Dodaj do ulubionych

sposób na kolkę?

07.05.05, 12:28
Witam,
wiem, że temat kolki był już wałkowany 100 razy, ale ja go jeszcze raz
poruszę. Moja córcia ma 3,5 m-ca i kilka dni temu miała pierwszy atak kolki.
Następnego dnia był spokój, potem znów się powtórzyło. W 3-cim dniu zaczęłam
pić wywar z melisy i kopru, małej podałam infacol. Niestety wczoraj znów
płakała 1,5 godziny... Znajoma położna powiedziała mi, że powinnam na minimum
10 dni wykluczyć z diety nabiał, żeby zobaczyć, czy to nie jest uczulenie na
białko mleka krowiego. Dla mnie to wykluczenie dużej części mojej diety...
Czy miałyście podobne przejścia i czy też musiałyście zrezygnować z nabiału?
Jak sobie radziłyście z tymi atakami kolki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: sposób na kolkę? 07.05.05, 13:21
      Nabiał należy ogranczyć w okresie karmienia, ale nie ze względu na kolki(
      związek jest naprawdę minimalny), ale ze względu na mozliwość wystąpienia
      alergi pokarmowej u dziecka.Nie nalezy absolutnie rezygnować ze spożywania
      nabiału w ogóle, bo jest on waznym zródłem wapnia dla kobiety.
      Kolka jest stanem fizjologicznym związanym z iedojrzałością układu pokarmowego
      i nerwowego u dziecka i po prostu trzeba ją przeczekać, bo wyeliminować
      całkowicie sie nie da.Mozna tylko łagodzić skutki podajac Infacol,Debridat,dbać
      o to, by dziecko nie łapało zbyt dużp powietrza w trakcie karmienia i zeby
      sobie" odbiło".Dieta nie ma zbt wielkiego wpływu na kolki, choć taka panuje
      powszechna opinia
      Pzdr.
      M.
      • asia0001 Re: sposób na kolkę? 07.05.05, 21:47
        racja. plus noszenie na ręce brzuszkiem do dołu
        • anulafla Re: sposób na kolkę? 08.05.05, 09:54
          KUP SAB SIMPLEX, ewentualnie LEFAX - niemiecki lek na kolki. Problem kolek bedziesz miala z głowy.
    • mama.misia Re: sposób na kolkę? 09.05.05, 09:54
      Nabiał jak najbardziej mógł uczulić dzidzię, a jednym z objawów alergii może
      być właśnie kolka czy ból brzucha. Sama mam synka który jest alergikiem więc
      chyba wiem co tu piszę. Nabiał zastąp więc białkiem z mięsa lub ryby (choć i na
      te uważaj bo uczulają). Wyklucz też z diety cytrusy, czekoladę i kakao. Uważaj
      też na koper bo i on uczula (mój Michaś uczulony jest na koper i rumianek więc
      tego rodzaju cherbatki stoją schowane głęboko w szafce). Uważaj też na leki
      które dajesz bo i one często mają dodane specyfiki smakowe truskawkowe,
      pomarańczowe, malinowe czy cytrynowe te też uczulają. Niestety sama musisz
      dojść do tego co zaszkodziło dziecku. Bacznie je obserwuj. Jeśli chodzi o leki
      na kolkę to raczej specjalnie nie pomagają. Nieco mogą tylko ulżyć. Pamiętaj by
      dziecku się odbijało po jedzeniu, a jeśli połyka dużo powietrza w trakcie
      jedzenia to i w trakcie karmienia niech niuni się odpije. Pomaga też masaż
      brzuszka, uciskanie zgiętymi w kolanach nóżkami dzidzi na brzuszek albo
      opukiwanie brzuszka
      Niestety musisz próbować bo to co pomaga jednej dzidzi nie koniecznie działa na
      inną
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • mamamarysi2005 Re: sposób na kolkę? 09.05.05, 12:34
      Witaj! Moja Marysia miala kolke przez 3 m-ce. Trzy miesiace placzow, krzykow. I
      tak calymi dniami. Momentami nie dawalam rady sad(( Masaze, ogrzewanie brzuszka
      suszarka, Esputicon, Debridad, Gripe Water - i nic!!! Odkad Marysia skonczyla 3
      m-ce kolki ustaly.
      Dlatego zamartwianie sie po jednym czy dwoch atakach uwazam za, przepraszam za
      okreslenie, nieuzasadnione. Byc moze cos zjadlas. Mi rowniez lakarka kazala
      odstawic mleko krowie ale w czystej postaci. Nie pomoglo. Przy kolejnej wizycie
      kazala w ogole zrezygnowac z nabialu i wykluczyc surowe warzywa i owoce. Nie
      pomoglo. Teraz jem i owoce i warzywa i jogurty i serki i maslanke i Marysi nic
      nie jest.
      A czy stosowalas masaze? Mysle ze z tym odstawieniem mleka na 10 dni to niezly
      pomysl. Sprobuj - nic nie tracisz, to tylko 10 dni!
      Proponuje jeszcze wejsc na forum kolki, tam na pewno znajdziesz kilka cennych
      uwag.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka