Dodaj do ulubionych

odginanie główki do tyłu :(

10.12.04, 09:56
Witajcie

Mam pytanie bo obawiam sie, ze nie jest to prawidlowe. Otoz moj 3,5
miesieczny synek trzymany na rekach bardzo odgina glowke do tylu, tak bardzo
ze musze mu ja trzymac aby byla w pionie i uzywam do tego uwierzcie mi bardzo
duzo sily! Podobnie jest jak lezy na brzuszku, tak bardzo ja odgina do tylu
ze az strach patrzec.
Jak to wyglada u Was?
Pozdrowienia
Goska i Jas
Obserwuj wątek
    • gandalf21 Re: odginanie główki do tyłu :( 10.12.04, 10:20
      hej,
      moze jestem przeczulona ale wole sie podzielic swoimi watpliwosciami. Odginanie
      glowki moze byc normalne, ale moze tez swiadczyc np. o wzmozonym napieciu
      miesni. Moja corka tez b. odginala glowe-ku uciesze calej rodziny ze taka mala
      i taka silna. Jak miala 2,5 miesiaca zaczela robic to prawie stale. Po wielu
      wizytach ustalono wlasnie ze ma wzmozone napiecie miesni. Dodam ze nie od razu
      to rozpoznano (no coz lekarze sa rozni). Ona rosla i byla coraz silniejsza i
      potrafila juz stac na glowie i robic mostek. Zaczelysmy rehabilitacje - choc
      rehabilitanki dawaly jej male szanse - bo jak mowily tak napietego dziecka to
      juz dawno nie widzialy. Ale cwiczylysmy przez lzy i jak mala miala 6m zaczela
      raczkowac. Teraz ma 9 ibruka az trudno ja utrzymac. Jak miesnie sie rozluznily
      poszlo jak po masle i nikt teraz juz nie pamieta o tamtych problemach. Dodam
      jeszcze ze porod przebiegal bez zastrzezen, dostala 10 pkt i w ogole byla
      zdrowa. A napiecie odkryto dopiwro pozniej. Moze u ciebie to nie jest to ale
      warto sprawdzic bo w razie czego im szybciej sie zacznie cwiczyc tym latwiej i
      mamnie i maluchowi. Radzilabym wizyte u dobrego neurologa albo u rehabilitanta.
      Mam namiary na dwie swietne panie rehabilit. ale z W-wy.
      Pozdrawiam i mam nadzieje ze wszystko jest ok.
      • gosia8888 Re: odginanie główki do tyłu :( 10.12.04, 10:25
        Dziekuje Cie bardzo!
        Slyszalam ze wlasnie takie napiecie miesni moze byc jak zazywalo sie na
        poczatku ciazy duphaston??? Ja wlasnie zazywalam na podtrzymanie ciazy! Czy
        wiesz cos na ten temat?
        Jeszcze raz wielkie dzieki! Nie jestem neistety z Warszawy, ale bede tu szukala
        dobrego lekarza.
        Pozdrowienia
        Goska
        • ania_w2 Re: odginanie główki do tyłu :( 10.12.04, 11:13
          Gosiu,
          moge podpisać się w 100% pod postem gandalf.U nas było dokladnie tak samo -
          synek ze wzmożonym napięciem mięśniowym, stale się odginał. Neurolog
          stwierdziła bardzo silne reakcje odgięciowe, zaczęliśmy świczenia metodą Vojty
          i udało się "wyjść na prostą". teraz mały ma 9 miesięcy, neurologicznie jest
          ok, raczkuje, śmiga po całym domu. Grunt to jak najszybsz awizyta u dobrego
          neurologa i rehabilitanta.
          Jestem z Warszawy, jeśli chcesz pisz na priv, mogę z czystym sumieniem polecić
          bardzo dobry ośrodek.
          Pozdrawiam,
          Ania
          • dzidzius9 Re: odginanie główki do tyłu :( 10.12.04, 11:33
            trochę sie przestraszyłam czytając wasze posty Moja córeczka także
            odginagłówkę, ale leżąc na pleckach. Tak jakby przygladała sie czemus , Czego w
            rzeczywistości nie ma.Także jest bardzo silna Jej waga urodzeniowa 4300.Czy mam
            sie niepokoić?
            • agryc Re: odginanie główki do tyłu :( 10.12.04, 19:28
              też sie pod powyzszymi postami podpisuję
              mój Bartuś też mial takie objawy napięcia mięśniowego - odginanie główki do
              tyłu - stąd tez byl taki płaczliwy w początkowym okresie - to zwiększone
              napięcie ponoć bardzo przeszkadza maluszkom
              zaczelismy rehabilitacje jak mial 3 mies - jak mial 4,5 po napieciu śladu nie
              bylo i rozwija sie wspaniale. Rehabilitacja u nas byla bardzo łagodna -
              ćwiczonka w domu 2 - 3 razy dziennie po kilka minutek - takie bujaniesmile z
              mamusią
              radze skontaktowac sie z rehabilitantem
              pozdrawiam
              papa

• gandalf21 Re: odginanie główki do tyłu :( 11.12.04, 10:45
                Hej, co do duphastonu to nie wiem, choc przyznam ze sama tez go bralam na
                poczatku ciazy. Ale wierz mi powodow napiecia moze byc mnostwo i o ile nie sa
                oczywiste jak niedotlenienie w czasie porodu to trudno zgadnac jaki jest tem
                prawdziwy. Moja rehabilitanka wymieniala m.in ze koniety maja coraz wezsze
                bidra i dzieci juz z odgieto lekka glowka sa w brzuszku, ze niektore dzieci
                maja po prostu takie tendencje a pielegnacja,podnoszenie, przewijanie nie
                zapobiegajace odginaniu to wzmagaja (dlatego rehabilitanci ucza jak to robic by
                zapobiegac odginaniu i to jest naprawde proste) i wiele roznych.
                My rehabilitowalysmy sie metoda NDT oraz na poczatku 3x dziennie masaz w domu i
                choc bylo b. trudno bo mala sie darla w nieboglosy to wlasnie ten masaz czynil
                cuda a po kilku tygodniach ja robilam go sprawniej a szkrab tez juz wiedzial ze
                po prostu trzeba wytrzymac (przeciez masaz jest przyjemny i sama czasem
                marzylam zeby mnie ktos pomasowalsmile i choc nie lubila dotykania pleckow, karku
                itp to bylo coraz lepiej a na koncu rehaabilitacji to juz sie super bawilysmy
                tym masazem. Mialysmy tez cwiczenia i wmiare rozwoju malej coraz to nowe-
                przygotowywaly ja do przewrotu na brzuszek, plecy i raczkowania. Musze tylko
                dodac ze czasem zupelnie zdrowe dzieci tez czasem odginaja glowke by spojrzec
                za siebie- bo tak jest latwiej - no ale nie za czesto.Pozdrawiam
                • devotee Re: odginanie główki do tyłu :( 17.12.04, 11:06
                  Czy ktoś może dać namiary na dobrego neurolaga w Warszawie, zajmującego się
                  takim napięciem mięśniowym. Właśnie to stwierdziła Dr. Pediatra u mojej
                  córeczki 3 miesięcznej.Mała wygina się czasem w taką łódeczkę. Teraz musimy się
                  udać do neurologa dobrego a ja nie znam żadnego. Pozdrawiam
                  Paweł
              • halkione Re: odginanie główki do tyłu :( 21.12.04, 13:42
                napisz mi prosze namiary na twoją rehabilitantkę, bo ja czuję się zagubiona.
                jeden neurolog i rehabilitantka każa ćwiczyć, ale Vojtą. Córcia strasznie
                płacze, wolałabym łagodniejsze ćwiczenia. A inny neurolog powiedział, że
                wszystko jest ok. Proszę napisz mi na adres halkione@o2.pl
    • aniutka009 kUP PIŁKĘ 20.12.04, 14:27
      Mój synek też tak odgina główkę. Teraz ma 4 miesiace i od miesiaca cwiczymy 3
      razy dziennie po 10 min na specjalnej piłce ( dostpene w sklepie z rzeczami do
      rehabilitacji) Adaś bardzo ją lubi. Robimy przewroty, podpórki..Ale musi ci to
      pokazać rehabilitantka. Mój synuś chodzi też na masaże - bardzo mu pomagają!!
    • lynx5 Re: odginanie główki do tyłu :( 20.12.04, 18:29
      My też mamy podobny problem z naszą córeczką. Dostaliśmy skierowanie od
      neurologa na rehabilitację. Czy ktoś może podać namiary na dobrego
      rehabilitanta z W-wy? Mój priv. lynx@chello.pl
      Z góry dziękuję
      Monika
    • budziocha Re: odginanie główki do tyłu :( 20.12.04, 19:13
      czesc.
      dziewczyny dolacza sie do Was z pewnym pytaniem.
      na poczatku drugiego miesiaca bylismy u bardzo dobrego neurologa (pediatra
      stwierdzila wzm.nap.miesi).
      neurolog jeden z lepszych w moim miescie stwierdzil ze dziecko jest okazem zdrowia.
      od jakiegos tygodnia zauwazylam ze zaczyna wlasnie odginac glowke do tylu.
      nie robi tego czesto, nie mniej robi.
      czy jest mozliwe ze to wzmozone napiecie pojawilo sie pozniej?
      byc moze powinnam jeszcze raz sie do niego wybrac?jak sadzicie?
      pozdrawiam Justyna i Adrainek
      • lmamet Re: odginanie główki do tyłu :( 20.12.04, 20:40
        moja malutka (4m-ce) odgina główkę tylko jak śpi. myślę, że to dlatego, by
        utrzymać równowagę na boczku -główka i pupa do tyłu.
        myślicie, że to może być napięcie mięśniowe? pediatra nic nie stwierdził...
        napiszcie proszę.
        Lidia
        • malgos36 Re: odginanie główki do tyłu :( 20.12.04, 22:04
          Mój mały też miał taki okres kiedy spał wygięty do tyłu. Mówiłam o tym
          neurologowi (w zasadzie badało go 2 neurologów i jeden rehabilitant), ale nic
          niepokojącego nie zauważył. A jemu samo przeszło -teraz śpi normalnie.
    • blachara proszę o namiary na neurologa-Warszawa 21.12.04, 12:07
      blachara@gazeta.pl

dzięki
      moja mała zaczęła 3tydz., jest płaczliwa, nerwowa w czasie karmienia - wygina
      się: robi łuk stając na głowie i podpierając się pupą
      oglądała ją położna, pediatra i rehabilitantka stwierdziły, że wizyta nie
      zaszkodzi

czy wizyta u neurologa i ew. następnie masaże, jeżeli są konieczne, są w ramach
      NFZ? czy to zabiegi dodatkowo płatne?
      • kulka50 Re: proszę o namiary na neurologa-Warszawa 21.12.04, 12:44
        jasne, że nie należy lekceważyć wzmożonego napięcia mięśniowego, ale
        zauważyłam, że niektórzy przesadzają z takimi opiniami
        moje dziecko też odginało główkę podczas spania na boczku, właśnie dla równowagi
        zaczął sypiać na wznak i skończyły się problemy z odginaniem główki
        Julek odginał również główkę podczas noszenia w pionie przodem do mnie
        okazało się, ze jest po prostu ciekawy świata i odgina się żeby lepiej widzieć
        neurolog kazał mi go nosić tyłem do mnie w tzw pozycji przypominającej
        embrionalną
        i skończyły się problemy z odginaniem, mały wszystko widzi, jest wyluzowany,
        nie spina się
        czasem proste sposoby załatwiają sprawę, nie zawsze trzeba robić ze wszystkiego
        wielki problem
        ale jak napisałam na początku nie należy lekceważyć sprawy i konsultacja
        neurologiczna się przydaje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka