agawka2 12.10.04, 19:31 czy niespełna płrocznemu dziecku można podawać kaszkę mannę, od jakich kaszek zaczynałyście, drogie mamy?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonafilip Re: kaszka manna 12.10.04, 21:00 na rynku jest mnóstwo kaszek odpowiednich dla 6-mies dzidziusia. ryżowe, mleczno-ryżowe,kukurydziane. ja polecam mleczno-ryżowe kaszki Hipp, są smaczne. moje dziecko nie rusza żadnej innej. oto mój skarb: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15563766 Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: kaszka manna 12.10.04, 20:08 Kaszka manna jest glutenowa więc dopiero od 10 miesiąca. Dla maluchów dobry jest na początek kleik ryżowy na mleku (własnym lub modyfikowanym) , lub na wodzie z przecierem owocowym, kaszka mleczno-ryżowa, kaszki ryżowo-owocowe . Można też robić kaszkę kukurydzianą z owocami. Później zgodnie z zaleceniami producenta mleczno-ryżowo-owocowe. Ja używam Bobovity i Nestle. Obie firmy fajne. Wybieram to co akurat jest w sklepie, bo niestety wcale nie jest łatwo niektóre kupić. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monika.pap Re: kaszka manna 12.10.04, 21:14 Ja przy corce stosowalam kaszki mleczno-ryzowe,ale moj synek gdy stracilam mleko to po wszystkich mlekach modyfikowanych i wszelkiego rodzaju kaszkach strasznie ulewal. Wkoncu sprubowalam mu podac kaszke manna na mleku granulowanym odtluszczonym i okazalo sie ze ulewanie sie uspokoilo.Dodam ze ogolnie jeste przeciwniczka kaszy mannej bo jest nieodpowiednia,tuczy no i ponoc szkodzi na jelita,ale mojemu synowi odpowiada i niema zadnych problemow z jelitami.Podaje mu ja gdzies od ok 5 mies.jak sie zorietowalam ze po tym jedzeniu jest lepiej(maly cierpial na reflux jelitowo zoladkowy),ale lekarce sie nieprzyznalam ze on je zwykle mleko i to z kasza manna-chyba by mnie zjadla.WIem ze postapilam niezbyt dobrze ale tylko on potym niezygal dalej jak widzial,a teraz ma juz 9 mies. i prubowalam mu wprowadzic cos przystosowane dla maluchow i sytuacja sie powtarza maly znowu zwraca,niemam pojecia co jest grane. Jak masz mozliwosc i niema preciwskazan zeby twoja pociecha jadla posilki dla nich przystosowane to polecam kaszki dla niemowlat.Monika Odpowiedz Link Zgłoś
aniajm Re: kaszka manna 12.10.04, 23:04 Witam ja podałam kaszę pierwszy raz kiedy mój Kacperek miał nie spełna 5 miesięcy ito za sprawą mojego męża który zrobił synowi kaszkę na mleku modyfikowanym oczywiśćiebo on był wiecznie głodny i co chwile był przy cycu.Po karmieniu spał chyba z 8 godzin. Nieraz warto spróbować babcinych metod my też jadłyśmy kaszę manną a nie Nestle czy Hipp.do tej pory dziękuję mężowi za tę decyzje sama nie mogłam się zdecydować Dodam że Kacperek ma już 4,5roku i jest zdrowy waży około 20 kg pozdrawiam aniajm mama Kacperka 4,5 i Bartusia 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś