08.11.04, 11:16
mam 3 tygodniową córeczke, od około 1,5 tygodnia nad ranem w okolicach
godziny 4-6 miewa bóle brzuszka. Spina się i stęka. Nie może spać. Podaję jej
herbatkę z kopru włoskiego, ale nie bardzo pomaga. Masuję jej brzuszek,
przynosi to jej chwilową ulge. Wygląda tak jakby chciała zrobić kupke, ale
nie może. Co powinnam zrobić? Czy to jest kolka? Ale dlaczego jest tylko w
godzinach porannych. Przez pozostałą część dnia i nocy śpi bardzo spokojnie.
Proszę o doradę. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • magdaijulia Re: niemowle 08.11.04, 11:24
      Hej
      To może być kolka albo inna dolegliwośc związana z układem trawiennym; kolka
      nie zawsze jest wieczorami, choć zazwyczaj, jednak twojemu dzieku dokucza rano;
      spróbuj INFACOL nam bardzo pomógł i polecam go wszystkim, już po 2-3 dawkach
      było wszystko ok; postępuj wg instrukcji a wszystko minie
    • milenamilena Re: niemowle 08.11.04, 12:21
      Pewnie kolka. Na kolke są różne leki. Infakol, Bobotic (to samo co infaol ale
      inny smak i innaczej dawane), Esputicon, woda koperkowa, lek homeopatyczny
      dagomedu nr 35, czopki Viburcol (nie wiem czy dobrze napisałam), Debridat (na
      receptę). Każdemu dziecku pomaga co innego, musisz popróbować. I trzeba mieć
      bardzo dużo cierpliwości dla maleństwa, boli brzuszek i innaczej tego nie powie.
      Zwykle kolka trwa do trzeciego miesiąca (włącznie), ale mają koli też dzieci 6
      miesięczne a nawet paroletnie (mojej koleżanki córka miała do 3 roku ale nie
      tak mocne).

Spróbuj poszukać w wyszkiwarce na forum, na pewno cos znajdziesz.

Pozdrawiam
      Milena i Antek (z resztkami kolki)
    • ewa505 Re: niemowle 08.11.04, 16:57
      A ja Basiu podam Ci inną metodę, dla Nas bardzo skuteczną. Przy kolejnych bólach brzuszka dziecka, ogrzej go podmuchem ciepłego powietrza ze suszarki do włosów. Mój synek bardzo się uspakajał i mam nadzieję, że Wam też to pomoże. Wiem, że głupio to brzmi, ale spróbuj. Później sam hałas suszarki troszkę uspakajał mojego synka, ale chodzi tutaj przede wszystkim o rozgrzanie brzuszka maleństwa. Tylko uważaj, żeby nie oparzyć swojego dziecka. Pozdrawiam i napisz proszę jak było, czy pomogło. Całuje mocno
      Ewa-mama Dominika
      • barbara.smolinska Re: niemowle 11.11.04, 18:35
        Dzieki Ewo za doradę, próbowalam i faktycznie daje efekt, moja Julia uspakajała
        się. Ciepłe powietrze dobrze na nią wpływa, rozluźnia się. Dzięki wielkie za
        doradę, serdecznie pozdrawiamy. Barbara i Julia. Pa
    • agnieszka77 Re: niemowle 08.11.04, 17:08
      Mojemu dziecku pomogło jak odstawiłam mleko krowie i wszystkie mleczne produkty
      (oczywiście jeśli karmisz piersią). Może spróbuj przez kilka dni nie pić mleka,
      nie jeść serów, jogurtów itp. Powodzenia
      Aga i Piotruś
      • asialub1 Re: niemowle 08.11.04, 19:15
        U mojego synka bylo identycznie ale to trwalo wszystkiego ze 3 lub 4 tyg. Po
        karmieniu o 4 lub 5 rano nie mógl zasnąc bo go brzuszek bolał, widac ze chcial
        spac a nie mógł.Trwało to pól godziny do 2. Nawet sama napisalam post z
        zapytaniem co to jest takiego czy to aby kolki bo tez bylam przekonana ze kolki
        wystepuja tylko wieczorem. Pomagala suszarka i kupilam infacol. Nie zuzyłam
        nawet pól butelki bo dolegliwości przeszły na szczęście. Nie jadłam nabiału bo
        po prostu nie lubie produktow mlecznych wiec nie zawsze mleko takie kolki
        powoduje. Trzeba przeczekac i radzic sobie jakoś dopoki dzieciom nie
        uksztaltuje sie w miare uklad trawienny inne zreszta tez.
    • gumitex Re: niemowle 08.11.04, 22:44
      Moi obaj synkowie też tak mieli. Przy pierwszym przeszło samo. Co prawda z
      uporem piłam herbatę koperkową, aż się na nią uczulił, ale nie było jakiejś
      znaczącej poprawy. Mleka nie jadłam przy obu. Przy drugim pomaga "gimnastyka".
      Kładę go sobie na moim brzuchu pleckami do góry. Potem go kładę brzuszkiem do
      góry, zwiniętego w kołyskę. Niestety wybudza się przy tym, ale bączki łatwiej
      idą. Poza tym staram się go porządnie odbijać po karmieniu - też go to wybudza,
      ale wtedy mniej jest gazów w brzuszku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka