janka741 27.10.04, 23:16 Moja córczka - 4 miesiące, cały czas pochyla główkę na lewą stronę. Gdy próbuję jej ułożyć główkę na prawą, natychmiast ją przekręca. Czy może być to przykurcz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_5 Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 28.10.04, 08:23 Witam.Przypadek mój wcale nie musi być zbieżny z twoim.Moje dziecko(już 1-sza klasa) też pochylało głowę na bok, ale ja zauważyłam, że to od noszenia na rękach na tym samym boku(i tak usypiał), a lekarz zbadał i powiedział, że kiedy zacznie chodzić to powinien już główkę utrzymywać w pionie. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 28.10.04, 08:28 idz koniecznie do lekarza - nie zaszkodzi jak obejzy dzieciaczka Odpowiedz Link Zgłoś
janka741 Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 30.10.04, 00:34 Byłam dziś w przychodni na szczepieniu i przy okazji rozmawiałam z lekarzem na temat układania główki. Obejrzał małą i kazał jak najczęściej kłaść na brzuszku, a jak nie będzie poprawy to za tydzień mam przyjść po skierowanie na rechabilitację. Michalinka większość dnia spędza na brzuszku, ładnie podnosi główkę, wyciąga rączki po zabawki, ale niestety to chyba za mało. Dzięki za odzew. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropisia Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 31.10.04, 07:18 Nic jej nie bedzie. Jest sliczna! Odpowiedz Link Zgłoś
julita.wb Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 31.10.04, 21:17 Nie zaszkodzi jak dzieciatko zbada neurolog,moze to byc jakas delikatna asymetria,ale krotka rehabilitacja i po wszytkim pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Pochyla główkę w jedną stronę? 01.11.04, 11:30 Pochylenie głowy to już jest asymetria( przeciez głowa nie leży symetrycznie). Warto powalczyć o równe ustawienie głowy bo to rzutuje potem na kręgopsłup( jest zagrożeniem wady postawy).Po stronie pochylenia jest naogół mniej aktywna rączka a do 2 lat dobrze jest jak dziecko rozwija się oburęcznie (bez preferencji strony). Odpowiedz Link Zgłoś