Dodaj do ulubionych

spanie na boku

08.07.16, 21:32
mała5 m-c od 4 dni podczas zasypiania wieczornego układa się na boku i tak najlepiej się jej zasypia .Jakakolwiek próba ułożenia jej na plecach odpada od razu się wybudza i jest już po śnie a ciężko wieczorem zasypia o godz.20 Nie podoba mi się to jej spanie na boku bo nóżki i brzuszek są tak ułozone ze niewiele potzreba a przekręci się w śnie na sam brzuszek . Boję się ,ze twarzyczkę ułoży wprost na materac przeraża mnie to . Nie mam żadnego pomysłu na to aby jej pomóc do tej pory pięknie spała na plecach ale teraz nie bardzo chce .Macie jakies moze pomysły na mój problem bo jestem tym przerazona uncertain
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: spanie na boku 08.07.16, 21:49
      Jesli nie spi na poduszce, w lozeczku nic nie ma, to ryzyko ze sie poddusi jest minimalne. Poza tym jest w takim wieku, ze za chwile bedzie robic obroty na brzuszek i nie zabronisz jej tego przeciez.
      • pomorzanka34 Re: spanie na boku 09.07.16, 16:48
        tak mała juz się obtraca ale w łóżeczku zawsze ma problem z jedna rączką nie potrafi jej wyciagnąć spod brzuszka i wówczas buźka ląduje całkowicie w materacu . Nie używam poduszki ale zaczęllam się zastanawiać czy pomiędzy prześcieradło a materac ( używam gryczano-kokosowy) powinnam stosować takie podkłady jakie się stosuje u dorosłych ?
    • san_vito Re: spanie na boku 08.07.16, 21:52
      Moje dziecko od urodzenia spi na brzuchy. Glowe ma wtedy ulozona na bok. Sprobuj ulozyc ja na brzuchu do drzemki dziennej i poobserwuj. Normalne bedzie, ze przelozy glowe z jednej na druga strone.
    • leni6 Re: spanie na boku 08.07.16, 22:01
      Jeśli umie leżąc na brzuchu przekręcić głowę (a w tym wieku powinna zdecydowanie to umiec) to daj dziecku spokój. Mój był znacznie młodszy jak zaczął spać na brzuchu.
    • zmeczona_mama83 Re: spanie na boku 08.07.16, 22:12
      Mój spał na brzuchu od 3-4 tygodnia życia. Pediatra powiedział, że w takim przypadku powinien spać na twardym materacu i nic więcej w łóżeczku, żadnych poduszek czy kocyków.
      Poza tym w tym wieku to już dzieci zaczynają się obracać z pleców na brzuch i odwrotnie, a wtedy nie masz wpływu na to jak śpią wink Mój odkąd się nauczył obracać i pełzać to zmienia ciągle pozycję, raz na plecach, raz na boku, na brzuchu, wzdłuż, w poprzek, albo zmienia stronę łóżeczka i głowę ma w "nogach" łóżeczka, nie ważne jak położę, sam sobie wybiera gdzie i jak chce spać.
    • marellakarola Re: spanie na boku 08.07.16, 22:57
      Moja od 5 miesiąca tylko na brzuchu /boku. Wcześniej na plecach w otulaczu jak mumia. Nigdy nie spała na plecach z rączkami do góry jak dzieci na zdjęciach smile Głową kręci na boki to ogarnie.
    • landora Re: spanie na boku 09.07.16, 09:01
      Mój ma prawie 6 miesiący i też właśnie zaczął spać na boku. W łóżeczku ma tylko materac, żadnego kocyka, zabawek, ochraniaczy na szczebelki. Przecież go nie przywiążę.
    • murwa.kac Re: spanie na boku 09.07.16, 09:05
      moj syn od noworodka spał na brzuchu.
      do tej pory spi zresztą.

daj dziecku spokój, skoro jej tak wygodnie to zostaw. jezeli dziecko nie jest sparaliżowane - wyluzuj, nie udusi sie.
      zabierz wszystkie poduszki, maskotki etc z łóżka i tyle.
    • rosynanta Re: spanie na boku 09.07.16, 09:57
      Kup monitor oddechu, jeśli to Cię tak przeraża. I układaj raz na jednym boku, raz na drugim, żeby się asymetrii nie dorobiła. Moje dziecko od urodzenia śpi na brzuchu w pozycji żaby lub leniwca, na nas albo w łóżeczku. I od początku umie sobie samo przekręcić głowę, żeby nie oddychać w materac. Oczywiście w łóżeczku nie ma żadnych bajerów, bo z tego się nie jest tak łatwo uwolnić.
      • kjut Re: spanie na boku 09.07.16, 17:30
        Monitor oddechu dla zdrowego 5 miesieczniaka? Ja dziekuje, jak nie macie co z kasa robic to ja Wam swoj numer konta podam, przyda sie o.O
        • mamaafg Re: spanie na boku 09.07.16, 18:28
          Na sids umieraja ZDROWE dzieci I to starsze niz 5 miesieczniak. Bezpieczestwo mojego dziecka bylo dla mnie wazniejsze niz "oszczednosc". Ale jak kto woli.
          • kjut Re: spanie na boku 09.07.16, 21:28
            Po pierwsze: sids to nie uduszenie z powodu wlozenia noska w materac. A lezenie na brzuchu jest tylko jednym z wielu czynnikow, ktore teoretycznie zwiekszaja ryzyko.

Po drugie - jakis czas temu wrzucalam tutaj link nt badan, ktore udawadniaja, ze nie umieraja ZDROWE niemowleta, ale takie z niewykryta jakas tam wada.

I w koncu po trzecie, poczytaj sobie jaka jest smiertelnosc wsrod niemowlat. Potem jaki odsetek tych przypadkow to sids. Potem jak sie rozklada ryzyko pomiedzy dzieci w konkretnym wieku, wczesniaki i donoszone, dzieci matek palacych w ciazy i po porodzie a dzieci, ktorych rodzice nie pala, plus jeszcze kilka innych czynnikow. A potem zastanow sie jakie ryzyko jest wieksze: sids u zdrowego 5 miesiecznego dziecka, czy porazenie tego dziecka pradem z powodu wady monitora oddechu big_grin albo sids na brzuchu czy zakrztuszenia sie przy lezeniu na plecach. Daj znac jak dojdziesz do jakichs wnioskow wink

Polecanie monitora oddechu matce 5 miesiecznego niemowlecia, bo to woli spac na boku niz na plecach to kuriozum.
            • mamaafg Re: spanie na boku 09.07.16, 22:11
              Niewykryta wada jak sama nazwa wskazuje, jest przez rodzicow nie znana, wiec teoretycznie moga zakladac oni ze maja zdrowe dziecko. I takim dzieciom, teoretycznie zdrowym, monitor moze uratowac zycie. Inna sprawa, ze o zakrztuszeniu o ktorym wspominasz i braku oddechu w jego nastepstwie monitor tez poinformuje. I prosze nie pisz mi tym swoim apodyktycznym, znanym juz na forum, tonem co mam przeczytac. Guzik mnie interesuja Twoje rady czy polecenia. Nie mialas monitora- luz. Ja mialam- nie Twoja kasa, nie Twoj problem. Znajdz sobie jakies hobby czy cos, wyladuj frustracje, moze dziecmi sie zajmij.
              • fajnykasiuniek Re: spanie na boku 17.07.16, 22:04
                Popieram. Mądra wypowiedź smile
            • fajnykasiuniek Re: spanie na boku 17.07.16, 22:03
              Durniejszej wypowiedzi dawno nie czytałam....nawet gdyby ta śmiertelność z powodu sids wynosiła 0,001% - nie chce mi się tracić czasu na spr ile tak naprawdę wynosi, to nie chciałabym być tym 0,001% matek które tego doświadczą bo nie wydały 400zł na monitor. Jak ktoś Nie ma kasy to rozumiem,ale jak ktoś ma i mówi że to "kuriozum"- gratuluję głupoty i niczym niepodpartej pewności ze jego to nie spotka. Skąd wiesz że Twojemu dziecku się to nie przytrafi?bo nie palisz papierosów czy masz szklaną kulę???
        • rosynanta Re: spanie na boku 09.07.16, 18:55
          kjut napisała:

> Monitor oddechu dla zdrowego 5 miesieczniaka? Ja dziekuje, jak nie macie co z k
          > asa robic to ja Wam swoj numer konta podam, przyda sie o.O

Ja nie mam, niani też nie, bo uznałam, że to zbyteczne, ale skoro autorka jest przerażona, to może monitor pomoże jej się uspokoić smile
        • owcaznadmorza Re: spanie na boku 17.07.16, 20:56
          Ja mam zdrowe dziecko i od urodzenia śpi z monitorem. Przed porodem śmiałam się z tych, co je kupują, a sama nie mogłam w innym pokoju kolacji zjeść, bo wciąż mi się wydawało że dziecko płacze, że się dusi a ja nie słyszę. Za całe 400 zł (o mamo, co za kasa) kupiłam sobie spokój ducha. I uważam to za najlepiej wydane pieniądze.
    • mamaafg Re: spanie na boku 09.07.16, 10:33
      Ja zawsze kladlam tylko na plecach, podobnie jak Ty balam sie na brzuchu ze wzgledu na zwiekszone ryzyko SIDS. I odkrecalam na plecki jak byl malutki I jakims cudem ulozyl sie na brzuszku, zreszta sam nie umial sie jeszcze wtedy przekrecic wiec I tak plakal po jakims czasie ze mu niewygodnie. Ale jesli jestes tak samo strachliwa mama jak ja, z calego serca polecam monitor oddechu. Bo lada moment dziecko bedzie Ci sie samo turlac w nocy po calym lozeczku i nie upilnujesz, ze tylko na plecach. Mi monitor zapewnil w koncu spokojne noce. Ale ja to strasznie panikowalam, po porodzie zamiast spac (bo dziec spal ciagle) I odpoczywac obserwowalam oddech malego.
      • julusiak Re: spanie na boku 09.07.16, 11:48
        Moja córka tez śpi nad ranem na brzuchu i nie ma mocnych gdyby nie ta pozycja to dzień zaczynały byśmy od 5 a tak na spokojnie do 6.30 /7 pośpi. Raz mielismy taka sytuacje,polozyla glowe do poduszki nosem ja w panike a mala po chwili jak sie zorientowala , ze nie moze oddychac gwaltownie podniosla glowe od tego momentu wiedziałam, ze da sobie rade bo ja ogolnie jestem panikara.
        • juuuu7 Re: spanie na boku 09.07.16, 11:56
          Po co niemowlakowi poduszka?
          • julusiak Re: spanie na boku 09.07.16, 21:11
            Juuuu7 też zadałam to pytanie mojej teściowej (kiedy położyła dziecko na poduszce) i wiesz co mi odpowiedziała a Ty byś chciała spać bez poduszki??big_grin
    • ela.dzi Re: spanie na boku 09.07.16, 12:25
      Również nie widzę w tym nic niepokojącego. Mój ma 4 miesiące i śpi na boku lub na brzuchu. To nie noworodek, poradzi sobie.
    • melancho_lia Re: spanie na boku 09.07.16, 16:57
      Mój synek ma 6 mcy i od jakichś dwóch tygodni sypia na boku (sam sie tak przekreca). A dzis nawet na brzuszku spał.
      Nie widzę nic niepokojącego w takich zmianach pozycji.
    • indjanek Re: spanie na boku 09.07.16, 16:59
      Uspokoiłaś się? Na boku jest mniejsze ryzyko zakrztuszenia się po ewentualnym ulaniu, wymiotach.
    • pomorzanka34 Re: spanie na boku 09.07.16, 17:01
      ok dzięki serdeczne dziewczyny za słowa otuchy fakt panikara jestem ale tak długo na nią czekałam....co do spania to jak była noworodkiem pięknie spała na boku raz na jednym raz na drugim potem nastapił etap spania na plecaach z rączkami ułożonymi do góry i nózkli w żabke a teraz ten boczek i nogi czasami na szczebelkach łóżeczka ileż się biedna namęczy aby te nogi utrzymać w górze
      W łóżeczki nie mam niczego zbędnego nawet ochraniaczy na szczebelki
      • rosynanta Re: spanie na boku 09.07.16, 18:59
        Nie jestem mamą z dużym stażem, ale jedno wiem na pewno: nie ma się co nastawiać na to, że jeśli dziecko coś robi, to będzie tak już zawsze smile Rozwój jest bardzo dynamiczny, szczególnie na początku, i ulubione pozycje do spania też mu podlegają. Trzeba zaakceptować smile
      • jellyfish85 Re: spanie na boku 11.07.16, 23:08
        Na boczku chyba jest najbezpieczniej? Tak mi się przynajmniej wydaje. Ja akurat lubię jak mój mały zasypia na boczku (sam się przekręca)bo odchodzi mi stres, że się udusi jak ewentualnie mu się uleje. A zresztą, i tak go znajduję rano z nogami na poduszce <rolleyes>
        • landora Re: spanie na boku 12.07.16, 04:55
          Najbezpieczniej jest na plecach. No ale przecież nie przywiążę.
    • pomorzanka34 Re: spanie na boku 13.07.16, 14:13
      właśnie i wiecie co najbardziej ją irytuje i rozprasza podczas zasypiania to cholernr układnie nóżekk na szczebelkach normalnie od jakichś 5 dn nie uśnie inaczej tykljo nóżki w górze na szczebelkach a jak za wcześnie opadają ze zmęczenia to się od razu wybudza uncertain i znowu cały proces usypiania bo sama księzniczka nie potrafi usnac juz mi ręce opadają co zrobić . w ogóle po kapieli o 17: 30 jest przez ok3 godz strasznie mocno pobudzona zawsze ;/ as powinna się już wyciszać na spanie to jej się zbiera na 'śpiewnaie'
      • melancho_lia Re: spanie na boku 13.07.16, 15:05
        smile
        Powiem Ci ze moja 8 letnia juz córa od małego zarzucała nogi w górę - na szczebelki łóżka, na mnie lub tatę, na barierkę, na zwinięta kołdrę. I do tej pory tak sypia.
        • pomorzanka34 Re: spanie na boku 14.07.16, 09:11
          to mnie pocieszyłaś smile ale ja sama ponoć jak byłam dzieciekm to też nogi wiecznie w górze nawet tak telewizję oglądałam ale moja to jeszcze niemowlak która musi mieć zapewnioną odpowiednią ilość snu i tak od jakiegoś czasu męczymy się we wspólnym łóżku co nie jest dobre ani dla niej ani dla nas . Ręce mi juz opadają . Mała nawet potrafi sie wybudzić jak jej ślina wyleci w wiekszej ilości i spływa po poliku to ją chyba łaskocze i się przebudza z rączkami na buzi
      • fajnykasiuniek Re: spanie na boku 17.07.16, 22:12
        Mojej tak samo smile po kąpieli dostaje szału jakby redbulla wypila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka