Dodaj do ulubionych

Czy kupić leżaczek???

06.01.05, 19:36
Zastanawiam sie nad zakupem leżaczka - napiszcie proszę, czy sie przydaje.
Moja niunia ma 2 miesiące. Mieszkamy w niezbyt duzym mieszkaniu. Do tej pory
kładłam niunie albo na kanapach albo w łóżeczku, ale moze taki leżaczek jest
wygodniejszy dla maluszka?
pozdrawiam
małgorzata
Obserwuj wątek
    • tola8 Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 20:21
      Kup koniecznie!Na razie dzidzia dużo śpi w dzień więc nie jest niezbędny ale
      jak się zacznie rozglądać to długo nie poleży patrząc w sufit.To jedyny sposób
      aby robić np. obiad albo prasować wtedy dziecko Cię obserwuje i jest
      spokojne.Powodzenia!!!
      • patbal Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 20:37
        no właśnie dziś rozmawiałam na ten temat z koleżanką. smile na razie kładziemy
        naszą myszeńkę (2 m-ce)w foteliku samochodowym i przenosimy jak chce być z nami
        (obserwuje nas jak jemy śniadanko smile ale wiem, ze taki fotelik jest niezdrowy
        dla kręgosłupa takiego maluszka, więc też się zastanawiamy nad zakupem. co
        innego taki leżaczek... dokładnie nie wiem jak taki leżaczek wygląda, ale chyba
        widziałam jeden w hipermarkecie, wtedy jednak przeszłam obok niego obojętnie.. :
        ( nie pamiętam też ceny. ciekawe ile taki kosztuje??
        pozdrawiam,
        patrycja
    • veronia Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 20:55
      Napewno jest z nim duża wygoda i mamy sobie chwalą.

Natomiast nasza rehabilitantka z IMiD absolutnie odradza leżaczki. Tak więc my nie używamy.
      • mageria2 Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 21:52
        A no właśnie, a co dokładnie mówiła? Ja z kolei słyszałam, że w leżaczku
        dziecko może leżeć maksymalnie 45 min.
      • pysia26 Re: Czy kupić leżaczek??? 07.01.05, 21:32
        Veronia - mam pytanie - dlaczego wasza rehabilitantka nie uznaje leżaczków
        Pozdrawiam Marta mama 2,5 miesięcznego Igorka
    • klubiale1 Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 21:36
      Leżaczek intensywnie używa sie do ok 6msc. Jak dziecko nauczy się przekręcać na
      brzuszek i raczkować to nie chce już leżeć. Potem mozna używać leżaczek do
      usypiania i karmienia (podnoszone oparcie). Ale lepiej przyzwyczaić dziecko by
      usypiało w łóżeczku, a nie bujene lub noszone na rękach, to potem nie trzeba
      będzie odzwyczajać od złych nawyków.
      Ja tak rozpuściłam maluszka z własnego wygodnictwa (usypiałam nogą w leżaczku a
      sama robiłam na drutach), a potem musiałam na nowo uczyć spania w łóżeczku i
      samodzielnego zasypiania.
      Mi leżaczek bardzo sie przydał już od pierwszego miesiąca. W pozycji rozłożonej
      na płasko jest dużo lepszy niz fotelik samochodowy - dziecko ma sztywno i
      płasko pod plecami. Ale ja mam spore mieszkanie, więc nosiłam małego ze sobą do
      kuchni, do salonu, mogłam poprasować mając go na oku itd.
      Jeśli masz małe mieszkanie i łóżeczko masz na oku, to nie warto inwestować. Po
      6 msc lepiej kupić kojec lub łóżeczko turystyczne, wtedy maluch będzie miał
      więcej swobody, będzie mógł bezpiecznie raczkować, wstawać itd bez ryzyka
      upadku.
      pozdr
      • magdalena1811 Re: Czy kupić leżaczek??? 06.01.05, 21:47
        My mamy leżaczek Tako ( niecałe 100 zł).Faktycznie, często się przydaje ale
        naszemu małemu szybko się nudzi.
    • szyszunia75 Re: Czy kupić leżaczek??? 07.01.05, 09:58
      Moja Maja ma już prawie 10 miesięcy, a leżaczek nadal nam się przydaje. Ona
      baardzo nie lubi siedzieć sama w kojcu, gdy np. biore prysznic, więc stawiam ją
      w łazience, daję zabawki i wiem, że nigdzie sama nie odpełznie. Podobnie w
      kuchni, kiedy coś gotuję i nie moge się w pełni skoncentrowac nad dzieckiem.
      Oczywiście to tylko parę minut dziennie, ale dla rodzica - bardzo przydatne.
      Jak Maja była mniejsza w leżaczku dostawała pierwsze łyżeczki przecierów i
      kaszek. To naprawdę bardzo dobry sprzęt, bardzo przydatny, a po złożeniu łatwo
      go wsunąć pod łózko czy schować za szafą (w małym mieszkaniu). Nasz znajomy
      rehabilitant z IMiDz nie odradzał nam leżaczka, tylko sprawdził, czy dziecko
      siedzi w nim prosto (czasem zdarzają się wady w kroju i maluch ciągle
      przekrzywia się w jedną stronę - wtedy najlepiej wyjąć z leżaczka usztywnienie
      i zrobić z niego mini-hamak).
      Pozdrawiam.
    • joanna_poz Kupić:) 07.01.05, 12:13
      Na początku wydawalo mi się to fanaberią i zbędnym wydatkiem. Ale zaczęlo nam
      doskwierac to, że synek zostaje sam w łozeczku albo na naszym lozku (i się
      nudzi), a my jestesmy gdzie indziej i nie mamy go koło siebie (dodam, że tez
      mam małe 37-metrowe mieszkanie).
      Kupiliśmy - i okazalo się to super zakupem. Moglam wreszcie spokojnie wykąpać
      się, a mały wędrowal ze mną do lazienki, czy spokojnie zrobic coś w kuchni
      mając synka na oku. Teraz w 5 miesiącu leżaczek rewelacyjnie sprawuje się
      rowniez przy karmieniu łyżeczką.
      Nawet wyjeżdzając na swieta zabralismy lezaczek ze sobą - bo nie wyobrazam
      sobie zostawienia Bartka np. na kanapie. W leżaczku jest przypięty i bezpieczny.

Pozdrawiam,
      Joanna
      • bursz NIE........... 07.01.05, 16:00
        Hej, may fotelik deltima dla niemowlaków i po co mi leżaczek, przecież on
        doskonale spełnie te rolęsmile)))
        I mąż zamontował hak w suficie, jest super huśtawasmile))
        Jula ma juz 7 misiecy,pozdrawiam,jola
    • onitsza Re: Czy kupić leżaczek??? 07.01.05, 16:25
      Ja zamiast leżaczka wykorzystywałam fotelik samochodowy - mam implast, z funkcją
      bujania. Na tyle, ile moje dziecko spędzało w nim czasu w zupełności wystarczył,
      czyli max 15 minut. Potem jest krzyk i rozpaczliwe próby ucieczki. Nawet zabawki
      nie pomagają. Jak miał trzy miesiące to zainwestowaliśmy w matę edukacyjną i
      gruby koc pod nią. Mały potrafił tam przeleżec i godzine, bawiąc sie albo tylko
      patrząc na zabawki, Teraz też się chętnie na niej bawi.Ponieważ jest już mobilny
      ma kojec.
      • beatale Re: Czy kupić leżaczek??? 07.01.05, 20:39
        Ja mam leżaczek Tako ale korzystałam z niego moze trzy razy - moja Julka wolałą
        fotelik samochodowy a potem jak raczkowala to juz tylko podloga...
        • ania800 Re: Czy kupić leżaczek??? 07.01.05, 20:52
          Na poczatku lezal w foteliku samochodowym niedawno dostalismy taki
          lezaczek-rewelacja tylko nie na dlugo bo sie nudzi
          a co to szkodliwosci to nie wiem czy lezenie na kanapie jest duzo lepsze niz
          lezaczek a poza tym przeciez nikt nie wklada tam dziecka na caly dziensmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka