Dodaj do ulubionych

MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17.03.05, 21:40
Mam lek na kolkę, który działa. Został sprowadzony z Niemiec i nazywa się sab
simplex. Zamówiłam 10 butelek i zostały mi dwie. Na moją małą nie działało
nic! Bobotic, Infacol, Gripe Water, koper itd. dosłownie nic! Aż tu nagle
pewien pediatra polecił simplex i udało się! Jeżeli ktoś ma ochotę, prosze
pisać na maila: khker@interia.pl bo ja już nie używam, moja mała ma już 4,5
miesiąca i kolki minęły jakieś 2 tygodnie temu chyba, piszę chyba bo wtedy
odstawiliśmy simplex i się okazało, że kolki przeszły całkiem.
Pozdrawiam wszystkie mamy!
Poziomka i uśmiechnięta (wkońcu!!!) Natalia.
Obserwuj wątek
    • zojja Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 21:58
      Polecam też Lefax, tez z Niemiec.
      • magdaf77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 22:41
        Ten Lafex co ma w skladzie na jakiej zasadzie dziala? Moze to to samo co
        espumisany infacole i sab simplex czyli simetikon?
        • jamaska Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 22:46
          Moja Myszka miała problemy i stosowałam esputicon, natomiast nie ma porównoania
          do Lefaxu, po pierwsze Lefax działa szybciej i jak dla nas był skuteczniejszy.
          pozdrawiam
    • cocosek1 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 22:32
      ja też używałam tego, a teraz moja koleżanka poszukuje. Z jakiego miasta jesteś?
      • jamaska Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 07:54
        jeśli to pytanie do mnie to Ostrów Wlkp smile ale Lefax sprowadzany z Niemiec smile
    • magdaf77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.03.05, 22:40
      Uzywam sab simplex od dwoch dni, wczoraj w nocy maly niestety budzil sie
      wielokrotnie z powodu gazow. Czy u was lek zadzialal od razu, czy po jakims
      czasie? I jak go dawkowalas, ja dalam jednorazowo 15 kropel, a pozniej co
      jakies 9 godz. po 7 kropelek. Mialam nadzieje, ze chociaz to zadziala...
      Zobaczymy co dzis w nocy bedzie..
      • olanowak24 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 07:01
        Z tego co wiem to Lefax i Simplex to to samo, tak mi powiedzieli w aptece w
        Berlinie, czekam dzisiaj na dostawe i jestem ciekawa jak zadziała pozdrawiam
        Mama Mikołaja smile
        • beatach1 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 08:38
          To nie to samo. Ale bardzo podobnie dzialaja. Pradukuje je dwie rozne firmy.
          Mieszkam w Niemczech , gdzie pediatrzy na ogol stosuja oba specyfiki. Wiem, ze
          i Lefax i Sab Simplex dzialaja dobrze, ale tylko wtedy, gdy sa odpowiednio
          stosowane. Czyli zgodnie z ulotka.

Pozdrawiam serdecznie
          Beata
          Bias z Prieny
          • magdaf77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 23:09
            Czy oba specyfiki można stosowac jednoczesnie? Mam sab simplex, myslalam, ze
            nalezy dawac 15 kropel dziennie, tak przeczytalam na forum (a nie znam
            niemieckiego). Rozumiem, ze trzeba dawac 15 kropel przed kazdym karmieniem. A
            jesli karmie często, co 2-3 godz. nawet w nocy, czyli przeważnie 9 x na dobę,
            czy nie przedawkuję? Proszę o szybką odpowiedź.
            A, czy warto kupować lafex, jesli mam sab simplex?
            Pozdrawiamy, Magda i Łukasz co ma kolki
            • beatach1 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.03.05, 09:21
              Witaj !!!

15 kropel na pol godziny przed karmieniem. Nie pamietam dokladnie czy nie bylo
              tam napisane, czy jest jakies ograniczenie, czy mozna podawac przed kazdym
              karmieniem. Ale obiecuje, ze doszukam sie tego.
              Mysle, ze bedzie dobrze jak pozostaniesz przy Sab simplex. To prawie to samo co
              Lefax. Maja dokladnie to samo dzialanie. Oba dzialaja na zasadzie, iz powoduja,
              ze nie powstaje piana w zoladku. Zatem, ze powietrze nie kluje w jelitka = nie
              ma kolki.

Pozdrawiam
              Beata
              Bias z Prieny
              • magdaf77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.03.05, 16:40
                Dziękuję za odpowiedz, spróbuję się zastosować, chociaż dawanie leku pół godz.
                przed karmieniem może byc trudne, gdyz czasem maluszek śpi, budzi się i
                natychmiast chce jeść...
                Do tej pory podawałam kropelki tuz przed jedzeniem i niestety nie bardzo
                działało, szczególnie w nocy - miał silne kolki.
                Pozdrawiam serdecznie,
                Magda i Łukasz
      • kajaaa Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.03.05, 20:10
        Dawkowanie Sab Simplexu: od 5 do 15 kropli co 4 h...stopniowo zwiększamy
        dawkę...na efekty trzeba czasami poczekać nawet do dwóch tygodni...życzę
        wytrwałości, lek jest naprawdę dobry, ale musi być stosowany systematycznie.
        Pozdrawiam Kasia
    • yeanne czy któraś z Was mogłaby mi zamówić 18.03.05, 10:38
      przy okazji załatwiania dla siebie? Nie mam jak tego ściągnąć z Niemiec
      mama Tymka i Mikołaja
      • marteczka77 Re: czy któraś z Was mogłaby mi zamówić 18.03.05, 10:50
        Ja też uzywam tego leku jak podawałam według polskiej instrukcji to lek nie
        działał,a jak według orginalnej to dopiero wtedy mozna było zobaczyc jakas
        poprawe .Powinno sie go podawac przed kazdym posiłkiem po 15 kropel , on działa
        na takiej zasadzie ,ze jak sie go poda przed jedzeniem to nie wystapia kolki ,a
        jak sie nie poda to jak kolka miała byc to bedzie .Jak podawałam co 4 godziny
        to coreczka wieczorem miała kolki co drugie karmienie ,a jak przed kazdym to
        juz nie.Użylismy juz dwie buteleczki teraz lek odstawilismy by zobaczyc czy
        kolki zupełnie ustapiły i o dziwo od tygodnia ich narazie niema.Podam link ja
        tam zamawiałam.dimeticon.kqs.pl/index.htm
        • yeanne Re: czy któraś z Was mogłaby mi zamówić 18.03.05, 10:51
          dzięki wielkie smile
    • gosiiik Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 19:29
      podciągam
      hop do góry
      wypróbujemy, moze wkoncu sie wyśpimysmile
      • ruda270 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 21:41
        Ile kosztuje sab simplex na zamówienie???
        • beatach1 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 21:43
          Podaje link do strony, gdzie sa ceny sab simplex. Podaje je po to, by nikt Was
          nie naciagal !

apotheke-am-rothenbaum.savit.de/indexsonderubersicht.html?_filterkat1=sabsimplex

Pozdrawiam
          Beata
          Bias z Prieny
          • ruda270 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.03.05, 21:52
            Cholender... to ja jakos dużo zapłaciłam (prawie 8 euro za 30ml) i na dodatek
            ani razu nie użyłam bo jak dojechały to kolki sie skończyłysmile
        • marteczka77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.03.05, 12:35
          Wklejam cennik

cennik:
          sab simplex 30 ml - 33 zł (43 zł za pobraniem)
          sab simplex 60 ml - 60 zł (70 zł za pobraniem)
          sab simplex 90 ml - 85 zł (95 zł za pobraniem)
          sab simplex 120 ml - 110 zł (110 zł za pobraniem

Pierwsza cena podana jest przy wpłacie na konto , aj tak zamawiałam ,bo to 10
          zł taniej
          • ruda270 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.03.05, 20:15
            Zostało mi nieotwarte 30ml. Chętnie odstąpie osobie z Warszawy.

kontakt: eruda@poczta.onet.pl
    • a.osa Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.03.05, 09:37
      Hmmm, a u nas sab simplex sie nie sprawdził! Nie wierze w zadne cuda na kolke.
      Musielismy czekac az samo przejdzie. I tak meczylismy sie 8 mies! A tearz sie
      meczymy bo ida zeby.
      • magdaf77 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.04.05, 21:04
        U nas sab simplex jakby odrobinę pomógł stosowany do każdego karmienia 15
        kropli. Teraz natomiast kupuję bobotik i daję po 17 kropli. To samo a kosztuje
        10 nie 30 PLN. Mały ma ponad 4 miesiące, a wzdęcia jak były tak są (jak podaję
        krople to trochę mniejsze). Nawet w nocy dziecko spokojnie nie pośpi dłużej niż
        2 godz.
    • ewa-e Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.04.05, 23:22
      Jestem z Łodzi i mogę odstąpić kropelki SAB SIMPLEX 30 ml (opakowanie
      zamknięte)
      • agdomini Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.04.05, 13:29
        Chętnie kupię.agdomini@interia.pl
    • nataliamackowiak Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.04.05, 07:07
      Jakby co to mi też zostały 2 buteleczki-Sab Simplex.
      Piszcie na priva.
      Natalia
      • gosian7 Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.04.05, 15:14
        Mój syn ma 5 tygodni,a od 4 tygodni ma wzdęcia (chyba),zaraz po obudzeniu się i
        po jedzeniu stęka, pręży się,mocno prze,płacze,czasem krzyczy tak jakby miał
        zaparcia,choć w końcu się wypróżnia lub pruka, ale bardzo go to boli i bardzo
        długo trwa to stękanie,aż w końcu zasypia. Nie wiem czy w tym przypadku Sab
        simplex pomoże( mam je ,ale nie wiedziałam jak dawkowac wiec podawałam różnie
        czasem przed jedzeniem, czasem po jedzeniu(do 7 -8 kropli), bo wiecej się
        bałam , ze przedawkuję),spróbuję tak jak piszecie podac mu przed jedzeniem 15
        kropli,ale nie wiem czy te krople pomogą mu w prukaniu i wypróżnianiu się?
    • pampeliszka Re: MAM LEK NA KOLKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.04.05, 14:23
      A w jaki sposob podajecie maluchowi te kropelki? Na biust, zeby wyssalo, czy
      rozpuszczacie w mleku?
      Ja mieszkam w Czechach, tu tez ten lek jest popularny i chyba tanszy, bo
      kosztuje 77 koron za 3o ml.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka