Dodaj do ulubionych

Kąpiel roczniaka

10.05.16, 10:55
Dziewczyny, w jakiej temperaturze kąpiecie starsze niemowleta? Chodzi mi o temp pomieszczenia. W okresie grzewczym w mojej łazience bylo 23-25 stopni. Teraz jest zimniej ok 21-22. Dla mnie wystarczajaco, nie marzne, ale mlody ostatnio spina sie przy kapieli I zaczal nawet poplakiwac. Chyba odczul zmianę temp. Kąpal sie juz od dawna w naszej duzej wannie, ale w zwiazku z powyzszym wrocilam do przenosnej wanienki (dobrze ze nie wyrzucilam!) ktorą ustawiam w salonie przy wlaczonym grzejniku. Jak jest u was? Kumpela mowi ze jej dzieci bez problemu biora kapiel w jeszcze zimniejszej lazience. Czy tylko moj smyk taki wrazliwy?
Obserwuj wątek
    • monu29 Re: Kąpiel roczniaka 10.05.16, 21:37
      Termometru nie mam, ale mamy w łazience pewnie około 23 stopni, przez cały rok (nie grzejemy, mamy bardzo ciepłe mieszkanie) Po kąpieli chwila przytulanek z córką, ma 11 miesięcy i potem ubieranie w piżamkę już w pokoju, tu jest trochę chłodniej i zawsze wywietrzone. Ale jest już wtedy trochę osuszona, więc nie ma z tym problemu. Ale czasem gdy wypuszczę już wodę i ją opłukuję ma gęsią skórkę, więc przy niższej temp. na pewno byłoby jej zimno. Może kup farelkę? Moi rodzice mają sporą łazienkę, a nagrzewa do przyjemnego, krótkotrwałego ciepła w parę chwil.
    • rulsanka Re: Kąpiel roczniaka 10.05.16, 21:59
      U nas w domu nigdy w sezonie zimowym nie ma temperatury powyżej 22 stopnie. Zazwyczaj jest koło 20 albo jeszcze niżej. Nigdy nie dogrzewałam łazienki do kąpieli nawet małego niemowlaka a co dopiero roczniaka. Dziecko się hartuje smile
      Kąpiel przy grzejniku to zdecydowanie przesada.
      U mnie obaj chłopcy mieli w pewnym okresie lęk przed wodą, może i twoje dziecko przez to przechodzi?
      • ela.dzi Re: Kąpiel roczniaka 11.05.16, 08:41
        Myślę podobnie.
        • mamaafg Re: Kąpiel roczniaka 14.05.16, 21:53
          Moze faktycznie lęk. Nowe zabawki do kapieli zalatwily sprawe. Ciekawosc byla silniejsza niz strach. Wrocilismy do łazienki wink
          • at-ia Re: Kąpiel roczniaka 15.05.16, 23:40
            Nasz też prawie roczniak i mu się nagle kąpiele odwidziały. Najpierwp przez jakiś czas kąpał się chwilę, potem nagle płacz a po tygodniu to już dostawał histerii na samo zetknięcie z wodą. Jak kąpaliśmy go na wyjeździe u teściów, gdzie było mocno napalone to zachowywał się tak samo. W końcu pomogło, gdy ja zaczęłam kąpać się z nim w dużej wannie albo pod prysznicem.
            • rulsanka Re: Kąpiel roczniaka 16.05.16, 09:38
              W tym rzecz, że prawdopodobnie samo przeszło smile Oczywiście zmiana sposobu kąpieli, nowe zabawki, bańki mydlane w wannie - mogą ułatwić i przyspieszyć polubienie kąpieli na nowo. Natomiast ja mam teorię, że w okolicach roku zanika niemowlęcy odruch pływania lub też pojawia się świadomość, że w wodzie można się utopić. Albo jedno i drugie. Starszak to miał, ale nie dociekałam przyczyn. Wydawało mi się dziwne, że dziecko lubiące wodę nagle się jej boi. Potem minęło. Natomiast u młodszego zauważyłam, że jako nawet duże niemowlę, trochę poniżej roku w basenie poruszał w wodzie nogami jak żaba, głowę trzymał wysoko, ciało utrzymywało się poziomo na wodzie. A w okolicach 2 lat ciało dążyło już do pionu, nóżki zamiast płynąć żabką ustawiały się do kraula. Tak więc w międzyczasie zanikła ta niemowlęca umiejętność. Lęk przed wodą zaliczyliśmy w okolicach 15m.
    • tatrofanka Re: Kąpiel roczniaka 10.05.16, 22:22
      20 stopni, 19 też się zdarzało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka