Dodaj do ulubionych

Dluuugi odruch MORO

03.02.15, 18:59
... Przy odkładaniu SYNEK wyrzuca ręce jak w pierwszej fazie odruchu moro dodatkowo zaciska piastki i mruzy oczy i trwa to 5-10 sek ...!
Co to jest? Jestem bardzo zaniepokojona!
Mieliśmy usg glowki powtórne dzisiaj i jest ok, ma 3 miesiace...
W czwartek najbliższy neurolog ale oczywiscie jajko z nerwów zniosę ..
Ktoś miał takie cos?
Epilepsją?
Nadmiar wrażeń dzisiaj bardzo mało spał sad
Ktoś cos?
Obserwuj wątek
    • stysia1987 Re: Dluuugi odruch MORO 03.02.15, 20:39
      Dziewczyno, zawału dostaniesz! Spokojnie.

Masz w domu maleńka istotke z niedojrzałym układem nerwowym. Potrzebuje czasu, spokoju i mamy. Moja Ewka tez miała silny odruch. Wybudzal ja ze snu. Czasem byle hałas. Im bardziej ty będziesz nerwowa, tym maluch bardziej naladowany emocjonalnie. Dla jego dobra trochę się wycisz. Melisa, kąpiel, wyjdź na spacer.
      • kjut Re: Dluuugi odruch MORO 03.02.15, 21:02
        Stysia! Ty uspokajająca inną mamę? smile odczarowany dzidziuś, spokojniejsza mama. A może... spokojniejsza mama to odczarowany dzidziuś? wink
        • stysia1987 Re: Dluuugi odruch MORO 04.02.15, 10:28
          Tez sama nie mogę w to uwierzyć. A bylam taka panikara... tylko placz i google co jest nie tak z moja Ewka.. teraz wiem, ze trzeb bylo was sluchac i wyciszyc sie
      • isiaaaam Re: Dluuugi odruch MORO 04.02.15, 10:25
        Nie ma drugiej fazy moro sad
        • stysia1987 Re: Dluuugi odruch MORO 04.02.15, 10:29
          Isiaaam nie rozumiem? Jaka druga faza?

Pediatra zglaszal jakies watpliwosci czy to Twoja obserwacja?
          • asia_i_p Re: Dluuugi odruch MORO 16.02.15, 18:40
            Przywodzenie - odruch moro to najpierw rozrzucenie łapek, potem zaciśnięcie w pięści i przyciągnięcie do ciała.
    • rulsanka Re: Dluuugi odruch MORO 04.02.15, 10:53
      Nie odkladaj plecami do dolu tylko bokiem. Jak odkladasz plecami to dziecko nie wie czego sie spodziewac, ma uczucie spadania. Staraj sie unikac sytuacji powodujacych ten odruch.
      Moze to w ogole nie moro tylko jakas reakcja na zmiane pozycji.
      • bieniewicka Re: Dluuugi odruch MORO 16.02.15, 14:38
        A tak w ogóle to u nas odruch moro zdarzal się jeszcze jak mała miała 5m. Wszystko z nią w porzadalu było i nadal jest smile
      • volke_86 Re: Dluuugi odruch MORO 16.02.15, 21:49
        Racja, nam to doradzila polozna. Zawitkowski pokazuje na filmikach, zobacz sobie.
    • asia_i_p Re: Dluuugi odruch MORO 16.02.15, 18:40
      Isia, według wszystkich dostępnych źródeł odruch moro zanika w 3-4 miesiącu życia, czyli macie jeszcze czas.
      • isiaaaam Re: Dluuugi odruch MORO 19.02.15, 18:22
        Mamy juz ponad 3,5 i nie jest mniejszy ...
        • volke_86 Re: Dluuugi odruch MORO 19.02.15, 19:53
          A odkladasz do boku?
          • isiaaaam Re: Dluuugi odruch MORO 19.02.15, 21:35
            Cały czas na bok i dopiero na plecy ale głośny dzwiek czesto = moro
            • bieniewicka Re: Dluuugi odruch MORO 20.02.15, 08:48
              widziałaś co napisała ruslanka, tak jak radzi się noworodki też do wanienki wkładać, ma ci leżeć bokiem na rękach.

:nie odkladaj plecami do dolu tylko bokiem
    • lillian84 Re: Dluuugi odruch MORO 19.02.15, 23:10
      Starszy syn miał podobnie i nie byl to raczej odruch moro a reakcja na zbyt szybka zmianę pozycji np. Za szybkie przewrócenie z brzucha na plecy. Wygladalo strasznie przymknięte oczka i spięte cialo. Spanikowalam miał usg, eeg, kilka wizyt u neurologa - wszystko ok. Młodszy - obecnie 2 msc ma tak samo przy zbyt gwałtownym zajmowaniu sie nim, a w szczególności gdy jest zmęczony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka