Dodaj do ulubionych

co na potówki?

06.04.05, 20:00
poradzcie jak radzić sobie z potówkami u 2miesięcznego niemowlaka?
ponoć smaruje się to spirytusem salicyn.
dzięki za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: co na potówki? 06.04.05, 20:25
      przede wszystkim lżej ubieraj. leżące nieruchawe jeszcze dziecko powinno mieć
      tylko 1 warstwę więcej niz ty, czyli np cieniutki kocyk na zwykłe ubranko na
      dworze, w domu zwykłe spiochy na cienkie body, żadnych czapeczek w domu, na
      dworze nie za grubą. jak przyjdą upały to 1 warstwa mniej niz ty bo ono jeszcze
      moze prezentować się publicznie na golaska.
      jak już masz potówki, to patyczkiem do uszu zamoczonym w spirytusie zwykłym z
      monopolowego, rozcieńczonym do około 60% dotykasz takie krostki punktowo, nie
      trzesz, przy kazdej okazji, kilka razy dziennie.
      pozdrawiam.
    • sabcia7 Re: co na potówki? 06.04.05, 21:47
      droga kseniu
      moj synek mial calą twarz w potowkach i pediatra polecila mi zeby kupic w
      sklepie zielarskim krem nagietkowy. po kilku smarowaniach jak reką odjął(omijac
      okolice oczu) natomiast na reszte ciala do przemywania kore dębu(zaparzac jak
      rumiamek tylko ze konsystencja ma byc nie za mocna). w zadnym wypadku zadnych
      spirytusów ani sudokremu bo za mocno wysuszysz dziecku i tak bardzo delikatną
      skórke,przewaznie na buźce.ja zanim wybralam sie do lekarza smarowalam małemu
      buźke sudokremem i tym jeszcze bardziej mu ją podraznilam. teraz zamiast oliwki
      buzie dziecka smaruje tylko nieperfumowanym kremem z nagietka.
      naprawde polecam bo warto, mój Alex od tej pory nie ma ani jednej potoweczki.
      pozdrawiam
      sabcia7
    • m_k_k Re: co na potówki? 07.04.05, 10:05
      Przede wszystkim trochę lżej trzeba maluszka ubierac. asza córeczka tez miała
      potówki, głównie na szyjce. U nas poskutkował specjalny płyn do kąpieli
      leczniczej Oilatum (do nabycia w aptece) - po wlaniu do wody wygląda podobnie
      jak krochmal, już po pierwszej kąpieli potóweczki były znacznie mniej widoczne,
      a po drugiej zniknęły całkowicie. Domowy sposób to krochmal - jakieś 2 łyżki
      mąki ziemniaczanej rozpuszcza się w zimnej wodzie, a potem wlewa się to do
      gotującej się wody i dokładnie miesza (zupełnie tak jak robi się kisiel), a
      potem całą tą masę wlewa się do wanienki z wodą. Płyn Oilatum to jednak szybszy
      i prostszy sposób - wlewa się go bezpośrednio do wanienki, trzeba maluszka parę
      minut w tym pokąpac, a potem spłukac czystą wodą. osobiście nie próbowałabym
      ze spirytusem, może za bardzo wysuszyc skórę maluszka i spowodowac jakies
      podrażnienia.

Płyn Oilatum polecił nam zresztą pediatra.

Pozdrawiam i powodzenia,
      Kasia i mała Maja
      • marcelina-29 Re: co na potówki? 07.04.05, 10:36
        Emulsja do kąpieli OILATUM stosujemy do skóry wysuszonej a więc do zmian npAZS.
        Kąpiele w oilatum stan potówek mogą pogorszyć.Polecam kąpiel w nad.potasu i
        lżejsze ubieranie także w czasie snu.Myślę dla dzieci a tym bardziej niemowląt
        niewskazane jest używanie spirytusu.Polecam zajrzeć na strnę problemy skórne
        tam opisane są podobne problemy
        • m_k_k Re: co na potówki? 07.04.05, 13:15
          Nam Oilatum polecił pediatra i od razu poskutkowało, a jeszcze w szpitalu przy
          potówkach kąpie się dzieci w krochmalu.
    • izia30 Re: co na potówki? 07.04.05, 11:09
      potówek nie nazwa łabym raczej problemem skórnym. nie wiem kto smaruje buzie
      dziecka sudokremem??!!
      a dotknięcie 1mm kwadratowego skóry spirytusem kilka razy żeby potówkę wysuszyć
      i odkazić napewno nie uszkodzi skóry. zresztą takie sa zalecenia wszystkich
      lekarzy których znam.
      my miałyśmy tylko raz jedyny potówkę. one nie robią sie tak po prostu, tylko w
      przypadku przegrzania, i dlatego należy tego unikać. (również ma to znaczenie
      dla uruchomienia procesów termoregulacji u dziecka i sprawne ich działanie u
      dorosłego potem człowieka)
      • agulka04 Re: co na potówki? 07.04.05, 11:15
        i trzeba pamiętać że każde dziecko inaczej raeguje na maści i kremy...
        jak Adze się zdarzyłą potówka to ja poprostu niczym nie smarowałam - nawet po
        kąpieli - jak były suche to najszybciej znikały
      • marcelina-29 Re: co na potówki? 07.04.05, 11:54
        Potówki raczej nie pojawjają się pojedyńczo i nie jest to 1mm.A potówki i
        wszelkie inne zmiany skórne są problemami.Jeśli by tak nie było to poco porady
        w tej kwestii.
        • marcelina-29 Re: co na potówki? 07.04.05, 12:02
          A propo jeszcze spirytusu.Jeśli tak jest że ZMIANY nie są rozległe to nie
          zaszkodzi .Ja u dziecka miałam po całej długości i szerokości plecków, dlatego
          nie wyobrażam sobie jak można tak dużą powierzchnię ciała przeciarać.Ala jak
          wcześniej piSałam nad.potasu się sprawdził w 100%.
          • izia30 Re: co na potówki? 07.04.05, 13:40
            przy tak dużej powierzchni rzeczywiscie lepszy, i duży dostęp powietrza. mozna
            tez uzyć mąki ziemniaczanej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka