slawomir.kowalski 29.05.05, 19:33 Witam, proszę o podpowiedź. Mój 2-miesięczny maluszek od tygodnia bez przerwy wkłada łapki do buzi i namiętnie "degustuje"... A przy tym wyrzuca smoka. Czy to juz może być ząbkowanie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_k_k Re: 2 miesiące i łapki w buzi 29.05.05, 20:07 to prawdopodobnie pierwsze objawy ząbkowania. U nas pierwsze dwa ząbki wyrosły równocześnie jak mała skończyła trzy miesiące, ale już pare tygodni wcześniej zaczęło się ślinienie i wkładanie łapek do buźki. Jeśli maluch się przy tym ślini, to na pewno szykują się ząbki Odpowiedz Link Zgłoś
happy.mama.kasi Do slawomir.kowalski 29.05.05, 20:12 Ojej! To nam sie wczesniejsze zabki szykuja, moja coreczka ma dopiero 2 miesiace i 12 dni i robi to samo, co pana dziecko- non stop pozera piastki , a do tego jeszcze slini sie dosc mocno. Pozdrawiam- Asia, mama Kasi Odpowiedz Link Zgłoś
celka_s Re: Do slawomir.kowalski 29.05.05, 20:15 Moja malutka brała tak rączki i śliniła się jak nie miała jeszcze 2 miesięcy i moim zdaniem to juz widze kawałeczek ząbka. Ale podobno nie zawsze muszą wychodzic ząbki Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Re: Do slawomir.kowalski 29.05.05, 20:18 To niekoniecznie ząbki, choć możliwe. W tym czasie, czyli około drugiego miesiąca życia dziecko zaczyna produkować ślinę, ale nie bardzo potrafi ją jeszcze połykać, dlatego jej nadmiar często po prostu wypływa z buźki niemowlaka. Moje dziecię też się ślini niemiłosiernie od jakiegoś czasu, jutro kończy 4 miechy, a zębów ani widu! Odpowiedz Link Zgłoś
aania_198 Re: 2 miesiące i łapki w buzi 29.05.05, 20:17 Moj maluch tez wkladl raczki d buzi, a do tego zaczal sie slinic. Myslalam, ze zabki. Teraz ma 4 m-ce i zabka nie widac. Za to raczki, i nie tylko, w buzi laduja caly czas. Rzadko sie zdarzaja zabki u 3-5 miesiecznych maluchow. Raczki do buzi to kolejny etap poznawania swiata i swojego ciala. Pewnie niedlugo twoj maluch bedzie potrafil chwytac zabawki i tez bada ne ladowaly w buzi ). Oczywiscie moga to byc tez zabki... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: 2 miesiące i łapki w buzi 29.05.05, 22:38 Chyba wszystkie 2-3m dzieci się ślinią i wkładają ręce do buzi. U nas też tak było, a pierwszy ząbek pojawił się tydzień przed skończeniem 8 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: 2 miesiące i łapki w buzi 29.05.05, 22:44 Podobnie u nas- rączki w buzi, a pierwszy zab po ukończeniu 6 mcy! Za to nawyk ssania paluszków niestety pozostał (smoczka nigdy nie chciał) . Teraz ma 16 mcy i nadal namiętnie ssie paluszki... Odpowiedz Link Zgłoś
tuskas Re: 2 miesiące i łapki w buzi 30.05.05, 16:28 A moja 5 tygodniowa Zuzia ZNÓW wkłada rączki i paluszki do buzi (od urodzenia ssie raczki, ze wezgledu na wielka wrecz potrzebe ssania), mimo ssania smoka. Ostatnio wkłada jednocześnie i palce i smoka do buzi. Oczywiście ślini się przy tym niemiłosiernie. Potrafi się zakrztusić samą śliną, czym mnie bardzo straszy... Aż się zaczęłam zastanawiać, czy tak ma, czy zaraz się zaczną ząbki pojawiać. Jak na razie nie ma temperatury, jest bardzo wesoła, wiec moze jeszcze chwila do zabkow?? Odpowiedz Link Zgłoś