ale kładąc o 18 i zaczynając dzień o 6 problem 5 rano pozostanie...Tak jakby Twoje dziecko ma 11h snu w nocy i 2h w dzień czyli 13h to ok dla roczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
homerek.1 Re: Do babybump 14.04.16, 08:13 Dziękuję Marellakarola. Tak masz rację - u nas jest wszystko przesunięte o godzinę. Czasów narazie niestety nie mogę wydłużyć bo Mały nie wytrzymuje dłużej niż ccc 10.5. Dzisiaj znowu wstał o 5, ale wyciągnęłam z łóżka o 6.10. Jutro postaram się 6.20 i mam nadzieje, że systematycznie będę przesuwać pobudkę do przodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 14.04.16, 09:29 Rozumiem, homerek. To jeśli nie ma opcji wydłużenia czasów to te same czasy ale liczone właśnie od późniejszej godziny. Systematycznie się dzień przesunie 6.10-18.10, 6.20-18.20. Super dzisiaj udało Ci sie przetrzymać. My właśnie mamy problem z pobudką nawykową o 5.40 przy dobrych czasach, mała nauczona brania do łóżka i 5.40-6.30 polegiwała przy piersi, teraz już za duza i nie wyleży-9m i chce wstawać i czas skońjczyć z tym zwyczajem i też zaczynamy dzień o 6. Więcej niz 20 min na razie nie udaje się nam przetrzymać. Co robisz, po prostu czekasz np dziś od 5 do 6.10 był sam, wstawał, płakał, bawił sie maskotką? Też stopniowo chciałabym dłużej czekać... Odpowiedz Link Zgłoś
homerek.1 Re: Do babybump 14.04.16, 14:16 U nas to przetrzymywanie też nie jest taką prostą sprawą. Jak się obudzi, nie płacze, coś tam gada do siebie to po prostu wyciągam kiedy mi pasuje. Częściej jednak, po jakimś czasie dziecko zaczyna płakac w łóżeczku, marudzić i mnie wołać - wtedy nie ma opcji, biore synka do swojego łóżka, staram się czymś zająć, aby doczekać do tej 6. Wystarczy ,że siedzi w ciemności, nawet w moim łóżku ,a nie u siebie i jakoś daje radę pociągnąc potem cały dzień. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 14.04.16, 14:30 U nas też jak sie obudzi o 5.40 i nie płacze to kilka minut pogada do siebie ale potem woła. Ja karmię piersią więc przyzwyczajona że woła-biorę do swojego łóżka i leżymy z piersią w buzi. To właśnie muszę zmienić...już nie biorę do swojego łóżka-idę do niej do pokoju, mąż trzyma na rękach ale to też nie metoda, chcę codziennie po kilka minut dłużej zostawiać, ciężko jest wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 14.04.16, 18:07 homerek.1 napisał: Wystarczy ,że siedzi w ciemności, nawet w moim łóżku ,a n > ie u siebie i jakoś daje radę pociągnąc potem cały dzień. Powodzenia! nie do konca tylko o to chodzi. Nie idziemy do dziecka za wczesnie, aby nie przyzwyczajac do wczesnego wstawania. Idac do dziecka mowisz jakby, ze jest ok, ze wstalo wczesnie. kolejnego dnia bedzie wstawalo wczesniej i wytrzymywalo krocej, bo wie juz ze do niego przyjdziesz, wezmiesz do swojego lozka. Odpowiedz Link Zgłoś
neliana Re: Do babybump 16.04.16, 15:35 Witam, Córka dzisiaj kończy 14 tydzień (3 miesiące i 7 dni). Od początku ma w nocy przerwany sen, od pół miesiąca brzuszek nie boli a sen dalej nie ciekawy. Prowadzę od prawie od początku dzienniczek jej snu, drzemek itd. Od miesiąca nie mam zapiski z nowy bo już nie wyrabiam aby w nocy notować... Proszę o spojrzenie na te ostatnie 4 dni. Dziecko zasypia przy pomocy rekwizytów tzn. smoczek, biały szum a w dzień karuzela a później biały szum. Jeśli chodzi o dzień to wygląda tak: wstanie, zmiana pampersa jeśli to jest konieczność, karmienie butlą (czasami to wypada karmienie przed spaniem, ale zanim ją położę to upływa min 15 minut), zabawa. Mniej więcej to wychodzi tak ->pobudka -> zabawa -> pampers -> karmienie -> zabawa. Śpi zawsze w swoim łóżeczku. Kiedy zbliża się czas drzemki to biorę ją na rączki i śpiewam kołysankę przy łóżeczku (od zawsze jedna i ta sama), odpalam biały szum i odkładam. Czasami uruchamiam karuzele i przy niej zasypia. Później odpalam biały szum jak już uśnie. Wieczór wygląda tak: zabawa, kąpiel, karmienie, kołysanka i odłożenie dziecka do łóżeczka. Zasypia bardzo szybko. W nocy występuje jedno a czasami dwa karmienia. Karmiona jest mm. Dzień 1: 7:00 pobudka 8:30 -9:08 D1 10:50 - 11:38 D2 13:44 - 14:20 D3 16:40-17:12 D4 19:29 sen nocny Dzień 2 7:00 pobudka 8:10-8:41 D1 10:25 - 11:14 D2 13:27-14:20 D3 15:20-16:05 D4 19:20 sen Dzień 3 7:04 pobudka 8:20-9:06 D1 1:06-11:37 D2 12:45 -13:30 D3 15:40-16:05 D4 17:55-18:05 D5 19:40 sen 04:40 karmienie Dzień 4 6:59 pobudka 7:43-8:24 D1 9:49-10:32 D2 11:49-12:30 D3 14:07-14:34 D4 16:14-16:53 D5 19:49 sen 2:54 karmienie Sen nocny trwa zazwyczaj od 19:40 do 1:00, pózniej rozbudza sie co godzine, dwie lub 30 minut. Podaje smoka, uruchamiam szumisia i zasypia po 10 minutach. I tak cała noc trwa te podawanie, uruchamianie itd. Próbowałam ignorować jej przebudzenia ale ona jak długo sie wierci to zaczyna mnie wołac a jak nie podejde to zaczyna płakać. Drzemki ma krótkie od zawsze... próbowałam je wydłużyć ale nawet szum, czy zaciemniony pokój nie dawał rade. Jak sie rozbudza podczas snu to nawet po tych 10 minutach kiedy dalej lezy sama to nie potrafi usnac.... Odpowiedz Link Zgłoś
neliana Re: Do babybump 16.04.16, 15:38 Ogólnie dziecko nie jest marudne przy zasypianiu i nie płacze jak jest kładzione do łózeczka podczas drzemki. Tylko wieczorem jest marudne, jakies te dwa dnio ostatnie tzn z opisu dzien 1 i dzie 2 Odpowiedz Link Zgłoś
neliana Re: Do babybump 16.04.16, 15:39 Ogólnie dziecko nie jest marudne przy zasypianiu i nie płacze jak jest kładzione do łózeczka podczas drzemki. Tylko wieczorem jest marudne, jakies te dwa dnio ostatnie tzn z opisu dzien 1 i dzine 2 Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 17.04.16, 07:42 Brakuje informacji o tym, czy dziecko budzi się pogodne czy z płaczem. Generalnie ciężko powiedzieć czy krótkie drzemki wynikają z tego ze czasy czuwania są nie odpowiednie, czy dlatego ze występują rekwizyty (smoczek, karuzela), czy dlatego ze dziecko nie umie łączyć cykli. Wygląda ze nie pilnujesz stałych czasów czuwania, raz masz pierwsza drzemkę po 45 min, raz po 1,5h. Generalnie rano masz krótkie czasy czuwania a wieczorem juz długie, być może dlatego dziecko jest marudne wieczorem. Jeśli dziecko wytrzymuje czasy czuwania ponad 2h, to pewnie powinnaś iść na 3 drzemki (czasy np 2/2/2/2). Jeśli z tym wytrzymywaniem jest kiepsko to jeszcze chwile zostać na 4 ale spróbować poprawić czasy czuwania tak by były bardziej stabilne (powtarzalne i mniej różniące się w ciągu dnia, tu w pierwszym poście są czasy forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159138349,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html ). Odpowiedz Link Zgłoś
neliana Re: Do babybump 17.04.16, 09:49 Budzi się pogodne, rozciąga się i zaczyna zajadać swoje piąstki. Nad ranem tylko bywa często płacz albo marudzenie. U nas czas czuwania więcej niż 2h na razie nie wchodzą w grę, wolę ustalić jej te 4 drzemki. Może przejściowe? 1.5/1.5/1.75/1.5/1.25 Chyba ze 2/2/2/2 ale jak ma krotkie drzemki to jak sie wyrobie to jeszcze jedna zrobic tak przed 17? Dzisiaj w nocy budzila sie co 20-30 min, smoczek i uruchomienie białego szumu tylko ja uspokoił i usypiała na kolejne 20 min. Wczoraj polozylam spac ja o 1h wczesniej niz zwykle i sie przebudzila po 40 minutach. Chcialam od dzisiaj wproawdzic te stale czasy przejsciowe, ale nie usnela po 1,5h jak dopiero po okolo 2h20min i to na raczkach przez cala drzemke. Odpowiedz Link Zgłoś
pailatan Re: Do babybump 19.04.16, 21:16 Drogie Mamy, czy ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedzieć na następujące pytania: 1) Czy jeśli dziecko obudzi się przed 6:00 to czas aktywności liczę od momentu pobudki czy też wyjęcia z łóżeczka, zakładając, że uda mi się tam synka przetrzymać do 6:30? Chodzi mi zarówno o czas czuwania do pierwszej drzemki, jak i całkowity danego dnia. 2) Czy jeśli wiem, że syn budzi się niestety często w nocy, to czy odjąć od ccc w dzień np. 1h na nocne pobudki czy też kłaść na noc normalni po 9h ccc (wiek 5 miesięcy)? 3) Gdzieś czytałam jak Babybump pisałaś, że u córki w wieku 5 miesięcy zastosowałaś zmodyfikowaną metodę podnieś/połóż, gdyż w tym wieku tradycyjna już nie działa. Czy możesz przekierować mnie do danego postu, gdyż mimo starań nie mogę odszukać. Syn baaardzo ciężko usypia nawet z pomocą, ale muszę już spróbować nauki samodzielnego zasypiania. Wcześniej próbowałam, kilka razy, ale z marnym skutkiem, teraz musi się udać 4) Syn przestał lubić szumy, suszarki wręcz zaczął się bać. Puszczam mu teraz spokojną melodię do uspokojenia przy zaśnięciu, ale wyłączam zanim całkowicie uśnie, żeby nie stanowiła rekwizytu. Czy tak może być czy powinna mimo wszystko grać całą noc (jest to dość kłopotliwe)? Już raz tu pisałam, wiem, że syn jest przemęczony, nie umie przejść w 2 fazę snu itd., więc nie musicie mi tego pisać pod tym postem Jest i tak lepiej dzięki wszystkim zawartym tu informacjom, ale wciąż mamy duże problemy ze snem mimo moich mega starań. Wiem, że w teorii każde dziecko można nauczyć samodzielnego zasypiania, dużo już tu wyczytałam, ale synek jest naprawdę wymagającym przypadkiem i na razie mi się to nie udało. Na potwierdzenie dodam, że jak jakiś czas temu spędziliśmy prawie 2 tygodnie w szpitalu, to pomogłam i nauczyłam zasypiać i przestrzegać czasów 4 sąsiadów z sali. Były to jednak dzieci dość "łatwe" Pielęgniarki były w szoku, że dziecko powinno tyle spać w dzień i straszyły, że w nocy nie będą Babybump, powinnaś w Polsce edukować szkoły rodzenia i porodówki! Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 20.04.16, 09:11 Też mam synka w podobnym wieku, prawie 5,5 miesiąca. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że u nas kiedyś działało poklepywanie po plecach i czasem śpiewanie przy usypianiu, ewentualnie uspokojenie na rękach i odłożenie, ale od jakiegoś czasu zauważyłam, że niestety te czynności jeszcze bardziej go nakręcają i wpada w histerię, na rękach owszem, można uspokoić ale próby odłożenia kończą się wtedy wrzaskiem. Na szczęście umie sam zasypiać i rzadko trzeba mu pomóc. Najlepiej jak nie idę do niego kiedy płacze, potrafi szybko się uspokoić, a jak tylko przyjdę to jest wrzask. Wbrew pozorom tego płaczu jest znacznie mniej jak nie reaguje niż wtedy kiedy chcę uspokoić Co do twoich pytań, to rano liczymy czas aktywności od wyjęcia z łóżeczka pod warunkiem, że dziecko leżało w ciemnym pokoju, tego leżenia do 6.30 nie liczymy jako czuwania. Czas czuwania 9h dla 5 miesięcy to czas razem z nocnymi pobudkami, jeśli jest tych pobudek 1h to na dzień zostaje 8h. Jak dziecko zacznie lepiej spać w nocy i czas pobudek się zmniejszy to można wtedy zwiększyć czas czuwania w dzień. Co do szumu to nie wiem co zrobić w sytuacji, kiedy dziecko szumu się boi, ale warunki w których zasypia powinny być takie same przez cały czas trwania snu, a szum nie jest rekwizytem (więcej na ten temat możesz poczytać tutaj: zdrowysendziecka.wordpress.com/2015/11/12/skojarzenia-i-rekwizyty/) Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 20.04.16, 09:25 I jeszcze jedno, szum nie ma dziecka usypiać, może być częścią rytuału dając sygnał dziecku, że zbliża się pora spania a także zagłusza inne dźwięki, które mogłyby dziecko obudzić. A na temat tego, czy można szum zastąpić melodyjką to musiałaby się wypowiedzieć bardziej doświadczone osoby, ale na pewno jak się boi to szum nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Do babybump 20.04.16, 20:30 U mojej starszej przez pierwsze 4 lata życia leciały kołysanki, w kolko ta sama płyta tylko to przez pól nocy, szumow się bała. A babybump zaleca by dźwięki towarzyszące dziecku w czasie snu leciały przez cały czas tego snu, wtedy nie staną się rekwizytem, a gdy dziecko się przebudzi i uslyszy znajome dźwięki, te które słyszało kiedy zasypiało to łatwo mu będzie zasnąć zaraz ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_yahoo Re: Do babybump 26.04.16, 11:07 Droga babybump i dziewczyny Moja corka ma 11,5 m-ca i ostatnio wydluzyly jej sie drzemki, kazda po min 1,5h i zaczyna brakowac dnia na pogodzenie drzemek z ccc. Do tej pory dzialaly czasy 3/3,5/3,5 ale teraz jest problem z usnieciem na noc bo siedzi w lozeczku z pol godziny, albo budzi sie co 5 min, ale jak ja poloze po 4h to usypia odrazu no ale doba na to wszystko jest za krotka. Wczesniej spala 11-12h w nocy, a teraz spi 10h i udaje mi sie wydluzyc max do 10,5h. Pewnie to przez to ze tak dlugo spi w dzien i nie wiem czy mam ja wybudzac np z pierwszej drzemki, jezeli tak to kiedy? Od jakiegos czasu poplakuje w nocy, ale zaraz zasypia, czasem jednak budzi sie ze strasznym placzem i od razu wstaje w lozeczku, ale odlozona szybko usypia ponownie. Nie wiem czy to jest powiazane z drzemkami itp. W nocy je raz, czasem wcale ale i tak sie budzi. Klade ja spac 20-20:30, niestety nie moge wczesniej, musze czekac az tatus wroci z pracy, zeby np zrobic zakupy, zalatwic cos w miescie, albo chocby isc z corka do lekarza. Mieszkamy na odludziu a mamy 1 auto. Chce ja spokojnie polozyc spac o czasie, bo wczesniej rzadko udawalo sie wracac na czas i byla przemeczona albo szybko sla spac bez kapieli. Przykladowo polozona o 20:30 (po 3,5h) usnela o 21:10 7:30 pobudka 10:25 - 12:00 D1 (polozona 10:20) 15:25 - 17:10 D2 (polozona 15:20) wczoraj ja obudzilam o tej godzinie bo nie chcialam klasc spac o 22 21:15 noc (polozona o 20:30) wstala o 7:20 i przetrzymalam do 7:35 poplakiwala w nocy i raz obudzila sie z placzem ale jak ja tylko polozylam to usnela Przyczyna krotkiego snu nocnego sa dlugie drzemki czy problem jest gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
cottonball Re: Do babybump 05.05.16, 13:56 Ania mój zaczął mieć podobnie ostatnio, kończy zaraz 13 m-cy ale ciągnie się to już z miesiąc. Jak wcześniej musiałam czatowac nad łóżeczkiem i "dosypiać" bo budził się po 40 minutach, tak ostatnio pbie drzemki tak sobie wydłużał, ze ciągle musiałam budzić, na dugą drzemkę chodził coraz pozniej i zasypiał na noc coraz dłużej ( ostatnio o 20 a dla nas to b. pozno). Z drugiej drzemki budzil się zły i marudzący. I tez sen nocny skrocił do 10-10,5 h. Postanowiłam sprobowac przejsc na 1 drzemke, moze zle, ale zrobiłam to gwałtownie dziś, przetrzymałam prawie do 12 ( gdzie normalńie spał przed 10.) bylam w szoku, ze tak ładnie wytrymał, ale dzis były atrakcje bo 1 raz w żłobku na godzinę. Narazie super, bo już spi spokojnie 2 h. Zobaczymy o ktorej wstanie, jak z zasypianiem i jak noc. Jak jakis miesiąc temu niespodziewanie wypadła jedna drzemka ( pozno wstał rano i b. dlugo spał na 1 drzemce wiec drugiej nie robilismy) to niestety w nocy była 1,5 h pobudka na zabawe ale wtedy byl bardzo długi drugi czas aktywnosci noi moze nie byl jeszcze gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_yahoo Re: Do babybump 11.05.16, 22:36 zaczelam ja budzic z drzemek i jest lepiej tylko mam problem z czasami czuwania rano rzadko wytrzymuje 3h, najczesciej idzie spac po 2,5h, a od paru dni juz po godzinie zaczyna baaaardzo marudzic i plakac i nic nie pomaga, zal mi jej tak meczyc i wtedy klade ja i usypia po 1,5-2h od pobudki, budze ja po 1,5h. Ona nie wytrzymuje ccc 10,5h a teraz niby trzeba wydluzyc do 11h. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 11.05.16, 23:12 Musisz ją trochę przetrzymać, bo jak za wcześnie będziesz robiła tą pierwszą drzemkę, to zacznie Ci się budzić o 5tej. I nic nie trzeba 'niby' wydłużyć. To dziecko pokaże Ci kiedy chce sobie wydłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
moniaak27 Re: Do babybump 06.05.16, 21:02 Dziewczyny na moje dziecko to nie działa przeczytałam prawie wszystko ale poleglismy po całości ciężko mi coś ustalić ponieważ mała różnie śpi różnie usypia itd przy obserwacji 2 tyg Zauważylam że średni czas czuwania to 1.5 godziny. Do tego jak tylko ją położę do łóżeczka to obraca się na brzuch bo Teraz,Większość czasu tak spędza napisałam osobny post ale chyba został usunięty Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 11.05.16, 23:10 ania_yahoo napisał(a): > > Przykladowo polozona o 20:30 (po 3,5h) usnela o 21:10 > > 7:30 pobudka > > 10:25 - 12:00 D1 (polozona 10:20) > > 15:25 - 17:10 D2 (polozona 15:20) wczoraj ja obudzilam o tej godzinie bo nie ch > cialam klasc spac o 22 > > 21:15 noc (polozona o 20:30) wstala o 7:20 i przetrzymalam do 7:35 > poplakiwala w nocy i raz obudzila sie z placzem ale jak ja tylko polozylam t > o usnela > > Przyczyna krotkiego snu nocnego sa dlugie drzemki czy problem jest gdzie indzie > j? Ja bym ograniczyła drzemki do 2h max (2x1h) i czasy 3.25/3.5/3.75. Ale jeśli będziesz przetrzymywać dziecko do 20.30 i tym sposobem wydłużać ostatni czas to będziesz miała pobudki z przemęczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_yahoo Re: Do babybump 12.05.16, 16:35 teraz drzemki ma po 1:15 kazda i jest coraz lepiej, zobacze przez kilka dni jak bedzie spala i jezeli sie nie uda to zrobie jak mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 10.05.16, 09:12 Wracam do tego wątku, bo u nas znów problemy, na szczęście nie takie uciazliwe jak poprzednio. Bardzo kocham tego mojego smerfa, ale mógłby zacząć spać jak człowiek Mieliśmy krótka stabilizację z czasami 3.5/3.5/2.75. Potemu z dnia na dzień (u nas zmiany czasow zawsze są skokowe) mały przestał zasypiać na noc, zasypiał w okresie przejściowym przy piersi, powoli wydłuzałam ostatni czas. Zaczął znów sam zasypiać przy rozciagnieciu ostatniego czasu do 3h 45 min. W tej chwili z czasami 3.5/3.5/3.75 mamy płacze wieczorem i rano, które określiłabym jako dziwne. Nie występują zawsze, ale zwykle tak, jeśli wystąpią to po 2-3h od zaśnięcia a potem o 5 rano. To nie jest próba wstania, ani wołanie o karmienie, mały zaczyna płakać, ale cały czas leży i próbuje zasnąć, kilka minut płaczu, potem kilka minut ciszy, nie wiem czy zasypia czy tylko próbuje zasnąć, i tak w köłko kilka razy, w końcu albo zasypia albo się poddaje i siada, idę wtedy do niego. Co ciekawe jeśli wezmę go do piersi, to i tak nie zasypia od razu tylko kilka razy popłacze. Rano budzę o 6.30. Próbowałam skrócić ostatni czas przez kilka dni, ale nie zasnął ani razu. Wcześniej próbowałam tez wydłużyć środkowy czas, tylko raz, była krotka drzemka i pobudka z placzem. Aha, drzemki mamy ladne, nie zawsze sa dlugie, ale zwykle przynajmniej jedna tak. Na razie poczekam jeszcze kilka dni, ale jak sie nie poprawi to brakuje mi pomysłów. Myślałam o dłuższej próbie z czasami 3.5/3.75/3.5 lub o skróceniu pierwszego (jakimś cudem) i próbie uśpienia wieczorem po 3.25/3.5/3.75. Babybump, podpowiesz coś ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Do babybump 10.05.16, 11:06 leni nie wiem czy Ci to pomoże ja to interpretuje jako przemęczenie, moja córcia tak popłakuje i próbuje zasypiać jak przemęczenie się wkrada i w nocy też wtedy zapłacze, pomaga wtedy skrócenie pierwszego czasu, czas drugi i trzeci nie da się u nas skrócić puki co Odpowiedz Link Zgłoś
justkahxx Re: Do babybump 10.05.16, 14:42 Czy mógłby mi ktoś wkleić pod podać link z czasami czuwania dla dziecka od 8 m-ca w zwyz? Kiedyś gdzieś znalazłam a teraz nie moge-juz od kilku dni przeczesuje różne forum i nic... Bede bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 10.05.16, 14:58 Czarmiki, ja zakładam, że to przemęczenie, tylko nie wiem co z tym zrobić dokładnie. Spróbuję tak jak radzisz, skrócić pierwszy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany_asik Re: Do babybump 10.05.16, 19:49 Leni u nas takie poplakiwania po 3hod zasniecia sa wtedy jak maly za pozno zasnie na noc albo jak ma za duzo wrazen w ciagu dnia. Tylko dziwne te poranne pobudki moj smyk nie raz sie obudzi kolo 5 ale zawsze usmiechniety i wtedy wiem ze za duzo spal w ciagu dnia albo ccc wyszedl za krotki. Mamy identyczne czasy ile Twoj maluszek ma? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 10.05.16, 23:27 Leni, macie jeszcze nocne pobudki na karmienie? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 11.05.16, 06:31 Mamy, tak ze dwie, tzn mały sie budzi w nocy np o 1. Potem najcześciej zasypiamy razem, kolejna pobudka o 5. Myśle ze moge te pobudkę pierwsza wyeliminować jesli to może pomoc, z ta o 5 pewnie bedzie trudniej trochę. Dzisiaj w nocy płakał wieczorem kilka razy, a rano obudził sie, powiedział "am", zjadł i poszedł spac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 11.05.16, 12:39 W tym wieku to czesto te pobudki maja wplyw na sen. Zazwyczaj jak sie je wyelimnnuje to sen sie poprawia. U Was tez wkrotce moze zaczac sie przechodzenie na 1 drzemke. Tym bardzuej wiec probowalabym sie ich pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
homerek.1 Re: Do babybump 11.05.16, 17:04 Czy to nie jest jednak za wcześnie na 1 drzemkę? U mnie synek 12,5 mc odmawia w tym tyg drugiej drzemki i chodzi spać o 17stej, ale mam nadzieje, że to jednak przejściowe jest... Leni, ja Ci niestety nic nie pomogę bo u mnie też od 11 mc praktycznie cały czas walka o sen dziecka. Mam nadzieję, że to jednak związane z rozwojem dziecka jest i z czasem będzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 11.05.16, 17:37 Objawy przechodzenia na 1 drzemkę nie oznaczają, że dziecko z dnia na dzień na nią przejdzie. To może trwać nawet kilka miesięcy. W między czasie zmienia się czasy lub/i limituje drzemki, aby powoli dziecko przygotowywać do jednej drzemki (i dłuższych czasów czuwania) Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 11.05.16, 17:38 Leni, rozpisz może jeszcze 2-3 dni i noce. Może macie drzemki w nieodpowiednych porach? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 14.05.16, 10:16 Nie wiem dlaczego, ale wygląda ze mamy poprawę próbowałam rano położyć wcześniej, zasnal, ale nie zasnął na drugą drzemkę, więc wróciłam do 3.5/3.5/3.75. Juz od 2 dni nie ma płaczu, jednocześnie eliminuje karmienia (dziś juz było jedno), ale nie wiem czy to dzięki temu jest poprawa. Co do por drzemek, to pierwsza mamy zawsze o 10, a druga zaczyna sie między 14.15 a 15.00, w zależności od długości pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
justkahxx Re: Do babybump 10.05.16, 14:43 Czy mógłby mi ktoś wkleić pod podać link z czasami czuwania dla dziecka od 8 m-ca w zwyz? Kiedyś gdzieś znalazłam a teraz nie moge-juz od kilku dni przeczesuje różne forum i nic... Bedw bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 10.05.16, 15:54 7-8 miesięcy (przechodzenie z 3 na 2 drzemki) - czasy czuwania rozciągają się do 2.25-3 I w końcu zaczyna brakować czasu na 3 drzemkę (pamiętajmy główną zasadu, że drzemka nie powinna zaczynać się po godz 16 ? ma to negatywny wpływ na sen nocy, wydłuża też czas czuwania) - Całkowity czas czuwania to 10 godzin lub troszkę więcej jeśli nastąpi 3 drzemka (ok 14 godzin snu = 11-11.5 w nocy I 2.5-3 drzemek). Jeśli 3 drzemka nie wystąpi, to całkowity czas czuwania 8.5-9 godz (15 godzin snu = ok 12 w nocy, ok 3 w ciągu dnia) - pierwszy czas czuwania to 2.5, ok 3 drugi. Jeśli drzemki były kr krótkie, to zaproponuj trzecią krótką (ok. 30-45 min) drzemkę w okolicach godz 15-16. Jeśli drzemka 3 nie nastąpi, to ostatni czas czuwania jest ok 3.5. - nocne karmienie ? nie wcześniej jak po 8 godzinach. Wszystkie inne pobudki traktuj swoją metodą nauki zasypiania - w tym okresie często pojawiają się wczesne pobudki, w okolicach godziny 5tej. Możesz potraktować je swoją metodą zasypiania, lub możesz ewentualnie nakarmić I liczyć na to, że dziecko zaśnie. Jeśli dziecko nie zasypia po tym karmieniu, to korzystaj ze swojej metody nauki zasypiania. Problem tylko z tym karmieniem jest taki, że często to karmienie o 5tej staje się nawykiem. Podobnie kołysanie, bujanie po tej porze. Wszystkie nawyki z godziny 5tej są bardzo trudne do pokonania. - dnia nigdy nie zaczynamy przed godziną 6.30. Jeśli dziecko obudzi się wcześniej, to zostawiamy w łóżeczku do 6.30 Dzień wygląda mniej wiecej tak: 6:30/7 pobudka 8:45-10 d1 (pierwsza drzemka nie wcześniej jak o 8.45-6 podczas przechodzenia z 3-2) 13-14.15 d2 Krótka drzemka ok 15-16 jeśli dwie pierwsze drzemki są krótkie (to może być drzemka w wózku lub samochodzie) ~19 spać jeśli wystąpi d3 (całkowity czas czuwania ~10) ~18 spać jeśli d3 nie wystąpi (całkowity czas czuwania ~9) Wszystkie czasy w zależności od długości drzemek. Jeśli może być po angielsku to tu znajdziesz czasy dla dzieci w różnym wieku community.babycenter.com/post/a51116617/sample_sleep_schedules_faq Odpowiedz Link Zgłoś
justkahxx Re: Do babybump 11.05.16, 22:36 Moze byc po angielsku super!! Bardzo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
maagda13 Re: Do babybump 12.05.16, 09:16 U nas pojawił się problem z wczesnymi pobudkami, mianowicie równo o godzinie 6:00. Wcześniej syn (11,5 miesiąca) spał do około 6:45-7:00. Teraz mamy ccc 10 h 15 min. Niezaleznie od pary położenia spać (czasem wypada nam o 18:45, a czasem nawet o 19:30) po przespanej nocy syn budzi się o 6:00. Często da się go przetrzymać do 6:45, ale mam później kłopot z drzemkami, bo przy zachowaniu czasów czuwania nie umie usnąc z przemęczenia. Wtedy ccc wychodzi nawet 9 h 50 min (licząc od momentu wyjęcia rano z łóżeczka). Czasy: 3 h 15 min (często wychodzi 3:00 bo zasypia w sekundę), 3 h 30 min (w praktyce 20 min!), 3 h 45 min. Co zrobić z tymi wczesnymi pobudkami? Czy to oznaka przemęczenia? Na drzemki zasypia sam, na noc zazwyczaj sam, ale ostatnio potrzebuje nieco pomocy. Jak jest dzień z wczesną pobudką (ostatnio zawsze) to widzę, że jest zmęczony i ledwo dotrwa do drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
maagda13 Re: Do babybump 15.05.16, 14:35 Dziewczyny, czy któraś mogłaby coś doradzić? Może zacząć skracanie drzemki do godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do babybump 14.05.16, 23:29 Wracam na forum niemowlę oczywiście po poradę spaniową dla moich 14-miesiecznych łapserdaków. Jakiś czas temu najpierw córka a potem i syn przeszli dosc burzliwie na 1 drzemkę. Przez jakiś czas działało kładzenie po 4 h od pobudki (10.30), spały maksymalnie1,5h do 12 i kładzenie najpierw po 6 a potem już po 6,5h. Próbowałam co jakiś czas przenieść drzemkę powoli na później, ale już przy 10.45 (czyli 4h15min czuwania)syn budził się po 35 minutach, a wtedy cały dzień tak sie mieszal, ze nastepnego dnia wracalam do 10.30. Podejrzewam, ze on jeszcze do konca nie dorósł do 1 drzemki i te 4h to był maks. Teraz mam problem taki: syn zaczal sie budzić coraz wczesniej:6, 5.50, dzis 4.30.... Córka budzi sie ladnie ale z kolei wydłuża sobie drugi czas, ze ma już 7h aktywnosci! O której w tym wieku powinna być ta drzemka, do jakich czasów dążyć, ile godzin czuwania? 10,5 to może już być za mało? Bo nie chcą mi po tych 10,5 zasypiać, raczej po 11. Tyle, że ciągle ten pierwszy czas czuwania taki krótki.. Teraz mi jeszcze trudniej go wydłużać jak ten mały się budzi wcześnie, w łóżeczku nie mam serca go x godzin trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
taka.dzika Re: Do babybump 15.05.16, 18:50 Mam pytanie, Nasz 13 miesieczny synek około miesiąc temu ustabilizował sobie następujący tryb dobowy. Pobudka o godzinie 5.15 (dzień w dzień jakby miał zegarek ),wyjmowany z łóżeczka o 6 ej, następnie drzemka 1,5 -2 h godzinna pomiędzy 10-12. A kładziemy się spać o godzinie 18.20-18.40. Noc przesypiana jest cała. Ostatnio mamy dyskusję z mężem o poranne wstawanie, konkretnie dotyczy on problemu czy starać się w jakiś sposób przedłużać mu poranny sen. Wstawanie dzien w dzien o 5 ej rano juz powoli nas meczy. Prosze o opinie i porady. Dodam, ze synek ma jedna drzemke i w drugiej czesci dnia, nie chce juz isc na druga drzemke, nawet na spacerze. czase, ale zaznaczam, czasem uda mu sie zasnac w samochodzie jak akurat gdzies jedziemy. Dlatego jest kładziony tak wczesnie. Prosze o porade Babybump. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 04.06.16, 17:29 W jaki sposob dziecko zasypia, jaki ma rytual? O ktorej rozpoczynacie dzien? Dziecko budzi sie tak wczesnie m.in z przemeczenia. Ja bym pierwsza drzemke ograniczala do 45 minut i robila druga drzemke po ok 3.75 h po drugiej drzemce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalegorozrabiaki Re: Do babybump 16.05.16, 11:49 Nasz synek zawsze wstawał wcześnie, około 6-6:30. Potem zrobiła się z tego 5, a ostatnio wstaje nawet o 4 lub jak wczoraj o 3:30.. Mały ma 21 miesięcy. Po porannej pobudce idzie spać po około 5-5,5 godziny. Śpi zazwyczaj 2-2,5 godziny. Po tym jak wstanie z drzemki jest zmęczony znowu o godzinie 17 i wtedy go zazwyczaj nie kładę tylko tak około 18-19. Często jak go położę o tej 17 to i tak śpi do 5 rano, a zależy mi na tym, żeby wydłużyć jego poranny sen. Tylko jak..? Do snu karmie go piersią, czasem przy niej usypia, czasem zasypia sam. W nocy się nie budzi. Macie jakieś rady dziewczyny? Wszyscy domownicy są juz wykończeni tym wstawaniem o 4 czy 5 rano ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 16.05.16, 12:43 Poczytaj o przyczynach wczesnych pobudek tutaj, znajdziesz wiele wskazówek co robić zdrowysendziecka.wordpress.com/2015/12/05/kto-rano-wstaje/ Macie zaciemniony pokój? Jak się obudzi tak wcześnie to zaczynacie dzień czy próbujesz usypiać lub zostawić w łóżeczku (w tym wieku chyba do 7.00, a przynajmniej do 6.30)? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalegorozrabiaki Re: Do babybump 16.05.16, 14:24 Dzięki za przydatny link Pokój zaciemniony, nie daje rady przetrzymać małego w pokoju ani łóżeczku i zaczynamy dzień. Trzeba nad tym popracować. Mąż co tydzień ma pierwsza zmianę, wstaje wtedy o 5:20. Pewnie to tez się przyczynia do wczesnych pobudek. Do tego dochodzi karmienie związane z zasypianiem i wstawaniem. Dużo tych czynników, wiec czas to zmienić, bo lepiej nie będzie, ale łatwe to nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatimiego Re: Do babybump 03.06.16, 08:55 Babybump, poradz proszę! Już 2 krotnie czytanie Twoich porad pomogło, teraz kolejny etap przed nami mój Lobuziak za 2 tyg skończy rok, to bardzo energiczne dziecko, ale konsekwencją dużo udało mi się wypracować.Obecnie nasz dzień wygląda tak :5 z minutami pobudka ( i.tu mnie boli ), drzemka 9.00( zazwyczaj 1,20 czasami nawet 2,20!,zasypia bez problemu, kolejna drzemka 13.30-15 ( spacer). Zasypianie przed 20. W nocy niestety nadal jemy tzn butla o 23.30. Chcę wyeliminować butle i wydłużyć poranne spanie, do tej chociaż 6 rano, bo ja jako typowa sowa jestem nieprzytomna.Poradz proszę! Jak ustawiać drzemki teraz? Przypuszczam że to może być winna jednak zbyt długiego spania rano, ale kiedyś ta drzemka trwała 30-40 min i pobudki też po 5. sypialnia zaciemniona, wyciszona, z jedzeniem czekam do 6 żeby nie budził go brzuszek, przesunięcie zasypiania wieczorem o pół godziny też nie pomogło boję się że to taki model i jednak długo się nie wyspie a marze żeby zobaczyć 6 na zegarku w ciągu pół roku udało się to 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 03.06.16, 11:29 Mamatimiego, czytałaś ten wątek ? Widziałaś typowe czasy dla rocznego dziecka ? Jesli założyć ze twój maluch spi rano 1,5h to macie czasy czuwania 4h/3h/5h, razem 12h. Za duzo w sumie i za dlugi ostatni, budzi sie o 5 z przemęczenia. W tym wieku powinnaś mieć cos w stylu 3.25/3.5-4/3.5-4. Byc moze snu w dzien jest tez za duzo, ale to nie jest główny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatimiego Re: Do babybump 04.06.16, 09:50 Tak,czytałam i liczyłam ale jakoś tym razem nie wiem jak ugryźć ten temat. Modelowo pobudka o 6, d1: 9.25-11.00,d2: 14.30-16 i spać o 19.30.Tylko jeśli Kochana jestem w stanie przestawić drzemki tak jakoś nie wpływa to na start dnia. Zalecasz ustawić drzemki tak jak napisałam i czekać na efekt? Dziękuję Ci za radę! Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 04.06.16, 15:07 Ja bym na początek zostawiła ta pierwsza drzemkę o 9 skoro ładnie zasypia, a czas przed nią skracala w ten sposób ze trzymała dziecko w lozku/łóżeczku (koniecznie w ciemnosci) do 5.45 lub 6. Jednocześnie przesuwalabym druga drzemkę, tak by była 3,5h po pobudce z pierwszej, na noc próbowałabym kłaść po 3,5h od pobudki z drugiej, jak się nie da po 3.5 to po 4h. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 04.06.16, 17:18 Nie wyjdziecie z tych wczrsnych pobudek dopoki dzien bedziecie tak wczesnie rozpoczynac. Za kazdym razem jak rozpoczynacie dzien tak wczesnie to po prostu utrwalasz ta pobudke. Dnia nie rozpoczynaj przed 6.30. Pierwsza drzemka nie przed 9.30. Ogranicz drzemki do godziny kazda. Druga drzemka ok 3.5-3.75 po pierwszej m sen nocny ok 3.5 po drugiej drzemce. Jedzenie nicne co najmniej 9 h po poprzednim jedzeniu. Jak karmisz w nocy, to dziecko w tym wieku zazwyczaj potem budzi sie ok 4-5 h po karmieniu, czyli jesli karmisz o polnocy to budzi sie ok 5. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 04.06.16, 17:19 Ostatni wpis na blogu jak znalazl dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 13.07.16, 12:50 Witam Was wszystkie? Od niedawna śledzę forum z powodu przebojów z moim pierwszym małżeństwem, znalazłam już wiele ciekawych informacji ale jest ich też taki ogrom, że można się pogubić. .. Prosiłabym Ciebie babybump i was drogie koleżanki doświadczone o porady... Córeczka w przyszłym tygodniu skończy 4 miesiące (obecnie skończone 16tyg) i od samego prawie początku generalnie dobrze spała w nocy, najczęściej 6-7h nieprzerwanego snu i później do rana już częstsze pobudki ale do wytrzymania ? natomiast w dzień po okresie noworodkowym problem z drzemkami, tzn rzadko śpi dłużej niż 30-40min ale raczej zasypiała spokojnie z pomocą cumla (ale nie zawsze) i szum/kołysanka. Natomiast od ok2-3 tyg w nocy gorszy sen i częstsze pobudki a od kilku dni to już bywa dramat! Pobudki nawet co godzinę w nocy i często z płaczem. .. czasem pomaga jedynie pierś (karmię naturalnie ) , czasem wystarczy cumel. Po takich nocach jestem wykończona i ona przecież też! W ciagu dnia placz przy zasypianiuni fuze problemy przewaznie... Czemu tak się dzieje? Gdzieś się spotkałam z regresem czwartego miesiąca. .. może to też to? Córeczka urodziła się po terminie to może wcześniej odczuwa. Skoki rozwojowe jak sądzę też nam się dają we znaki... Córeczka ma 4 a ostatnio czasem 3 drzemki, dopiero teraz dowiedziałam się więcej o tych czasach czuwania itd. Z reguły kładłam spać gdy była marudna, ziewala, tarła oczka itd ale ostatnio coś to właśnie niezbyt działa. .. babybump coś pisała, że w tym wieku oznaki zmęczenia nie działają, tak jest??:i proszę powiedzcie mi jak to jest z tymi czasami czuwania przy przechodzenia z 4 na 3 drzemki? Jak to wydluzyc? I gdy występuje 4 drzemka to ma spać na noc już po 1.15 h a jak nie wystąpi 4ta to po prawie 3h?? Z góry bardzo dziękuję i proszę o pomoc ! Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 13.07.16, 12:51 Maleństwem, nie małżeństwem! Felerny słownik! Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 13.07.16, 20:27 Czytałaś ten wątek? forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159138349,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html Tam jest dużo informacji na temat przedłużania drzemek, regresji 4-miesiąc, przechodzenia na 3 drzemki a na wstępie są podane czasy czuwania przy przechodzeniu z 4 na 3 drzemki. Można poczytać jakie problemy ze snem w tym wieku miały inne mamy, jakie stosowały czasy czuwania. Jeśli dziecko zaśnie na 4 drzemkę, to ten ostatni czas przed snem jest krótki żeby całkowity czas czuwania nie był za długi. Jeśli nie zaśnie to rzeczywiście ostatni czas wychodzi długi ale suma czasów jest podobna lub krótsza niż przy 4 drzemkach. W wydłużeniu czasów pomaga naturalne światło dzienne czyli np. wychodzenie na spacery. Czasy wydłuża się stopniowo, najpierw jeden i daje dziecku kilka dni na przyzwyczajenie, później kolejny. Trzeba pamiętać, że do całkowitego czas czuwania wliczamy też nocne pobudki, im więcej i dłuższe pobudki w nocy tym krótszy ccc w dzień. Więcej o czasach czuwania na blogu: zdrowysendziecka.wordpress.com/category/czasy-czuwania/ Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 11:27 Dziękuję za odpowiedź. Czytam teraz w wolniejszychwili chwilach tamten wątek. Faktycznie jest bardzo dużo przydatnych informacji! Nie znalazłam jednak opisanej regresji 4go miesiąca. .. może ktoś podały link? I cały czas rozmyślam jak to z moją córeczką zrobić. .. Ten dramat ostatnich dni , ciągłe pobudki w nocy za chwilę wykończy zarówno ja jak i mnie... nie stosowałam wczęściej czasów czuwania tylko starałam się uspić jak widziałam zmęczenie ale chyba średnio trafiłam, bo czasem potrafiła miec czas godzine z małym ogonkiem, a czasem nawet 3h! I drzemki jak zauważyłam od pewnego czasu były raz 4 a raz 3 w ciągu dnia. Ostatnio raczej 3. Dlatego nie wiem jakie czasy spróbować? Od czego zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 11:29 I jeszcze którą noc brać pod uwagę każdego dnia do ccc? Liczymy dobę chyba od rana do następnego rana? Tylko wtedy nie wiem w ciągu dnia ile pobudek będzie w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 11:33 U nas też pewnie problemem będzie rekwizyt- smoczek... nie wiem jak z niego przy zasypianiu zrezygnować. .. i babybump mówi też, że jeśli stosujemy szum to przez całą noc. My mamy dwa szumisiu i oba się wyłączają (1 po 40 min, 2gi po 1h), jakich wy urządzeń używacie? Bo średnio mi się uśmiecha zostawiać na noc u córeczki np telefon z aplikacją ... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:05 Babybump i bardziej doświadczone koleżanki błagam o pomoc! Jestem nowa w temacie, staram się wprowadzać teraz te czasy czuwania ale już nie daję rady z nocenami! Tak jak pisałam wcześniej mała całkiem ładnie sypialni w nocy ale od jakiegoś tygodnia jest dramat! Kolejna noc i ona się budzi średnio co godzinę z płaczem! Ja już ledwo żyję, mała przecież też! Nie wiem co się dzieje! Czy to ten regres?? Co robić? Proszę ogromnie o pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 14.07.16, 23:22 Ja tylko napiszę takie podstawy: -Scandics urządzenie do szumu-zamawiałam w necie. Chodzi całą noc. -rolety podgumowane 100% zaciemniajace-ważne na drzmemki jak jest jasno, zasypianie wieczorem jak jasno np o 19 i rano o 5 -osobny pokoik-niekoniecznie ale mi pomogło -rytuał -czasy czuwania -jak najmniej wyjątków typu wyjazdy/drzemki w aucie/wózku -nauka samodzielnego zasypiania na noc. Zacznij od podnieś-połóż w okolicy 5 miesiąca. -oddzielenie karmienia od spania-nie usypiaj przy piersi, nie dawaj piersi od razu po przebudzeniu nad ranem-naucz czekać choć kilka minut-docelowo pierś pół godziny od pobudki. Wszystkie to przechodziłyśmy w tym wieku, bujanie juz nie działa, pobudki w nocy, właśnie ten regres 4m, poczytaj w necie o PICK UP-PUT DOWN-metoda PP-podnieś/połóż. U nas bardzo szybko pomogło na noce właśnie samodzielne zasypianie i ustalenie po ilu godzinach w nocy karmić w danym miesiącu. To tak w skrócie. Najlepiej doradzi Babybump. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:41 Dziękuję bardzo. A ile u Was trwał ten regres? Uspokoiło się to jakoś? Też miałaś pobudki w nocy co chwilę? Córeczka moja już zasypiala wieczorem generalnie bez problemów tylko z cumlem to fakt ale długo spała a teraz nie wiem co się dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:45 I na pewno taka jest nazwa tego urządzenia do szumu? Bo szukam i nie mogę znaleźć. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 00:09 Babybump rozumiem, że możesz być już zmęczona ogromem pytań, które Ci wszyscy żądają ale na prawdę jestem już skołowana i przemęczona, staram się czytać ile mogę ale i tak mam wielki problem... Nie mogłabyś zerknąć na moją sytuację i pytania i coś doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 15.07.16, 00:18 Ale tam juz jest wszystko napisane i Marella napisała Ci podsumowanie. Pytałas dlaczego dziecko pięknie spało a teraz budzi się co godzinę - dlatego, że dopadła je regresja 4go miesiąca. O regresji jest w linku poniżej. W linku poniżej są też czasy dla tego wieku. Tutaj je wkleję jeszcze raz: CZASY WYJŚCIOWE 3-4 miesiące (4 drzemki) - czasy czuwania ok 1.5 godz (np. 1.25/1.25/1.5/1.5/1.75 - 11-12 godzin snu nocnego i ok 4-6 godz snu dziennego (całkowity sen ok 15.5-18 godzin nie włączając nocnych pobudek) - jeśli drzemki są krótkie i występują nocne pobudki, to warto dziecko położyć spać wcześniej, aby nadrobiło zaległy sen z dnia Dzien może wyglądać mniej więcej tak: 6:30/7 pobudka 8:00-9:45 d1 11:00-1 d2 2:30-3:30 d3 5/5:30 d4 (krótka drzemka, ok 30 min, może być w wózku, samochodzie itp.) ~7/7:30 spać (wczęsniej dla dziecka 3-miesięcznego (ok 6.30/7) oraz dziecka, które miało krótkie drzemki) 3-4 miesiące (przechodzenie z 4 na 3) - dziecko zaczyna odmawiać 4tej drzemki albo zaczyna brakować czasu na 4tą drzemkę (drzemka zaczynałaby się po 18.00) - czasy czuwania zaczynają wydłużać się do 1.5-1.75 aż zaczyna brakować czasu na 4tą drzemkę (np. 1.5/1.5/1.75/1.5/1.25) - zaproponuj 4tą (krótką) drzemkę w okolicach godz 17. Jeśli dziecko nie zaśnie w ciągu 15-20 minut, zaprzestaj drzemkę i połóż do łóżka wcześniej (ok 18/18.30) Dzień może wyglądać tak: 6:30/7 pobudka 8:15-9:45 d1 11:15-1 d2 2:45:-3:30 d3 5/5:30 d4 (krótka drzemka - może być w wózku lub samochodzie) ~7/7:30 spać jeśli wystąpi 4ta drzemka (jeśli 4ta drzemka nie wystąpi to idziemy spać o 6-6:30pm) Piszesz, że dziecko obudziło się o 16.40, a o 18.30 było już w łóżeczku. W tym wieku to o 18.00 ono powinno już spać na noc. Dziecko, które idzie spać przemęczone będzie się buntowało przed zaśnięciem i będzie miało kiepską noc (m.in ciągłe pobudki). Zacznij od prowadzenia dziennika snu jeśli go jeszcze nie prowadzisz. zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/01/15/czasy-czuwania-czesc-2-dziennik-snu/ Za trzy dni wklej tutaj 3 dni i noce. Wprowadź rytuał: zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/01/22/rytual-przed-snem/ I odpowiednieśrodowisko do snu: zaciemnienie, szum, własne miejsce do spania. I poczytaj tutaj o czasach czuwania: zdrowysendziecka.wordpress.com/category/czasy-czuwania/ Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 04:48 Dziękuję. Ale babybump przeczytałaś wszystkie moje wiadomosci/posty? Jestem nowa i chyba nie ogarniam tematu... Zapoznałem się już z tymi informacjami, czytam też Twojego bloga tylko nadal niebardzo wiem jak to odpowiednio wprowadzać w życie niestety... czegoś chyba nie kumam... Pytałam już właśnie wcześniej jak te czasy wprowadzać i od których zacząć i jak to jest z tym ostatnim.czasem. .. Wiem, ze dziecko nie powinno byc przemęczone ale tez nie za malo zmeczone... Ty teraz piszesz, że o 18 powinna już spać? Ale dlaczego? Bo nie mam pojęcia. .. Przecież właśnie córka ma prawie 4 miesiące i ostatnio bardziej 3 drzemki, z tych czasów mi wychodzi, że gdy będzie 4ta drzemka to ostatni czas 1h 15min a gdy nie będzie to ponad 2.5h?! Jeny na prawdę się staram, nie chce wyjść na jakąś głupią ale nie rozumiem tego i chyba nie ogarniam. .. ; Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 04:53 Staram się teraz trzymać czasów ok.1.5h nie wiem czy dobrze? A czy ten regres jakoś mija bo wykończy nas zaraz... czy bez pomocy nie minie? I jeszcze jedno bo ccc ma być mierzony od rana do następnego rana ale przecież nie wiem ile pobudek będzie w nocy. .. Dziś było sporo... a teraz np od ponad 0.5h nie spi... Jeny... ratunku... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 05:02 My już nawet u lekarza byliśmy czy coś jej nie dolega ale zdrowa na szczęście. A lekarz na moje pytania skąd mogą być te problemy ze snem i co robić, no, że się może chce przytulić itd i nie MOŻE SSIE TYLE BUDZIĆ i nie dać się szantazowac! Nikt też z rodziny i znajomych nie mówił o tym regresie. .. dopiero nie mogąc sobie poradzić zaczęłam szukać i trafiłam na Twojego bloga i to forum z nadzieją. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 05:08 I jeszcze wiem, że zalecana jest nauka samodzielnego zasypiania zwłaszcza na noc. Mnie się wydawało, że córeczka już praktycznie sama zasypiala (tylko z cumlem) ale czy teraz próbować ją uczyć jak ma takie problemy? To ja chyba jeszcze bardziej przemęczy. .. Aha, a czy to urządzenie do szumu, którego Ty używasz działa całą noc? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 08:40 Gdybyś babybump miała chwilę by mi coś odpisać i doradzić to byłabym bardzo wdzięczna bo po wczoraj i Twoim komentarzu ,że o 18 powinna spać to już całkiem nie wiem jak te czasy wprowadzać i czego się trzymać. .. a staram sie cos robic i tak bym chciała, żeby już dziś był lepszy dzień i NOC o by córeczka odpoczywala... A może inne dziewczyny coś doradzić ie także? A jeszcze próbowałam ogólnie coś znaleźć na temat tej regresji 4go miesiąca ale prócz słów od Ciebie na razie mi się nie udało. .. nie wszyscy mają z tym.problem? Czy każde dziecko to przechodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 15.07.16, 09:06 Sesi777 spokojnie później coś więcej napisze, czytałas tego drugiego linka którego wkleila Babybump? Tam jest o regresji 4 miesiąca. Zapisuj narazie o której corcia się budzi, kiedy zaczynają się drzemki, ile trwają, jak zasypia (z płaczem czy bez), w jakim nastroju się budzi. Będzie wiadomo wtedy jak u Was wygląda plan dnia i co trzeba zmienic. Na reszte pytań postaram się odpowiedzieć jak maly pójdzie spać Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 09:14 Tak, czytałam oczywiście. Nie wiem po prostu już co robić, jakie czasy wprowadzać i kiedy wieczorem kłaść. .. masakra... Dziękuję Ci! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 15.07.16, 10:07 Sesi, Wszystkie to przechodziłyśmy, samo nie minie, trzeba zacząć działać. Twoja córeczka nie jest jakaś wyjątkowa, a twoja sytuacja nadzwyczajna. Niemowle w 4m przechodzi regresję snu, lepiej nie bedzie-jest coraz bardziej świadome i wrażliwe, nie zasypia gdziekolwiek jak noworodek, jak nie zaczniesz działać będzie jeszcze gorzej, przerabiałyśmy to, nie czekaj aż samo minie. Ludzie zwalają winę na zęby, mówią, że to normalne że dzieci się budzą sto razy w nocy albo to zaapceptujesz albo spróbujesz jej pomóc. Przeanalizuj co z dotychczasowych porad uda Ci się wprowadzić w życie: Czy stosujesz biały szum? Czy masz całkowite zaciemnienie? Czy stosujesz rytuał? Czy przestrzegasz czasów czuwania? Czy usypiasz za pomocą bujania/piersi/smoczka? Czy dziecko zasypia samodzielnie? Czy pozwalasz spać na wszystkie drzemki w wózku? Czy prowadzisz dziennik snu? czasy czuwania liczymy od pobudki porannej np budzi się o 7 i stosujemy czasy 1h15min/1h15min/1h30min/1h30min/1h45min Oznacza to, że na pierwszą drzemkę usypiasz swoją metodą tak żeby dziecko o 8:15 już spało, przebudzi się to klepiesz po pupie/lulasz zeby spało więcej niż 40minut. Zależy nam na długiej drzemce. Załóżmy ze śpi 8:15-9:45, potem znów karmisz, bawisz się przez 1h i zaczynasz usypianie po godzinie żeby po 1h15min już spało czyli np 11:00-12:45, jak sie przebudzi w trakcie to dolulasz Potem to samo, staraj się żeby były 3 dlugie drzemki, ostatnia moze byc w wózku/chuście 40minutowa koło 17-17.30. Możesz specjalanie wybrać sie gdzieś autem zeby dziecko zasnęło. Na noc usypiaj zeby spało 1,45min po czwartej drzemce. Jeśli nei uda się uśpić na noc koło 17 to połóż spać koło 18. Zapisz noce i dnie piątek, sobota, niedziela i odezwij się w poniedziałek z rozpiską jak to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:29 Bardzo dziękuję! Tylko czy stosować takie czasy jeśli ostatnio jakby samoczynnie wypadały raczej 3 drzemki? Przeważnie 4ta wypadała późno i czasem nawet w wózku długo zasypiala... choć zdarzało się, że sama chciała też 4ta. 1. Stosuję biały szum ale w postaci szumisia, który się wyłącza. .. zmienić? 2. Do tej pory przeważnie w ciągu dnia nie zasłaniałam zasłon bo czytałam, żeby dziecko miało rozróżnienie między dniem a nocą, żeby się jej nie pomieszało itd. Teraz zaczęłam zasłaniać ale to takie popielate zasłony- jest ciemniej ale przypuszczają. Czy faktycznie kupić rolety?? W ciągu dnia ma być ciemno? 3. Rytuał przed snem nocnym tak, przed drzemkami się dowiedziałam tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 15.07.16, 10:38 Dziecko powinno mieć przez cały czas trwania snu takie same warunki, jeśli zasypia przy szumie to ten szum powinien być jak się przebudzi, dlatego szumiś nie jest dobrym rozwiązaniem, może być aplikacja na telefon albo urządzenie do szumu, np. homedics.com.pl/index.php?option=10&grupa_o=4&menu=4&indeks=4 Na drzemki też lepiej jak jest ciemno. Jeśli dziecko się przebudzi po 30-40 min. to większa szansa że zaśnie w ciemnym pokoju bo nic nie rozprasza Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:53 Rozumiem. A to urządzenie do szumu działa całą noc? Bo to chyba babybump polecała ale wyczytałam że ma Timesa do 60min i nie wiem czy działa całą noc... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:39 A nie wiesz gdzie można kupić to urządzenie? Bo znalazłam tylko to drugie z projektorem godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:35 4. O czasach czuwania też dowiedziałam się ostatnio i próbuję je wprowadzać ale gubimy się... 5. Usypianie: Bujanie- raczej nie, sporadycznie jak duży problem. Pierś - starałam się nie ale ostatnio w ciągu dnia zwłaszcza to praktycznie tylko tak zasypia... Smoczek - tak... przy każdym snie praktycznie 6. Jeśli chodzi o wózek to jedna max dwie drzemki w nim 7. Dzienniczek ogólnie jej.dnia prowadzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:37 Z tymi drzemkami to jest właśnie problem bo przeważnie śpi po ok.40 min, a nieraz nawet krócej, czasem potrafi się zdarzyć dzień, że przepisy ok 2 a nawet 3h naraz , nie wiem od czego to zależne! Wydluzania tych drzemek nie wiem kurcze jak wyjdzie bo prawie od zawsze tak ma... i te czasy czuwania kurcze od jakich zacząć. .. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 15.07.16, 10:30 Jeśli chodzi o regresję, to nie u wszystkich dzieci pojawiają się problemy ze snem w tym okresie, są nawet dzieci które zaczynają spać lepiej niż wcześniej Problemy ze snem mogą być różne. Czasem to w końcu kiedyś mija, często niestety ciągnie się miesiącami lub latami, łatwo wprowadzić złe nawyki i rekwizyty. Dobę "liczymy" od pobudki rano do pobudki następnego dnia. Nie da się oczywiście przewidzieć co będzie w nocy, ale można mniej więcej stwierdzić ile te nocne pobudki trwają, jak często dziecko się budzi, ile trwa pobudka. Jeśli u Was jest płacz w nocy to może być przemęczenie. Problemy może również powodować smoczek, jak wypadnie to dziecko płacze bo nie umie bez smoczka zasnąć. Od czego zacząć? Po pierwsze o której zazwyczaj córcia budzi się rano? Jeśli przed 6.30 to dobrze przetrzymać do tej 6.30 ale w ciemnym pokoju, ponieważ to światło nastawia zegar biologiczny dziecka, jak się będzie budzić wcześnie i będzie jasno, to się "nastawi" na wczesne wstawanie. Jeśli budzi się później niż 6.30 to ja bym zaczynała dzień najpóźniej o 7.00, tak żeby pory drzemek i snu nocnego były podobne, niektóre dzieci bardzo lubią regularność. Wyjściowe czasy przy przechodzeniu z 4 na 3 drzemki to 1.5/1.5/1.75/1.5/1.25. To są czasy od pobudki do zaśnięcia. Jeśli czas powinien być ok. 1,5h to kładziemy dziecko do łóżeczka wcześniej, żeby miało te 10-15 min. na zaśnięcie, czyli np. kładziemy 1h15m po pobudce. Czyli jak się dziecko obudzi np. 6.30 to kładziemy 7.45 żeby ok. 8.00 już zasnęło. Jeśli drzemka będzie krótka, np. 30-40min. to próbujemy ja przedłużyć, dobrze żeby trwała ponad 1h. Jak dziecko wstanie to na kolejną drzemkę znowu kładziesz po 1h15, tak żeby czas wyszedł ok. 1,5h. Przed 3 drzemką czas jest dłuższy, 1h45m więc możesz położyć po 1h30. Na 4 kładziesz znowu po 1h15, jeśli dziecko zaśnie to na noc kładziesz po 1h, jeśli nie zaśnie to po prostu szykujesz do spania na noc i kładziesz tak, żeby 18-18.30 już spało. To czy będzie to 18 czy 18.30 zależy od tego, o której się obudziło z 3 drzemki. Tu nie chodzi o stałe godziny, ale te same odstępy pomiędzy drzemkami. Dobrze, żeby dziecko spało na noc najpóźniej 12h od pobudki, czyli jak wstanie 6.30 to ok. 18.30 dobrze jak już śpi. Jednego dnia może być tak: 6.30 pobudka 7.45 kładziesz, 1 drzemka 8.00-9.30 10.45 kładziesz, 2 drzemka 11.00-12.30 14.00 kładziesz, 3 drzemka 14.15-15.00 16.30 kładziesz, 4 drzemka 16.45-17.15 18.15 kładziesz na noc, 18.30 sen nocny Może też być np. tak: 6.45 pobudka 8.00 kładziesz, d1 8.15-10.15 11.30 kładziesz, d2 11.45-13.15 14.45 kładziesz, d3 15.00-15.45 17.00 kładziesz, dziecko nie zasypia na d4 przez 20-30 min., więc szykujesz do spania i przed 18.00 kładziesz już na noc. Oczywiście możliwości jest mnóstwo w zależności od tego ile trwają drzemki, jak długo dziecko zasypia itp. Jeśli chodzi o naukę zasypiania to zaczynamy najpierw od zasypiania na noc. W dzień na drzemki usypiamy jak się da, żeby uniknąć przemęczenia. Jak już na noc jest ok i noce lepsze to zaczynamy naukę na drzemki. Jeśli dziecko zaśnie samo na noc, później obudzi się to czekamy chwilę, dając szansę żeby zasnęło samo, jeśli nie będzie umiało zasnąć to stosujemy ta samą metodę co przy zasypianiu wieczorem, np. podnieś/położ. U nas podnoszenie nie działało, mały spał na brzuchu więc sprawdzało się klepanie po pleckach/pupie lub głaskanie i śpiewanie. Ważne, żeby nie karmić za każdym razem jak dziecko się obudzi, bo wtedy nie uczy się zasypiać samo tylko będzie potrzebować za każdym razem piersi/butelki i tworzymy nawyk, co może doprowadzić do tego, że nawet w wieku powyżej roku dziecko będzie się domagać karmienia kilka razy w nocy. Im dziecko młodsze, tym łatwiej pozbyć się złych nawyków i rekwizytów. Większość dzieci w tym wieku jest już w stanie wytrzymać 5h od kolacji, czyli jeśli je np. o 18.00, zasypia o 18.30 to pierwsze karmienie może być dopiero o 23.00, później co ok. 3h. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:45 Dziękuję bardzo . No właśnie jest ten problem, że tak często budzi się w nocy i ok.4-5 np rozbudza i nie spi i np zasypia po jakiejś godzinie (tak było teraz np) i przez to później budzi się ok 8 a dwa dni temu nawet ok 9... Czasy właśnie z grubsza rozumiem ta rozpiskę tylko nie wiem czy faktycznie od nich zaczynać skoro ostatnio już częściej nie ma tej 4tej drzemki. I tak np wczoraj nie było 4tej, z 3ci ej obudziła się 16.40 i zasnela na noc o 19 więc wydawało mi się, że dobrze, a babybump mówi, że powinna już o 18... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:50 Wydluzania drzemek jak pisałam wcześniej - to problem spory bo ona od dawna śpi przeważnie ok.40min... a czasem zdarzy się dzień, że 2-3h ciągiem! I bądź tu człowieku mądrym. .. Teraz np się obudziła po 30min ( a usypianie było dramatem i przemęczona była moim zdaniem) i placz lekki no to co, żeby przedłużyć cycek- bardzo to wychowawcze wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:51 A usypianie na noc to rozumiem całkiem bez cumla? Faktycznie robić to teraz gdy takie problemy i cumel był zawsze generalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 10:57 Zmęczona mama i jeszcze jedno jeśli nauka zasypiania wieczorem i BEZ CUMLA to co w ciągu dnia z tym cumlem? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 15.07.16, 11:23 My uczyliśmy samodzielnego zasypiania jak mały skończył 3 miesiące, więc możesz już próbować, tylko wybierz jakąś metodę i bądź konsekwentna. Zasypianie ze smoczkiem nie jest samodzielne, więc postarałabym się z niego zrezygnować. W pierwszej część wątku "Sen dzieci..." dużo mam opisywało swoje doświadczenia w odstawianiu smoczka, ja nie pomogę bo mój był bezsmoczkowy Naukę zaczynasz od zasypiania na noc, dopóki dziecko się nie nauczy to w dzień usypiasz jak tylko się da, nawet ze smoczkiem czy przy piersi. Podobnie z przedłużaniem drzemek, też na razie możesz przedłużać podając smoczek, pierś. Dziecku się nic nie pomiesza, bo za sen dzienny i nocny odpowiadają inne części mózgu. Najpierw staramy się poprawić noce, ponieważ sen nocny jest bardziej regenerujący i najlepiej żeby był jak najdłuższy i ciągły, szczególnie w pierwszej części nocy. Jak już noce będą dobre to wtedy próbujemy z drzemkami. Pobudki wcześnie rano to oznaka przemęczenia, też przez to przechodziliśmy. Ja małego próbowałam usypiać po takiej pobudce, jeśli zasnął to budziłam o 7.00 jeśli nie to zaczynaliśmy dzień o 6.30 a do tej 6.30 próbowałam go usypiać w ciemnym pokoju. Pobudki się skończyły jak już nie był przemęczony. Trzeba też uważać na karmienie w okolicy 5.00-5.30 bo to często staje się nawykiem. Poza tym nie oczekuj poprawy po jednym dniu. Jeśli dziecko jest przemęczone to potrzebuje czasu, żeby odespać, potrzebuje tez czasu żeby się przyzwyczaić do planu dnia. Czasy zastosuj te dla dziecka przechodzącego z 4 na 3. Dla 4-miesięcznego malucha na 3 drzmekach wyjściowe czasy są dłuższe, ale jak dziecko przemęczone to może tych czasów nie wytrzymać. 3 drzemki można zaczynać z czasami 1h45/2/2/1h45 albo 2/2/2/2, ale to naprawdę dużo, szczególnie dla przemęczonego dziecka. Kiedyś mi się wydawało, że te 10-15 minut nie powinno robić aż takiej różnicy, ale dzieci są różne, bardziej lub mniej wrażliwe i okazało się, że dla mojego nawet 5 min. robi różnicę A urządzenie do szumu może chodzić cała noc, jeśli nie ustawisz timera to samo się nie wyłączy Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:28 Strasznie Ci dziękuję! Będę się starać działać, jestem zdeterminowana! ?? Dobrze uzyskać od Was takie wsparcie! Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 15.07.16, 11:07 Sesi, już tu masz dużo widzę, ale postaram się coś dopisać. SMOCZEK!!!! U mnie był do 5go miesiąca bo właśnie w tym okresie jak u Ciebie zaczął sie dramat!!! Pobudki co godzinę, a od 3-4 co 20min. Byłam załamana i wykończona. Powiedziałam dość! Niech ryczy przez tydzień, ale wiecej tego nie wytrzymam.. I zabrałam się za temat. Ty też musisz jezeli chcesz spać. Zaczełam od nocy, zrobiłam rytuał odłożyłam do łozeczka i siedziłam obok na krześle, płacz, wziełam na rece w pionie powiedziałam spokojnie, ze wiem że jej trudno, ale mamusia jest i Ci pomoże, odłożyłam. Podnosiłam i odkładałam tak aż się uspokoiła i zasneła. Czas 20min. Rano pobudka ok 4-5, zrobiłam to samo, pobudka 6 to samo. Ja wyrzuciłam smoka na noc i na dzien od razu. Druga noc cudowna, zero pobudek! Drzemki sie wydłuzyły. Nie czekaj, smoczek to zło jasne ze było dobrze, ale juz nie jest i nie bedzie wierz mi na drzemki jak byl problem to bujałm, klepałam po pupie ale smoka już nigdy więcej nie dałam od tamtego czasu. Tu pisałam do innej dziewczyny, poczytaj: ja przedłużałam drzemki dwa miesiące, albo trzy już nie pamiętam, ale strasznie długo więc wiem co czujesz. Ale warto! Moja córeczka dzis ma dwie drzemki, z których musze budzić, potrafi łączyć cykle snu, ale co najważniejsze jest usmiechnięta i wypoczęta, jak płacze to wiem że coś sie dzieje. No teraz to też płacze za mną, ale to inny płacz wink Smoczek - UWAGA! cykl snu trwa 40min, dlatego się budzi, ale z tym smoczkiem uważaj, mi się budziła o 3 rano co 20min na smoczka, a ok 4-5 rano już smoczek nie działał i był ryk i koniec spania bo spanie z rekwizytem nie jest samodzielne, więc dzidzia nie potrafi spać.. przesyłam info oprzedłużaniu drzemek Przedłużanie drzemek Jeśli dziecko nie płacze, to po prostu zostawiamy dziecko w łóżeczku, aby dać mu szansę na ponowne, samodzielne zaśnięcie. Czyli nie biegniemy od razu do dziecka jak zacznie sobie stękać. Jeśli płacze, to stosujemy swoją metodę nauki zasypiania, np. podnieś/połóż. Jeśli wiemy, że krótka drzemka na pewno spowoduje przemęczenie i żadna metoda samodzielnego zasypiania nie działa, to usypiamy na piersi/kołysząc/bujając, itp. Po prostu robimy wszystko, aby dziecko ponownie zasnęło i się nie przemęczyło. Wake to sleep 5-10 min zanim dziecko się obudzi, to je dotykasz, tak aby westchnęło, przekręciło główkę, itp., ale nie żeby się obudziło. To jakby 'resetuje' ich sen i zaczyna się nowy cykl snu. U nas to nigdy nie działało, zarówno u starszego dziecka, jak i teraz młodszego, ale znam sporo mam, które z sukcesem to stosowały (nie nadaje się po 4-6mż). Zaraz podeślę Ci wątek 7-8mcy, ale tam jest o rekwizytach co inne dziewczyny piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 15.07.16, 11:08 Proszę, przepraszam nie 7-8mcy tylko urodzone marzec kwiecień: forum.gazeta.pl/forum/w,572,161905633,161905633,Sen_dzieci_urodzonych_marzec_kwiecien_2016.html#p161954729 Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:17 Super! Dziękuję bardzo! Za rady oraz linka. Kurcze właśnie też sądzę, że cumel jest dużym problemem... A nauka zasypiania podnies/połóż tak szybko poskutkowala i bez cumla mówisz? A robiłaś też np jakieś poklepywanie jak zaleca Tracy Hogg? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 15.07.16, 10:58 Tylko czy stosować takie czasy jeśli ostatnio jakby samoczynnie wypadały raczej 3 drzemki? Przeważnie 4ta wypadała późno i czasem nawet w wózku długo zasypiala... choć zdarzało się, że sama chciała też 4ta. Stosuj czasy do 4 drzemek bo masz przemęczone dziecko (przemęczone pobudkami) i zobacz co sie stanie po południu, czy zaśnie na 4tą drzmekę czy nie, wyjdź na spacer koło 17 i jeśli nie zasnie to wróc do domu i połóż wcześniej spać. Jeśli obudziła się o 16.40 i nie było 4 drzmeki i poszła spać o 19 to jej ostatni czas czuwania był 2h20min-to za dużo w tym wieku.Powinien być około 1h45min czyli około 18 1. Stosuję biały szum ale w postaci szumisia, który się wyłącza. .. zmienić? Zmień na stały szum przez całą drzemkę/całą noc, np aplikacja baby sleep sound w telefonie 2. Do tej pory przeważnie w ciągu dnia nie zasłaniałam zasłon bo czytałam, żeby dziecko miało rozróżnienie między dniem a nocą, żeby się jej nie pomieszało itd. Teraz zaczęłam zasłaniać ale to takie popielate zasłony- jest ciemniej ale przypuszczają. Czy faktycznie kupić rolety?? W ciągu dnia ma być ciemno? Ja bym zainwestowała w rolety podgumowane, 100%zaciemniające przylegające do okna. ja mam takie: www.rolmax.pl/Katalog-Produktow/Lux,pbac to nie ma być luźna szmata tylko przylegające do okna w prowadnicach, materiał podgumowany całkowicie zaciemniający 3. Rytuał przed snem nocnym tak, przed drzemkami się dowiedziałam tutaj. Wprowadz rytuał przed rzemkami np szum, roleta, kołysanka aa kotki dwa, śpij kochanie, buziak-odkładasz-zawsze tak samo. Dziecko szybko załapie 4. O czasach czuwania też dowiedziałam się ostatnio i próbuję je wprowadzać ale gubimy się... Teraz masz trudny etap pomiędzy 3 a 4 drzemkami, będzie lepiej jak zaczniesz spisywać i przyzwyczaisz się do czasów 5. Usypianie: Na razie na piersi w dzień, ostatnia drzemka w wózku, smoczek bym wywaliła. Zaczęłabym też juz niedługo jak skończy 4m uczyć zasypiania na noc. 6. Jeśli chodzi o wózek to jedna max dwie drzemki w nim W wózku robiłabym tylko ostatnią drzemkę. Dziecko ma zasadniczo spać w łóżeczku-bardziej to regeneruje niż w wózku. Tobie też się lepiej śpi w łóżku niz np w samochodzie. 7. Dzienniczek ogólnie jej.dnia prowadzę. Super że prowadzisz dzienniczek! Z drzemek bym wybudzała po 2h. 3h drzmeka to dużo-potem może być ciężko jej zasnąć na kolejną. Zaczynaj dzień os tałej porze, budź dziecko o 7 żeby miało stały rytm dnia i spało o podobnych porach. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:07 Bardzo Ci dziękuję! ? Wszystko z grubsza w teorii rozumiem, nie wiem jak w praktyce... Mówisz o wywaleniu smoczka to chyba powinnam od razu zacząć naukę samodzielnego zasypiania, a nie jak skończy 4msc bo smoczek na noc zawsze... Ale czy teraz to robić? Obawiam się tej nauki, czy to dobry moment jak będzie pewnie jeszcze bardziej przemęczona. ..? A co do rolet to kurcze nie pomieszało się jej dzień z nocą? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:09 I jeszcze to budzenie, kurcze jak budzić ją teraz jak np miała ciężką noc, od ok 4tej przez godzinę w ogóle nie spała, jak po 5tej zasnęła to chciałam by coś odespała ... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:25 A jeszcze co do tego ostatniego czasu czuwania to sugerowałam się tym, że jeśli przed 4ta jest cc 1.5h i przed nocą 1h 15min to wychodzi sporo i z tego co pisała babybump jeśli nie było 4tej to położyć wcześniej ale to wczesniej i tak było po ponad 2h z opisu wynikało. ... Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 15.07.16, 11:16 Dniem i nocą rządzą inne części mózgu, nie pomiesza się nic. Drzemka to drzemka, ma być regenerująca, a nie wysypianiem się w dzień żeby nie spać w nocy. Czyli dajesz jej tyle snu zeby przetrwała do kolejnej drzemki. O szumie pisała Ci chyba zmeczona mama, uzywamy wszystkie to samo może szumiec całą noc. Spałam przy tym 2mce, da się homedics.com.pl/index.php?option=10&grupa_o=4&menu=4&indeks=4 Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:21 Dziękuję ? Zainwestuje w takim razie w kolejne szumiące urzadzenie (i po co było wydawać 200zl na Whisbeara z cry sensorem... ??) , no i w rolety chyba, kurcze bo radzą też niektórzy by dziecko rozróżniamy dzień od nocy by w dzień nie było ciemno i całkiem cicho no to dlatego się dopytuje. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:40 A nie wiesz gdzie można teraz kupić to urządzenie? Bo znalazłam tylko to drugie z projektorem godziny. .. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 14.07.16, 23:16 forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159138349,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html?p=159156913 forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159138349,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html?p=159196746 Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:26 Dziękuję. Babybump tak, udało mi się już odnaleźć te posty ale mamy dramat nocny i nie wiem co robić. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:31 Babybump opisałam wczoraj i dziś z grubsza moja sytuację. Gdybyś mogła coś doradzić byłabym bardzo wdzięczna bo już nie wiem co robić. .. ?? zmeczona_mama83 już podesłała mi linka i w wolniejszychwili chwilach czytam tamten wątek, dziękuję Tobie też za konkretne przekierowanie, choć też już udało mi się do nich dojść. Ale nadal jestem zagubiona na maxa, a dzisiejszą kolejna noc taka mnie wykańczanie i horeczke chyba też. ... Skąd te pobudki co chwilę? ? Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 14.07.16, 23:36 Staram się jakoś wprowadzać czasy choć nie wiem czy dobrze... Córeczka w ciągu dnia raczej mało śpi i ostatnio częściej już mamy 3 drzemki zamiast 4. Dziś np czasy miałyśmy mniej więcej takie 1.5h 1h50min 1h50min i ostatni 2h 20min ( z drzemki wybudzila się 16.40 , a o 18.30 już była w łóżeczku po kąpieli i piersi ale zasypiala długo 30min i były problemy i łączu trochę ) Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 15.07.16, 11:55 Czy możecie mi jeszcze powiedzieć ile w takim razie powinien wynosić ostatni cc jeśli nie było 4tej drzemki?? Bo to niestety nie jest dla mnie jasne i wydaje się rozbieżne. .. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 15.07.16, 18:16 Czy możesz rozpisać 3 ostanie dni i noce? I podaj dokładny wiek dziecka, jaki macie rytuał i w jakich warunkach śpi dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 16.07.16, 12:09 Oczywiście babybump napisze dziś lub jutro bo teraz nie mam jak... Kurcze cały czas się zastanawiam co zmieniać? Córeczka już całkiem ładnie zasypiała choć z pomocą smoczka, a teraz w ciągu dnia mimo prób nie zasypia, kończy się piersią, żeby się nie przemęczala za bardzo i te czasy czuwania staram się wprowadzać. .. boję się, że się do tej piersi przyzwyczai... nigdzie się nie mogę ruszyć. .. i mowicie, że w pokoju ma być ciemno, nieraz czytałam, żeby w dzień nie zasłaniać, żeby się dziecko uczyli odróżniać dzień od nocy...mówisz, że jednak ciemno? I jak jest podczas drzemek z hałasem w domu (wiem o białym szumie) chodzi mi o to czy ma być cicho? Bo wszyscy doradzanie by dziecko w ciągu dnia miało normalne hałasy pralki, rozmów, TV itd... doradzisz/doradzić ie? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 16.07.16, 12:11 Mówiąc, że w ciągu dnia nie zasypia mam na myśli, że placze i nie zasypia... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 16.07.16, 15:41 I babybump jak to w końcu jest z tym ostatnim.czasem czasem czuwania jeśli nie nastąpi 4ta drzemka? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 17.07.16, 11:48 Droga babybump i zmęczona mama i kto jeszcze ma ochotę (karmię tylko piersią ): CZWARTEK 8.45 pobudka (z płaczem i dość pozna bo nad ranem przed 5ta przez godzinę czuwają i zasnela po 6tej) 10.20-12.05 D1 (położona o 10 ale marudzila i zaczęła coraz bardziej płakać, zasnela przy piersi, po 1h 15min się przebudzila z lekkim płaczem po dniu cumla jeszcze zasnęła, po oburzenie spokojna , leżała jeszcze z 10min w łóżeczku sama) 13.55-14.25 D2 (położona 13.25 ale płacz i w końcu piers) 16.15-16.40 D3 (na spacerze w wózku ) 17.50 Kąpiel 18.20 Karmienie 19.00 SEN (trochę problemów z zaśnięciem, marudzenia, placzu, w międzyczasie potrzeba zmiany pampersa i później już trochę spokojniejsza z moją pomocą i smoczki zasnela w lozeczku) Noc pobudki: Przed 21 płacz - cumel nie pomagał 21.00 Karmienie kilka minut i zasnęła 22.20 Karmienie kilka minut 23.00 Karmienie dosłownie chwilka Po 4.00 Karmienie kilka minut, przysnęła ale się obudziła i nie spała 4.40 pampers 5.00 Karmienie kilka min OK. 5.20 zasnęła w łóżeczku (Karmienia nocne rąk częste z powodu płaczu) PIĄTEK 7.45 pobudka (wiercila sieci trochę marudzila) 9.55-12.15 D1 (ale zasypialnie trwało w sumie 1h! W międzyczasie karmienie, płacz, poklepywanie, próby Podnieś /Połóż, gdy przysypiala na rękach odłożył do łóżeczka, po ok.30min się obudziła z lekkim płaczem, próbowałam by dospała, cumel i uspokaja nie nie pomogło dopiero pierś, zasnela przy niej i drzemala chwilę, gdy odłożył do łóżeczka po chwili zapłakała ale po cumla spała dalej ,po obudzeniu lekki płacz ale jak przyszłam usmiech) 14.00-14.40/45 D2 ( ok.13.30 rytuał i do łóżeczka , przez 20min nie zasnęła i placz coraz większy więc znowu pierś, po obudzeniu steknela i leżała sobie chwilę spokojnie) Tego dnia mieliśmy wyjazd do rehabilitanta 16.20-18.50 więc trochę spędziła w samochodzie... 16.45-16.55 D3 (o ile tak krótką można nazwać drzemki, w samochodzie od 16.20 dopiero wtedy zasnela i obudzi się bo dojechaliśmy na miejsce) 18.00-18.40 D4 (w samochodzie) 19.30 Kąpiel 19.50 Karmienie 20.25/30 SEN ( chwila rytuału i w miarę spokojnie zasnęła, trochę marudzenia ale zasnęła z pomocą tylko smoczka w sumie po ok.20min) Noc pobudki: 0.55 przebudzala się ale po cumla zasnęła jeszcze 1.35 Karmienie kilka minut 4.05 budziła się, cumel nie pomógł 4.10 Karmienie ponad 10min i zasnęła SOBOTA 7.40 pobudka 9.20-10.05 D1 (położona przed 9ta, myślałam, że może zaśnie ale niestety coraz bardziej narzekała i płakała, w końcu pierś, po obudzeniu próba dospienia przy piersi, chwilę jadła trochę na spiocha ale obudziła się całkiem ) 12.00-12.30 D2 (położona o 11.35 problemy z zaśnięciem i placz, dopiero przy piersi ) 14.35-15.35 D3 (karmiłam ja o 14 ale nie zasnęła, po 14 do łóżeczka ale płacz, uspokajanie, na rece i znowu placz, w końcu znowu skończyło się na piersi) Po 17 Karmienie i próby uśpienia ale nie udało się 18.00 Kąpiel 18.25 Karmienie Przed 19 SEN (ok.18.35 usypianie, wiem, że długi czas czuwania prxed odmowe 4tej drzemki i chyba była przemeczona , wielkie problemy z zaśnięciem i placz, zasnela praktycznie na rękach odkładałas jak już chyba zasnęła, wcześniej jak próbowałam to mega ryk!) 19.35 obudziła się 19.55 Karmienie ponad 10min (nie zasnęła ) Później odbijanie, przytulnie spokojne i do łóżeczka OK. 20.30 SEN zasnęła spokojnie w łóżeczku z cumlem (ok.10-15min to trwało ) ok 10min później 2 razy płacz ale po cumla spała dalej 1.05 Karmienie niecałe 10min 2.35 płacz i cumel nie pomógł 2.40 Karmienie kilka minut 3.45 płacz i cumeblowane 5.45 Karmienie kilka minut, po dołożenia chwilę się jeszcze wiercila ale spała OK. 7.30 pobudka niedzielna Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 17.07.16, 12:00 Ale się rozpisałam... Córeczka jutro skończy 17 tygodni (a urodziła się 10 dni po terminie- jeśli ma to jakieś znaczenie) Wieczorami nie było już większych problemów z zasypianiem i jak wspominałam wcześniej noce też były całkiem fajne ok.2 pobudek a czasem nawet 1. Popsuło się jakieś 3 tyg temu , a od. 1,5 tyg to cuda... W ciągu dnia też często potrafiła zasypiać w miarę spokojnie w łóżeczku z pomocą cumla i pieluszki . Psuło się w okolicach skoków rozwojowych chyba... Córeczka śpi w swoim pokoju w swoim łóżeczku z cumlem przy szumisiu (który się niestety wyłącza ). Wieczorem rytuałem jest kąpiel, karmienie, jeśli przy karmieniu nie zaśnie (co się zdarzalo) to do łóżeczka zapłonie zasłony, szumiś, kołysanka śpiewana i dobranoc w łóżeczku i albo z nią siedzę albo wychodzę i wracam jak marudzi, wypadnie cumel, placze... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 17.07.16, 12:08 A w ciągu dnia nie było jakiegoś wielkiego rytuału, mowilam ze idziemy spac, i przewaznie szumis lub karuzela , myślałam, że powinna odróżniać dzień od nocy i zasypiala w miarę , potrafiła też zasnąć np u babci w świetle dnia itd. Teraz staram się jej zasłaniać zasłony, szumiś, kołysanka ale sama już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 17.07.16, 12:09 Będę wdzięczna za rady, staram się jej wprowadzać te czasy czuwania ale kurcze czemu ciągle placze przy zasypianiu zwłaszcza w dzień? ? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 18.07.16, 00:06 Ehhh kolejna "cudowna" noc... Dziś dla odmiany się buntowała a przed każdą drzemką na maxa, efektem tego były bardzo wydłużone czasy, duży problem z zaśnięciem na noc i już zaczęły się pobudki... Od ponad godziny mi wisi na cycku i co ja próbuję odłożyć do łóżeczka to ryk zaraz! Jak tak dalej pójdzie to spędzę noc na fotelu... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 18.07.16, 13:09 Babybump oraz inne dziewczyny powiedzcie mi proszę jeszcze coś w takich kwestiach: 1. Wiem, że ważna jest nauka samodzielnego zasypiania, żeby zacząć ją od nocy i jak rozumiem SMOCZEK muszę wtedy odstawić? To proszę powiedzcie jak to dograć z czasami czuwania bo takie usypianie będzie na pewno okupywane jeszcze większym płaczem i DŁUŻSZYM zasypianiem...? Żeby dziecko na noc nie było przemęczone. .. 2. Babybump z tego co pamiętam to Ty jedno z dzieci na drzemki usypiałaś przy piersi- jak tego oduczyłaś.? I czy długo to trwało? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 18.07.16, 19:18 sesi777 napisał(a): > Babybump oraz inne dziewczyny powiedzcie mi proszę jeszcze coś w takich kwestia > ch: > 1. Wiem, że ważna jest nauka samodzielnego zasypiania, żeby zacząć ją od nocy i > jak rozumiem SMOCZEK muszę wtedy odstawić? To proszę powiedzcie jak to dograć > z czasami czuwania bo takie usypianie będzie na pewno okupywane jeszcze większ > ym płaczem i DŁUŻSZYM zasypianiem...? Żeby dziecko na noc nie było przemęczone. > .. Decyzja co do odstawienia smoczka należy oczywiście do Ciebie, bo smoczek też ma sporo zalet. Amerykańska Akademia Pediatrii akurat zaleca stosowanie smoczka na początku, bo zapobiega śmierci łóżeczkowej. Jednak zakłóca często karmienie piersią, więc to też musisz wziąć pod uwagę. Nauka samodzielnego zasypiania ze smoczkiem jest trochę bez sensu, bo zasypianie ze smoczkiem nie jest samodzielne. Nawet jeśli nauczycz dziecko spać ze smoczkiem, to za jakiś czas i tak będziesz musiała smoczka zabrać (zaleca się, jak pojawi się pierwszy ząb) i nauczyć dziecko znowu spać, ale tym razem bez smoczka. Na czas nauki spania wieczorem i w nocy, drzemki robisz jak do tej pory (za pomoca piersi/smoczka, itp). Na noc kładziesz o normalnej porze, bo jak położysz za wcześnie, to dziecko będzie płakało bo nie będzie wystarczająco zmęczone. > 2. Babybump z tego co pamiętam to Ty jedno z dzieci na drzemki usypiałaś przy p > iersi- jak tego oduczyłaś.? I czy długo to trwało? Ja akurat córki nie musiałam uczyć zasypiania na drzemki, bo po 21 dniach samodzielnego zasypiania wieczorem po prostu ją położyłam do łóżeczka na drzemkę i ona zasnęła. Dziecko było wypoczęte i karmienie było na początku rytuału, w innym pokoju niż spanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 18.07.16, 22:40 Dziękuję bardzo. Dziś pierwsza wieczorna nauka zasypiania bez smoczka... Metoda podnieś/połóż - mnóstwo placzu i ponad godzina usypiania ale udało się. .. Z tym, że obudziła się po ok.30 minutach i pierwsze sobie leżała, gadała, a później płacz i akcja od nowa ale znowu z czasem, pewnie też ze zmęczenia zasnęła! Rozpisałam też tak, jak mowiliscie ostatnie 3dni i noce, jakbyście miały chwilę ? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 18.07.16, 23:10 Najprawdopodobniej została położona spać za późno, ale ogólnie miała za długi czas czuwania. Ale świetnie, że się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 19.07.16, 07:41 Tzn położyłam ją po ok 1.5 od drzemki (3ciej) ale przy kąpaniu już widziałam, że była zmęczona... Wczoraj miała jakieś krótsze te czasy czuwania... Jakoś przetrwaliśmy noc, choć w okolicach 3ciej nie spała po jedzeniu ok.1.5h ale nie trzeba było robić Podnieś /Połóż, troszkę uspokajania i zasnela sama, nad ranem wisac bylo, ze jej tego cumla brakuje, wiercila się , przebudzala itd... ale probujemy, zobaczymy co będzie dziś. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 19.07.16, 08:32 Dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie cumla: 1.Czy faktycznie ucząc samodzielnego zasypiania bez cumla na noc w dzień można go używać? Dziecko nie będzie zdezorientowane? A jak udałoby się odstawić cumla także przy dziennych drzemkach to można go np używać czasami, jako uspokaja czy jak np dziecko będzie się denerwowało / bało itd?czy to może źle wpłynąć? 2. Jeśli chcemy np oduczyć też przy drzemkach to mowiliscie, że lepiej stopniowo, jak opanujemy noce i wtedy wszystkie drzemki na raz tą samą metodą? 3. Babybump rozumiem, fajnie, że z dniem nie było u Ciebie później problemu tylko chciałam zapytać jak to było bo napisałaś, że po nauce nocy, córeczka później po prosty w łóżeczku zasnęła i karmienie było na początku rytuału, a kiedy wprowadziłas go na początek skoro wcześnie usypiałaś przy piersi? Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 19.07.16, 09:07 sesi777 napisał(a): > Dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie cumla: > 1.Czy faktycznie ucząc samodzielnego zasypiania bez cumla na noc w dzień można > go używać? Dziecko nie będzie zdezorientowane? Nie bedzie zdezorientowane bo dniem i nocą rządzą inne części mózgu. A jak udałoby się odstawić cuml > a także przy dziennych drzemkach to można go np używać czasami, jako uspokaja c > zy jak np dziecko będzie się denerwowało / bało itd?czy to może źle wpłynąć? Pewnie zle nie wplynie, sama zobaczysz czy bedzie taka potrzeba czy juz nie. Musisz uwazac zeby nie zepsuć tego co osiągniesz czyli zacznie płakać przy jakiejs okazji dasz smoczek, do drzemek tez bedzie plakac czy na noc i ktoregos pieknego dnia dasz znowu.. I to nie chodzi o Twoje dziecko tylko o Ciebie, to Ty sie zlamiesz > 2. Jeśli chcemy np oduczyć też przy drzemkach to mowiliscie, że lepiej stopnio > wo, jak opanujemy noce i wtedy wszystkie drzemki na raz tą samą metodą? Tak, tą samą metodą. Lepiej stopniowo. Ja zrobilam na raz, ale moje dziecko nie bylo przemęczone. > 3. Babybump rozumiem, fajnie, że z dniem nie było u Ciebie później problemu tyl > ko chciałam zapytać jak to było bo napisałaś, że po nauce nocy, córeczka późn > iej po prosty w łóżeczku zasnęła i karmienie było na początku rytuału, a kiedy > wprowadziłas go na początek skoro wcześnie usypiałaś przy piersi? Pewnie Ci odpowie, a jak nie to mysle, ze bylo tak: Usypiala na noc i dzien na piersi, pozniej na noc przestala i to karmienie dala na początek rytuału, później jak noce byly ok to po 21dniach (nie pamietam dobrze) polozyla coreczke na drzemke bez piersi i okazalo sie, ze zasnela czyli wszystko kroczkami Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 19.07.16, 09:15 Ecosin jesteś wielka, jeszcze raz dziękuję, że Ci się chce ? Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 20.07.16, 06:44 Babybump , zmęczona mama i kto jeszcze by miał chęć nic nie poradzicie na te moje dni?? Rozpisałam je w niedzielę 17 go. Wiem, że się rozpisałam i pewnie trudno tami jakąś cyklicznosc wyhaczyć ale starałam się np klasc tak by jakoś czasy wprowadzać tylko coś się chyba nie zgrywalysmy z córeczką. .. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 02.08.16, 11:05 Czy ktoś moze doradzic jakies DOSTEPNE dobre urządzenie do szumu działające cala noc?? Bo niestety to co poleca Babybump jest niedostępne, mozna kupic to drugie z firmy Homedics ale ono ma projektor godziny,;ktory nie wiem czy można wyłączyć, radio itd... doradzcie proszę bo chce wymienic szumisia na cos co bedzie dzialalo całą noc i nie moge znaleźć! Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 02.08.16, 13:05 Ja mam takie: www.astrex.pl/s-100-generator-szumu-bialego-glosnik-do-urzadzen-przenosnych-laptop-smartphone-tablet-iphone.html Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Do babybump 03.08.16, 09:22 Dzieki. I jestes zadowolona? Tylko kurcze znacznie drozszy niz te z Homedics... Ktos ma jakis inny?? Lub ten drugi z Homedics i moze cos powiedziec na jego temat? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Do babybump 03.08.16, 12:12 Jestem zadowolona, nie miałam żadnych problemów, a używam codziennie od mniej wiecej roku. Odpowiedz Link Zgłoś
motylek.7 Re: Do babybump 15.07.16, 12:17 Witajcie, tu mama, która nie sypia! Bardzo prosze o jakieś wskazówki, bo już wariuję. Ala za tydzień kończy 5 miesięcy. Od początku były problemy ze snem - na początku kolki przez ok.3 miesiące, kiedy to nauczyliśmy się noszenia i lulania. Ale nawet podczas lulania na rękach podczas zasypiania krzyczała. Znajoma zajmująca się integracją sensoryczną poradziła nam usypianie jej w hamaczku. Przez pewien czas działało, teraz coraz dłużej zajmuje usypianie małej ( zawsze minimum 15-20min, często się wybudza z drzemki ( a trwa ona zwykle 45 minut). Bardzo długi czas funkcjonowaliśmy w cyklach 2-godzinnych ( 15min karmienie, 30 min zabawa, ok20 min usypianie, ok.45 min spanie i tak cały dzień). Wtedy też Ala spała do 1-2 i 4-5, a potem ok,7.30 się witałyśmy. teraz wszystko się rozregulowało. Studiuje nocami wasze posty oraz weebeedreaming i starałam się ustawić małej 3 drzemki i wczesne ok.18 chodzenie spać. Nie działa. Dzis w nocy wstała o 1.0, 3.30 - cały tydzień się budzi na jedzenie o tej porze i zasypia o 5 albo 6, ja przez ten czas ja bujam w hamaczku. Nie chce smoczka od początku. Ssie sobie paluszki, gryzie zabawki.W tym tygodniu odkryłam , ze nie chce tez już butelki, więc nie mogę jej dać na trochę mężowi, tylko sama wstaję. Chce tylko pierś. ?róbowałam jej dawać kleik ryżowy na noc za radą pediatry, żeby dłużej pospała, ale to też nie działa. Zasypia przy piesi, ale nie daje sie odłożyć, musze ją lulac w hamaczku. Dodam, że po 1 miesiącu zaczęła spać we własnym pokoju. Teraz rozważam zabranie jej do łożka. lub wstawienie łóżka do jej pokoju. Jestem wykończona. Ona też, przestała do siebie gadać przy zasypianiu. Chciałabym, żeby zasypiała w łóżeczku i żeby wstawała w nocy tylko na jedzenie (z butelki byłoby super czasem, ale nie wiem jak ją znowu nauczyć). Co zrobić, żeby po jedzeniu o 3 poszła spać?? Jak ją nauczyć zasypiania w łóżeczku? Wyczytałam, że już za późno na przytul-odłóż, to co mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Do babybump 15.07.16, 15:58 Zapisujesz sobie Wasz plan dnia, pory drzemek i ich długość? Jeśli tak to rozpisz kilka dni. Poczytaj też dyskusję powyżej, tam sesi777 zadała wiele pytań i uzyskała sporo odpowiedzi i przydatnych linków. Co do wstawienia łóżka do pokoju dziecka to trzeba pamiętać, że dziecko może obudzić nawet szelest kołdry, szczególnie nad ranem więc przydaje się stosowanie białego szumu. Zabranie do łóżka raczej nie rozwiąże problemu pobudek, wręcz przeciwnie może być ich więcej albo dziecko będzie chciało spać ciągle z piersią w buzi. Pamiętaj też, że takie spanie nie jest tylko na chwilę. Fajnie, jak dziecko jest małe, ale patrząc po znajomych z czasem przestaje to być takie fajne. Jak maluszek ma zrozumieć, że powinien nagle spać sam w łóżeczku/łóżku/swoim pokoju, skoro został nauczony, że to łóżko rodziców jest miejscem do spania? Wg wielu znajomych to jest wygodne do pewnego czasu i gdyby mieli możliwość to jednak nie wybraliby ponownie opcji spania z dzieckiem. Zazwyczaj większość zakładała wspólne spanie do roku, a dzieci mają 1,5-3 lata i nadal "nie chcą" spać same. Nie krytykuję wspólnego spania, zwracam tylko uwagę, że jest to sytuacja długoterminowa. Niektóre dzieci same w pewnym wieku rezygnują ze spania z rodzicami, ale znam też 8-latka który nad ranem (3-5) nadal przychodzi do rodziców. Zastanów się, czy na pewno jesteś na to gotowa, jeśli nie to szkoda wprowadzać nowy nawyk i mieszać dziecku w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
motylek.7 Re: Do babybump 15.07.16, 19:08 Sama juz nie wiem, jestem zmeczona, nie moge myslec logicznie Oto nasz plan: wtorek pobudek zwykle nie pamietam, mąż mi przynosi malą obudzoną na karmienie, kiedy ja dochodzę do siebie D1 9.15-9.35 (dobujana, pospała do 11) D2 13.05-13.35 (dobujana do 14, raczej nie spała, bo gdy bujanie mija, Ona się budzi) D3 15.50-16.30 po masażu i kapieli w łazience następuje ok.18 karmienie, kóre trwa 2h, potem ja odkłada, Ona sie budzi i je jeszcze z 30 min, ale da się odłożyć bez budzenia sroda pobudka ok.8.30 D1 10.05-10.50 D2 13-14 D3 16-16.40 spanie podobnie ok.18 czwartek D1 9-10 D2 12-14 (cały czas bujana, nie mogła zasnąć) D3 15.15-16 tu zmiana po lekturze weebeedreaming, od razu usypianie w hamaczku po kąpieli, zamiast 2h karmienia ( aby cyc nie był kojarzony ze spaniem), jak zasnęła to ja dokarmiłam na śpiocha, po odlożeniu dobujana spać. pobudki: 22.30-23, 1.30-2.30, 3.30 - zasnęla po jedzeniu, ale zaraz się obudziła o 4, i do 6 musiałam ją bujać, bo się budziła. piątek D1 8.20-9 D2 10.25-11 -bujana do 12 D3 13.20-14 D4 15.30-16.05 (skracam CC do 4 drzemek, z nadzieją, że to coś da) 17.30 - spała w hamaczku, o 18 karmienie i potem bujanie, spi. Mamy urządzenie homedics z szumem, ale nie zauważylam, zeby jej pomagalo, nie widac rożnicy. Odstawiłam je. Za to wrocilam do rekwizytu, który ją uspokaja tj. melodyjki z niani avent przed snem. Wprowadziłam też od wczoraj misia pachnącego mamą, którego dostaje do zabawy w łóżeczku przed każdą drzemką (potem ją przenosze do hamaka). Pokój stał się sypialnią - stale zaciemniony, ale w dzień nie są to egipskie ciemności, tak 8/10. Nie bawi się tam, tylko sypia, je i ma zmienianą pieluszkę. Bawi się w łózeczku turystycznym w salonie, żeby jej się kojarzylo jej łóżeczko tylko ze snem ( choć kojarzy się zapewne ze złością, że nie może spać). Będę wdzięczna za wskazówki! Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do babybump 15.07.16, 20:04 Hej mam takie pytanie synek 16 miesięcy, jedna drzemka 5h po pobudce (zwykle 6.30 pobudka, 11.30 drzemka), dziś drzemka 11.30-13.00, kładziony na 19 ( z 10 minutową obsuwą) - histeria w trzech aktach, bujanie przez godzinę, niby spał na rękach a nie dawał się odłożyć, no cuda po prostu. taka histeria drugi raz w ciągu kilku dni. Dziecko zasypiające ostatnie dwa miesiące samo w minutę po 11h aktywności. i nie wiem nic, za wcześnie położony, za późno? czyto w ogóle co innego? Najgorsze, ze tata nie mógł uspokoić, dopiero u mnie na rękach przestawał płakac, pierwszy raz coś takiego miał, zawsze tata normalnie usypiał. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 15.07.16, 22:44 Dla mnie wygląda na to, że: 1) drzemka jest za wcześnie. Już powinna być już bliżej godz 12. 2) drugi czas czuwania jest za długi. W tym wieku CCC jest ok 10.5, max 11, jeśli nie ma problemów. Ale drugi czas zaczyna się skracać i przy ustabilizowanej jednej drzemce najlepiej jest jak oba czasy są równe, albo drugi krótszy od pierwszego. Ja bym drugi robiła max 5.5h. Najlepiej się sprawdzają kombinacje: 5.5/5.5 5.5/5 5/5.5 Musisz sprawdzić, co u Was będzie lepiej pasowało, ale 6h to trochę długo. Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do babybump 21.07.16, 12:57 dzięki, na razie po przeniesieniu drzemki na 12 zaczęły budzic się o 7......czyli chyba dążą jednak do tych 5 h Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasia15 Re: Do babybump 15.07.16, 22:13 Witam, proszę o pomoc w wyeliminowaniu pobudek o tej samej porze +/- 30 min. Córka ma10 mcy, nie jemy w nocy od 7 mca. Odpowiedz Link Zgłoś
julusiak Re: Do babybump 17.07.16, 21:19 Witajcie,moja córka ma prawie 6 miesiacy i od dwóch ładnie przesypiala noce od 19 do 5 a potem u męża na brzuchu do 6.30/7 od jakiegoś czasu zaczęła się kręcić w nocy marudzić ale przez sen a wczoraj obudziła się o 4.30 i zaczęła gadać pluc i śmiać się więc jak to zwyczajowo bywa mąż wziął ja na brzuch i po jakimś czasie zasnęła. Dodam że mała śpi w kolysce obok naszego łóżka ,moja kuzynka poleciła ze przenieść ja do swojego pokoju do łóżeczka.Dzieckoa inny sen jak śpij samo. Jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii?trochę się boje ,ogólnie jestem panikara,że jak coś jej się stanie to nie usłyszę ,mimo ze jej pokój jest obok naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasia15 Re: Do babybump 18.07.16, 03:06 Witam, Mogę prosić o podpowiedź jak to zrobić by pozbyć się pobudek o tej samej porze w nocy? Zaczyna się od 23 później 1 i 3 i 5. Nie jemy mleka w nocy po prostu której nocy nie chciała odmówiła wypluwala smoczek i Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasia15 Re: Do babybump 18.07.16, 03:18 Na początku dawałam wodę gdy się budzila później zmniejszyła się ilość pobudek do 2 i 4 tylko teraz jest różnie. Powróciła pobudka po 23, 1, 3,5. Gdy dam wodę zasypia od razu albo jeszcze kilka wygibasów i zaśnie. Są noce gdy odmawia wody i płacze gdy pomogę się przewrócić zasypia w sekundę. Spi w śpiworku. Co powinnam poprawić? Czy miałyście podobny problem? Jak sobie poradzilyscie? Proszę o pomoc bo to chyba nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do babybump 21.07.16, 12:59 a może jednak chce mleko? 10 miesięcy to moze jescze spokojnie chciec jesc w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Do babybump 19.07.16, 10:23 Chciałam prosić was o pomoc w wystartowaniu przeczytałam wątek sen dzieci z lipca i sierpnia i jestem pod ogromnym wrażeniem waszej wiedzy. Szczególnie Babybump. ...rewelacyjny blog. Ale do rzeczy Mam synka 15 tygodni. Nie miałam z nim większych problemów ze snem nocnym ale dziennym. Właściwie od początku kiepsko sypial w dzien ale teraz wiem że to nie taka jego natura a moje błędy. Mały miał smoka do zasypiania na drzemki, na noc zwykle usypisl przy piersi i odkladany do łóżeczka. Obecnie jesteśmy po odstawieniu smoka i nauce samodzielnego zasypiania. Na drzemki po rytuałem zasypia sam. Na noc po karmieniu budzi się jak jest na odbiciu czasem i wtedy po zmianie pieluchy zasypia sam. Wiem ze to jest do zmiany oddzielenie karmienia od snu. Zrobię to. Teraz przez kilka dni obserwowałam dziecko kał zasypia ile śpi i tu mam pytanie do Was. Jak wystartować? Jakie czasy? Czy próbować 4 czy 3 drzewek? Rozpisze ostatnie dni 16.07 WU 7.00 N1 8.49-10,54 PD 8.20 N2 12.41-14.02 próba przedłużenia ssal palce nie chciał zasnąć N3 15.10-15.40 pd 14.50 z płaczem ale sam się uspokoił Sen nocny 18.39-7.50 pd 18.22 Karmienie 1 23.54-00.02 Karmienie 2 4.10-5.25 17.17.07 WU 7.50 N1 9.33-10.18 pd 9.15 N2 12.30-12.40 próba przedłużenia po podaniu smoczka 13.10-13.15 Juz był przemęczony i nie można było go uśpić zupełnie Sen nocny18.15-18.50 wzbudził się zasnął ze smokiem 19.36-6.30 Pobudka nocna 00.19-2.10 sam zasypia mlaskal pięści 18.07 WU 6.30 N1 8.10-10.30 PD 8.00 N2 12,55 14. 30 PD 11.50 ZA WCZEŚNIE położyłam mlaskal pięści N3 próba o 15.40 nieudana mlaskal pięści sen nocny 18.15-7.00 pd 18.08 Pobudka nocna 22.30-23.20 ( długo zasypial mlaskanie) i 2.00-3.10 (zasnął szybko ale była też kupa pokarmiejiu) Pytanie moje jest takie jaki czasy wyjściowe zastosować i co am robić gdy on po karmieniu novnym długo zasypia maskujące piaski, jak go uśpić? Smok nie działa bo odzwyczsjony a ja za bardzo go stymuluje a sam zasypia długo. Pierwsza drzemka jest długa ponad 2h Mam go wzbudzać? Serce mi się kraje jak o tym myślę szczególnie ze miał dotychczas tylko 40 minutową (sprawnie łączy cykle teraz na niej). I teraz najgłupsze pytanie jak uśpić na przerwana drzemkę skoro usypia ny był smokiem zawsze z teraz go nie chce. Masakra jakąś nie wiem jak uśpić swoje dziecko. dzisiaj WU 7.7.00 I N1 trwa od 8.45 (wiem ze pierwszy cc to 1,75 bo ładnie zasypia) ale co mam robić dalej mam wątpliwości. pomóżcie ruszyć z miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 19.07.16, 10:35 Przedłużanie drzemek Jeśli dziecko nie płacze, to po prostu zostawiamy dziecko w łóżeczku, aby dać mu szansę na ponowne, samodzielne zaśnięcie. Czyli nie biegniemy od razu do dziecka jak zacznie sobie stękać. Jeśli płacze, to stosujemy swoją metodę nauki zasypiania, np. podnieś/połóż. Jeśli wiemy, że krótka drzemka na pewno spowoduje przemęczenie i żadna metoda samodzielnego zasypiania nie działa, to usypiamy na piersi/kołysząc/bujając, itp. Po prostu robimy wszystko, aby dziecko ponownie zasnęło i się nie przemęczyło. Wake to sleep 5-10 min zanim dziecko się obudzi, to je dotykasz, tak aby westchnęło, przekręciło główkę, itp., ale nie żeby się obudziło. To jakby 'resetuje' ich sen i zaczyna się nowy cykl snu. U nas to nigdy nie działało, zarówno u starszego dziecka, jak i teraz młodszego, ale znam sporo mam, które z sukcesem to stosowały (nie nadaje się po 4-6mż). A tu masz czasy dla takich maluszków community.babycenter.com/post/a51116617/sample_sleep_schedules_faq Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Do babybump 19.07.16, 11:09 To informacje znam czytałam wasze posty Pytałam co mogę zrobić jeśli po nocnym karmieniu obłożony do łóżeczka mlaska paluszki przez godzinę i dopiero zasypia. Jak przyspieszyć bo sporo czasu traci Czy to jest wynikiem większej ilości sny w dzień (prawie 2,5h drzemka pierwsza )? czy wybudAc dziecko po 1,15h? No i wreszcie które czasy stosować te na 3 drzemki czy przejściowe? Dodam że synek od 2 miesięcy właściwie miał 3 krótkie drzemki ale w nocy spał dobrze. Karmiłam go po 22 przez sen a potem kolo 4.00 bo był glidnt Teraz wzbudziła go z dezemki 2)wcześniej i nie wiem czy lecieć Z 3 czy 4 drzemkami Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Do babybump 19.07.16, 12:50 Sama sobie odpowiem Od jutra spróbuję czasy przejściowe i będę go obserwować. Teraz po wybudzeniu z drzemki (1h55min) położyłam go po 1h40min i widzę że o 10 minut za późno (planowałam właściwie ale zadzwonił telefon) bo już ziewnal na kanapie a po krótkim rytuałem odkladany poplakiwal. Uspokoił się szybko i zasnął dlatego widzę ze powinnyśmy startować od przejściowych bo 3drzemkowe są za długie. Jutro lecę po nowych czasach i będę Bąbelka budzić po 1h15min żeby spróbować 4 drzemki i ustawić czasy. Jak będzie mi wypadać 4ta to zacznę wydluzac delikatnie cc. Nie wiem....dobrze myślę? Czytałam gdzieś w poście babybump ze dobę liczy od pobudki do pobudki zakładając że nocnych wybudzen będzie ileś tam określa czas czuwania i to ok rozumiem. Ale jeśli dziecko w nocy miało 1,5h pobudka a ja dobę liczę od 7.00 to żeby zrekompensować brak tego snu musze położyć wcześniej niż przed upływem 12h od pobudki czyli np o 17.30? A jak jeszcze tego dnia będą słabe drzemki to co wtedy? Dlaczego synek w nocy po karmieniu przez godzinę długo zasypia ssie paluszki. Nie płacze tylko leży w ciemności i mlaska i wreszcie zasypia. Ja nie ingeruje tylko czekam. Co ja mogę zrobić żeby usunął szybciej i czego nie robić w dzień żeby sytuacja się nie powtarzała Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 21.07.16, 15:29 Mappi ja bym budziła, 2,5h to długo jak na jedną drzemkę. 1,15-1,30 juz lepiej. Jezeli skrócisz mu sen w dzien (trochę, o pół h na początek) to powinien mieć większą presję w nocy na sen. Dobry plan, czasy wyjsciowe i obserwacja. Skróć sen dzienny, tez miałam w tym wieku takie przerwy i skrócenie pomogło. Wtedy moja córeczka miała 5mcy i skróciłam drzemki do 3h. Wy macie prawie 4mce wiec spróbuj 3,5h drzemek. Odpowiedz Link Zgłoś
lilleen Re: Do babybump 19.07.16, 14:20 Ratunku! Wiem, że to o niemowlakach, ale może ktoś pomoże? Moje dwuletnie dziecko (właśnie skończył) przestało spać. Wieczorami siedzi uziemiony w łóżeczku, nawet po 22:00 potrafi śpiewać sobie- jak my się już kładziemy... W ciągu dnia też jest dramat z usypianiem! Dzisiaj zaczęłam usypiać go o 12:00 a nadal nie śpi! Czyli wczoraj zasnął ok. 22:00 a dziś nie drzemkuje. Mam ochotę go ukatrupić Skąd mu się tak porobiło? Co zrobić? Teraz jak zaśnie, to znów nie będzie chciał spać w nocy... Mój starszak tak zaczął się zachowywać jak miał 2,3 l i za żadne skarby nie dawał się usypiać w ciągu dnia (mimo że porzebował). Zasypiał za to wtedy punkt 18:00 i spał do rana. A ten nie dość, że nie śpi, to jeszcze wstaje bardzo wcześnie... Jestem wściekła i psuje mi to wszystkie plany zw. z dziećmi (mam przecież też starszaka). Już nie wiem co mam robić Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 19.07.16, 14:44 lilleen, opisz proszę: -Jak go usypiasz w dzień. Macie może rytuał przed drzemką? -Czy próbowałaś uczyć samodzielnego zasypiania? - Czy ma zaciemniony pokój? -Jaki macie rytuał przed snem nocnym? Jak wygląda wieczór-czy ogląda tv wieczorem, czy je kolację przy stole czy jeszcze butelkę w łóżeczku, co robicie po kąpieli. -Kiedy ostatnio spał w dzień? Ja bym konsekwentnie go kładła np o 13.30 niech chociaż odpoczywa przez godzinę-dwie. Powiedz, że ma poleżeć i codziennie konsekwentnie niech leży, może jak się znudzi to uda mu się zasnąć? Bo jak odpuścisz to przestanie spać w dzień, a czasem dzieci do 4 roku życia potrzebują chociażby leżakowania/odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
lilleen Re: Do babybump 19.07.16, 15:15 Hej W dzień do tej pory usypiał bezproblemowo przy piersi. Dziś np.zasnął mi tak, ale po kilku minutach się obudził (nie wiem czy w ogóle spał?) i potem próbowałam bujania w wózku, śpiewania, czytania itd... Od zawsze drzemkuje w wielkim wózku w ogródku. Z babcią, czy nianią potrafi usnąć w trzy sekundy, a ze mną oraz z tatą jest walka. Uczyłam kiedyś samodzielnego zasypiania w nocy i nic to nie pomagało w śnie nocnym, który był wtedy okropny, więc wróciłam do piersi. Co do zaciemnienia- czekamy na rolety- bo to chyba jest głównym problemem z porannym wstawaniem Sen nocny- je tylko przy stole, potem myje ząbki, tata czyta książeczki, jest pierś, przy której nie zasypia (bo jak zaśnie to jest wspaniałe święto, bo nic więcej nie trzeba robić ;P), no potem odkładam go i mówię, że jest czas snu, wychodzę, potem się zaczyna krzyk, wchodzi tata, tuli, mówi, że czas snu, potem znów płacz, ja wchodzę, głaszczę (szantażuję go ;P), no i w końcu po takiej serii, synek zostaje sam w pokoju i gada jeszcze przez długi czas. Śpiewa, tańczy itd. Spał w dzień np. wczoraj, jak położyła go niania i przedwczoraj też, a dzień przed zasnął po walce- ze mną i potem z tatą. Dziś za to nadal nie śpi! W sumie pierwszy raz, czy drugi w życiu zawalczył tak, że nie zasnął, ale obawiam się (po jego protestach), że może być coraz gorzej. Bo generalnie wcześniej ładnie zasypiał w ciągu dnia, a teraz jest strasznie ciężko. Co do kładzenia konsekwentnie, to mój starszak tak wojował, że nawet wyskoczył na główkę z łóżeczka jak miał ok 2,5 roku i sobie rozkwasił nos- i już sposobów zabrakło (a potrzebował drzemki jeszcze duuuużo dłużej) Nie wiem co robić On nie może tak mało spać Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do babybump 19.07.16, 15:31 Na pewno Babybump Ci lepiej odpisze. Ale tak na logikę jak dziś nie zasnął to położyłabym wcześniej na noc czyli np jak zwykle spał 2h i chodził spać o 21:00 to jak drzemki nie było to niech idzie spać o 19. Może zaczynacie usypianie za późno i jest już tak zmęczony ze jest nakręcony, a to że płacze/krzyczy to normalnie-protest. Spanie w wózku w ogrodzie czy bujanie w tym wieku może juz nie działać. Ja bym spróbowała odłożyc do łóżeczka na noc jak zwykle i nie wchodzić do niego za szybko, to sie naszwa controlled-crying. Niech tata poczeka z wchodzeniem np 15min, wejdzie powie czas spać, pogłaszcze po głowie i wyjdzie, nie wyciąga z łóżeczka i nie nosi i nie gada zbyt długo bo tego właśnie synek chce-żebyście przesiadywali w pokoju, wchodzili co chwilę i przeciąga ten moment. Kolejne Wasze wchodzenie po 30minutach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lilleen Re: Do babybump 19.07.16, 16:23 Tylko że właśnie- on nie ma problemu z zaśnięciem z nianią czy babcią- zajmuje mu to góra 3 minuty i nie ma ani kropelki łzy a z nami walczy jak lew. Nie mamy już sposobu. Taki płacz też- jeśli popłacze nawet sam i w końcu przestanie, to potem i tak siedzi sobie i jeszcze dwie godziny potrafi śpiewać w łóżeczku. Ostatnio jakby sen mu był całkowicie niepotrzebny. Tak ma od 2-3 ech tygodni... Dziś go położę o 18:00 góra 19:00 a która godzina zaśnięcia z tego wyjdzie, to się zobaczy, pewnie znów 22:00 po aferach wielkich Nie wiem co robić, bo on musi spać a nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 19.07.16, 16:23 Czy mozesz rozpisac kilka ostatnich dni? Jak usypia babcia? Jak niania? Odpowiedz Link Zgłoś
lilleen Re: Do babybump 19.07.16, 16:36 Tak z reguły wstaje ok 7:00, potem drzemka ok. 11 (jak pada ze zmęczenia) lub 12:00, wstaje po 1,5-2h, czyli załóżmy 13-14:00 a sen nocny próbujemy żeby spał ok. 20:00 a wcyhodzi z tego coś zgoła innego Babcia mówi mu, że jest czas snu i go kładzie, niania czyta książeczki aż padnie albo po prostu idzie po książeczkę a on już padł sam w tym wózku w ogródku. Nam się nigdy coś takiego nie zdażyło... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 19.07.16, 17:06 Czy dobrze rozumiem ze z babcia i niania spi w swoim lozeczku i zasypia sam, czyli nie jest np bujany w wozku czy na rekach a potem przenoszony do lozeczka? Ma lozeczko czy lozko? Odpowiedz Link Zgłoś
lilleen Re: Do babybump 19.07.16, 18:30 Ma łóżeczko Tak, zasypia sam, z babcią jest czasem tak, że posiedzi przy nim aż zaśnie, ale nie zawsze. Tzn. ogólnie oni rzadko się widują-i jedna i druga babcia mieszkają za granicą, ale zawsze jak się widzą, to nie ma problemu z zasypianiem. Nigdy nie ma bujania. Nianii zdarzało się pobujać w wózku,ale tylko czasem. A my czego byśmy nie robili, to wymaga naszej obecności a i to nie pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Proszę doradźcie rozkład drzemek 21.07.16, 14:04 Córka ma 11 miesięcy i następujący rozkład snu Budzi się ok. 5.30-6, następna drzemka już 8.15 (widzę, że jest śpiąca), śpi ok. 40 min. Potem 4 godziny czuwania i zasypia koło 13 (śpi różnie ok 1-2h). Spanie nocne 5,5h po ostatniej drzemce, wychodzi między 19.30-20.30 W nocy budzi sie ok.5 razy, częściej przed północą, przynajmniej 3 razy ją karmię - ze względu na niskie przyrosty, do tej pory nie odmawiałam tych karmień. Od 2-3tyg. wieczorem i w nocy tylko ja mogę ją uśpić-inaczej jest histeria. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Proszę doradźcie rozkład drzemek 21.07.16, 14:58 lifecolor, opisz proszę dla Babybump: -jak usypia-jaki macie rytuał przed drzemką/przed snem -czy ma całkowicie zaciemniony pokój -stosujecie biały szum -próbowałaś uczyć samodzielnego zasypiania -czy jak budzi się przed północą to też karmisz czy usypiasz inaczej? -Co robisz jak się budzi 5.30-6, zaczynacie dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
taka.dzika Re: Do babybump 30.07.16, 12:47 Babybump! !! prosze o odpowiedz i porade. Syn 15 miesiecy budzi sie ok. 7 ej rano i zaczyna dzień. Drzemke mamy okolo godziny 12 ej i śpi ok 1,5-2 h. Na noc klade go pomiedzy 19-20ą i tu zaczyna sie dramat, bo syn jest nakrecony i nie potrafi zasnąć. Usypianie trwa ok 1,5 h, jest placz, krzyk. Biore na rece i odkladam i jest placz i tak 1,5 h. Jak zasnie to przesypia całą noc. Co zrobic? czy moze skrócic mu drzemke lub wczesniej zaczynac dzien, a moze wczesniej klasc na noc? chcialam jeszcze zaznaczyc , ze do 14 go miesiaca zycia syn budzil sie ok 5-5.30 i kladlam go na noc ok 18.30-19 ej. Wtedy zasypial bez problemu. Nie ukrywam tez, ze wstawanie po tylu miesiacach o 7 ej rano tez jest dla mnie zbawienne. Co zmienic? jak to ulożyc rozsadnie? Prosze o rade! Odpowiedz Link Zgłoś
taka.dzika Re: Do babybump 30.07.16, 12:48 Babybump! !! prosze o odpowiedz i porade. Syn 15 miesiecy budzi sie ok. 7 ej rano i zaczyna dzień. Drzemke mamy okolo godziny 12 ej i śpi ok 1,5-2 h. Na noc klade go pomiedzy 19-20ą i tu zaczyna sie dramat, bo syn jest nakrecony i nie potrafi zasnąć. Usypianie trwa ok 1,5 h, jest placz, krzyk. Biore na rece i odkladam i jest placz i tak 1,5 h. Jak zasnie to przesypia całą noc. Co zrobic? czy moze skrócic mu drzemke lub wczesniej zaczynac dzien, a moze wczesniej klasc na noc? chcialam jeszcze zaznaczyc , ze do 14 go miesiaca zycia syn budzil sie ok 5-5.30 i kladlam go na noc ok 18.30-19 ej. Wtedy zasypial bez problemu. Nie ukryBabybump! !! prosze o odpowiedz i porade. Syn 15 miesiecy budzi sie ok. 7 ej rano i zaczyna dzień. Drzemke mamy okolo godziny 12 ej i śpi ok 1,5-2 h. Na noc klade go pomiedzy 19-20ą i tu zaczyna sie dramat, bo syn jest nakrecony i nie potrafi zasnąć. Usypianie trwa ok 1,5 h, jest placz, krzyk. Biore na rece i odkladam i jest placz i tak 1,5 h. Jak zasnie to przesypia całą noc. Co zrobic? czy moze skrócic mu drzemke lub wczesniej zaczynac dzien, a moze wczesniej klasc na noc? chcialam jeszcze zaznaczyc , ze do 14 go miesiaca zycia syn budzil sie ok 5-5.30 i kladlam go na noc ok 18.30-19 ej. Wtedy zasypial bez problemu. Nie ukrywam tez, ze wstawanie po tylu miesiacach o 7 ej rano tez jest dla mnie zbawienne. Co zmienic? jak to ulożyc rozsadnie? Prosze o rade!wam tez, ze wstawanie po tylu miesiacach o 7 ej rano tez jest dla mnie zbawienne. Co zmienic? jak to ulożyc rozsadnie? Prosze o rade! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki5h Re: Do babybump 08.08.16, 03:15 Babybump pomóż proszę. W innym poście pisałam o naszych problemach ze spaniem w dzień. Wiec po tygodniu stosowania cc i dosypiania po drzemkach w dzień nie widzę żadnej poprawy. Jest nawet gorzej!! W nocy to juz teraz nawet nie śpi!! Pobudki 24h co 30,min. Kto normalny to wytrzyma? Jak wyprowadzić dziecko z tego permanentnego przemęczenia i jak usypiać żeby nie budziła się tak często? Niee pomaga zaciemniony totalnie pokój do spania, nie pomaga biały szum... Ona nie będzie spała i już!!! Rano po przebudzeniu 1drzemke udaje mi się trafić w punkt ale i tak budzi się po 30 min. A z upływem dnia jest tylko gorzej!! Noce tak samo. Młoda wczoraj skończyła 9tyg. A ta cała gehenna trwa już 5 tygodni!!! Jak to zrobić że jak się budzi rano załóżmy ok 7.30 to ją usypiam kolo 8 i żeby przespała te 2h? Później żeby wstała ok 10 i znowu spać kolo 11 na kolejne 2h itd do wieczora???? Jak to zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
kkmmnn Re: Do babybump 09.08.16, 03:00 Witam. Proszę o pomoc. Córka 22 tyg ur 4 marca. Od 3 mc przesypiala noc z jedną pobudka ok 2 i po spaniu było ok 5. Teraz po ukończeniu 5 mc budzi się w nocy ok 22 potem 2 i o 5,6 już zaczynamy dzień. Może przedstawię nasz dzień i proszę o pomoc! 6 pobudka karmienie I po tym zaczyna się Kongo... Ok 9 drzemka czasami 15 min czasami 40-60 min. Nie pomaga biały szum itd w długości spania czasami po tych 15 min koniec i nie na opcji Ok 12 kolejne karmienie i tu czasami też sobie przysnie 15,16 karmienie i już nie zasypia czasami na spacerze nie zawsze 19.30 sen nocny po karmieniu 22 pobudka jedzenie 2 pobudka jedzenie. Dziecko jest tylko na kp. Dam jej od czasu do czasu słoiczek. Zasypia tylko przy piersi smoczka nie używamy od urodzenia. Proszę pomóż mi . Zazwyczaj już ok 17 córka jest zmęczona, potrzebuje ciągłej uwagi. Rano sama się zabawi. Odpowiedz Link Zgłoś
niby_kasia Re: Do babybump 16.08.16, 14:24 Hej BB, czy mozesz mi odpisać w wątku "nerwowe (?) niemowlę"? Jak U Was objawial sie refleks ukryty? Jankego zdiagnozowaliscie? Jakie leki próbowaliście? Dziekuje z góry Odpowiedz Link Zgłoś
oopsydaisy32 Re: Do babybump 17.08.16, 10:30 Hmmm... Jestem nowa na forum i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Jeśli coś jest nie tak do przepraszam... Hej Babybump, W sumie to nie wiem od czego zacząć. Powód tego, że do Ciebie piszę jest ci znany – sen dziecka. Znam Twojego bloga prawie na pamięć – strasznie ubolewam nad tym, że w „polskim” Internecie jest tak niewiele rzetelnych źródeł dotyczących snu dziecka. Od samego początku mieliśmy problem ze snem synka, hmmm… nic dziwnego wszystko robiłam nie tak, choć intencje miałam jak najlepsze. Nie reagowałam na rady typu „ Daj mu się wypłakać”. Bo niby dlaczego? No właśnie, dobre rady bez pokrycia. Jestem typem ,który musi wiedzieć ” dlaczego?”. Nie wspomnę już o „ wymęczcie go, będzie spał lepiej”, „noc z dniem mu się pomieszała”, „ daj mu MM” itd. Szukałam odpowiedzi u położnych, neonatologa, pediatry… Wszyscy mówili to minie, przystawiaj do piersi, śpij z dzieckiem, daj smoczka…Nie muszę mówić gdzie to nas zaprowadziło. Mały strasznie przemęczony, bez żadnego planu, rutyny, ja wrak człowieka, nadszarpnięte małżeństwo i brak radości z macierzyństwa. Zaczęłam drążyć …i tak po nitce do kłębka (Przeczytałam wszystko, co polecałaś na wątku i duuużo, duuużo więcej ) Aktualnie mały ma 7 miesięcy ( URODZINY 15.01). Od 2 tygodni usypia samodzielnie beż żadnych sleeping props ( jesteśmy po nauce samodzielnego zasypiania Ferber/ Full Extinction- bazowałam na blogu Precious Little Steep) . Śpi w zaciemnionym pokoju, w łóżeczku, z białym szumem. Mamy stały rytuał- zarówno odnośnie drzemek, jak i snu nocnego, jedzenie ( pierś) oddzielone od snu ( min. 20 minut). Prowadzę dziennik snu, przestrzegam czasów czuwania, jest o niebo lepiej niż było… Ale cały czas coś się nie zazębia. Potrzebuję kogoś kto mnie poprowadzi w tym momencie, pomimo tego, że mam dużą wiedzę teoretyczną brakuje mi kogoś kto by obiektywnie spojrzał na całą sprawę. Nasze problemy: -nadal karmię w nocy ( odkąd sam zasypia 2 karmienia-kiedyś milion , od dwóch dni są 3…hmmm), być może to sprawca nocnych pobudek, występują co ok. 3-4 godziny. -ciężko mi małego zostawiać w łóżeczku do 6.30 ( w tym nie jestem konsekwentna- baaardzo płacze), ale nigdy nie wyciągam go od razu , zazwyczaj czekam 15-20 minut. - mały odkąd zaczął lepiej spać manifestuje chęć przejścia na 2 drzemki ( zaczął w dzień ładnie łączyć fazy snu , po upiornych 45 minutówkach teraz śpi od 1. 20 do 2 godzin. ( przeplatają nam się dni 3-2 ). - ranne pobudki Na koniec pytanie - czy mały może usypiać na drzemki ze smokiem? Nie chcę sabotować naszej ciężkiej pracy. Teraz usypia ze smokiem, sam go wkłada, śpi o wiele lepiej(dłużej), nie protestuje przy usypianiu. Nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi nigdzie. Na noc nie dostaje smoczka. Wiem, że napisałam esej, ale chciałabym wiedzieć czy byłabyś gotowa nam pomóc. Wtedy oczywiście bardziej szczegółowo opiszę sen małego i nasze „przygody”. Tak bardzo nie chcę zepsuć tego, na co tak ciężko pracowaliśmy – zwłaszcza on . Kiedy się wysypia jest innym dzieckiem… Nie chcę tego stracić, bo gdzieś nieświadomie popełniam błąd. To duża zmiana dla całej naszej rodziny, także psychologiczna… Te mity związane ze snem, z karmieniem nocnym są tak mocno zakorzenione, że ja nie tylko staram się „ułożyć” synka, ale także samą siebie. Tak czy siak, odwalasz bardzo dużo dobrej roboty. Ostatnio tłumacząc teściowej to w jaki sposób synek usypia i dlaczego stwierdziłam ,że próbuję kazać komuś czytać, kto nie zna liter… Przegrana sytuacja. Masz morze cierpliwości dziewczyno Pozdrawiam ciepło Ciebie i wszystkie niewyspane mamy Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Do babybump 17.08.16, 15:42 Oopsy, napisz prosze do mnie na FB. Link w sygnaturce. Do uslyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Do babybump 17.08.16, 15:45 Jeżeli Baby Ci nie odpisze to napisz na wątku sen dzieci lipiec sierpień 2015 Odpowiedz Link Zgłoś
oopsydaisy32 Re: Do babybump 17.08.16, 18:53 Dzięki wielkie za niespodziewaną odpowiedź! Czytałam 2 cz. waszego wątku ( szukałam informacji o 7 miesięcznych dzieciach). Duuużo informacji.Aż mi dymiło w głowie Super wiedzieć, że w razie co mam się do kogo zwrócić o pomoc.Będę o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Prośba o radę 21.08.16, 10:27 Witam Dziewczyny proszę o radę. Mój synek ma 19 tygodni (5 miesięcy). Jego sen zmienił sie diametralnie po lekturze tego forum oraz sen dzieci z lipca i sierpnia. Blog Baby oraz WeeBee studiuję na biezaco ale mam pewne watpliwości co do swojego myślenia dlatego proszę poradzcie. Synek zasypia sam na drzemki bez problemu. Ma ich obecnie 3 i są bardzo ładne Pierwsza i druga zwykle długa a trzecia ok 30 min na spacerze najczęściej. Ale mam problem z nocami. Jakiś czas temu ok 1,5-2 tygodni syn wykazywał objawy poważnego przemęczenia. Nałożyło sie na to zarówno wizyty gości, moje niestety awantury z mężem oraz nowe umiejętności syna (odkrywanie świata). Wydawało mi sie iż powolutku zaczelismy z przemęczenia wychodzić. W trakcie przemęczenia jego ccc wynosił 11-14 h czyli strasznie dużo. Doszłam do czasu 9,5h na dobę i znowu posypało mi się. Drzemki dalej są ok ale młody budzi sie w nocy i nie mogę go uśpić przez co znów ccc robi sie ponad 10h co pewnie nakręca kolejne przemęczenie które skutkuje pobudkami nocnymi. Opiszę ostatnich kilka dni. Czasy które stosuje to 1,75/2/2/2,25 + 1 na nocne pobudki środa WU 6,38 N1 8,13-9,15 (PD1 8,10) N2 11,22-13,03 (PD2 11,15) N3 14,56-15,24 (PD3 14,50) SN 18,05-6,20 (PD4 17,20) Na zasypianie nocne mam pewne problemy kładę go on zasypia po kilku minutach budzi się i płacze, jak sie przewraca na brzuch (śpi na brzuchu od jakiegoś czasu) 1PP zasypia przy głaskaniu pleców) ostatnie KP 16,08-16,45 Pobudka nocna 1: 22.03-22,35 karmienie pielucha 2: 2.20-3.00 karmienie pielucha Czwartek WU 6.20 (wczesniej bo już zaczął ćwiczyć) N1 8,13-10,03 (PD1 8,11) wybudziłam go z drzemki N2 12,23-13,42 (PD2 12,10) szukał pozycji do snu bez płaczu N3 15,41-16,09 (PD3 15,33) szukał pozycji obudził sie z płaczem SN 18,25-6,30 (PD4 18,00) połozony spi i po 5 minutach budzi się szuka pozycji i zaczyna płakać, zasypia głaskanie po plecach) ostatnie KP 16,48-17,25 Pobudka 1: 22,48-23,25 obudził się bo wpadł na szczebeli więc karmienie i pielucha 2: 3.00-4.00 karmienie pielucha i długo zasypiał Piątek WU 6.30 (wyciągnełam z łóżeczka ale wczesniej sie obudził nie wiem kiedy bo spałam) N1 8,17-9,35 (PD1 8,11) Kwękolił juz przy rytuale, po odłożeniu szukał pozycji, przebudził sie z chwilowym płaczem N2 11,38-12,58 (PD2 11,30) Tarł oczy w czasie rytualu N3 15,00-15,25 (spacer) SN 17,40-7,44 (PD4 17,23) popłakiwał ssał dolna wargę i zasnął ostatnie KP 161,16-16,41 Pobudka 1: 21,42-22.20 wpadł na szczebelki nakarmionu odłozony szybko zasnął bez pieluchy 2: 00.20-1.00 obudził się z płaczem, próbowałam uśpić, podałam piers 3: 4.00-5.20 wpadł na szczebelki więc płacz dodatkowo obsikał się, podałam pierś na koniec bo bałam się iż nie zaśnie (usnął na 30 min) 4: 5.53-6.10 kręci się stęka ale zasypia sam bez ingerencji Sobota Zaspałam po nocy WU 7.44 N1 9,28-10,29 (PD1 9,19) N2 12,30-13,54 (PD2 12,20) długo szukał pozycji, po czym zaczął płakać, pogłaskałam go po plecach i zasnął, po 25 minutach zapłakał i po 1h krzyknął i spał dalej N3 16,05-16,45 (spacer) pierwszy raz wybudzony ze snu na spacerze. SN 19,00-6,45 (PD4 18,30) płakał już przy rytuale, położony na boku lezy cicho po czym przewraca sie na brzuch i zaczyna płakać, interwniuje biore go na ręce po 5 PP zasypia i po kilku minutach jakby się ocknął i duzy płacz, ostatecznie zasypia kilka minut mantry ostatnie KP 17,20-17,43 Pobudka 1: 23,47-00.14 karmienie pielucha zasypia szybko 2: 2.18-3.00 płacze najpierw próbuję uspić bezskutecznie potem podaje pierś, pielucha i zasypia szybko 3: 4.40-6.00 najpierw stęka, po 20 minutach zaczyna płakać, próbuję uspokoić krzyczy bardziej w końcu daje pierś choć wiem już ze nie był głodny je ale nie usypia. gdy zasnie na rogalu nie przekładam już go do łózeczka tylko trzymam śpiącego na rogalu do 6.45 kiedy zaczynam dzisiejszy dzień. Wiem że to nie wygląda na jakis mocno powazna sprawa ale jednak czuję zbliżający się duzy problem. Czas czuwania przez te pobudki ma> 10h i pewnie dlatego mam problemy z uspieniem na noc. Teraz kłade na 8h cc w ciągu dnia ale przy tych nocnych pobudkach powinnam zmiejszyć ten (skrócić ostatni?) czas żeby dziecka nie przemęczyć tylko wtedy na noc będę kładła wczesnie czy to nie spowoduje wczesnych pobudek? I co z tymi pobudkami? Wiem że powinnam dać w nocy synkowi 10 minut czasu na samouspokojenie ale mój mąż nie lubi jak mały płacze i sugeruje nakarmienie. Poradzcie coś proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Prośba o radę 21.08.16, 18:08 Mappi pamiętam jak kiedyś pisałaś i ciesze sie, ze wyszliście w miarę na prostą. Niestety nie za bardzo wiem co Ci doradzić zeby nie namieszać, ale mam dwie sugestie.. 1. Dlaczego zmieniasz tyle pieluch w nocy? Tzn wiem czemu sama to robiłam, ale mega go rozbudzasz. Ja stosuję rozmiar większą i nie zmieniam całą noc. Przetestowałam różne. W dzień super sprawdzają nam się Dady z Biedronki, a na noc Pampers 12h. Pieluszki chłoną wilgoć, więc nie będzie mu mokro, ew ciężko. Moze przetestuj. 2. Karmienie, jak będziesz go karmić przy każdej pobudce to stworzysz nawyk. Pierwsze karmienie w Waszym wieku powinno być po 6h kolejne po 3h od położenia na noc. Postaraj się wyeliminować to karmienie 22-23, wtedy już śpicie? Może mąż nie bedzie mial pretensji o tej godzinie. Albo ustal z nim że to jedno musisz wyeliminować. Sama wiesz, że ccc 11-14h w tym wieku to masakra my mamy 13mcy i 10,20. U Was norma to ok 9h. 12h snu w nocy i 3h snu w dzień przy 3 drzemkach, dwa karmienia. Może "moje" dziewczyny coś Ci poradzą co mają młodsze dzieci, Zmeczona mama, Gryzelda pamiętacie jak to było w tym wieku? Albo ktoś jeszcze inny? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda.de.la.mole Re: Prośba o radę 21.08.16, 18:40 Mój w tym wieku nie zasypiał sam na drzemki, więc ciężko mi coś doradzić. Ale na pewno czasy mieliśmy troszkę wyższe, nie jest czasem tak że się budzi bo ma za mało czuwania w dzień? Bo jeśli nie zasypia po karmieniu to może coś jest na rzeczy. Mój jak był troszkę starszy - w wieku 6 mcy, mieliśmy czasy 2/2.5/2.5/2 (od tego momentu zasypiał sam i od tej pory mam notatki) i super noce, choć też dwie pobudki na karmienie. Ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Prośba o radę 21.08.16, 18:49 Dzięki Ecosin Z tymi pieluchami to rzeczywiście spróbuję może tych pampers. Ale z drugiej strony zmiana pieluchy gwarantuje mi iż będzie zasypial sam a nie przy cynku odlozony bo z tego co się doczytałem to powinnam tego pilnować No chyba że mam go odkładać śpiącego po karmieniu nocnym to wtedy to już inna inność. Tego nie wiem. Dzisiaj trochę czasy poskracalam Chciałam skrócić również ten ostatni ale i tak wydluzyl mi go do standardowego 2;25 z płaczem oczywiste łącznie wyszło mi z dnia 7,76h. Co do karmienia to właśnie to 22-24 karmienie jest po 6 godzinach tylko potem różnie bywa Czasem po 4 godzinach a czasem po dwóch i nie wiem jak nad tym zapanować. Mam nadzieje że się jeszcze ktoś odezwie i wskaże mi błędy jakie robie Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Prośba o radę 21.08.16, 19:44 Mappi, wychodziłas z tego przemęczenia na tych czasach czy na krótszych? Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Prośba o radę 21.08.16, 19:59 Krótszych wszystkie poza ostatnim mniejsze niż 2h i kladlam wcześniej na noc po 17.00 aby mógł nadrobić sen. Później czasy wydłużylam poza pierwszym bo się nie dało. Zasypia elegancko na drzemki teraz. Problem jest ze snem na noc płacze i potrzebuje mojej pomocy ale czasu skrócić nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Prośba o radę 21.08.16, 18:58 Napisałaś : > 2. Karmienie, jak będziesz go karmić przy każdej pobudce to stworzysz nawyk. Pi > erwsze karmienie w Waszym wieku powinno być po 6h kolejne po 3h od położenia na > noc. Postaraj się wyeliminować to karmienie 22-23, wtedy już śpicie? Tu chciałam dopytac Czas liczony od położenia na noc??? Myślałam że od karmienia ostatniego przed nocą To dość istotna informacja bo jest spora różnica w tych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Prośba o radę 21.08.16, 21:47 Nie nie tu chodzi o sen, nie o jedzenie Czyli ważne dla dziecka jest pierwsze 6h nieprzerwanego snu. Jezeli są tu pobudki to mogą mieć wpływ na resztę nocy, dlatego to takie ważne. Ja robiłam karmienie przez sen o 22. Było dobrze i od pewnego dnia zaczełyśmy mieć pobudki rano. Okazało sie, ze jej przeszkadzałam/wybudzałam i to psuło nam noce. Przestałam karmić, ostatnim posiłkiem od 7go miesiąca była kolacja ok 18:30 i później śniadanie o 7. Skończyły się wszystkie pobudki. Coś wprowadzasz innego do diety czy tylko kp? My mm, więc inna sytuacja. Mimo wszystko w tym wieku dziecko zbiera już kalorie z całego dnia, które powinny wystarczyć na te pierwsze 6h. To prawie tak jak my dorośli. Nie zjesz kolacji i przesypiasz noc bez uczucia głodu bo jadłaś śniadanie i obiad Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Prośba o radę 21.08.16, 21:59 mappi, ustal z mężem po ilu godzinach karmisz, resztę pobudek przejmuje mąż. Ja wiem, że faceci nie lubią jak dziecko płacze w nocy-najwygodniej jak żona kp a oni śpią spokojnie, ale dziecko inaczej reaguje jak w nocy przyjdzie tata, u nas pomagało, było ustalone że karmię po tylu godzinach, potem po tylu kolejnych a resztę pobudek przejął tatuś- usyppiał na rękach/ robił podnieś/połóż. Dzięki temu dziecko od malego uczy się że czasme jest mama, czasem tata. Do dziś a ma 13m na zmianę na noc kładę raz ja, raz mąż, rano witam raz ja, raz mąż, na drzemki w tygodniu kładę ja, w weekend mąż, zaangażuj tatę jeśli to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Prośba o radę 22.08.16, 00:10 Dzięki Dziewczyny rzeczywiście nie pomyślałam o tym śnie a ma to duży sens. Od jutra będę usypiac zamiast karmić po 6 godzinach a potem po 3 przeanalizowalam notatki i takie noce miał więc powinien dać radę. Liczę się z tym iż przez kilka nocy będzie problem i pobudki się wydłuża wtedy skracać czasy jeśli tak to które i kłaść na noc wcześniej???? Porozmawiamy z mężem. Na początku był bardzo sceptyczny do tego ale teraz przekonuje się jak widzi efekty na drzemkach i swoje pogodne dziecko. Akurat teraz ma tydzień wolnego więc moglibyśmy spróbować. Mam tylko obawy bo będzie szczepienie teraz i poczekać dobę ze zmianami chyba muszę. Jak myślicie? Co do karmienia to tylko kp póki co. Nad tematem diety dopiero chcę się pochylić więc jeśli możecie mnie pokierować na jakiś pomocny wątek będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Prośba o radę 22.08.16, 22:12 Ja na szczepienia nie patrzę, robię swoje Jeżeli pobudki w nocy się bardzo wydłużą to bym skróciła troche cc w dzień żeby przemęczenie się nie wkradło. Pierwszego nie ruszam żeby nie spowodować wczesnych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
mappi Re: Prośba o radę 24.08.16, 16:41 Jakoś tak się stało że syn sam się przedstawił. Budzi się koło 00 lub 1 a potem 3-4. Ale teraz mam inny problem. Bardzo mocno gryzie swoje palce, pakuje je tak głęboko że powoduje odruch wymioty. Straszne ma ciśnienie na ssanie. Nawet jak jest na cycku to się od niego odrywa na chwilę i wkłada palce. Dziś w nocy po nakarmieniu też stał paluchy ok 20 minut i przez następne 5min zasypial co mi oczywiście rozciągnelo cc bo przecież pobudki były dwie. Czy to że ssie tak długo te palce w nocy a nie zasypia od razu może wynikać z tego iż za dużo śpi w dzień a za krótko czuwa? Pytam tak na przyszłość bo mam nadzieję że sytuacja się nie powtórzy. Wczoraj np cc w dzień miał 8h s snu 3,4h. Co mogę zrobić w nocy jak słyszę że nie śpi tylko ciumka? Wcześniej też jadł piastki ale potem mu przeszło ostatnio dolną warge a teraz znowu pożera ręce Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Prośba o radę 22.08.16, 22:22 Mappi-mąż ma tydzień wolnego-zaczynaj, szczepienie to wymówka, bierz się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 03.09.16, 13:56 Witajcie dziewczyny ponownie☺ Coreczka ma juz 5.5 msc. Dużo mi już pomogłyście, podzielę się w najblizszym czasie dokładniej postępami ale tak w skrócie to coreczka zasypia już na noc SAMA bez cumla i strasznego placzu, troche pomarudzi , czasem placze ale niebardzo o zasypia przzewaznie calkiem sprawnie😊 Ale problemem od dluzszego czasu sa czeste nocne pobudki... przeważnie budzi sie 4 razy!!! Srednio co ok 2-3h! Czasem nawet krotsze przerwy... Probowalam nie karmic za kazdym razem ale strasany placz i jakby na prawdę była głodna. .. zwłaszcza, ze przewaznie po karmieniu piersią zasypia... I teraz tak zastanawiam się czy te czasy min 6h pozniej 3h sie sprawdzają w przypadku takich dzieci jak moje, czyli jak to określila położna /doradca laktacyjny DZIECKO 3MINUTOWE , ona je średnio 3-6min!!! Jak sprawic, zeby spala lepiej i sie bardziej najadala?? Prosze pomozcie bo to juz trwa ponad miesiąc. .. 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 03.09.16, 14:04 Dodam jeszcze, ze próbowałam wprowadzić na noc butelke z mm plus kleikiem i pierwszego wieczoru o dziwo zjadła 100ml i nawet chętnie (ale pewnie za malo bo i tak sie budzila) ale od tamtego czasu nie tknela butli! Jeszcze ostatnio miala infekcję drog moczowych, dostawala antybiotyk w syropie i moze to ja zniechecilo i po kilku dniach lekatstwa miala 3 noce pod rzad, ze budziła się TYLKO 2 razy i juz zaczynalam sie cieszyć, a tu trach i od 3dni zas do dupy... a jako noworodek i maly niemowlak potrafila przespac nawet 6-8h... co robic?? Ja juz padam a ona tez nie ma najlepszego snu, zwlaszcza ze w nocy tak ciumla tą piers dluzej- chce ja odkładać to zaczyna dalej ciumkac itd... Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Prośba o radę 04.09.16, 06:17 Po karmieniu odkładasz do łóżeczka i zasypia sama czy usypia przy piersi ? Jesli zasypia sama i budzi sie cześciej niż co 3h to bym przyjrzała sie ponownie planowi dnia, moze cos jest nie tak. Ja mam dwie propozycje: pierwsza to nie karmienie po pierwszej pobudce, wysyłasz męża i robi wszystko by dziecko uśpić, u mnie taka metoda działała, oczywiście pierwszy raz był trudny, druga opcja to przesuwanie karmienia np karmisz dzis po 3h, jutro ustalasz ze nie wcześniej niż po 3.15 i sie tego trzymasz i tak aż do 6h, pobudki powinny sie przesuwać, taka metodę polecała babybump i kilka dziewczyn stosowało). Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 04.09.16, 06:59 Dziękuję. Po karmieniu na noc rytuał i odkladam do lozeczka i zasypia sama (czasem jeszcze zdarzaja się problemy ale rzadko)... Wlasnie strasznie xzesto sie budzi i pewnie to juz nawyk, dziewczyny mówią o tych 6h... a położna zalecala karmic bo widocznie tego potrzebuje no i karmiłam. .. zastanawiam się tylko czy przy tym jej krotkim jedzeniu moze na prawde sie nie najada... i jak ja nauczyć butelki na noc -moze to by pomoglo... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 04.09.16, 08:26 Witaj ponownie babybump 😊 Wieczorem prawie zawsze kąpiel, po kąpieli karmię ja piersią w innym pokoju niż spanie. I później mowię idziemy spać, idziemy do jej pokoju zaslaniamy razem rolety, wlaczamy szum i spiewam jej kolysanke zawsze ta sama lekko sie bujajac albo siedzac w fotelu albo na rękach. I odkladam do łóżeczka i mówię idziemy spac, dobranoc córeczko i całuję w czolko. Wlaczam jej jeszcze karuzele ale nie zawsze (jesli widze, ze wykazuje zainteresowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 04.09.16, 08:28 I wychodzę. Nauczyła się już raczej sama zasypiać. Troche pogada czasem pomarudzi, przekreca na brzuszek- wtedy przychodzę i przekrecam. Czasem bywa gorszy wieczór to troche pomagam typu glaszcze, podnies podloz itd ale robie to i wychodze ewentualnie wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 04.09.16, 08:34 Wiem też, że mowiłyście kiedyś by karmienie najlepiej robic przed kąpielą ale wydaje mi sie, ze mamy to dosc oddzielone i od noworodka miala zawsze karmienie po kąpieli i nauczyla sie tak. .. poza tym czy dziecko mozna kapac zaraz po karmieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Prośba o radę 04.09.16, 12:14 Ja bym nie bujala, nie włączala karuzeli-dziecko idzie spać nie bawić się, nie przekrecala jak leży na brzuszku - moze lubi tak spać, moja śpi tylko tak. Ta pierś może być po kąpieli w innym pokoju. Butli bym nie wprowadzala. Położna zalecala karmić pewnie jakiś czas temu jak była mniejsza, dziecko rośnie, zadbaj o częste kp w dzień, w nocy nie przy każdej pobudce. Ja przy pierwszej wysyłałam męża jak mówi leni, potem ustaliłem że nie karmie przed północą, miałam 2 kp koło 0.30 i koło 4 do chyba 7 miesiąca, resztę pobudek ogarniał mąż, po tygodniu chyba minęły inne pobudki, potem przesuwalam pierwsze kp czekając 15min aż zaśnie, jak nie zasypiała - szedł mąż, usypiał na rękach z 15min, jak nie uśpil to karmilam ale było to już pół godziny później. Tak się to przesuwalo, nie karmie w nocy chyba od 8m. Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 04.09.16, 19:56 Dziękuję marella ☺ Jeśli chodzi o brzuszek to problem jest tego rodzaju, że ona jeszcze nue opanowała przewrotu z brzuszka na plecy... i też na tym brxuszku nie zasypia. Co do.piersi to uspokoiłaś mnie. A butla mialam nadzieję, że ją bardziej nasyci, zwłaszcza, ze tak, jak mówię pierś ssie generalnie 3-6min... Jeśli chodzi o pobudki to dziękuję za rady, wydawało mi się, ze ona na prawdę jest głodna ale kurcze ileż można? Tylko mam problem z tym, zeby mąż teraz przejal pobudki bo on tak pracuje, ze nie ma zbyt jak... a jak ha przychodzę to oczekuje cycka, jak próbuję bez cycka to przeważnie mega ryk... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 05.09.16, 18:44 Dziewczyny jeszcze jakieś rady?? Babybump? Ecosin? Ktos? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Prośba o radę 05.09.16, 21:20 Ja nic nowego nie dopiszę jak dziewczyny Karuzela - nie bo jak przy niej zasnie to budząc sie juz nie ma karuzeli i są inne warunki do spania.. Jezeli chodzi o mm to nie jest lekarstwo na nocne pobudki, raczej problem jest w planie dnia lub glodzie jak pisze BB: 3 Dziecko budzi się co 2-3 godziny Co się dzieje? Dziecko nie ma problemów ze spaniem na początku nocy, kiedy sen jest najgłębszy i zazwyczaj wtedy bez problemów potrafi przespać 3-5 godzin jednym ciągiem. Potem jednak budzi się co 2-3 godziny na jedzenie. Dlaczego tak się dzieje? Dzieci, które śpią jednym ciągiem 3-5 godzin na początku nocy, a potem co najmniej 2 godziny, zazwyczaj potrafią same zasypiać. Gdyby nie potrafiły, to budziłyby się częściej, co 60-90 minut (punkt 2 wyżej). Tak więc powodem pobudek w tym przypadku raczej nie są rekwizyty, a głód, szczególnie jeśli po karmieniu dziecko bez problemu od razu ponownie zasypia. Co robić? Staraj się karmić jak najwięcej w ciągu dnia, aby dziecko większość kalorii dostawało w dzień, a nie w nocy; Jeśli dziecko zacznie się częściej budzić, to sprawdź, czy coś się popsuło z planem dnia i próbuj uśpić bez karmienia. Bardzo łatwo jest stworzyć nowy nawyk karmiąc podczas każdej pobudki, czego skutkiem może być dostarczanie dziecku większości kalorii w nocy, zamiast w dzień (szczególnie jak zaobserwujesz, że dziecko nagle nie chce jeść w dzień). Z mężem ustalcie może pomoc w piątek i przez jeden tydzień.. Postaraj się karmić więcej w dzień. Nie chcę źle oceniac położnej, ale ja byłam kiedyś u pediatry i powiedzialam mi, ze zęby idą, a wyszły po miesiącu więc uważam ze "oni" czasem tak mówią bo tak łatwiej coś powiedzieć. Musisz sama spróbować coś zmienić bo samo się nie zrobi, tzn przejdzie z wiekiem to nocne karmienie, ale to moze jeszcze z rok lub 1,5 roku jeżeli nie weźmiesz tego byka za rogi małymi kroczkami i konsekwentnie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 06.09.16, 09:22 Dziękuję ecosin ponownie! ☺ Właśnie czytam ciągle bloga Babybump i z tego co pisze BB też by mi wynikało, że mała jest głodna. .. (choć wcale nie zawsze prześpi na początku te 3-5h). Wiem, że mm nie jest zlotym środkiem ale może moj pokarm ja na tyle nie syci (zwłaszcza, ze tak krotko je) i wiele osob mi mówi, ze ona rosnie bardzo itd i pewnie glodna i kakby sie bardziej najadla to by lepiej spała. .. Dodatkowo ja też piersią planuję jeszcze karmic max 2-3miesiace wiec tym bardziej dobrze by bylo, zeby sie butli nauczyla... Odpowiedz Link Zgłoś
sesi777 Re: Prośba o radę 06.09.16, 09:28 A w dzień właśnie staram się karmic często - średnio 6-7 razy czyli mniej więcej co 2h lub nawet częściej ,to wciąż mało? 😉 Jeśli chodzi o położna, a zwlaszcza lekarzy to wiem o czym mówisz. .. Mi lekarz powiedział kiedyś, zebym sie nie dala szantazowac jak sie tak często w nocy budzi i dala poplakac... Kurcze co zrobić, zeby się bardziej najadala bo jak np próbuję w nocy bez piersi to jest ryk wielki, też nie chce jej odbierać jak potrzebuje ale przecież za chwilę konczy 6miesiecy to chyba powinna dluzej wytrzymywac... Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do babybump 31.08.16, 12:16 mam prośbę o radę - 18 miesięczniak od kilku dni ciężko (z płaczem) zasypia na drzemkę, ccc 11h. Drzemka była 5.5h po pobudce, zwykle 2-2,5h,drugi czas też 5,5. Ostatnio drzemka wypadała 5.15, bo dzieci budziły się później a ja z przyczyn organizacyjnych nie chciałam już tej drzemki przesuwać i też dobrze spały, czasem nawet po 5h. ze snem nocnym mamy problem od 2 miesięcy, od czasu kiedy dzieci zostały z babcią na noc - były pobudki nocne, lulanie i syn zaczął się domagać mojej obecności wieczorem i przy pobudkach nocnych, albo dostaje w nocy wodę - kilka łyków i idzie dalej spac, jeśli nie to muszę zostać w pokoju i wydawać odgłosy uspokajające. Ale wracając do drzemek - zaczęły się knocić, syn kilka razy wybudził się w trakcie i zasnął uspokajany, wróciłam do pilnowania czasu 5,5, bo to działało w sierpniu ładnie. i też nie działa. Mozliwe, że to już dłuższy czas potrzebny? dzieciaki jakby nie zmeczone, córka zawsze odpływała pięknie a też trochę stęka, syn robi afere.... Ale ja nigdy nie wiem bo to rownie dobrze moze byc przemęczenie i to akurat przed samym przyjściem niani się popsuło, a tak się cieszyłam, że ładnie zasypiają na drzemkę same, że niania nie będzie miała problemu. Jutro dzieci już same z nianią a dziś ciężko mi zasnęły... Odpowiedz Link Zgłoś