soffica 04.07.05, 21:06 Ktoś szczepił nią dziecko w 6 tyg? Zawiera polio... i nie wiem co mam robić. Na polio szczepi się na przełomie 2/3 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama71 Re: Infanrix-Hiberix 04.07.05, 21:27 Faktycznie w kalendarzu szczepień Polio jest póżniej, ale tylko dlatego, że przy tradycyjnych szcepionkach wiąże się to ze zbyt dużą liczbą ukłuć, a dziecko ma ograniczoną liczbę kończyn. Tak przynajmniej tłumaczył lekarz do którego mam zaufanie. My szczepiliśmy w 6 tygodniu i było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
noddy Re: Infanrix-Hiberix 05.07.05, 00:46 Oj chyba nie chodzi o ilość wkłuć. Nam neurolog powiedział,że na polio nie szczepi się tak wcześnie ponieważ jest po nim najwięcej powikłań i mały oraganizm jest za słaby. Na swiecie najwczesniej polio dostają we Francji w 9 tyg. życia. Odpowiedz Link Zgłoś
casual Re: Infanrix-Hiberix 05.07.05, 07:18 Pierwsza szczepionka poza szpitalem jaka dostal moj synus to bylo WZW i do tego kupilam osobno Infanrix i osobno Hib, ktore potem sie miesza w jeden zastrzyk. Dopiero nastepna szczepionka byla prawdziwa skojarzona czyli Infanrix, IPV i Hib. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Infanrix-Hiberix 05.07.05, 07:34 Infanrix DTPa nie zawiera polio ma tylko błonię,tężec,krztusiec i dodatkowo dokupujesz Hiberix.który jest na Hib i wtedy łączysz je do jednej strzykawki i masz 1 ukłucie. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
tomduska Re: Infanrix-Hiberix 05.07.05, 07:52 my tez mieliśmy dwa ukłucia w pierwszym szczepieniu, właśnie dlatego, że nie można podac takiemu maluchowi polio. Dopiero drugie szczepieni było skojarzone, i jedno ukłucie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Infanrix-Hiberix 05.07.05, 10:55 My jesteśmy po 2 szczepieniach skojarzoną.Pierwsze w 6tyg.,2 w 12 tyg.Szczepilismy sie w prywatnym gabinecie ordynatora oddziału noworodkowego szpitala wojewódzkiego.Ordynator-neonatolog,szczepił osobiście.Powikłań nie było,nie było też żadnych skutków ubocznych.Nie piszę szczegółów po to żeby sie pochwalic , tylko dlatego że mam/ miałam/ do tej osoby pełne zaufanie a tym polio zasiałyście ziarenko niepokoju.Kolejne szczepienie mam 14 lipca,dopytam i napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama71 Re: Infanrix-Hiberix 08.07.05, 18:48 Zadałam pytanie na stronie producenta szczepionki Pytanie 2005-07-05 12:46:15 Czy szczepienie 6-tygodniowego dziecka przeciw Polio nie jest zbyt wczesne i niebezpieczne. Pytam bo to szczepienie w kalendarzu szcepień jest przewidziane jest później, a jest składnikiem szczepionki skojarzonej. Odpowiedź Nie jest niebezpieczne. Może być stosowane. Odsunięcie dawki szczepionki przeciwko polio w kalendarzu szczepień obowiązkowych było wyłącznie spowodowane chęcuą uniknięcia trzech ukłuć w 6 tygodniu życia ( wzw B, DTP i polio). dr Ewa Duszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Infanrix-Hiberix 08.07.05, 23:29 Pytałam mojego pediatrę.Odpowiedział to samo co producent na pytanie mama71.Zawsze szczepiono polio w 6 tyg. z tą różnicą że polio podawano doustnie/nie była to jednak bezpieczna szczepionka i mogła dawać powikłania/.Szczepienie od początku szczepionkami skojarzonymi daje mniejszą ilość iniekcji a tym samym mniejszy stres dla dziecka.Niestety jest droga i to jej wada.Za tydzień szczepię małego 3 dawką skojarzonej,mam nadzieje że również bez powikłań.Gdybyście słyszały jak mocno i długo ryczy moje małe...koszmar... dla mnie 1 wkłucie to wybawienie.Lekarz mówi że rzadko sie spotyka takiego nadwrażliwca jak moje Odpowiedz Link Zgłoś
kinga3 Re: Infanrix-Hiberix 09.07.05, 01:43 Myślę, że jak ktoś ma wątpliwości, a laik będzie je miał na pewno (jak ja), może zaszczepić dziecko później. Ja szczepiłam synka po raz pierwszy szczepionką skojarzoną w 12 tygodniu, według mojej pediatry tak było też ok. Odpowiedz Link Zgłoś