Dodaj do ulubionych

KĄPANIE I MOCZENIE USZU

23.11.04, 14:32
Cześć,
czy podczas kąpieli moczycie swoim dzieciom uszy? Nie chodzi mi o
przemywanie. My kąpiąc dziecko, całkiem kładziemy ją w wanience, tak że tylko
wystaje jej buźka. Lubi to, nie protestuje. Po kąpieli oczywiście dokładnie
osuszamy małżowinki. Ostatnio skrytykowali mnie za to rodzice. Czy taki
sposób kąpania może jakoś dziecku zaszkodzić? Osobiście wydaje mi się, że nie
ma takiej możliwości.
Pozdrowienia
marta
Obserwuj wątek
    • k1w0 Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 15:20
      Spokojnie mocz uszy dziecku, nic mu się nie stanie ! Nie wiem skąd to
      przekonanie starszych pokoleń (nie wszystkich na szczęście), że zmoczenie ucha
      dziecka spowoduje chorobę ? Gdybys po takiej kapieli wyszła z dzieckiem na
      zewnatrz to może..... ale w warunkach domowych woda poprostu odparuje i tyle !
      Zapalenie ucha bierze się z nie leczonych infekcji, kataru, a nie kapieli.

Pozdrawiam Ania
      • bettinaj Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 15:50
        czesc,
        ja dokladnie tak samo kąpałam mojego teraz juz 6-letniego synka. i nigdy nic mu
        nie byłosmile))
        pozdrawiam
        beata
    • flimoni Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 15:31
      heheheh, moja tesciowa tez buczala ze kapiac mala mocze jej uszy. Stwoerdzila
      ze powinnam wkladac do uszu wate wtedy sie do nich nie naleje- ach te
      sredniowieczne metody smile))). Oczywiscie ze mocze uszka. Z reszta jak bym miala
      ja upilnowac jak od ukonczenia 2 miesiecy ania z radoscia bryka w naszej duzej
      wannie- swojej malej niecierpiala. teraz ma 6 miesiecy i nalewam jej wody po
      pachy a ona uzywa sobie do woli.
      Jak masz watpliwosci to po kapieli dokladnie osusz tez wejscie do uszka i
      ewentualnie zaloz jej jeszcze na pare minut jaks bawelniana czapeczke.
      Pozdrawiam
      • e_magnolia Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 16:34
        też sie musiałam nasłuchać, a na dokładke nie nakładam czapeczki i nie suszę
        główki suszarką, a staś ma się dobrzesmile i uwielbia moczyć nie tylko uszy ale i
        oczy i calą buziulkę
        • joasiiik25 Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 16:41
          myjemy, moczymy uszka.Tez nie zakladam czapeczki po kapieli i wszystko jest ok
          • mruwa9 Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 17:16
            My moczymy calkiem celowo. Niedawno byla dyskusja na forum na temat zatkanych
            woszczyna uszu, co wymaga interwencji laryngologa. Wlasnie moczenie uszu -
            systematyczne, pzry kazdej kapieli, pozwala uchronic zarowno dzieci jak i
            doroslych przed tego typu przyjemnosciami.
    • mama.miski Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 22:06
      ja też uważam, że z tym niemoczeniem uszu to jakiś mit, bo my np. chodzimy z
      naszą córeczką na basen i zawsze moczą jej się uszy. Potem wycieram jej
      dokładnie patyczkami do uszu i zakładam na chwilę cienką czapeczkę. Kiedyś
      miała zapalenie ucha więc się bałam, czy znowu sobie nie przeziębi ale nic się
      nie dzieje.

pozdrawiam
      Mama 7-miesięcznej Magdalenki
    • olga50 Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 23.11.04, 22:15
      A ja stosowałam sie do tych średniowiecznych metod i zawsze unikałam zamoczenia
      uszek!Ale jeżeli waszym dzieciaczkom nic nie jest, to chyba przestane na to
      zwracać uwagę i jeżeli woda sie naleje do uszków to nie będe dramatyzować smile
    • joannarc Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 24.11.04, 13:59
      Gdzieś czytałam, ale nie pamiętam gdzie, że nie należy moczyć uszu podczas
      kąpieli ponieważ w wilgotym środowisku ucha szybciej namnażają się jakieś
      bakterie. Nie starałam się tego zapamiętać, ponieważ się do tego nie stosuję.
      Mam dwójkę dzieci i obydwojgu moczyłam, a na dodatek wcale tak dokładnie nie
      osuszałam. Syn (4 lata) nigdy nie miał z uszami problemu i mam nadzieję że
      córeczka (5 i pół m-ca) też nie będzie miałą.
      • ika1234 Re: KĄPANIE I MOCZENIE USZU 24.11.04, 20:00
        Ja również nie mam nic przeciwko moczeniu uszów . Nasza córka ma 5,5 miesiąca
        chodzimy z nią na basen i nie skupiamy się szczególnie na wycieraniu bardzo
        dokładnie uszów tylko normalnie tak jak całe ciało.
        Pozdrawiam Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka