23.06.16, 12:15
Mam 9,5 miesięcznego syna. Ustaliły się nam od jakiegoś czasu dwie godzinne drzemki, o 11 i o 15, sen nocny od 20 do 8, bez pobudek lub syn uspokaja się sam nawet jak zakwili w nocy. Dzisiaj na przykład jeszcze nie spał i próba położenia kończy się spazmami - co robić?
Obserwuj wątek
    • kjut Re: Drzemki 23.06.16, 14:15
      Chusta, nosidlo, wozek? Moze po prostu wyjatkowo potrzebuje, zeby go wiecej ponosic, poprzytulac? Moze jest przebodzcowany (u nas to najczestszy problem)?
      • owcaznadmorza Re: Drzemki 23.06.16, 17:49
        W chuście ani w nosidle nie umie zasnąć, spał może ze 3 razy jak miał ze 2 miesiące. Jak noszę to się wyrywa... z wózkiem nie chciałam wychodzić bo największy skwar, poza tym drugą drzemkę ma w wózku.... Ostatecznie stanęło na tym że przeciągnęłam go do 13:30, padł jak mucha i spał 2,5h na zewnątrz w wózku właśnie. Nie chcę go przestawiać na jedną drzemkę ale z drugiej strony jak takie akcje będzie odstawiał to nie starczy nam czasu na drugą drzemkę po prostu.
        • babybump Re: Drzemki 23.06.16, 18:02
          Zle masz roLozone czasy. Za szybko go chcesz klasc na te drzemki.
          • owcaznadmorza Re: Drzemki 23.06.16, 20:32
            Miał czasy 3/3/4 i przez dobre 2 miesiące sprawdzało się to dobrze, wręcz miałam wrażenie że muszę go do tej pierwszej drzemki przeciągać bo już po 2h zaczynał marudzić i trzeć oczy. Jak położę później to nie zmęczy się do drugiej drzemki i będzie ta sama akcja tylko w wózku...
            • babybump Re: Drzemki 23.06.16, 21:09
              Ile dziecko spi w ciagu dnia?
              • babybump Re: Drzemki 23.06.16, 21:11
                Pytam bo cos sie tu nie zgadza. Piszesz, ze macie dwie godzinne drzemki, plus sen nocny 12h plus 11 h czuwania. To daje 25h, a doba ma 24 h...
                • babybump Re: Drzemki 23.06.16, 21:13
                  Ok, teraz widze ze pierwsze dwa cAsy sa po 3.
                  Kladz na pierwsza i druga drzemke po czasach 3h 15 min, a na sen nocny po 3.5 h. Na druga drzemke mozesz nawet sprobowac po 3.5, ale rozciagaj powoli. Co 5-15 min co kilka dni.
                  • owcaznadmorza Re: Drzemki 24.06.16, 12:09
                    Sytuacja dzisiejsza - próbowałam go położyć po 3,15 a gdzie tam, spać nie będzie. Rzucał się po łóżeczku 20 minut, ale z płaczem więc wiedziałam że jest zmęczony tylko nie może spać. Wsadziłam go do wózka i wystawiłam na balkon na wiaterek i zasnął prawie natychmiast. Także chyba nam w tych drzemkach miesza pogoda, zobaczymy jak będzie jak się zrobi nieco chłodniej, zresztą syn zawsze spał tym lepiej im było zimniej. W największy mróz nie mogłam go dobudzić, w cieple zawsze jakieś awantury.
                    • p-ix2 Re: Drzemki 25.06.16, 21:56
                      Mój syn również 9,5mczny dziś - UPALY-byl problem z druga drzemka. Mamy od dłuższego czasu CC :3-3h5/3h30-3h35/3h35-3h40, łącznie ok 10h15-25min. W nocy czasem się raz obudzi ale zwykle sam usypia po chwili. Dzień rozpoczynamy o 7 (nawet jak się budzi po 6 to grzecznie, bez płaczu gada sobie). 1drzemka wypada nam ok10 (max 1h15min,budze jak cos), 2drzemka około godz. 14.40-50 (max do 16,więc ok1h) i srn nocny ok 19.30.
                      Oczywiście mamy rytualy, rolety zaciemniajace.. Myślę, ze upaly nam dzis namieszaly i 2drzemka byla z placzem i zrobieniem ponownie rytualu az usnal sam w po 3h 45m na prawie 1h.
                      Zadawalam na blogu nawet pyt.odnosnie 1drzemki,le wiekszosc pisała (pewnie słusznie smile ze to za wcześnie.. Jednak jak jest problem z zaśnięciem i/albo chcialaby byc bardziej 'mobilna' z Mlodym to marze o 1drzemce okolopoludniowej.. Przed nami wyjazd i...tu juz wogole mam 'senne obawysad
                      • owcaznadmorza Re: Drzemki 29.06.16, 11:58
                        Ja też marzę o jednej drzemce, ach jakie planowanie byłoby łatwiejsze. I ja wiem że to za wcześnie, ale mały i tak w wieku 15 miesięcy idzie do żłobka i tam jedna drzemka to będzie standard. Więc prędzej czy później będzie trzeba go zacząć przestawiać nawet wbrew jego woli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka