Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety

23.02.17, 20:55
Cześć Dziewczyny!
Od dwóch dni podaję córce marchewkę - bardzo jej smakuje. Mam jednak pytanie takie na przyszłość - jeśli okaże się, ze np brokuł, który mam zamiar podać jako kolejny nie będzie jej wchodził, to czy wtedy podać jej od razu marchewkę, która jej smakuje i następnego dnia znowu brokuł, czy nie podać nic i znowu za jakis czas lub następnego dnia próbować z brokułem?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Rozszerzanie diety 23.02.17, 22:17
      Obojętnie, bez spinania się smile Jak smakuje marchewka, to niech je marchewkę, a przy okazji możesz sprawdź tego brokuła.
      • dexia Re: Rozszerzanie diety 23.02.17, 22:59
        Dokladnie, mozesz tez zmieszac (jesli to nie blw) z marchewka, jesli sam brokul nie zasmakuje, moze w towarzystwie znanego smaku bedzie latwiej.
    • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 13:30
      Ja podawałam po 3 dni, oddzielnie każdy nowy produkt. A to dlatego, że sprawdzałam, czy nie alergizuje. Jeśli coś nie wchodziło to po prostu synek nie jadł. Na początku nie chodzi o to, aby dziecko jadło, ale aby smakowałosmile U mnie akurat wszystko smakowałosmile oprócz buraków gotwanych (samych). Podejrzewam, że były za słodkie. Teraz w postaci zupy zjada chętnie.
      • linda888online Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 17:33
        Dzięki za odpowiedzi 😊 Dobry pomysł ze zmieszaniem, jutro otwieramy nowy słoiczek z brokułem 😜
        • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 18:29
          Ale dlaczego słoiczek? Nie lepiej ugotować brokuła? Masz duże szanse, że nie będzie smakowało, bo dzieci chyba nie przepadają za słoiczkami.
          • linda888online Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 20:28
            Nie mam dostępu do warzyw ekologicznych, a te z marketu obawiam się, ze mogą byc mocno pędzone nawozami, dlatego w sezonie zimowym, kiedy nie ma naszych świeżych warzyw i owoców jakoś wole podać słoiczek, w którym mam nadzieje sa przebadane składniki 😊
            • dexia Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 22:25
              Teraz brokul z bazarku czy marketu to rzeczywiscie niedobry pomysl, juz wole mrozony. Moj maly akurat sloikowym brokulem sie zajadal. Szybko przeszlam na swieze warzywa, bo zaczelismy rozszerzanie wiosna, ale jak dla mnie sloiki, szczegolnie te jedno-dwuskladnikowe to nie jest zlo, szczegolnie zima.
            • indjanek Re: Rozszerzanie diety 24.02.17, 22:25
              Jeśli słoiki to tylko nie brokuły... cuchną okrutnie. Nic wspólnego z tym pysznym warzywem. Mój syn w tamtym okresie ich nie ruszał, teraz je normalnie różyczki. Ma 15 miesięcy. Kilka prób mieliśmy, nawet nie wiem kiedy zaskoczył.

Co do ekologii.. spokojnie możesz użyć mrożonek. Są nawet ekologiczne w sklepach eko ale nie ma konieczności... zwykłe mrożonki są ok, byle nie te zbrylone.

Warto podawać sezonowe warzywa, teraz korzeniowe czy ziemniaki, reszta mrożone.
            • ela.dzi Re: Rozszerzanie diety 25.02.17, 07:44
              Kup mrożonkę, tam znajdziesz warzywa z sezonu.
              • linda888online Re: Rozszerzanie diety 25.02.17, 09:40
                Dzięki! Bardzo dobry pomysł 😊 Już rano poleciałam do sklepu po mrożone brokuły - dla porównania otworze pózniej słoiczek, bo jestem ciekawa tego smrodku 😉
                • melancho_lia Re: Rozszerzanie diety 25.02.17, 12:07
                  Ja daje normalne bazarowe/sklepowe warzywa bo wszyscy takie jemy. Młodemu nie gotowałam osobno.
                  • ela.dzi Re: Rozszerzanie diety 25.02.17, 13:54
                    Ja też, ale powiedzmy sobie szczerze, że to nie jest najlepsza pora roku na początek rozszerzenia diety warzywami ze sklepu/bazarku. Tak mi sypie młodszego po różnych rzeczach, że masakra. Po pomidorze wyglądał jakby go poparzyło.
                    • melancho_lia Re: Rozszerzanie diety 25.02.17, 14:15
                      To rzeczywiście kiepsko. U nas na szczęście nic sie nie dzieje.
    • linda888online Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 11:30
      To teraz kolejna sprawa - córka ma zatwardzenie, była kupka po 5 dniach przerwy i czopku (twarda i sucha), dzisiaj rano (drugiego dnia) zrobiła też twardą i suchą. Brzuszek jej raczej nie boli. Pytanie - odstawić stałe pokarmy na jakiś czas, czy co innego radzicie? Zdaję sobie sprawę, że brzuszek musi się przyzwyczaić do nowych pokarmów...
      • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 20:02
        Śliwka suszona eko gotowana. Może pomoże?
      • mama_mil Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 20:02
        Chociaż nie wiem czy jeszcze nie za mała córka na śliwkę, trzeba doczytać.
      • dexia Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 20:53
        A czy ten staly posilek wyeliminowal mleko? Moze za malo plynow i stad problem. sprobuj podawac wiecej wody. Albo moze to po marchewce, ktora silnie zestala kupki. Ja akurat na poczatku rozszerzania diety unikalam owocow, ale ze sliwka mozesz tez sprobowac.
        • linda888online Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 21:33
          Dzisiaj spróbowałam dać śliwkę - niewiele weszło, bo chyba jest dla niej za kwaśna 😉 Daję dodatkowo wodę, mało pije, bo dopiero się uczy (podaje doidy, bo nie zna butelki i już nie chce jej przyzwyczajac do niej).Mamy cały czas tyle samo karmien piersia - stałe pokarmy traktuje na razie jako dodatek miedzy cycem 😊 Po moim poście pojawiły się jeszcze trzy glutki, co prawda nadal twarde, ale widać, ze jelita zaczęły się opróżniać, wiec chyba jest lepiej 😊
          Przestałam tez podawać marchewkę od kilku dni, bo wiem, ze zatyka
      • indjanek Re: Rozszerzanie diety 03.03.17, 21:35
        Zatwierdzenie pewnie po marchewkę gotowanej, lepiej jej unikać, skoro już wydaliła to problem nie powinien się powtórzyć. Dodawaj do kolejnych warzyw łyżeczkę oliwy lub oleju dobrej jakości.

Uważaj też na banany, jagody i ryż.
        • linda888online Re: Rozszerzanie diety 04.03.17, 10:46
          Dzięki! O bananach i ryżu wiedziałam, ale nie spodziewałam sie, ze jagody tez tak działają. Dzisiaj jest kolejny dzień, kiedy robi takie kupki... wiec to chyba rozszerzanie samo w sobie tak na nią działa 😕

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka