Dodaj do ulubionych

termomtr do ucha

10.02.05, 09:04
Mam do Was pytanko, kupiłam termomert do ucha Brauna, ale nie wiem jak to
jest z tą temperaturą. Podobno jest inaczej niż w zwykłym, ale jak mały był
zdrowy to miał temp. 36,5 (czyli norma) a teraz jest chory i wczoraj miał
37,5, a dziś rano 38,5. Czy wiecie jaka jest ta rówżnica między zwykłym a do
ucha. To czy mały ma gorączkę czy tylko stan podgorączkowy???
Obserwuj wątek
    • cocosek1 Re: termomtr do ucha 10.02.05, 09:47
      termometry elektroniczne do ucha są tak ustawione żeby pokazywać właściwą
      temperaturę ciała. Miał więc taką jak wskazywał termometr. ALE! z tymi
      termometrami już tak jest że jeśli odrobinę źle przyłoży się go do ucha to może
      pokazać nie właściwą temperaturę. Tzn. jak pokazuje wysoką to napewno minimum
      taka jest ale jeśli pokazuje niską a wydaje ci się ze dziecko ma więcej
      koniecznie sprawdz zwykłym termometrem. Poza tym najlepiej mierzyć w obu uszach
      i wyciągnąć średnią (tak piszą na ulotce przy moim). Ja w każdym razie głównie
      mierzę zwykłym bo temu nie ufam.
      • niki129 Re: termomtr do ucha 10.02.05, 09:56
        Mi pielegniarki w szpitalu mowily ze one sda niedokladne i dawaly potem zwykly -
        pokazywal co innego Mowily ze temperatura jest rozna i za;ezy to czy dalej czy
        mnei wlozy termomwetr Ogolnie skrytykowaly Cop do odejmowania to odejmuje sie
        mierzac zwyklym termometrem w pupie - 5 kresek EDlektrycznym sie nei odejmuje
        • karina45 Re: termomtr do ucha 10.02.05, 10:47
          Ja tez uzywam termometru do ucha Brauna i jestem b. zadowolona. Moj pediatra i
          pielegniarki w szpitalu bardzo chwalili termometry do ucha. Trzeba tylko
          przestrzegac kilku zasad. Miezy sie temperature w obu uszach i ta wyzsza to ta
          wlasciwa. Odejmuje sie 5 kresek tak jak przy miezeniu w pupie bo w uchu to tez
          temp. "wewnetrzna". Jesli dzidzia spala na u boku lub miala przycisniete uszko
          to temp moze nie byc miarodajna tzn. bedzie wyzsza i trzeba chwile odczkac
          przed zmiezeniem. miezymy kladac dzidzie na pleckach i przytrzymujac uszko,
          lekko je prostujac tak zeby termometr dobrze wszedl (oczywiscie nie za gleboko)
          i tzreba uwazac zeby dzidzia glowka nie poruszyla. Ja na wszelki wypadek
          kupilam termometr elektroniczny Chicco taki jak tradycyjne pod pache ale daje
          wynik juz po 1-2 min. Tez sie sprawdza i jesli mam watpliwosci to go uzywam.
          Mozna nim miezyc temp zarowno pod pacha jaki i w buzi i w pupie. Ale moja mala
          i tak lubi najbardziej ten do ucha bo robi "piku-pik". Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka