Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie dziecka

06.05.05, 18:08
Drogie Mamy . Mam pytanie o ubezpieczenie dziecka. Kto zgłasza do
ubezpieczenia ( wypełniony odpowiedni formularz ), ja czy zakład pracy ? I
czy po zgłoszeniu mogę od razu iść po odcinki receptowe do NFZ , czy jeszcze
coś załatwić ? Dziecko jest na moim koncie "ubezpieczycielskim". I pytanie
drugie - na urlopie wychowawczym jaką składkę płacę - zdrowotną , chorobową ?
żeby dziecko mogło korzystać z bezpłatnej służby zdrowia.
Pliss o odpowiedż .
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: Ubezpieczenie dziecka 06.05.05, 19:23
      Ty zgłaszasz pracodawcy, a pracodawca ZUS.
      Na wychowawczym opłacane są skałdki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
      Wszystkie dzieci w Polsce do 18 roku zycia są objęte bezpłatną opieką
      zdrowotną, bez względu na ubezpieczenie.Koszty te pokrywa budżet państawa.
      Nie wiem co msz na myśli piszać " odcinki receptowe"?Chodzi Ci o recepty?Tym
      zajmuje się lekarz.
      M.
    • jezusowa Re: Ubezpieczenie dziecka 06.05.05, 19:45
      Chodzi mi o tę żółtą ksiązeczkę , na której lekarz wypisuje rodzaj wykonywanej
      usługi , ew. skierowanie do specjalisty , na badania itp. Cholera , łatwiej w
      tym kraju urodzić dziecko niż je ubezpieczyć . I jeszcze ile mam czekać ( od
      dnia zgłoszenia przez zakład pracy ), zanim dzieciak znajdzie w rejestrze osób
      ubezpieczonych ?
      • maja45 Re: Ubezpieczenie dziecka 06.05.05, 20:06
        Nigdy nie słyszałam o zółtej ksiązeczce-wiem,ze w niektórych województwach są
        ksiązeczki RUM, czyli rejest usług medycznych, ale to tylko w kilku w Polsce.
        Skierowania u mnie ( dolnoslaskie) wypisywane są normalne, a badania wykonywane
        dziecku wpisywane są do ksiązeczki zdrowia dziecka wydawanej już w szpitalu.
        Ciebie , jako ubezpieczonej nie obchodzi czas w którym dziecko znjduje się na
        liście ubezpieczonych-wpis o ubezpieczeniu dziecka masz przecież w swojej
        legitymacj ubezpieczeniowej podbitej przez pracodawcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka