Dodaj do ulubionych

chustowanie a pogoda

10.05.16, 18:18
Chyba zafundowałam trzytygodniowej córce kataruncertain Wychodzę z nią w chuście bo niestety nie wózkowa. Wczoraj temp.ok 20 stopni, słońce, ale wiał wiatr. Córka w body na ramiączka, śpiochach i czapeczce. Po ok. 2 godzinach rozbudziła sie i w ryk, więc ją wyjęłam, przykryłam kocykiem i nakarmiłam a potem do wózka i do domu. Po wyjęciu z chusty obie byłyśmy lekko spocone. Ja w cienkiej bluzce. Dziś córka dużo kicha i chrumka noskiem jakby miała katar. Próbowałam odessać Fridą, ale znalazłam tylko 2 glutki. Teraz juz boję się chodzić w chuście. Po dzisiejszym spacerze (bez wiatru) obie miałyśmy mokre plamy na brzuchach, przy czym tym razem nie wyjmowałam jej z chusty. Już cieniej chyba nie mogę jej ubrać... Jak wy sobie radzicie z poceniem sie w chuście?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: chustowanie a pogoda 10.05.16, 18:40
      U nas taka temperatura już od ponad miesiąca. Synek jest w nosidle, w samym pampersie.
      Jak się urodził to tak samo, a urodził się pod koniec lipca, kiedy są upały 30-35 stopni dzień w dzień.
      Wtedy też tylko pampers.
      Jak wieje to okrywam nosidło kocykiem muślinowym Aden and Anais (to też chroni od słońca). Ja karmię w nosidle, więc nie muszę go wyciągać.
    • leni6 Re: chustowanie a pogoda 10.05.16, 21:45
      Ja się z tą mokra plama pogodziłam. Na dłuższych wycieczkach przebieram małego w trakcie postoju. W czasie wielkich upalow przerzucam sie na wozek. Przeziębienie z tego powodu nam się nie zdarzyło.
    • ela.dzi Re: chustowanie a pogoda 10.05.16, 22:23
      Może ten katar nie od spocenia a od powracającego do przełyku mleka ? Możesz poczytać mój wątek o refluksie na forum kp. Oby u Was to był tylko katar.
    • amiralka Re: chustowanie a pogoda 10.05.16, 23:33
      Nosiłam malucha w największe upały, zresztą w każdą pogodę i nigdy się tym za bardzo nie przejmowałam. Trzeba wiedzieć, że ciało rodzica jest dla takiego dziecka jak klimatyzacja, jak zimno to grzeje, a jak gorąco to właśnie poceniem go schładza.
    • nammkha Re: chustowanie a pogoda 11.05.16, 11:31
      Ja trochę z innej beczki. Twoja córeczka jest jeszcze maleńka - może polubić za jakiś czas wózeksmile
    • sanrio Re: chustowanie a pogoda 12.05.16, 22:42
      >Już cieniej chyba nie mogę jej ubrać...

no nie wiem, mój syn jeździ w wózku a ubrany jest w samo body z krótkim rękawem, wydaje mi się, że za bardzo ją ubierasz jak na noszenie w chuście. Nic dziwnego, że się poci, potem drastyczna zmiana temperatury po wyjęciu z chusty i problem gotowy.
      • biankao Re: chustowanie a pogoda 13.05.16, 07:06
        Twój syn to też noworodek? Córka po urodzeniu była na obserwacji, bo cały czas mruczała i poiedziano mi, że to od zimna i że mam ją ciepło ubierać. Czy krótkie body na ramiączka i śpiochy to rzeczywiście za dużo przy temp. 20 stopni?
        • babybump Re: chustowanie a pogoda 13.05.16, 11:39
          Pamietaj ze Twoje cialo ma ok 37 stopni, jesli nie wiecej. Jestes jak grzejnik. Ja bym sie predzej obawiala przegrzania dziecka niz wychlodzenia. Jesli noworodkowi jest za goraco to Ci o tym nie powie. Jak mu za zimno to bedzie wyl.
        • sanrio Re: chustowanie a pogoda 13.05.16, 13:28
          przepraszam, dopiero doczytałam, że córka ma 3 tygodnie! To zmienia postać rzeczy, mojego małego też miałam ciepło ubierać i tak też czyniłam. Ale tak na chłopski rozum - skoro się poci, to widać jej za gorąco, może na próbę ubierz ją tylko w pajacyka, bez body? A może masz zbyt mało przewiewną, nie letnią chustę? Jaki ma skład?
        • leni6 Re: chustowanie a pogoda 13.05.16, 14:16
          Zależy od dziecka, dla mojego w tym wieku by było za duzo, ale juz na porodówce sie wyróżniał tym, ze nie mógł spac ubrany jak inne dzieci bo mu było za gorąco. Sprawdzaj na karku czy dziecku nie zimno, patrz czy sie poci i na tym sie opieraj.
    • babybump Re: chustowanie a pogoda 13.05.16, 17:33
      Akurat pojawiło mi się dziś na FB:
      babycarrierindustryalliance.org/2015/01/hot-weather-safety-tips/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka