Dodaj do ulubionych

Pierwsze zęby

28.09.15, 10:27
Oglądałam dziś buzię mojego 5,5-miesięcznego dziecka, dotąd bezzębnego, ponieważ ostatnio strasznie grzebie w niej palcami, ale nie tak jak kiedyś płytko, tylko głęboko, po jednej stronie, na dziąśle. Oczywiście nic tam nie znalazłam, ale znalazłam coś innego. Na dziąśle, w okolicy gdzie normalnie są górne jedynki widzę biała, twardą wypustkę. Wygląda na ząbek moim zdaniem, tyle, że nie zwisa w dół dziąsła, jak sobie wyobrażałam, tylko przebiło się przez dziąsło do przodu". Od razu panika, że krzywo ząbek rośnie, ale poczytałam w internecie i widzę, że mogą rosnąc krzywo, a potem wejść na właściwe miejsce. Przeczytałam też wątek o perełkach zębowych. A teraz pytanie. Czy jest możliwe że to ząbek jest ? Zawsze myślałam, że najpierw idą dolne jedynki, a potem dopiero górne. Macie takie doświadczenia ? Zęby rosnące do przodu lub górne przed dolnymi ?
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: Pierwsze zęby 28.09.15, 10:48
      Mojej starszej najpierw wyszły górne jedynki, później dopiero dolne. I już masz przyczynę dlaczego dziecko ciągle daje "oznaki przemęczenia". Pewnie dziąsła bolą.
      • leni6 Re: Pierwsze zęby 28.09.15, 11:03
        Dzięki za odpowiedź. Jak już tego zęba zobaczyłam (to było po napisaniu tamtego posta) to też o tym od razu pomyślałam, ale to trochę dziwne jest. Jeszcze się nie słyszałam, żeby ktoś mówił/pisał, że podczas ząbkowania jego dziecko więcej śpi. No i u nas zeszły tydzień był super pod względem spania i wszystkiego innego, popsuło się wczoraj, a ząbek jest dziś.
        • ela.dzi Re: Pierwsze zęby 28.09.15, 12:20
          Bo zęby najbardziej są upierdliwe jak jeszcze się ich nie spodziewasz.
          • ofrelka Re: Pierwsze zęby 06.10.15, 20:11
            U nas górne też wyszły z przodu dziąsła, w nie na dole. Dziwnie to dla mnie wyglądało, ale kiedy ząbki wyszły w całości, wygląda już normalnie. Tzn. mniej więcej normalnie, bo są duże, jak u królika... Ale to po mamie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka