Dodaj do ulubionych

Jak odstawic?

05.03.16, 19:08
Drogie Mamy, podpowiedzcie jak udalo sie Wam odstawic Wasze maluchy? Syn ma prawie 10m-cy, niedlugo musze wrocic do pracy - maly ma skaze bialkowa, mleko modyfikowane chyba mu nie smakuje,bo nawet jak probuje dac butle to zjada 30-40ml i domaga sie piersi (zreszta zeby w ogole butle zaakceptowal i zechcial zassac trwalo jakies dwa miesiace..)... Karmie po pobudce, do drzemki ok 10, do drzemki kolo 15, wieczorem i niezliczona ilosc razy w nocy...

Pospowiedzcie jak Wam udalo sie malych cycoholikow przestawic? Dzieki
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Jak odstawic? 05.03.16, 20:01
      Ale chcesz odstawić bo idziesz do pracy czy dlatego, że już nie chcesz karmić? Bo pójście do pracy nie musi oznaczać końca karmienia, wręcz przeciwnie, kp pomaga dziecku dzielnie znosić rozłąkę.
      Co do skazy białkowej. Jeśli dziecko ma skazę białkową to też argument za niekończeniem kp. Mm przy skazie musisz dawać nutramigen albo pepti a to są ohydztwa, dziwne by było, gdyby dziecko nie karmione tym od początku w ogóle chciało to przełknąć. Na pewno nie dawaj mm z butelki, jeśli już to w kubeczku a najlepiej jako dodatek do potraw. Butelka w tym wieku to krok w tył.
      • mama.buby Re: Jak odstawic? 05.03.16, 20:45
        Dzieki. Odpowiadajac na pytania - musze i chce tez, choc niekoniecznie od razu nocne karmienia. Maly dostaje pepti, rozami nie pachnie - fakt, ale na to nic nie poradze, i tak pachnie i smakuje lepiej niz moje mleko zamrozone i rozmrozone - to dopiero byla masakra, wiem bo sprobowalam. Synek jak dotad kubka nie ogarnia kompletnie (probowalam niekapek z miekkim i twardym ustnikiem i nawet doidy) - butle skumal, tylko nie chce...
        Dobrze znam zalety KP i je popieram, zreszta poczatki u nas byly trudne,a przy pierwszym dziecku poddalam sie po miesiacu ale teraz chcialabym juz zakonczyc... nie wiem tylko jak. Mm nie zmienie na razie,bo mi malego wysypie...
        • mika_p Re: Jak odstawic? 05.03.16, 21:49
          Jest jeszcze słomka i kapek / butelka ze sportowym ustnikiem.
          Jak wracasz do pracy, a na odstawieniu nocnych karmień ci nie zalezy, to zacznij od przeddrzemkowych.
          A musisz z powodów organizacyjnych czy zdrowotnych? Bo jak organizacyjnych, to jeszcze możesz spróbować ściagać mleko na następny dzień, bez mrożenia.
        • rulsanka Re: Jak odstawic? 06.03.16, 10:49
          W tym wieku dziecku wystarczą 3 porcje mleka, więc jeśli dałabyś pierś po przyjściu z pracy, wieczorem i rano, to by wystarczyło i nie trzeba się bawić ani w pepti ani w odstawianie ani w mrożenie.
    • puzzelkowa_15 Re: Jak odstawic? 06.03.16, 16:13
      Mój tez prawie 10 miesiecy i też wracam do pracy. Będę karmić rano - jak będzie chciał, po pracy-czyli wieczorem i w nocy. W dzień na początku jak będzie mu brakowało mleka to dostanie MM, bo często rano nie chce pić (w związku z tym, że w nocy dużo wypija). Zakładam że jak sie przestawi to po 1-2 miesiacach nie będzie juz trzeba MM w dzień.
      • bieniewicka Re: Jak odstawic? 08.03.16, 22:40
        Koniecznie spróbuj bidonu ze słomką smile piersiowce dobrze sobie radzą z nimi. Jeśli chodzi o odstawienie to warto żebyś była przekonana i pewna. W przypadku synka ze skazą białkową rzeczywiście karmienie piersią jest wybawieniem jeśli chodzi o działanie zdrowotne Twojego pokarmu. Gdy wrócisz do pracy sama zobaczysz jaki to ma wpływ na dziecko, jak zmieni się (jeśli się zmieni) jego zapotrzebowanie. Może sam będzie zmierzał do odstawienia się (tak bywa jeśli dzieci bardzo lubią stałe pokarmy), może będzie chciał nadrabiać Twoją nieobecność.

Mi i córce karmienie bardzo osłodziło mój powrót do pracy. To jest taki pomost, najłatwiejszy sposób na ukochanie stęsknionego dziecka po całym dniu. Dużo się zmienia, bo mamy nie ma tak długo, ale na szczęscie jest stały element - pierś. Mniej bo mniej, ale jest smile

Ja nie odstawiałam, więc z własnego doświadczenia nie dopowiem, ale tutaj wypowiada się lekarka i doradczyni laktacyjna w jednym: pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/92801,jak-zakonczyc-karmienie-piersia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka