agulka99 09.03.05, 11:10 Mój 2 miesięczny synuś ostatnio strasznie się ślini. Cały czas ma na ustach bulki ze śliny. Na zęby to chyba za wcześnie, więc dlaczego tyle śliny. Co o tym mysleć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Moc śliny 09.03.05, 11:32 Żadne zęby, slinianki zaczynają pracować. Może się ksztusić czasem lub opluwać więc się nie przejmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
lidias82 Re: Moc śliny 09.03.05, 11:45 Rzeczywiście to mało prawdopodobne,, żeby już zaczęło sie ząbkowanie. W tym wieku zaczynają wydzielac się enzymy trawienne - dojrzewa układ pokarmowy i zgodzę się z moją przedmówczynia, ze to własnie slinianki zaczynaja pracować (pobudzone przez wydzielanie się enzymów). W jakimś madrym źródle przeczytałam kiedys na ten temat: "Ślinienie się nie musi oznaczac ząbkowania, ząbkowaniu zaś towarzyszy ślinienie ", kiedy Twój maluszek zacznie ząbkować, slinienie osiągnie gigantyczny wymiar-bez sliniaczka się nie obejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: Moc śliny 09.03.05, 13:39 To objaw niedojrzalych jeszcze slinianek. Dzieci czesto slinia sie z zadowolenia (ale to troszke pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś