10.12.04, 14:32
Czy Infacol jest na receptę? Mój 5 miesięczny synek ma problemy ze snem
spowodowane bolącym brzuszkiem (wierci się, wierzga nogami i stęka).
Pomyślałam, że może mu to podam. Ale nie wiem w sumie czy to dobry pomysł -
tak bez konsultacji z pediatrą? Czy mamy, które stosują infacol u swoich
bobasów mogą mi coś podpowiedzieć? Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • akkf Re: infacol 10.12.04, 14:58
      nie jest na recepte, ja dawalam bez konsultacji z lekarzem, ale pomogl tylko troszke
      mialam tez: gripe water (to najlepsze u nas dawalo efekty), esputicon, bobotic
      (plski odpowiednik infacolu); ostatnio widzialam reklamowke espumisanu w
      kroplach i chyba tez go mozna podawac niemowlakom, ale moze sie myle (nie
      uzywalam, bo wyroslismy juz z kolek)
      znacznie lepsze efekty byly po "gimnastyce" nozkami (zginanie w kolankach,
      przyciaganie do brzuszka - razem lub naprzemiennie, jak rowerek); ukladaniu na
      brzuszku - w lozeczku i sobie w poprzek na kolanach i glaskaniu lub oklepywaniu
      pleckow; a nad ranem bezkonkurencyjne bylo lezenie "brzuch w brzuch" na mamusi
      (kregoslup ma ciezko, ale czego sie nie robi dla synka...)
      niestety z bolacego brzuszka trzeba wyrosnac, nam przeszlo z chwila wprowadzenia
      innych pokarmow, choc i teraz czasem jakis baczek sprawia problem... ale i teraz
      "na fali" sa rosnace zeby...
    • asikx Re: infacol 10.12.04, 15:25
      Dawałam bez konsultacji z pediatrą. U nas nie pomogła Gripe Water a Infacol
      regularnie podawany przed każdym posiłkiem skutecznie wyeliminował kolki.
      Teraz mała ma 4,5 m-ca i daję jeszcze infacol przed kaszką na noc (tak na
      wszelki...)
      Pozdrawiam,
      Aśka
    • nika25.kuba Re: infacol 10.12.04, 17:38
      Mój synek miał straszne kolki. Infacolu nie stosowałam. Pomogło połączenie 2
      leków: Bobotic(bez recepty) i Debritath (na receptę).
      • julian2004 Re: infacol 10.12.04, 17:58
        U nas super zadziałal Infacol właśnie! Bez recepty, bez zalecenia, ale i bez
        sprzeciwu lekarza. Julek skończył cztery miesiące, podajemy go od przeszło
        trzech i będziemy podawać nadal, bo ząbkowanie, urozmaicanie diety i
        zostawienie brzuszka samego sobie to zbyt wiele szczęścia naraz.
        Infacol gorąco polecam!
        mama Julka
    • marsau1 Re: infacol 11.12.04, 10:57
      Polecam, jest bez recepty!
    • kubowa Re: infacol 11.12.04, 12:16
      ja tez polecam! dajemy od 2 miesiecy i bardzo pomaga. jest bez recepty. mysle,
      ze szybko z niego nie zrezygnujemy, bo mala na sztucznym mleku..
      • mkz5 Re: infacol 11.12.04, 23:16
        Natalka skończyła 2 miesiące i odkąd skończyła 3 tygodnie zmagaliśmy się ze
        strasznymi kolkami. Próbowaliśmy gripe water, esputiconu, herbatki koperkowej.
        Nic nie pomagało. Mała potrafiła wyć parę razy dziennie. Odkąd w internecie
        przeczytałam o infacolu, zaczęliśmy jej podawac.Kolki jak narazie minęły.
        Bardzo sobie chwalimy to lekarstwo.
        Polecamy!!!
        Mirka
    • wola.krakow Re: infacol 12.12.04, 18:17
      Właśnie przeczytałam wasze wypowiedzi o infacolu. Mam pytanie. Czy można go
      podawać, gdy stosuje się Debridath (przepisany przez pediatrę 2 x dziennie po
      2,5 ml). U mojego 2,5 miesiecznego synka dalej wystęopują kolki pomimo jego
      stosowania. Nie chcę z niego jednak rezygnować, gdyż bokę się,że wtedy kolki
      mogą się nasilić. Acha - jeszcze jedno - przeczytałam w którejś z wypowiedzi,
      że infacol był podawany do każdego posiłu, a przecież na ulotce pisze, że 1-2
      krople 2x dziennnie. To jak go się w końcu podaje? Dzięki z góry za odpowiedź
      • szymciowamama Re: infacol 12.12.04, 21:40
        Kupiłam go i podaję. Na razie nie widze jakichś zmian. Ale nie zmagamy się też
        z typowymi kolkami (typu wrzask o określonej godzinie) a raczej jakimiś
        brzuszkowymi dolegliwościami. U mnie na opakowaniu było napisane by zapoznać
        się z ulotką wewnątrz - której nie było! Ale na opakowaniu też było napisane by
        podawać cały ten "zakraplacz" przed każdym jedzeniem. Tak więc robię.
        • inia25 Re: infacol 13.12.04, 21:45
          U NAS INFACOL SIE SPRAWDZIL. MYSLE ZE TO SPRAWA INDYWIDUALNA KAZZDEGO SZKRABAsmile
    • kulka50 Re: infacol 13.12.04, 12:56
      na początku podawałam infacol,polecony przez lekarza w szpitalu, tuż po porodzie
      potem przeszłam na esputicon - 2 kropelki do butli z jedzeniem, był
      skuteczniejszy od infacolu i tańszy
    • kate33 Re: infacol 14.12.04, 12:12
      Ja również zdecydowałam się na podanie infacolu, a jakie będą skutki to się
      okaże. Na opakowaniu jest podane aby podawać pełną zawartość zakraplacza przed
      każdym posiłkiem, dlatego mam pytanie do mam które go podawały, czy w przypadku
      jeżeli karmię piersią (ok. 12 razy na dobę) mam go podawać za każdym razem?
      • kulka50 Re: infacol 14.12.04, 14:44
        zalecono mi podawanie ok dwa razy dziennie, a nie jak pisze na ulotce przed
        kazdym posilkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka