Dodaj do ulubionych

pręży się- co robić?

14.02.05, 13:40
Drogie mamy- proszę o radę- co robić, gdy dzidzia strasznie się pręży/ wygina
do tyłu/? Widzę, że strasznie cierpi...ból uniemożliwia mu spanie... /śpi z
główką pod kątem 45stopni/. Zauważyłam ,że jest to po karmieniu /butelką/-
odkładam do łóżeczka jak jest senny- przysypia i!!!po kilku min. zaczyna się
walka z bólem!!Kilka min.krzyku i prężenia- spokój na kilka min./próbuje
usnąć/ i znowu ból!!! Zaczęłam stosować przed karmieniem infacol, ale poprawy
nie widzę. Dodam,że jest to głównie 18-23/ czasami już po 15/. Więc może ktoś
zna sposób jak ulżyć dziecku w cierpieniu?
Obserwuj wątek
    • dorota751 jeśli chodzi o odchyloną główkę... 14.02.05, 13:47
      to mój Kubuś też jak śpi to ją odgina pod takim dziwnym kątem gdy śpi na
      boczku, ale nie widać żeby go coś bolało.
      Dorota
    • agusia_o Re: pręży się- co robić? 14.02.05, 13:50
      jeśli twoja niunia ma skończone 4 tygodnie to z reką na sercu polecam Grippe
      Water do kupienia w aptece (rewelacja) koszt ok 12 zł, starcza spokojnie na 3
      tygodnie podawane wg zaleceń na kartce, mój synek nie wie co to są kolki,
      wzdęcia, bóle brzuszka, dodatkowo z polecenia lekarza bez recepty można podawać
      lakcid w ampułkach, rozpuszczasz połowe ampułki na łyżce herbaty i podjech do
      pychola rano, a drugą połówke wieczorem, nie zaszkodzi a na pewno pomoże
    • wiosenna.anna Re: pręży się- co robić? 14.02.05, 14:18
      pewnie kolka ;-( minie mniej więcej po 6 tygodniach smile
      U nas pomogła zmiana mleka - ale my byliśmy karmieni sztucznie.
      Gripe Water (polecane w poscie powyzej) nie zawsze działa - u nas nie pomagało
      (zagęszczony wyciąg z kopru - równie skuteczna powinna być herbatka). Lacid -
      owszem moze pomóc bo poprawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ale
      zastanów się czy warto podawać tak wcześnie chemię ?

• kulka50 Re: pręży się- co robić? 14.02.05, 17:35
        od infakolu skuteczniejszy jest esputicon (dwie krople przed karmieniem lub do
        mleka jesli z butli)
      • agusia_o Re: pręży się- co robić? 15.02.05, 11:35
        wiosenna.anna napisała:

> pewnie kolka ;-( minie mniej więcej po 6 tygodniach smile
        > U nas pomogła zmiana mleka - ale my byliśmy karmieni sztucznie.
        > Gripe Water (polecane w poscie powyzej) nie zawsze działa - u nas nie
        pomagało
        > (zagęszczony wyciąg z kopru - równie skuteczna powinna być herbatka). Lacid -
        > owszem moze pomóc bo poprawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ale
        > zastanów się czy warto podawać tak wcześnie chemię ?
        >

od kiedy grippe watetr czy lakcid jest chemią? mysle że kajzerki czy woda w
        kranie jest większą chemią, poza tym trzeba sobie droga mamo zadać pytanie,
        czym karmisz, jeśli karmienie jest sztuczne, czyli z butelki to jest to
        normalne, gdyż dziecko połyka ogromne ilości powietrza no i spożywa tez
        sztuczny pokarm, jeśli karmisz piersią to zwróć uwage na to, co sama jesz, dbaj
        o własną dietę, czyli: żadnych smażonych i duszonych potraw, świeżych bułek
        kapusty kiszonej, jedz wędliną drobiową, pij słabą herbatę, dużo mięty, i bądź
        cierpliwa, to przejdzie.
    • miki133 Re: pręży się- co robić? 15.02.05, 11:51
      Dzięki za rady!!! Uważacie, że to kolka? Mi z jednej strony też tak się
      wydaje , ale nasłuchałam się tyle o kolkach - że ból jest potworny, że dziecko
      krzyczy non stop, krzyk jest przerażliwy itp. A mój mały krzyknie, głównie
      jednak pręży się,nie może usnąć ...No i ten lek na kolki nie jest skuteczny....
    • miki133 Re: pręży się- co robić? 15.02.05, 13:33
      Karmię sztucznym mlekiem &''butelką antykolkową''i było OK.Dopiero od tyg. mam
      ten problem....mleko NAN 1 HA / podobno bezpieczniejsze HA- tak na wszelki
      wypadek / może zmienić mleko? tylko które dobre?
      • bartolina2 Re: pręży się- co robić? 15.02.05, 13:58
        CO DO MLEKA-TEZ STOSOWALAM NAN HA1 ALE JEZELI MALY NIE MA UCZULENIA CZYLI NIE
        JESTE ALERGIKIEM TO PO CO GO JUZ UCZULAC DAJ ZWYKLE HA1 JA TAK DAWALAM I BYLO
        OKI P.S-CIEPLE MASAZE W WANIENCE I ...................NOSZENIE NA RECE Z
        JEDNOCZESNYM MASAZEM

aNIA
    • bartolina2 Re: pręży się- co robić? 15.02.05, 13:55
      mOJA CORCIA MIALA STRASZNA KOLKE I...............LAKCID POMAGAL ALE BEZ
      NOSZENIE SIE NIE OBYLO-DZIEWCZYNY ESPUTICON(POWODUJE UWALNIANIE GAZOW Z
      BRZUSZKA) A INFACOL(POMAGA TRAWIC POKARM) TO CALKIEM CO INNEGA TAK NA
      MARGINESIE- ALE MOZNA STOSOWAC I TO I TO.BARDZO DOBRZE ZDALO EGZAMIN NOSZENIE
      MALEJ NA RECE GLOWKA DO DOLU I TRZYMAJAC JA JAKBY NA RECE I MASOWANIE BRZUSZKA
      TA POZYCJA STRASZNIE JEJ POMAGALA.

POZDRAWIAM
      • olkak Re: esputicon a infacol 15.02.05, 16:20
        nie wiem skad masz te informacje , ale zarowno esputicon jak i infacol dzialaja na tej samej zasadzie - obnizaja napiecie powierzchniowe pecherzykow gazu, przez co powowduja ich laczenie sie w wieksze i dzieki temu ulatwija ich wydalanie z przewodu pokarmowego.

Roznia sie jedynie substancja czynna: w infacolu jest to simethicone, a w esputiconie dimethicone - to jest ta sama gr chemiczna.

Zaden z tych preparatow nie ulatwia trawienia, zmniejszaja uczucie wzdecia i ulatwiaja wydalanie gazow.
    • mama_weronki Re: pręży się- co robić? 17.02.05, 12:36
      U mojej małej było dokładnie to samo.Takie prężenia i czasami typowe kolki z
      płaczem ustapiły tak gdzieś w ,środku 3 m-ca .Ale to pewnie sprawa indywidualna
      każdego dziecka. Podawałam Gripe water i faktycznie chyba najbardziej pomagała
      tzn. szybko zadziałała i ból ustapił, równiez podawałam espumisan , ale to
      zalecił mi lekarz. Ogólnie jednak mówiąc , mimo brania preparatów na kolki,
      noszenia na ramieniu z uciskiem delikantym na brzuszek(ta pozycja bardzo jej
      odpowiadała i pomagała również)i tak mała sie wiła, prężyła, odchylała głowę,
      dokładnie tak samo i w tym samym czasie jak opisujesz. Karmię mlekiem
      modyfikowanym. Acha i jeszce jedno, zmiana mleka chyba nie ma znaczenia bo po
      każdym mleku sztucznym wystepować mogą kolki. Moja mała "przetestowała" prawie
      wszystkie sztuczne mleka(zmiana była decyzjami lekarza) a nawet jak byłą
      poprawa to na chwilkę. Po prostu musi maluszek przez to przejść niestety, a ile
      czasu to potrwa to już zależy od organizmu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka