16.01.15, 10:12
Czy kładziecie Wasze bobasy na kocu na podlodze czy na samej podłodze, panelach? Bo wiadomo ze latwiej sie zacznie przemieszczac po sliskich panelach zamiast kocu ( mam na myśli pełzanie) moja Iza trenuje obroty i kładę ją na kocu bo się boję żeby główką sie nie uderzyła przy tym fikaniu, a znowu na kocu trudniej sie jej przemieszczac na brzuszku. Chyba pozostaje mi tylko czekać az nabierze wprawy i nie liczyc ze przyspiesze jej pełzaniesmile (nie tyle o przyspieszenie mi chodzi co o ułatwienie) smile
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: pełzanie 16.01.15, 10:35
      Ja kladlam na dywanie, na panelach ślisko, koc się zsuwa, ja mam wlochacza to nie dość że miękko to się jeszcze lapala za te klaki i ciągnęła się do przodu smile teraz już pelza po o całym domu jak gasienica smile
    • sadzka Re: pełzanie 16.01.15, 11:44
      Ja kładę na dużych puzzlach piankowych, zastępują dywan w pokoju dzieci. Odkąd je kupiłam, wszyscy chętniej przesiadują na podłodze, ciepło, miękko i łatwo wyczyścić jak się młodej uleje.
      • ama-ka Re: pełzanie 16.01.15, 13:55
        uwaga na puzzle piankowe, moj synek je obgryza i juz udalo mu sir odgryzc pare kawalkow.. ostatnio na rehabilitacji pan polecil nam mate airex - ale kosztuje duuuuuzo... tyle ze widzialam uzyeane na all za mniejsze pieniadze. mata jest gruba, ciepla i nie jest sliska - ponoc idealnie nadaje sie na dywan do pokoju tez starszych dzieci
    • mkwietniewska123 Re: pełzanie 16.01.15, 12:59
      Rada od naszej rehabilitanki- zero kocy, mat edukacyjnych etc. (Wszystko co śliskie, za co można szarpać i co za bardzo sprężynuje ruchy). Albo dywan, a najlepiej puzzle piankowe lub mata fitness piankowa. Do tego gołe nogi bez rajstop i skarpet (ponoć lepiej trenuje się dziecku wybijanie z palucha).
      • szymciowa Re: pełzanie 16.01.15, 13:42
        Co to znaczy sprężynuje?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: pełzanie 16.01.15, 14:30
          że jest miękkie i się ugina pod ciężarem - jak materac na przykład.
          • mkwietniewska123 Re: pełzanie 17.01.15, 21:51
            Taksmile że dziecko się z niego wybija, a nie odpycha. Do pełzania dziecko powinno się odepchnąć od powierzchni a nie odbić. A z odgryzaniem puzzli prawda- córka właśnie to odkryła...
    • sruba_rzymska Re: pełzanie 16.01.15, 17:10
      Ja kładę dziecko na macie piankowej. Na panelach za ślisko i wydaje mi się, że za zimno. Na kocu też nie dobrze, bo dziecko łapiąc za koc ściąga go do siebie i też nie ma szans się przemieścić, poza tym ślini się mocno i koc byłby od razu mokry. Mata piankowa jest o.k., ale trzeba uważać żeby nie było w składzie ftalanów.
      • juuuu7 Re: pełzanie 18.01.15, 13:49
        My tez używaliśmy maty piankowej. Ale trzeba uważać zeby to była mata z bezpiecznych materiałów. Z czasem jak synek pełzał juz bardzo sprawnie to robił to na gołej podłodze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka