Dodaj do ulubionych

Nocne przewroty na brzuszek

04.05.16, 09:56
Od kilku nocy mam problem z synkiem (prawie 7 mcy). Od urodzenia śpi u siebie w łóżeczku, do tej pory zawsze na pleckach. Ostatnio jednak gdy odkładam go na plecy, on przewraca się na brzuszek i w takiej pozycji sobie zasypia. Nie miałabym z tym problemu, ale najdalej po 5h budzi się z wrzaskiem i nic wtedy nie pomaga, ani odwrócenie na plecy, ani uspokojenie na rękach i odłożenie - w obu przypadkach błyskawicznie wraca na brzuch i kontynuuje histerię. Nie umie się sam na plecy przewrócić.

Dodam, że jak uśnie na plecach przesypia 12-13h z jedną pobudką na karmienie, problem pojawia się tylko przy zaśnięciu na brzuszku.

Co można zrobić? Da się jakoś pomóc nauczyć przewrócić na plecy? Czy po prostu przeczekać i dać mu samemu zasnąć ponownie na brzuchu (niestety wtedy najpierw wrzeszczy 10-15 minut). Nie mam już pomysłu, będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 10:10
      Ona jest już za duży, żebyś mu wybierała pozycje do spania. Warto w dzień starać się ćwiczyć obroty, ale przede wszystkim polecam nauczenie małego zasypiania na brzuchu. Za pierwszym razem popłacze te 10 min, ale z każdym kolejnym powinno być lepiej (u mnie poszło bardzo szybko).
      • gryzelda.de.la.mole Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 10:19
        On potrafi tak zasnąć, problem jest tylko po przebudzeniu w nocy, wtedy jakby się irytował że jest na brzuchu i wrzeszczy (bo to nie płacz tylko wrzask) przez 10-15 minut zanim ponownie uśnie. Ale skoro mówisz, że będzie potem lepiej, to może po prostu go tak zostawię i zobaczę jak kolejne noce będą wyglądały. Dziękuję!
        • leni6 Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 10:26
          U mnie było tak, że się przekręcał przez sen na brzuch, po czym właśnie budził z wrzaskiem. Przestałam go przekręcać, tylko głaskałam po plecach aż zasnął i bardzo szybko się z tym uporaliśmy. Do dziś (a ma ponad rok) śpi głównie na brzuchu.
          • gryzelda.de.la.mole Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 10:31
            A więc jest nadzieja, dziś spróbuję z głaskaniem choć czarno to widzę, moja obecność w pokoju raczej go nakręca w histerii, zobaczymy jak wyjdzie.
            • sanrio Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 12:39
              tylko czasem go nie zostawiaj samego w pokoju płaczącego. To byłoby okrucieństwo.
    • zmeczona_mama83 Re: Nocne przewroty na brzuszek 04.05.16, 14:00
      Mam podobny problem, tylko u nas sytuacja odwrotna, synek (prawie 6 mcy) umie spać tylko na brzuchu, jak się obróci na plecy to nie potrafi zasnąć, poleży chwile i płacze bo nie umie wrócić na brzuch, czekam aż się nauczy przekręcać z powrotem wink Ćwiczymy obroty w dzień, ale on nawet nie lubi się bawić na plecach, jak tylko się przekręci to krzyczy. Wydaje mi się, że łatwiej nauczyć dziecko spać na brzuchu niż na plecach. Tak jak Leni napisała, można zachęcić do kontynuowania snu na brzuchu głaskając po plecach, po główce, można poklepać bo pupie, choć klepanie w tym wieku może być zbyt stymulujące. Jeśli potrafi tak zasypiać to nie jest źle, może po przebudzeniu jest zdezorientowany bo jeszcze się nie przyzwyczaił do nowej pozycji. Mój na plecach nie zaśnie, kiedyś jeszcze spał w wózku ale już nie chce.
      • gryzelda.de.la.mole Re: Nocne przewroty na brzuszek 05.05.16, 15:08
        Zmeczona mamo może też się nauczy spać Twój synek na plecach? Mój maluszek w ogóle nie lubił na brzuchu być i byłam pewna że nigdy nie uśnie tak. A tu proszę, wczorajsza noc cała na brzuszku i żadnego płaczu, nie musiałam nic robić. Problem sam się chyba rozwiązał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka