Dodaj do ulubionych

Po roczku - zabawki

25.03.17, 18:35
Witam,
mam pytanie do Mam z doświadczeniem, które mają co najmniej 1,5 roczne dziecko i wiedzą, czym dziecko w takim wieku może się zainteresować.
Szukam niebanalnych pomysłów na prezent: co wg Was dla dziecka po skończonym roczku i później może być przydatne?
Nie chcę kupować ubranek, misiów, grających/skaczących zabawek.

Czy macie coś takiego poniekąd wyjątkowego, coś co uważacie za trafiony zakup, na co przeciętna osoba nie natknie się po kilku minutach googlowania?
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: Po roczku - zabawki 25.03.17, 19:45
      Zmartwię Cię: najlepsze zabawki to pusta plastikowa butelka, duży karton, kocyk. Można pohałasować, sprawdzić czy się człowiek zmieści w pudle, i schować się pod kocykiem. Można ganiać za turlającą się butelką dookoła kartonu. I tysiące innych rzeczy. I tak zostaje, bo moje dziś 8 i 6-letnie córki też wolą stertę kartonów, niż extra zestaw lego. Tzn. Zestaw owszem cieszy, ale tylko w momencie rozpakowywania i składania, potem idzie w kąt. A pudła codziennie grają inne rolę, a kończą zwykle jako modułowy dom dla lalek po przeróbkach i optymalizacjach.
      Kiedyś byłu klocki z serii lego quattro - właśnie dla dzieci od roku wzwyż. Sprawdź czy jeszcze są dostępne.
    • indjanek Re: Po roczku - zabawki 25.03.17, 20:34
      Zdecydowanie przedmioty domowego użytku, garnki, narzędzia (prawdziwe), mop, stare radio itd w tym wieku.

Jeżeli chcesz koniecznie kupić zabawkę to coś drewnianego może, w neutralnej kolorystyce. Np wózek i klocki do przewożenia, drewniane puzzle... Mój syn (16 m-cy) lubi też budować wieżę z kubeczków lub układać latarnię z ikea. Ale to zależy od dziecka, na jakim jest etapie, co już ma..
    • smoczy_plomien Re: Po roczku - zabawki 25.03.17, 20:48
      U nas w wieku 1,5 roku był szał na zeszyty z naklejkami i trwał dobrych kilka miesięcy. Niedługo po 1,5 roku zaczął się szał na kuchnię z Ikea i gotowanie i trwał ok. roku smile
      • kresskaa Re: Po roczku - zabawki 25.03.17, 21:59
        Wiem, że mamy od dawna zabawkowy szał i zastanawiam się, czy warto inwestować w jakiekolwiek "cuda".
        Drewniane zabawki (nieuprostrokacone) robią na mnie wrażenie, ale zastanawiam się, czy na tym etapie to jeszcze nie zdecydowanie za wcześnie.
        • smoczy_plomien Re: Po roczku - zabawki 26.03.17, 15:39
          Takie zabawki świetnie sprawdzają się do fotek na blogach tongue_out
    • jusiakr Re: Po roczku - zabawki 26.03.17, 09:17
      Wózek dla lalki, kuchnia ikei, pierwsze sprzęty okołolalkowe - np. Butelki, tor/garaż dla samochodzików - np. Wader albo Vtech.
    • melancho_lia Re: Po roczku - zabawki 26.03.17, 09:18
      Garnki, nieduże notatniki (np kalendarz taki torebkowy z gumka- zabawy na pół dnia), lyzki drewniane, karton po zakupach z dziurka z boku- przez dziurkę wrzuca przedmioty a potem je wyciąga ze środka), piłki i piłeczki, balonik, auta starszego brata wink
    • ela.dzi Re: Po roczku - zabawki 26.03.17, 22:15
      Mój trzylatek jest cały czas zainteresowany jeździkami, gdzie trzeba odpychać się nogami i piłkami. A z kolei roczniak uwielbia Duplo starszego brata i już próbuje sczepiać klocki, a także uwielbia książeczki z dźwiękami. Dużo zależy od tego jakim typem jest dane dziecko - starszy nigdy nie potrafił usiedzieć na czterech literach i bawić się sam, młodszy a i owszem. On bawi się zdecydowanie wcześniej zabawkami, które starszy dostał później albo długo/w ogóle się nimi nie interesował, bo wymagają zatrzymania się na chwilę wink

Jeszcze zabawki do kąpieli są u nas już długo i cały czas co nowego dokupujemy i obaj się bawią.

• biankao Re: Po roczku - zabawki 27.03.17, 09:48
      www.imaginarium.pl/zestaw-zabawek-do-kpieli-submarine-spray-station-82169.htm
    • leni6 Re: Po roczku - zabawki 27.03.17, 11:17
      U nas w wieku 1 roku najlepsze były normalne przedmioty np. nakretki od butelek, małe tubki. Potem było lato i w zasadzie synek niczym się w domu nie chciał bawić tylko ciągle siedzieć w piaskownicy. Ok półtora roku, jesienią przyszedł szał na gotowanie.
      • kresskaa Re: Po roczku - zabawki 27.03.17, 16:26
        Nakrętki ?!

Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi.

Ciekawa jestem co myślicie o stoliku edukacyjnym (np. fisher price, ale wszystkie chyba są na jedno kopyto - kolorowe, grające, z masą dodatkowych elementów), nie wiem, jak wy to oceniacie, ale jak dla mnie takie stoliki są trochę badziewiaste, rozpraszają uwagę dziecka, no chyba, że w wieku rok - dwa im więcej kolorów, udziwnień, dodatkowych opcji tym lepiej?! O cenie nie wspominam.
        • titerlitury Re: Po roczku - zabawki 27.03.17, 18:36
          Moim zdaniem to plastikowa tandeta. Wcale dziecka nie rozwija.
        • palladium88 Re: Po roczku - zabawki 16.04.17, 12:20
          Moja Cora dostala od na roczek stolik edukacyjny, drewniany. W pastelowych kolorach i byl sliczny, nie tandetny smile bez dzwiekow, tylko wierza z kolkami, cymbalki, przeplatanka i jakas ukladanka. Bawila sie nim, teraz ma te wszystkie elementy jako osobne zabawki i stolik poszedl w kat, wlasnie go spakowalam do pudla
    • julita165 Re: Po roczku - zabawki 05.04.17, 17:15
      Mój na roczek dostał pudło lego duplo i to najczęściej było w użyciu, poza tym oczywiście duże auta, najlepiej policyjne.
      • rosynanta Re: Po roczku - zabawki 14.04.17, 14:03
        Chciałam kupić Duplo w prezencie na roczek, ale one wszystkie mają oznaczenie od 18 miesięcy… Nie masz z tym problemu?
        • dexia Re: Po roczku - zabawki 14.04.17, 18:06
          Moj tez dostal duplo na roczek, wtedy frajde mu sprawialo rozlaczanie elementow zlaczanych przez nas. Cos tam probowal sam zlozyc z marnym skutkiem, ale jednak byl zainteresowany,wiec mysle ze na roczek mozesz sprobowac.
        • melancho_lia Re: Po roczku - zabawki 14.04.17, 18:19
          Klocków nie zje, ja spokojnie dawałam wczesniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka