Dodaj do ulubionych

zaparcia u niemowlaka

03.04.15, 13:54
Od pewnego czaś obserwuje ze mój syn coraz rzadziej się wypróżnia. Najpierw to było co dwa dni później co trzy..teraz juz co 5 dni.syn jest na karmieniu mieszanym. Mleko nie Zmieniane. Kupka jak juz jest, jest konstytucji plasteliny. Syn jest ostatnio marudny i nie ma apetytu. Ostatnia kupa była w niedziele.zaczynam się martwic i rozważam użycie czopki glicerynowego.
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: zaparcia u niemowlaka 03.04.15, 21:32
      Witaj.Przy zaparciach u niemowlaków pomaga napar z rumianku do picia,do tego masaż brzuszka zgodnie z ruchem wskazówek zegara,do tego kłaść dużo na brzuchu.Jeśli ostatnia kupka była w niedziele ja też bym podała czopki,bo to rzeczywiście trochę czasu i może boleć małego brzuszek i dlatego marudny...

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • koralik37 Re: zaparcia u niemowlaka 03.04.15, 22:00
      Only - Wy jeszcze tylko na mleku czy już coś stałego? Gdyby już stale to bym polecila suszona sliwke. Jeśli się zdecydujesz na czopek to może 1/4?
      może on za mało pije? Zwłaszcza przy mm?
    • sruba_rzymska Re: zaparcia u niemowlaka 03.04.15, 22:40
      Kiedy mój syn był jeszcze na karmieniu mieszanym, to miał podobne problemy. Pomagały masaże brzuszka i regularne podawanie rumianku. Zmieniliśmy też mleko na takie dla dzieci z zaparciami. Zdecydowana poprawa nastąpiła jednak dopiero gdy zaczęliśmy rozszerzać dietę.
    • mistgirl Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 00:07
      U nas kupa była nawet raz na dwa tyg.tongue_out Tylko, że my wyłącznie kp, więc teoretycznie może tak być. Czopek podawałam jak Mała robiła się marudna, minimum po 10 dniach. Przy mieszanym karmieniu kupa powinna być chyba częściej, zapytałabym lekarza o to. U nas pomogło częste przystawianie do piersi - nawet na chwilkę co pół godziny, godzinę, żeby córka się napiła plus ja jadłam suszone śliwki i piłam wyłącznie niskozmineralizowaną wodę, nawet herbatę na niej gotowałam ( wiem, wiem, że mleko powstaje z krwi i to co jem nie ma znaczenia)- i nie mam pojęcia co zadziałało, ale zadziałało. Położna zaleciła mi też dopajanie rumiankiem, ale dopajanie może ograniczać laktację, więc tego nie robiłam. U przyjaciółki, która karmi mm na zaparcia pomogła właśnie zmiana wody na której przygotowuje mieszankę. A i masaż brzuszka obowiązkowo.
    • mistgirl Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 00:17
      U nas kupa była nawet raz na dwa tyg.tongue_out Tylko, że my tylko kp, więc teoretycznie tak może być. Przy mieszanym karmieniu kupka powinna być chyba częściej, zapytałabym położnej/pediatry. Ja podawałam czopek jak córka robiła się marudna, minimum po 10 dniach, żeby jej nie przyzwyczajać. U nas pomogło bardzo częste przystawianie do piersi, nawet na chwilkę, żeby Dzida się napiła plus ja jadłam suszone śliwki i piłam wyłącznie niskozmineralizowaną wodę, nawet herbatę na niej przygotowywałam. Teoretycznie to co jemy nie wpływa bezpośrednio na mleko, ale u nas takie combo przyniosło efekty. Położna zaleciła też dopajanie rumiankiem, ale dopajanie szkodzi laktacji więc odpuściłam to. Z kolei u przyjaciółki, która karmi mm, na zaparcia pomogła zmiana wody, na której przygotowuje mieszankę i przejście właśnie na niskozmineralizowaną. Pozdr.
      • mistgirl Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 00:18
        Ehh przepraszam za tą powtórkę - internet się przyciął i myślałam, że się nie wysłałouncertain
    • doromka Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 07:09
      U nas zawsze niezawodna suszona śliwka, jeżeli oczywiście już rozszerzacie dietę
      • onlymmartini Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 08:49
        Jeszcze nie rozszerzamy diety. Mały ma 17 tyg.a ta suszona śliwka -tto namoczyć i podać sok? W jakiej ilości? Pytam na zaś.
        • panizalewska Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 09:16
          Jak już rozszerzać będziecie to dajesz śliwkę do łapy i młodzież ciamka. A żeby się nie pierniczyć, to od biedy można podać gotowy słoik. Chyba, że masz zbunkrowane własne powidła śliwkowe bez cukru, to szacun smile

U mnie dzieciaki na KP miały zaparcia wynikające chyba z napięcia mięśni i nietolerancji różnych rzeczy, zaczęło się poprawiać dopiero w 5 miesiącu. A tak to masaże i Windii 5 razy dziennie, albo czopki bo inaczej przestawały jeść i wycie wniebogłosy, masakra. ALE jak dzieć nie marudzi i je / pije mleko chętnie, to kupa może być rzadziej i też jest spoko
          • onlymmartini Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 15:03
            Powidla mam ale z cukrem. A śliwki można już ok. 6 miesiąca podać? zamierzam po 5.rozszerxac dietę. Zawsze mi się wydawało ze śliwki są ciężkostrawne.
            • koralik37 Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 15:16
              Ja podałam po 6 - ze słoika-uwaga bo niektóre z cukrem. Stosuje rzadko bo czyści jak złotowink a jak Wy 4 dopiero to chyba czopek-Ale nie cały może? Przecięty wzdłuż-zastosowałam raz 1/4 i się działotongue_out
    • doromka Re: zaparcia u niemowlaka 04.04.15, 19:42
      Ja podawałam bobovitę ze słoiczka, nie zawiera cukru i ma oznaczenie od 4 miesiąca. Tylko tak jak napisała koralik - ostrożnie bo inaczej zas...... cały świat wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka