Dodaj do ulubionych

objawy neurologiczne PORADŹCIE !!!

10.03.05, 18:18
Drogie mamy mój 4,5 miesięczny synek i stawiany na nóżkach wciaż jeszcze nie
ugina ich tyklo prostuje i ostatnio nawet robi kroczki do przodu. Poza tym
często krzyżuje nóżki gdy leży.Byliśmy już dwa razy u neurologa bo mając 11
tygodni nie ciagnał główki i podpierał sie nóżkami wiec neurolog kazał
pojawić sie po miesiacu. Na kolejnej wizycie wszystkie inne odruchy były w
normie tylko to że sie podpiera i krzyzuje noig.Mój synek jest bardzo
ruchliwy swobodnie umie przewrócić sie z plecków na brzuszek i po krótkim
wysiłku z brzudszka na plecy, sam próbuje siadać jak tyklo sie czegoś
uchwyci, chwyta zabawki i wyciaga rączki po nie, dużo gaworzy i dobrze wodzi
wzrokiem. Bardzo mie matrwi jednak to podpieranie i krzyzowanie nóżek, prosze
napiszcie jeśli wiecie z czym to moze być zwiazane i czym moze grozić w
przyszłości. Bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • qiwonaq Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 10.03.05, 19:17
      Jeszcze raz bardzo proszę o opinie mam które wiedż coś na temat przetrwałego
      odruchu podparcia i krzyżowania nóżek. Czy wogóle możliwe jest by dziecko
      normalnie zaczęło siadać i chodzić mimo, że nie zanikł ten odruch. Proszę
      odpiszcie.

-zmartwiona mama
      • agga1976 Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 10.03.05, 19:57
        Witaj
        nie poradze Ci pewnie zbyt duzo, bo akurat moja coreczka miala inny problem,
        tez neurologiczny, na szczescie juz jest ok- wystarczyly masaze w domu.
        Powinnas zaufac neurologowi, ktory zajmuje sie Twoim synkiem, jesli zaleca
        rehabilitacje, to na pewno wie co robi, jesli nie- to widocznie takie zmiany
        same sie cofaja. Moze odwiedz jeszcze innego lekarza, zeby miec chociaz dwie
        opinie do porownania. I naprawde nie martw sie- zaufaj lekarzowi i postepuj wg
        jego wskazowek.

pozdrawiam
        Agga + Lila smile
    • vika21 Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 10.03.05, 21:59
      Hje, zajrzyj na forum Rehabilitacja dzieci, tam znajdziesz naprawdę dużo porad
      iw skazówwek.Ja odwiedzam forum i bardzo mi pomogło
    • sigvaris Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 10.03.05, 22:37
      Krzyżowanie nóżek, to faktycznie nie jest dobry objaw.
      Spróbuj skonsultować to z innym neurologiem. Czasami (czasami, więc bez paniki)
      może tak objawiać się padaczka. Żeby to wykluczyć niektórzy lekarze zlecają
      wykonanie badania EEG.
      Musisz wiedzieć jak często to robi i kiedy zazwyczaj. Co podczas krzyżowania
      nóżek się z nim dzieje (rączki?). Od jak dawna? Jeśli robi to rzadko spróbuj to
      nagrać i pokazać lekarzowi.

• osmag Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 11.03.05, 06:34
      Z Twojego opisu trudno coś jednoznacznie powiedzieć, zreszta trudno stawiać
      diagnozy nie widząc dziecka. Nie jest dobrze jeżeli to krzyżowanie nóżek jest z
      jednoczesnym sztywnym wyprotem we wszystkich stawach(biodrowym, kolanowym i
      skokowym). Jeżeli do tego doszło jeszcze kroczenie to jest to odruch
      noworodkowy. Trzeba jeszcze sprawdzić jak wygląda odruch chwytny stóp,
      Rossolimo, odruchy ścięgniste.
      • qiwonaq Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 11.03.05, 11:30
        Zwykle krzyzyując nóżki sztywno wyprostowuje je we wszystkich stawach, a co do
        druchu chwytnego stóp to nie umiem sprawdzić czy jest prawidłowy, ale będąc u
        neurologa (to już 2 neurolog)nie stwierdził nic poza tym podparciem i
        krzyzowaniem.Jeśli wiesz jakie to moze mieć w przyszłości skutki to bardzo
        proszę napisz.
    • anet1 Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 11.03.05, 13:24
      Moja mała kroczyła mając 6 m-c, przyznam, że martwiłam się tym, jednak pediatra
      stwierdziła, że czasem tak długo dzieci mają odruchy pierwotne i żeby się tym
      nie martwić. Teraz mała ma 8.5 miesiąca sprężynuje na nóżkach, stoi sztywno
      podtrzymywana i czasem stąpa do przodu, nie wiem czy to już nauka chodzenia czy
      nadal odruch pierwotny.
      Pozdrawiam,
      Anet
      • olamatu Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 13.03.05, 17:20
        A kiedy te odruchy powinny zaniknąć? Mojej małej (4 m-ce) też się to zdaża.tzn.
        nie stąpa do przodu, ale odbija się i czasem krzyżuje nóżki. Poza tym co
        najwyżej przekręca się na jeden boczek.
        • qiwonaq Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 13.03.05, 19:16
          Jeśli odbija sie a nie stoi na nóżkach gdy dotyka podłoża to chyba jest
          wszystko w porzadku, bo tu chodzi właśnie o odruch podparcia który zanika w 1mc
          życia. A jeśli chodzi o krzyżowanie nóżek to wszyscy wraz z neurologiem
          powtarzja ze nie jest to prawidłowy odruch ale nikt nie mówi czym on grozi.
          Musisz jednak pamietać że czasem moze dziecinka przez przypadek krzyżować nózki
          i wtedy jest wszystko ok.
    • sigvaris Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 14.03.05, 01:53
      Przeczytaj odpowiedź OSMAG i zastanów się przez chwilę, co jest w tej
      odpowiedzi i z drugiej strony , co robi TWOJE dziecko. Krzyżowanie nóżek to
      czasami objaw epilepsji (padaczki). Czasami.
      OSMAG ma doświadczenie, nie bagatelizuj je zdania, a odpisała na Twój post.
      Wrzuć w wyszukiwarce jej posty. To nie jest MAMA, to ktoś kto ma doświadczenie,
      bo jest..., ale to sama znajdziesz.. przez wyszukiwarkę.
      Byłam ze swoim dzieckiem na oddziale neurologii w Centrum Zdrowia Dziecka 3
      dni. Widziałam dzieci chore na epilepsję. 4 mie-czne..młodsze i starsze....
      Krzyżowanie nóżek, to może być bagatelna sprawa, ale TRZEBA TO SPRAWDZIĆ.
    • kotorybka Do Qiwonaq 14.03.05, 04:04
      Droga Qiwonaq,

Czytam te posty i nie chce mi się wierzyć. Masz fajnego synka, z tego co piszesz bardzo dobrze się
      rozwija. To, że czasem krzyżuje nóżki lub stoi na sztywnych nóżkach *nic a nic* nie świadczy!!! Objawy
      padaczki są często trudne do sprecyzowania u małych dzieci, ale nigdzie nie słyszałam (ani nie
      czytałam) żeby krzyżowanie nóg był jednym z nich (jestem neurobiologiem, pracowałam w szpitalu
      neurologicznym). Mój mały często się wykręca, nogami kopie, rozkracza, krzyżuje, cały czasem
      sztywnieje kiedy go wsadzam do fotelika. I co z tego? Absolutnie nic!!!
      Proszę Cię - nie martw się! Troszkę wiecej info o padaczce możesz tu przeczytać:

www.babyboom.pl/zdrowie/zdrowie_dziecka/moje_dziecko_ma_epilepsje/epilepsja_u_dzieci.html

Pozdrawiam Was gorąco!
      K
      A oto moj Matti:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=20701676&a=21301180
    • osmag Re: objawy neurologiczne PORADŹCIE !!! 14.03.05, 06:17
      Oprócz padaczki mamy jeszcze coś takiego jak diplegia, ale to można stwierdzić
      po badaniu. Trudno stawiać diagnozę tą drogą, ale trudno też mówić że to nic
      takiego i szkoda ,że w ten sposób pisze właśnie lekarz.Dziecko powinno być
      zbadane przez dobrego neurologa dziecięcego, który umie wychwycić objawy
      wskazujące na patologię i to właśnie teraz anie później kiedy wszystko jest juz
      utrwalone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka