Dodaj do ulubionych

bezpieczny dom:-)

25.05.15, 15:20
Kochane moje,wiem,że pewnie podobny wątek był,a i sporo rad było w wątku Stysi o siniakach,ale może taka skondensowana dawka przydatnych informacji o zabezpieczeniu chałupy przed małym poznawaczem świata?
Wojtek w przyszłym tygodniu kończy 7 miesięcy,turla się i uskutecznia jakieś takie pelzanie-czołganie,no więc wypadałoby przygotować teren do dalszej eksploracjiwink
w necie tych zabezpieczeń multum,nawet o niektórych nie mialam pojęciawinka pytanie moje-które tak naprawdę są niezbędne,przydatne?
Dziękuję z góry za podpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 15:46
      Dość przydatne wtyczki do kontaktów, reszta niekoniecznie
    • sruba_rzymska Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 18:59
      Ja z własnego doświadczenia mogę polecić oklejenie narożników niektórych mebli folią bąbelkową. Poza tym myślę, że trudno z góry zaplanować co będzie trzeba zabezpieczyć - my działamy na bieżąco w zależności od zmieniającego się zasięgu i zainteresowań syna.
      • kremka2014 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 19:26
        A moja kumpela chce kupić synowi kask. Podobno są specjalne za 150 zeta!
        • kobalt_e Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 19:30
          I po domu będzie w tym kasku chodził? smile
          • kremka2014 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 22:35
            Cze Kobalt. Kopę lat!😊
            Ano ona tak na poważnie... Trochę również mnie to zgięło 😊
            • kobalt_e Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 22:57
              Cze smile Podczytuję Was tu stale, tylko udzielać się nie mam czasu smile
              Kask na poważnie... Rany Julek, to ja powinnam skompletować pełen strój bramkarza hokejowego, żeby było adekwatnie do brawury młodego wink
        • neko1982 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 21:39
          Wow!
          • babybump Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 21:47
            Dla nas najważniejsze to zabezpieczenie przez powieszeniem/uduszeniem. Inni przywiązują uwagę do uderzeń/obić/spadnięcia, itp. Tak więc sama też musisz zdecydować, co dla Ciebie jest ważniejsze. Moja córka ma mnóstwo sińców, ale to już taki typ - cały czas motorek w tyłku i chyba bym musiała wszędzie poduszki/kołdry przymocować, aby się nie walnęła/poobijała. Wolę, aby się po prostu uczyła, że czasami musi zwolnić, bo się uderzy. Aha, dwa razy wargę sobie już też rozcięła, z kanapy też kilka razy zleciała, mimo że dobrze wie, jak się schodzi. Są pewnie rzeczy, których po prostu nie unikniesz.
    • romapoz Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 19:43
      Nie zabezpieczałam niczego poza gniazdkami elektrycznymi. cała reszta pozostawiona do eksploracji. Przecież muszą jakoś się nauczyć funkcjonować i odkrywać świat.
    • ewelina.90 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 20:37
      Ja zabezpueczam rogi a dokładniej tylko ławę bo ma ich wiele. Jak upadki itp nie robią na mnie wrażenia tak mam czarną wizje skroni uderzającej centralnie w róg.
      Co do samych zabezpieczeń próbowałam wiele i ogólnie to badziew. Robimy tak, że podklejamy swoją mocną dwustronną taśmą i jako tako się trzyma ( znajomi przykleili na super glue big_grin )
      I szafki w kuchni, gdzie nie chce żeby wszystko wyciągnął (tu polecam IKEA jak dla mnie najlepsze).
      • neko1982 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 21:45
        No właśnie w mojej wyobraźni też króluje krwawy obraz spotkania skroni z rogiem stołuuncertain więc do tej pory myślałam głównie o gniazdkach i rogach stołu i takiej niskiej szafki pod tv,ale oglądając te różne zabezpieczenia w necie,zgłupiałam do resztysmirk
    • grajfrutt Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 20:41
      Dla mnie absolutnie konieczna bramka na schodach na górze, na dole przydatna (przy synku nie miałam, założyłam jak córka zaczęła się wspinać, nie chciało mi się ciągle za nią latać). Wtyczki do kontaktów miałam ale zostały tylko w nieużywanych kontaktach, jakoś moich dzieci za długo nie fascynowały.
    • babybump Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 20:58
      PRzejdź się na czworaka po domu i zobacz, co może być niebezpieczne. Wszystko zależy od tego, czy będziesz zostawiać dziecko samo chociażby na chwilę, czy będziesz zawsze przy dziecku.
      My zabezpieczyliśmy kontakty, a także podwiązaliśmy sznurki od żaluzji (dziecko może się powiesić). Przymocowaliśmy też kable to ściany za pomocą takich plastikowych przypinek:
      multimedia.3m.com/mws/media/776226P/17302clr-commandtm-product-image.jpg?boundedSize=310
      Znowu, aby dziecko się nie udusiło.
      Szklane rzeczy poszły na wyższe półki.
      Piloty nigdy nie są w zasięgu ręki dziecka (ryzyko otwarcia i połknięcia baterii).
      Jesteśmy w trakcie montowania siatek na okna (mieszkam bardzo wysoko - otwarcie jest małe, że dziecko nie wyleci, ale jakiś klocek może przez nie wyrzucić).
      Mam bramkę zamykającą wejście do kuchni (mamy open plan, więc nie ma drzwi).
      I to wszystko.
      • kremka2014 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 22:39
        Ja tez zatyczki do gniazdek chcę kupić, nie wiem co jeszcze. No i smakowite kwiaty doniczkowe poszly pietro wyżej.
        • stysia1987 Re: bezpieczny dom:-) 25.05.15, 22:57
          U nas folia babelkowa i gabka. Hahaha nie no zartuje wink

Tak serio, zatyczki do kontaktow, cala chemia z lazienkk zniknela z podlogi (proszki, domestos, plyny do plukania - drzwi zawsze zamykamy, ale dla swietego spokoju). Zabezpieczylismy kable (lubi ciagnac), tzn tak ukozylismy meble zebu siedlisko kabli nie bylo na widoki. Nogi od poteznego drewmiamego stolu (antyk) przykryte kocem (bo malpa gryzie i rysuje mi drewno), poza tym nie zostawiam jej samej - ale to dlatego, ze wszedzie wstaje. Na etapie pelzania poza kontaktem nic nie zabezpieczalam.
    • grajfrutt Re: bezpieczny dom:-) 26.05.15, 05:06
      Przy synku miałam jeszcze zamknięcie do szafki z koszem na śmieci i zamrażarki ale to raczej było zabezpieczenie domu przed synem a nie na odwrót wink uparcie wyrzucal wszystko co się dało do kosza i namiętnie wierzył zamrażarke. Córka tym wszystkim mniej zainteresowana, może dlatego że ma starszego brata do zabawy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka