kasial77 Re: ulał czy zwymiotował?! 20.07.05, 15:18 Wydaje mi się,że mój 9-dniowy synek przed chwilą zwymiotował. Wcześniej jak ulewał to mleko miało biały kolor i wypływało powolutku. Teraza "wystrzeliło", było go znacznie więcej i miało kolor żółty. Czy mój synek zwymiotował, czy ulał. Czy powinnam zwrócić się do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger zwymiotował 20.07.05, 16:29 ulewa się "powoli" wymioty są "po ciśnieniem" jeśli nie powtarza się to zbyt często nie powinnaś się niepokoić Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:21 ja mam w tym dosc spore doswiadczenie z moja mala ktora ulewla do 8 mies., bylo to tak meczace bo potrafila tyle ulac ze byla cala mokra , ciagle ja przebieralam z domu bez 2-3 zmian ubran nie wychoodzilam , musialam dokupic rekordowa ilosc kaftanikow bo nie wystarczaly, dziennie nawet szlo 7-8 do wyprania, zasada przy takich ulewajacych dzieciaczkach jest taka ze zaraz po krmieniu delikatnie podnosic do gory, nie kolysac, nie podrzucac, nie uciskac brzuszka generalnie bardzo ostroznie sie obchodzic z dzieciatkiem zaraz po karmieniu i jeszcze jedno - uwazac jak sie dziecko kladzie po karmieniu do lozeczka to raczej przez chwile obserwowac zeby sie nie zachlystnelo, najlepiej klasc takie dzieci na boczku lub na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
agapati1 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:21 Dokładnie tak. Mój maluch tez kilka razy miał takie odruchy ale tak czasem jest ,może twoje maleństwo trochę sie przejadło. Odpowiedz Link Zgłoś
agapati1 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:28 Absolutnie nie kłać takiego malucha na brzuszku do spania tego robić nie wolno,ja zawsze kłade dziecko na boczku a za plecki daję np. poduszkę, jest to najbardziej bezpieczna pozycja do spania.Zawsze po jedzeniu biorę go pionowo do odbicia jeśli spi to nigdy mu sie nie odbija,jeśli nie śpi to i tak nie zawsze.Nie martw sie jeśli nawet mu sie uleje to w takiej pozycji nic mu sie nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: ulał czy zwymiotował?! 21.07.05, 15:19 Pinowałabym tego ulewania, bo ulewanie dziwnie często łączy się z refluxem żołądkowym bądź moczowym (zróbcie dla świętego spokoju usg brzuszka jak dzidzia tyćko podrośnie. Nie zaszkodzi). Ja olewałam te teorie i okazało się jednak, że Mikołaj ma wysoki reflux moczowy (z tym że miał jako 3,5 miesięczniak zum - zapalenie układu moczowego). Obserwuj. Częste ulewanie nie jest normalne (mówię to na własnym przykładzie). Refluxy to generalnie nic strasznego. Po prostu warto wiedzieć żeby je leczyć. I wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś