paulina8989 08.08.15, 08:48 Witam. Powiedzcie mi czy naciągacie napletek u maluszków? ktoś wie jakie są zalecenia na tą chwilę? bo połowa osób,lekarzy,pielegniarek mówi jedno a polowa drugie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panizalewska Re: do mam chlopcow 08.08.15, 09:01 Ręce precz od napletka Można co najwyżej delikatnie, do pierwszego oporu, żeby zobaczyć, czy czysto przy cewce moczowej. Ale generalnie nie gmeramy. Jako nastolatek sam sobie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: do mam chlopcow 08.08.15, 10:24 he no wlasnie my mamy zalecenie od pediatrow,poloznej a nawet od babki ze Szkoly rodzenia zeby delikatnie naciagac w kazdej kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
maria1978r Re: do mam chlopcow 08.08.15, 11:18 My delikatnie bardzo delikatnie naciagamy podczas kąpieli i polewamy wodą nie można naciągac na siłę bo możesz zrobić krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: do mam chlopcow 08.08.15, 11:36 Ale po co? Czy ktoś to umotywował? Bardzom ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
paiuszka95 Re: do mam chlopcow 18.08.15, 21:48 to stare dzieje Lekarz jak i dwie polozne powiedzialy ze absolutnie sie juz tego nie robi bo mozna zrobic dziecku krzywde tez mam 4 miesiecznego synka i babcia wmawiala mi to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: do mam chlopcow 08.08.15, 11:28 W Kanadzie zalecenie jest aby nie dotykac. Dziecko samo sobie naciagnie jak bedzie gotowe. Tylko dziecko i nikt inny nie rusza napletka. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: do mam chlopcow 08.08.15, 11:59 a w Polsce wiele lekarzy każe odciągać,ja nie wiem kto ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: do mam chlopcow 08.08.15, 13:56 W Polsce część lekarzy każe odciągać, a część nie. Ja nie odciągałam i nie odciągam, sprawdzałam tylko delikatnie, czy cewka moczowa jest widoczna. Teraz mój prawie dwuletni synek nie pozwala sobie odciągać napletka, a ja nie pozwalam lekarzom robię tego na siłę. Z literatury, którą czytałam, wynikało, że nie ma takiej prostej granicy wiekowej, do której napletek musi dawać się odciągnąć. Zdaniem niektórych lekarzy, zdarza się, że dopiero u nastolatków jest to możliwe. Jeśli nie wiążą się z tym jakieś problemy, np. infekcje, stany zapalne, zaognienia, to nie należy nic z tym robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: do mam chlopcow 08.08.15, 13:57 U starszego naciagalim. Pięknie schodzi, sam sobie myje pod napletkiem, a ma 5lat. Borykamy się natomiast z częstymi infekcjami, więc nie wiem. Czy to od tego czy co. odciągaliśmy z zalecenia chirurga dziecięcego. Tu tez otrzymasz polowe odpowiedzi na tak i nie😊 Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: do mam chlopcow 08.08.15, 16:29 Absolutnie nic nie ruszam, ale o co mały sam sobie z nim robi w czasie kąpileli zaśmiewając się przy tym, to wystarczy za wszystkich Sam sobie tak naciąga i bawi sie siusiakiem, że kiedys sie bałam że sobie urwie. mysle, że tyle ile trzeba już sobie sam naciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
jemanja Re: do mam chlopcow 09.08.15, 11:12 Też się czasem boję, że se urwie Nie naciągam absolutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tommama Re: do mam chlopcow 08.08.15, 19:36 my nie naciągaliśmy, ale robiły się stany zapalne, wiec z zalecenia lekarza delikatnie przy każdej kąpieli naciągamy i stany zapalne się skończyły Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: do mam chlopcow 08.08.15, 21:09 Tu jest bardzo ciekawy artykul www.nocirc.org/publish/4pam.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: do mam chlopcow 08.08.15, 22:03 Mi też kazali naciągać, ale tylko tyle aby pokazała się cewka w celu umycia. Czasem jak delikatnie naciągnę to widzę pod spodem takie białe, wolę opłukać wodą aby mały nie maił potem problemów z racji nie mycia tamtego miejsca... Robię to w każdej kąpieli najpierw delikatnie naciągam, broń Bosze na chama czy coś polewam wodą i dalej kąpię. Ale rozumiem że zdania mogą być podzielone. Gdy zapytałam kiedyś o to moją mamę to powiedziała że żadnemu z moich trzech braci tego nie robiła i wszystko u nich gra... Z drugiej strony ciotka kuzynowi też nie robiła i rzekomo właśnie dlatego miał stulejkę... Ja też głupieję w tym temacie, ale jak moja doktorka kazała to naciągam i też jest dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: do mam chlopcow 09.08.15, 09:06 Takie białe to jest mastka - naturalna wydzielina chroniąca te rejony, cewkę itp. Dziewczynki też to mają, dorośli ludzie też. Jak dobrze działa - nie próbować naprawiać Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: do mam chlopcow 09.08.15, 21:32 To taki jakby serek i mam wrażenie że jak mu to poleję wodą to jest czystszy... Ja jestem zdania że nic mi się nie stanie jak mu leciutko naciągnę, a on ma lepszą higienę... Skoro moja zaufana pani doktor tak zalecała to tak robię, w szpitalu po porodzie też dostałam takie zalecenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: do mam chlopcow 08.08.15, 22:48 Ja się nie tykam interesu syna, mąż coś tam delikatnie odsuwa podczas kąpieli, ale tak naprawdę delikatnie i niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: do mam chlopcow 09.08.15, 12:23 Nie odciąga się. Z odciąganiem to stara szkoła. Synowi jak był mały, tak do 2 lat, tylko troszkę ściągałam napletek, żeby umyć okolice cewki, nigdy do końca. Potem wyszkoliłam go, żeby sam próbował myć okolice cewki. Ma 8 lat, stanów zapalnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: do mam chlopcow 09.08.15, 12:25 pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=85360 Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: do mam chlopcow 09.08.15, 18:02 no i wlasnie wg tego artykulu nalezy delikatnie zsuwac podczas kąpieli,czyli tak jak wlasnie nam zalecali lekarze czy polozna Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: do mam chlopcow 20.08.15, 16:34 a co jesli dziecko się otrzepuje przy robieniu siku? bo moj synek tak ma,dlatego też każdy lekarz każe nam naciagać skorke Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: do mam chlopcow 20.08.15, 16:56 Nam wielu lekarze zalecało delikatnie podczas kąpieli odciągać i tak robiliśmy, nigdy z tego powodu nie było problemów, nawet lekarka pokazała nam zbierające się tam zanieczyszczenia. Zrobisz jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Nigdy w życiu 25.08.15, 00:00 Tu sobie obejrzyj www.mp.pl/wideo01/?id=453 Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: do mam chlopcow 26.08.15, 12:12 Podepnę się do tego wątku ze swoim pytaniem mały ma niespełna 6 msc, ostatnio przy każdym zdjęciu pieluchy ciągnie się za siusiaka albo jajka. Początkowo myślałam, że po prostu odkrywa kolejne części ciała, ale to raczej nie jest zaciekawienie, bardziej jakby go swędziało. Skórę na samym penisie i jądrach ma ok, ale powyżej jest trochę zaczerwieniona i lekko się odparza. Może po prostu po tym się chce podrapać, tylko nie trafia? Zastanawiam się po prostu, czy nie ma jakiejś infekcji, która mogła by się takim swędzeniem objawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: do mam chlopcow 26.08.15, 15:37 Lepiej jak byś poszła z maluszkiem do lekarza, bo rzeczywiście może to być początek infekcji jeśli ma tam zaczerwienione... Dodam tylko że mój ma 10 m-cy i też się ciąga za siusiaka, ale ja myślę że w jego przypadku to odkrywanie własnego ciała i badanie co mu tam wisi Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: do mam chlopcow 26.08.15, 20:09 moj synek też ciagnie sie za siusiaka,az strach czasami czy sobie nie urwie Odpowiedz Link Zgłoś