Dodaj do ulubionych

jak odstawić

07.01.17, 16:38
Moja córcia ma prawie 7 miesięcy i jest cycoholikiemtongue_out. Ja mam już tego serdecznie dość, jedyna metoda na uśnięcie to pierś i co gorsze nie daje się odłożyć tylko co pół godziny, godzinę, musi się przyssać - traktuje mnie jak smoczek. Ostatnio chyba zęby jej idą bo jest dramat ale na ogół nasz wieczór wygląda tak: kąpiel i ja kładę się z nią spać - karmię na boku, ona zasypia po ok. 10 min. ale mogę zapomnieć o odsunięciu się i opuszczeniu łózka - natychmiast to wyczuwa i zaczyna się ryk. Gdy w nocy muszę iść siku to jeszcze nie dojdę do łazienki a juz słyszę płacz- mąż wtedy próbuje ją uspokoić ale gdzie tam, dopiero cycek pomaga. Ona budzi się w nocy dosłownie co godzinę czy dwie, zaczyna jęczeć i szukać piersi i jak się przyssie na chwilę to dopiero się uspokoi. Próbowaliśmy usypiania przez męża - była godzina histerii, której nie moglismy znieść więc się ugięłam. Próbowałam przytulania, głaskania, noszenia i nic. smoczka nie chce. Co robić? Ja mam dośc bycia smoczkiem, ostatnio chyba zęby jej ida więc juz w ogole szarpie mi sutki, nie pozwalam na to niby ale nie zawsze kontroluję. Naprawdę nienawidzę tego karmienia, z drugiej strony branie na przetrzymanie histerii tez do mnie nie przemawia bo boję się, że zacznie wymiotować czy cośsad.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: jak odstawić 07.01.17, 18:15
      Wyjechać z domu na weekend? Normalnie mała wie, że jesteś Ty i cyc, nie będzie mamy nie będzie cyca.
      • lubiebarszcz Re: jak odstawić 07.01.17, 18:55
        No ale jak mąż usypiał to ja byłam na innym pietrze i Mała mnie nie widziała nawet. Mąż raczej się nie podejmie tego, ja tez sie chyba nie odważęsad(.
        • lidek0 Re: jak odstawić 08.01.17, 12:14
          Skoro mąż nie chce współpracować to pozostaje czekać a dzieć sam się odstawi. Gdyby mnie bardzo zależało na odstawieniu a mąż by mnie w tym wspierał po prostu wyjechałabym z domu na kilka dni - to co innego niż być piętro wyżej czy niżej. Ale to Wy oboje musicie tego chcieć.
          • mama_mil Re: jak odstawić 09.01.17, 10:43
            Lidek, nie zgadzam się z Twoją radą. Takie małe dziecko potrzebuje mamy. Nie można go zostawiać na cały weekend! Zwłaszcza jeśli jedyny sposób zasypiania jaki zna to cycuś i jest karmione piersią, nie potrafi jeść z butelki to wyjazd matki byłby traumatyczny!
            • lidek0 Re: jak odstawić 10.01.17, 06:45
              Nie znalazłam informacji, że dziecko nie potrafi pić z butelki.
    • elefantchen Re: jak odstawić 07.01.17, 20:49
      U mnie starsza odstawiła się grzecznie sama, żadnych problemów z nią nie miałam, a Młody też był niepoprawnym cycoholikiem... na tyle niepoprawnym, że nic innego nie chciał jeść, przez co chudł coraz bardziej, bo to moje mleko do niczego już się nie nadawało. Zaparłam się, odstawiłam w dzień, został cycek na rano/wieczór. Tydzień były histerie w dzień, a potem, jak ręką odjął przestał podjadać w nocy - a wcześniej, to góra 2 godziny między cyckami wytrzymywał. I po tym tygodniu histerii jeść też normalnie zaczął, dzięki czemu już nie wisi nade mną groźba pobytu z niedożywionym dzieckiem w szpitalu smile
      Ciężko jest, ale jak się przetrwa bez naginania ustalonych zasad, to dziecię szybko załapuje. Powodzenia smile
    • ela.dzi Re: jak odstawić 09.01.17, 10:59
      Jeśli idą zęby, to nie będzie to dobry moment na zmiany, choć doskonale wiem co czujesz. Mam podobne noce, ale ponieważ to moje drugie dziecko, to wiem, że albo niedługo to minie albo w końcu pojawi się lepszy moment na zmiany. Co śmieszne mój smoczka akceptuje, ale w nocy w żadnym wypadku. Dużo pomaga mi mąż, jemu niestraszne płacze i lulanie. Popatrz na to z innej perspektywy - a gdybyś nie mogła być przy usypianiu, to mąż sobie nie poradzi czy mała nie pójdzie w ogóle spać ?
      • lubiebarszcz Re: jak odstawić 09.01.17, 14:46
        Moj mąż bardzo źle reaguje na płacz Małej. Widzi tez jak ja się mecze. Ja się boję, że Mała dostanie histerii i zakończy się to wymiotami itd. Nasza najdłuższa próba to 1,5h płaczu gdy domagała się piersi, nie miała już siły szlochać, była cała zapłakana a jak mnie zobaczyła to od razu się usmiechneła i przy piersi usneła w sekundę. Czułam, że robię jej krzywdę. Gdyby sobie popłakała pół godziny to ok. ale ona nie uspokoiła się przez 1,5h. Nie wiem co by było dalej. Na razie chyba poczekam aż skończy rok, jeszcze moze się przemęczę ale jak skończy rok to już choćby nie wiem jaka była histeria odstawię ją, taki mam przynajmniej plansad.
        • lidek0 Re: jak odstawić 10.01.17, 06:50
          Jeśli Ciebie nie będzie to nie będzie Cię widział. Jeśli wyjazd/wyjście z domu w tym czasie odpada to tylko czekanie aż dziecko samo się odstawi, bo z tego co piszesz sama nie bardzo jednak chcesz ja odstawić. Ale nic na siłę.
          "Ja się boję, że Mała dostanie histerii i zakończy się to wymiotami " przy takim nastawieniu marne szanse na powodzenie sad . Znam pary gdzie tatuś zabierał dziecko i wyjeżdżał, płacz owszem był, ale żadne histerie wbrew pozorom, dziecko mamy nie widziało to płacz był mniejszy i po jednym weekendzie dziecko było odstawione smile
    • rosynanta Re: jak odstawić 10.01.17, 11:57
      Jak dla mnie, to tu są dwie sprawy.

1. Karmienie piersią
      2. Usypianie przy piersi

Z tego co wiem, odstawienie nie powinno przebiegać drastycznie, lepiej stopniowo. Zastąpić jedno karmienie butelką z MM, a później kolejne. Najlepiej, żeby butelkę podawał mąż, babcia, niania, w każdym razie nie Ty, bo Ty to jednoznaczne skojarzenie z piersią.

Sposoby na podanie butelki piersiowemu dziecku (przerobiłam wszystkie, u nas żaden nie pomógł, ale może Wam się uda):
      - butelka jak najbardziej przypominająca pierś - Avent Naturals, Tommee Tippee, Mimijumi
      - na spacerze
      - podczas zabawy
      - na śpiocha, w nocy
      - podmienić pierś na butelkę podczas karmienia, jak przyśnie
      - poza domem
      - umoczyć smoczek z butelki w glukozie (zgroza, wiem)
      - bujając dziecko
      - wyjechać na weekend, zostawiając dziecko z butlą i MM/odciągniętym mlekiem (tego nie próbowałam, nie chciałam fundować dziecku ani mężowi takich cyrków).

Powodzenia.
      • rosynanta Re: jak odstawić 10.01.17, 12:01
        A, bo się trochę pogubiłam. Pisząc o dwóch sprawach, miałam na myśli, że najpierw zaczęłabym uczyć dziecko usypiania na inne sposoby (w wózku, samodzielnie w łóżeczku, w nosidle/chuście, na rękach u taty, na fotelu bujanym/piłce, cokolwiek, co zadziała i będzie bezpiersiowe), a później dopiero zabierała się za odstawianie. I wszelkie nauki to raczej jak już zęby/skok rozwojowy miną. Dorośli też się niechętnie przyzwyczajają do nowych rzeczy, jak się źle czują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka