tess74 31.03.05, 17:25 czy istnieje jakies badanie na mukowiscydoze ktore moglabym wykonac we wlasnym zakresie tzn bez skierowania i angazowania w to mojego lekarza pediatry aby w koncu sie uspokoic i przestac podejrzewac mojego syna o te chorobe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balbina33 Re: mukowiscydoza 31.03.05, 18:05 Nie wiem dokładnie jak to jest u dzieci, ale u dorosłych robi się takie badanie na mutację genu CFTR koszt takiego badania w Krakowie 2 lata temu to 500 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shanna Re: mukowiscydoza 31.03.05, 18:08 Nie wiem skąd jesteś, ale zadzwoń do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie na Kasprzaka i tam się dowiedz. Kiedys ponoć była w Warszawie akcja i wszystkie noworodki były badane w kierunku mukowiscydozy. Teraz z powodu braku kasy tego nie robią. Próbki krwi odsyłano właśnie do IMID, bo nie wszystkie laboratoria to robią. Tyle wiem na ten temat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: mukowiscydoza 31.03.05, 19:32 Test potowy, wykazujący wysokie wartości chlorków w pocie.www.mukowiscydoza.pl/-moze tu cos znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
akastel Re: mukowiscydoza 01.04.05, 00:02 A czy moglabys napisac, jakie objawy Cie niepokoja? Odpowiedz Link Zgłoś
tess74 Re: mukowiscydoza 11.04.05, 15:24 dziekuje za zainteresowanie oraz wszystkim za informacje, w zasadzie nie widze objawow u syna ale czasem bywa tak ze choroba jest wykrywana pozniej, nie w niemowlectwie, bo nikt na te objawy (lub ze wzgledu na ich brak )uwagi nie zwraca, byc moze przesadzam i panikuje ale wiem ze w innych krajach robia badania przesiewowe i wszystkie maluchy badaja tak jak u nas na fenyloketonurie, moje dziecko jest alergiczne i miewa rozne objawy typowe dla alergii - nie chcialabym sie pomylic i wziac jednych za drugie np nie pomylic sluzu w kupie z tłustym stolcem... po prostu chcialam raz na zwasze wykluczyc mukowiscydoze z kregu podejrzen Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1715 Robiłam test 2 tyg. temu 01.04.05, 10:58 Jeśli jesteś z warszawy to daj znać, a ja Ci dam namiary na Działdowską (koszt 35 zł). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś