Dodaj do ulubionych

kiedy dziecko placze

11.01.05, 19:11
Drogie Mamy, moj 11-tygodniowy synek miewa dni przeplakane mimo widocznego
dla mnie powodu. Uspokaja sie tylko przy piersi, nic innego nie jest w stanie
go uspokoic. W ciagu dnia ucina sobie zwykle tylko krotkie 15-minutowe
drzemki po kazdym karmieniu, wiec pod koniec dnia jestem wykonczona i sama
bliska lez. Chcialam sie dowiedziec, co Wy robicie w takich sytuacjach? Czy
zostawiacie dziecko mimo placzu samo w lozeczku na jakiz czas? Mnie sciska
serce, ale widze, ze tego potrzebuje, zeby nie wybuchnac. Prosze o opinie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • berenia Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 20:29
      U mnie tez tak bylo, przez trzy miesiace, potem okazalo sie, ze Mloda nie
      dojadala. Zwaz synka i zobacz, czy dobrze przybiera na wadze, jesli nie,
      odpowiedz masz gotowa.
      • mysio-pysio Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 20:53
        Chyba nie w tym problem, Mysiowi sie juz 2 podbrodki zrobily, taki z niego
        paczek. Wrazie czego proponuje mu mieszanke do popicia, gdy mysle, ze jest
        glodny, czasami uszczknie z grzecznosci 10 ml. A co robilas, gdy malenstwo tak
        plakalo?
    • graziaham Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 20:51
      A jak si zorientowałaś że niedojada?
      • panterka-23 Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 20:56

A może sie prezy, steka. Byc moze cierpi na kolbe brzuszna! A kupke robi?
        • mysio-pysio Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 21:02
          Kupke robi ladnie i brzuszek ma miekki, wiec to chyba nie to?
          • kasia_zuzka Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 22:10
            poprostu potrzebuje Twojej bliskości, wiem to z własnego doświadczenia, moja
            córa ma 13,5 m-ca i od zawsze uspakajała się w zasadzie tylko na rękach u mnie
            lub u Taty. Dziś też urządziła mi histerię w samochodzie, jechałam na sygnale
            przez pół Warszawy i gdy ją wreszcie wyjęłam z fotelika i przytuliłam, wszystko
            się zagoiło. To taki typ dziecka, mój mąż się z niej śmieje, że nie powinna w
            ogóle wyłazić ode mnie z brzucha i tak właściwie non stop na mnie siedzi

pozdrawiam
    • akkf Re: kiedy dziecko placze 11.01.05, 23:24
      a probowalas dac smoczka-uspokajacza? jesli oczywiscie chcesz... bo niektore
      dzieci maja silny instynkt ssania - wiec albo beda wisiec u cycka 16h/dobe,
      albo possaja smoka; u mnie zadzialalo - w 2 m-cu Mati nagle zamiast dotychczas
      regularnych "jedzen" co 3h, zaczal zadac cyca czesciej, poplakiwac i marudzic;
      za rada mojej mamy dalam smoka (chociaz strasznie sie balam, ze nie bedzie
      chcial potem ssac cyca, ale frustracja z "wiszacego u cycka" zwyciezyla) -
      uspokajal sie natychmiast, ale jak nie mial ochoty - wypluwal, jak chcial
      faktycznie jesc - nie dal sie oszukac; obecnie (7 m-c) smok sluzy tylko do
      usypiania, choc nie zawsze i po zasnieciu jest natychmiast wypluwany...
      • mysio-pysio Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 08:50
        Pysiek ssie smoka na spacerze i do spania, ale za nim specjalnie nie przepada,
        natomiast uwielbia zawisnac przy cycu tak na 1,5 godzinki, w miedzyczasie
        przysypia z otwarta buzka, budzi sie kilka razy i sprawdza, czy cyc jest na
        miejscu. Wczoraj karmilam go na lezaco, zeby odciazyc kregoslup, nie spal po
        cycu w ogole tylko czytal ze mna gazete, no i caly dzien plakal, moze to
        dlatego? a moze brak snu (przez caly dzien tylko cztery 15-minutowe drzemki)?
        • berenia Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 09:08
          Do Graziaham:
          Dlugo nie moglam sie zorientowac, o co chodzi, az wreszcie przyszedl czas
          szczepien. Przy okazji Mloda zostala zwazona i okazalo sie, ze przez poltora
          miesiaca przybrala 10 dkg. Ale i wtedy lekarz nie zalecil dokarmiania, tylko
          podawanie zelaza (niskie wyniki morfologii). Dopiero po tygodniu trafilam na
          pediatre, ktora zasugerowala podanie mieszanki w celu sprawdzenia, czy mala sie
          najada. Okazalo sie, ze PO piersi corka wciagala dodatkowe 120 ml!
          • nesla Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 14:50
            u mnie bylo podobnie, placz z niedojedzenia. co ile przykadasz malego do
            piersi?? to ze nie chce butli nie znaczy ze jest syty tylko ze nie chce butelki
            a moze chce piers? najlepiej go zwaz! powinien przybierac ok 20 gram na dzien.
            jesli nie to uwazaj czy purka, jak tak to to probuj cos na kolki, jesli nie
            kolki to pilnuj aby nie spal zaraz po jedzeniu ale sie troche bawil a potem jak
            sie znudzi (ok pol godzinki) i zacznie ziewac kladz go do lozeczka i zapewnij
            warunki do spania, nawet jesli nie spi to niech sobie spokojnie polezy
            porelaksuje sie, nemowleta tego potrzebuja. poza tym faktycznie dzieci maja
            potrzebe ssania, podaj mu maly palec jesli chce ssac to wiesz co jest grane
            (albo glodny - wtedy karmic albo chce ssac)i szukaj taki smoczek ktory mu
            podejdzie, dzieci sa wybredne w tym temacie. poza tym przytulanie i SPIEWANIE
            dziala uspokajajaco. oczywiscie nie musze chyba wspominac o czystej pielusze i
            sprawdzaniu temperatury, nie? zycze ci powodzenia w walce z placzem, wiem jakie
            to moze byc frustrujace..
    • azosiolek Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 15:05
      Znam ten bol, tez tak mialam przez pierwsze 3 miesiace. Maluch albo ssal
      (godzinami), albo drzemal (kilka krotkich w ciagu dnia) albo darl. Do tego
      mialam depresje poporodowa i w ogole wszystko bylo fatalnie.
      Potem maluch zaczal interesowac sie swiatem zewnetrznym, zabawkami, czytanymi
      przeze mnie gazetami itd i mu przeszlo. Wydaje mi sie, ze to chyba z nudow tak
      plakal.
      My go raczej w lozeczku samego nie zostawialismy, chyba ze nie mielismy
      kompletnie sily. Staralismy sie zawsze z nim byc, nosilismy go na rekach -
      wtedy sie uspokajal troche.
      Jak zaczal sie bawic - placzliwosc mu przeszla. Teraz skonczyl 9 miesiecy i
      jest pogodnym, rozesmianym maluchem. Ale nadal nie znosi nudy i spokojnego
      lezenia, musi miec ciagle jakies zajecie.
      Aha, noszenie na rekach raczej go nie "rozpiescilo" - wbrew obiegowym opiniom.
      Pozdrawiam i zycze duzo cierpliwosci.
      • mysio-pysio Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 17:28
        Dziekuje za wszystkie rady! chyba zauwazylam powod placzu, napiszcie, co o tym
        myslicie. Wczoraj synka karmilam na lezaco, zeby odciazyc kregoslup, zjadl,
        poczytal ze mna gazete, po godzinie 15 minut drzemki. Noi plakal caly dzien.
        Dzisiaj znowu karmie na siedzaco, wtedy synulo sobie przysypia z blogim
        usmiechem, budzi, sprawdza, czy cyc jest, wisi tak z 1,5 godzinki przy cycu. No
        i nie placze. Moze on wlasnie potrzebuje bliskosci cyca? Albo bez wtulenia w
        cyc nie dosypia i placze ze zmeczenia? Troche mnie to przeraza, boje sie, jak
        to bedzie, gdy przejdziemy na butelke. Aha, dojadac dojada, bo tyje po 900 gram
        na miesiac. Baki miewa, ale wtedy pomaga karmienie na lezaco, glownie
        wieczorem. Ja mysle, ze on jest strasznie przywiazany do cyca...
        • formica25 Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 17:53
          radzę ci z całego serca przeczytaj ksiazke Tracy hogg "jezyk niemowlat" ja
          miałam taki sam problem jak ty a po zastosowaniu paru prostych rozwiazan mamy
          uregulowany tryb dnia i mała i ja jestesmy wyspane przez co ewiden tnie
          poprawia sie nam humoreksmile i potrafie juz zroumiec co Duszka chce mi powiedziec
          przez swo placz i wbrew pozorom nie jest to takie trudnesmile pozdrawiam
    • verla Re: kiedy dziecko placze 12.01.05, 17:58
      czytalam gdzies ze w 3 miesiacu dzieci miewaja tzw placz egzystencjalny, taki
      bez powodu. moze to to ?

pzdr
      verla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka