Dodaj do ulubionych

Refluks - prosze o Pomoc!!!

19.07.05, 14:37
No Tak, moj syn ma okropne refluks...Przesz kaszka, albo zupa on po prostu
womituje. Teraz otrzyma Debridat ale zero efekt.
Co pomaga? Inne Lekow? Albo jaka jedzenia dzieci z refluks najbardziej toleruja?
Prosze o Pomoc z doswiadzone mama...
Obserwuj wątek
    • kontaminacja Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 19.07.05, 14:50
      Proponuje Coordinax (przed tym badanie serca). U nas pomogl po tygodniu.
      • mariana28 Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 19.07.05, 14:54
        Dzienkuje za porade...
      • karola810 Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 19.07.05, 15:07
        Ojej tylko nie coordinax!!!
        Został wycofany z rynku ponieważ powodował ogrom skutkow ubocznych, nawet
        mowiono o porazeniu mozgowym - tak wiec uwaga!!! Było juz na ten temat na forum.
        Z refluksem trzeba sie pogodzic... niestety jest to bardzo kłopotliwe, sama
        tego doświadczam i te ciągłe plamysad.
        Jedyne i najważniejsze pocieszenie to to, że 98% dzieci z tego wyrasta ok 1roku
        (przy pionizacji ciała).
        Ja przez pewien czas podawałm mleko gęstnijące w żołądku - bebilon AR - bardzo
        pomógł w najgorszym etapie, bo mała wymiotowała na lewo i prawo.
        Od jakiegoś czasu, gdy zauważyłam, że jest trochę lepiej karmię ją normalnie
        (ma 10 m-cy) a, że czasem uleje - trudno...
        pozdrawiam
        Karolina

• kontaminacja Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 19.07.05, 17:38
          Skutki uboczne coordinaksu zostaly zaobserwowane u 2 doroslych osob w calej Europie, ktore dodatkowo mialy wczesniej problemy z sercem, nie slyszalam o porazeniu mozgowym. Nie twierdze, ze nie mialam obaw przed podaniem tego leku, ale dziecko mialo zrobione wczesniej ekg i zostal on zapisany przez zastepce ordynatora pediatrii. Jedyne, co moge o lekarstwie napisac to to, ze jest bardzo skuteczne.
          • aga55jaga Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 20.07.05, 14:25
            Coordinax podawałam moim dwóm córeczkom. To świetne lekarstwo. U drugiej z
            córek, która, z racji szmerku musiała mieć wykonane echo serduszka, nie było
            żadnych przeciwskazań do podania Coordinaxu. Lekarz wykonujący badania , dodam
            że bardzo dobry specjalista, powiedział że to lekarstwo jest lekiem bardzo
            dobrym, może tylko powodować (ale w skrajnych przypadkach i u dzieci z wadą
            serca) częstoskurcz komorowy, dlatego też po od 2 tyg podawania należy wykonać
            EKG. Ale żeby porażenie mózgowe, z całym szacunkiem, ale głupotą mi tu zalatuje.
            A co do tematu samego postu. Refluks przerobiłam "wzdłuż i wszerz" z obiema
            córkami. kilka rad, których przestrzeganie, ułatwia życie dziecku i mamom:
            1. naczelna rada - dziecko powinno być zawsze w takiej pozycji aby jego główka
            była wyżej od jego żołądka, czyli w łóżeczku (pod materacykiem lub nóżkami
            łóżeczka coś co uniesie materacyk pod kątem ok 30 stopni), spacery (zawsze
            uniesione plecki wózka do pozycji półleżącej)
            2. Przy przewijaniu tak samo. zawsze coż pod tułowiem, nie powinno sie
            przewijać bezpośrednio po karmieniu
            3. Nie powinno sie dzieciaczkiem trząść, klepać tylko przyjąć zasadę "łagodnych
            ruchów jakby był ze szkła"
            4. zauważyłam też że moje córy nie lubiły leżenia na brzuszku, często na skutek
            ucisku na żołądek w tej pozycji, dochodziło do cofania sie kwasów jak i treści
            żołądkowej do przełyku albo wprost na zewnątrz

Refluks, ustępował, mniej więcej w momencie kiedy córy zaczynały etap
            pionizacji swojego ciała czyli mniej więcej w 8 - 9 miesiącu. Dodam też że
            zdarzają sie przypadki nawrotu refluksu, nawet po kilku miesiącach od
            ustąpienia wcześniejszych objawów, ale nie są już one tak intensywne i
            nieprzyjemne. Pozdrawiam!
            • aga55jaga Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 20.07.05, 14:33
              A jeżeli chodzi o jedzenie - lekarstwo należy podawać na kilkanaście minut
              przed karmieniem. A co do menu to nie wiem czy istnieje coś specjalnego co by
              powodowało mniejsze ulewanie. Myślę, że pomocnym okaże sie karmienie często ale
              w małych porcjach.
              Autorka pisze że mały wymiotuje przy karmienu. Może warto zrobić mu
              przynajmniej USG przewodu pokarmowego, dla określenia wielkości oźwiernika, bo
              niestety zdarzają sie przypadki, kiedy trzeba wykonaś zabieg chirurgiczny. A
              jak mały przybiera na wadze?
              • mariana28 Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 21.07.05, 10:02
                Piersze dzienkuje za kazda pomoc...
                Bardzo malo przybiera na waga ostatnie...
                Kazda karmienia jest duzo stress, dlatego po male ilosc pokarmu, on wymiotuje.
                Juz jestem zmeczona ze cala ten sytuacja i nie wiem jak on pomagacz...
                Znasz jak dobre lekacz? Z godnie polecenia?
                (Preszpraszam za bled w polski jezyk...Jestem z bardzo daleko kraj...)
                Dzienkuje.
            • wsokol Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 24.07.05, 19:12
              Mam serdeczną prośbę, mój synek ma też tą przypadłość czyli ulewanie. Podawałam
              mu Coordinax, dostałam go w szpitalu jako ostatnią butelkę z ich zapasów. Czy
              ktoś z Państwa mgłby mi napisać, czy jest szansa na zdobycie tego leku,
              zauważyłam, że gdy mój syn miał podawany lek przed jedzeniem ulewało mu się
              znacznie mniej i nie cierpiał tak jak teraz. Proszę o pomoc.
              Jeżeli mój list przeczyta osoba, która apodpisuje się jako aga55jaga proszę o
              osobisty kontakt na adres mailowy joanna_darc@o2.pl. Dziękuję
              • karola810 Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 24.07.05, 20:15
                to jeszcze raz ja
                trudno, jak ktoś ma inne zdanie jego sprawa. ja tylko chciałam przestrzec i
                powtórzyc co mówi mi moja pediatra - endokrynolog, która ma bardzo duże
                doświadczenie, cały czas jest na bieżąco ze wszystkim, wręcz pasjonatka,
                dodatkowo często uczestniczy w szkoleniach zagranicznych.(pracuje u mnie w
                szpitalu)
                o coordinaxie dowiedziałam sie z forum, poszlam d niej i mówię dlaczego nie
                przepisuje mi tego leku, przeciez moje dziecko cierpi. a ona na to, że nigdy w
                życiu i że został wycofany z produkcji.
                Nie wiem jak jest u was bo u mnie w Szczecinie coordinax (ten dla dzieci) jest
                w aptekach niedostępny z powodu skutków ubocznych.
                po prostu ja bym swojemu dziecku tego nie podała...
                decyzja należy do Ciebie.
                Poszperaj na forum i w necie, kiedyś troche czytałam i wiem, że jakiś lek
                dostępny w stanach jest b.dobry
                pozdrawiam
                • wsokol Re: Refluks - prosze o Pomoc!!! 24.07.05, 20:36
                  Dziękuję bardzo za odpowiedź, wiem, że lek ten został wycofany z produkcji, ale
                  lekarze z Instytutu Matki i Dziecka powiedzieli, że miał skutki uboczne tylko
                  wśród osób starszych, które miały problemy z sercem. W moim przypadku naprawdę
                  zauważyłam , że skutki refluksu były łagodniejsze, kiedy miałam ten syrop,
                  teraz mój syn po jedzeniu nawet wtedy, gdy mu się odbije, po parunastu minutach
                  ulewa, zaczyna się wyprężać, kręcić, denerwuje się i po jakimś czasie znowu
                  ulewa. Nie jest dla mnie pocieszeniem fakt, że przejdzie mu w 8 czy 9 miesiącu.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka