Dodaj do ulubionych

Kubek niekapek

04.04.05, 00:04
Witam serdecznie! Mam pytanie - kiedy dziecko powinno pić soczki z kubeczka?
Można kupić kubeczki z aventu, które mają ustniki dla dzieci w wieku 3-6
miesięcy. Mój Igor w tej chwili (a dokładnie od wczorajsmile) ma pół roku, taki
kubeczek kupiłam mu jakieś 2 miesiące temu, ale niestety bojkotuje go.
Ostatnio kupiłam ustniki od 6 miesiąca, ale niewiele to pomogło - przy każdej
próbie podania soczku czy herbatki w kubeczku jest okropna awantura, w końcu
kapituluję i zakładam smoczek. Nie męczę go tym kubeczkiem codziennie, raz w
tygodniu mniej więcej sprawdzam czy już dojrzał do niego, ale zawsze kończy
się tak samo.
Czy ktoś mi może poradzić, co zrobić? A może powinnam odpuścić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • flurcia Re: Kubek niekapek 04.04.05, 08:12
      Bojkotuje, bo przyzwyczaił się do smoczka i butelki. Moja Ola teraz ma 1,5 roku nie wie co to jest butelka. Wcześniej jadłą cyca, a jak wprowadzałam jej soczki to dawałam jej z kieliszka a potem z niekapka. Zreszta ona za soczkami nie przepada. Woli zwykłą przegotowana wodę.
      Nie powinnaś rezygnować. Nie piszesz nic czy dzieko je inne posiłki np. mleko, kaszki z butelki? Jeśli tak to jest przyzwyczajone do butelki, do określonego sposobu ssania, ale na pewno nauczy się pić również z kubka.
      • neti74 Re: Kubek niekapek 04.04.05, 09:40
        Myślę, że masz rację. Igor od piersi odstawił się sam (obecnie karmię go
        piersią 1 raz na dobę), też piersi bojkotował. Mam chyba małego leniuszka, bo o
        ile z butli samo leci, to zarówno przy piersi jak i przy niekapku musi
        pociągnąć, a to już wysiłeksmile Mleczko i kaszkę dostaje z butelki, podaję mu też
        obiadki łyżeczką. Zastanawiam się, czy jak będzie głodny, to nie dać mu mleka w
        kubeczku, ale boję się, że skończy się tak jak przy piersi - "Jestem głodny a
        wy mi każecie pracować!" - i awantura...
        • flurcia Re: Kubek niekapek 04.04.05, 14:14
          Ja nie uczyłam Oli jeść z butli celowo. Kaszke zawsze podawałam jej łyżeczką, a np do mleka miała inny niekapek, któremu nie zatykał się ustnik. Z cyca też sama zrezygnowała.
          Jak miał a16 miesiecy sam juz wszystko jadła łyżeczką smile
          Jakbyś chciała jeszcze się czegoś dowiedzieć, to pisz na priva albo gg (nr w sygnaturce).
    • szymborscy Re: Kubek niekapek 06.04.05, 18:00
      moja Iga jak miała 6 miesięcy to kubkiem niekapkiem lubiła sie bawić więc co
      jakiś czas dawałam jej herbatkę w kubkużeby sprawdzić czy już będzie piła
      Zaczęła pić jak miała 9 miesięcy
      do 10 tego miesiąca karmiłam ją piersią, a później aż do teraz z butelki więc
      akurat na nią butelka źle nie wpływa zresztą do dziś z butelki pije soczek a
      z kubka herbatkę
      myślę że nie można niczego na siłę poprostu Igor potrzebuje czasu
      Swojego czasu smile
      • sylwia.ax Re: Kubek niekapek 07.04.05, 11:23
        Ja nie zmuszałąby dziecka do niekapka. Mój 14 miesięczny synek nie pije z tego
        kubka do dziś, ale czy musi?? Kupiłam ostatnio kubek z dzióbkiem (ale nie
        niekapek) i próbujemy, bo Maly chętnie próbuje z naszych zwykłych kubków, choć
        większość ląduje na ubraniu. Moze nie wysztkie dzieci piją z niekapka smile
        POzdrawiam
        • olinerkha Re: Kubek niekapek 07.04.05, 20:59
          U nas niekapek to też była porażka... Emilka dostała 2lub 3 różne i służyły
          tylko do rzucania, potrząsania itp Niedawno skońcyzła roczek i od jakiegoś czasu
          w dzień pije ze słomki (sama zaskoczyła o co chodzi jak na spacerku nie miałam
          butli i w desperacji kupiłam "Kubusia" w kartoniku ze słomką). Próbujemy też
          normalnie z kubeczka - co wychodzi raz lepiej raz gorzej wink Butla z piciem stoi
          obowiązkowo w nocy w pogotowiu...
          pozdrawiam,
          Ola
        • luscinia Re: Kubek niekapek 09.04.05, 01:23
          Tak z innej beczki. Czym różni się kubek z dzióbkiem od niekapka? To nie to
          samo?
          Moja córka ma 5 miesięcy i ślicznie pije z kubeczka (niekapka/z dzióbkiem??).
          Taki nieduży - wygląda jak butelka z uszami ze sztywnym plastikowym ustnikiem
          firmy Nuk. Kupiłam go w desperacji, bo z butalki totalnie jej nie szło i robiła
          straszne awantury.
          • sylwia.ax Re: Kubek niekapek 09.04.05, 09:08
            Z niekapka trzeba ciagnac, a z kubka z dzióbkiem samo leci, bo nie ma
            uszczelki smile
            • luscinia Re: Kubek niekapek 09.04.05, 18:01
              Dzięki smile
              W takim razie nasz kubek to kubek z dzióbkiem, nie niekapek, choć dziurka jest
              nieduża i samo raczej słabo leci. Żadnej uszczelki jednak w nim nie ma.
              • majak8 Re: Kubek niekapek 05.05.05, 22:06
                Mój synek ma 8 mcy. Z kubka niekapka,Avent, pije od 6 mca życia.Na początku tez
                myślałam że nic z tego, ale cidziennie próbowałam , nie na siłę, ale żeby sie
                oswajał.Jak sie napił to dobrze jak nie to dawałam łyżeczką.A wyjątkowo smokiem.
                Na poczatku gryzł ustnik , ale z czasem się nauczył.
    • weronikarb Re: Kubek niekapek 06.05.05, 08:44
      U nas kubek niekapek tez sie nie sprawdzil sad Sciagnelam gumke zabezpieczajaca
      nalalam wody i postawilam w zasiegu reki, acha najpierw pokazalam ze tam
      piciu. Fakt kilka razy zawartosc wyladowala na synku albo na dywanie, ale
      szybko zalapal ze jak sie wyleje to niema.
      Teraz zawsze stoi na lawie aby w kazdej chwili mogl sie napic, choc i tak woli
      ze zwyklej butelki plastikowej takij z dziubkiem smile
    • izia30 Re: Kubek niekapek 06.05.05, 11:04
      moja przeszla na kubek aventu dopiero jak miała 15mcy. i to ja ja zbojkotowałam,
      zawsze lubiła sobie duzo popic, wybrałam wiec ciepły dzien i postawiłam na stole
      kubek, a butelke ze smoczkiem zabrałam. rada nie rada po całym dniu sie poddała.
    • neti74 Re: Kubek niekapek 11.05.05, 09:56
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj nastąpił PRZEŁOM! Igor po raz pierwszy
      wypił pół kubeczka soczku. Codziennie dawałam mu kubeczek na kilka minut, on
      się nim bawił, robił sobie z niego gryzaczka a potem wyrzucał. A wczoraj
      zassałsmile
      Pozdrawiam
    • boyena Re: Kubek niekapek 19.05.05, 22:47
      moj synek od urodzenia bojkotowal wszystko co nie jest cycusiem. nigdy nie
      chcial ssac smoczka ani pic z butli ze smoczkiem. zawsze byla awantura, wiec
      odpuscilam mu butelke. myslalam, ze co jak co, ale z niekapka to bedzie pil bo
      przeciez wiekszosc dzieci pije. a gdzie tam...lubil go sobie pomiętolic w
      dziaslach, picie nie szlo. on pije po prostu z naszych szklanek, kubkow, jeszcze
      najlepiej to , co my wlasnie pijemy. nawet jego kubeczek mu sie zbytnio nie
      podoba... poczatkowo te picie konczylo sie cala mokra koszulka ale z czasem
      idzie mu coraz lepiejsmile
      moze Igor ma podobne upodobania??
      pozdrawiamy smile

a to moj Miloszek, 10m
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=24069136
    • gosialeszcz Re: Kubek niekapek 20.05.05, 14:16
      Z moją Olą było podobnie. Też nie chciała pić z kubeczka i to właśnie z aventu.
      Zaczęłam dawć jej soczki itp. tak ok. 6 miesiąca. ale niestety nie chciała pić
      wogóle z niego ale ja jej wcale nawet do niego nie zmuszałam, małymi kroczkami
      powoli powoli no i tak ok. 8 miesiąca udało się sama jak gdyby nigdy nic Ola
      zaczęła bardzo ładnie pić z kubeczka i tak jest do tej pory. Jedno co ci mogę
      podpowiedzieć to na pewno nie rezygnuj, powodzenia !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka