Dodaj do ulubionych

ulał czy zwymiotował?!

20.07.05, 15:16
Obserwuj wątek
    • kasial77 Re: ulał czy zwymiotował?! 20.07.05, 15:18
      Wydaje mi się,że mój 9-dniowy synek przed chwilą zwymiotował. Wcześniej jak
      ulewał to mleko miało biały kolor i wypływało powolutku. Teraza "wystrzeliło",
      było go znacznie więcej i miało kolor żółty. Czy mój synek zwymiotował, czy
      ulał. Czy powinnam zwrócić się do lekarza?
      • r.kruger zwymiotował 20.07.05, 16:29
        ulewa się "powoli" wymioty są "po ciśnieniem" jeśli nie powtarza się to zbyt
        często nie powinnaś się niepokoić
        • monisia98 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:21
          ja mam w tym dosc spore doswiadczenie z moja mala ktora ulewla do 8 mies., bylo
          to tak meczace bo potrafila tyle ulac ze byla cala mokra , ciagle ja
          przebieralam z domu bez 2-3 zmian ubran nie wychoodzilam , musialam dokupic
          rekordowa ilosc kaftanikow bo nie wystarczaly, dziennie nawet szlo 7-8 do
          wyprania, zasada przy takich ulewajacych dzieciaczkach jest taka ze zaraz po
          krmieniu delikatnie podnosic do gory, nie kolysac, nie podrzucac, nie uciskac
          brzuszka generalnie bardzo ostroznie sie obchodzic z dzieciatkiem zaraz po
          karmieniu i jeszcze jedno - uwazac jak sie dziecko kladzie po karmieniu do
          lozeczka to raczej przez chwile obserwowac zeby sie nie zachlystnelo, najlepiej
          klasc takie dzieci na boczku lub na brzuszku.
        • agapati1 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:21
          Dokładnie tak. Mój maluch tez kilka razy miał takie odruchy ale tak czasem
          jest ,może twoje maleństwo trochę sie przejadło.
          • agapati1 Re: zwymiotował 20.07.05, 17:28
            Absolutnie nie kłać takiego malucha na brzuszku do spania tego robić nie
            wolno,ja zawsze kłade dziecko na boczku a za plecki daję np. poduszkę, jest to
            najbardziej bezpieczna pozycja do spania.Zawsze po jedzeniu biorę go pionowo do
            odbicia jeśli spi to nigdy mu sie nie odbija,jeśli nie śpi to i tak nie
            zawsze.Nie martw sie jeśli nawet mu sie uleje to w takiej pozycji nic mu sie
            nie stanie.
    • madziulaw Re: ulał czy zwymiotował?! 21.07.05, 15:19
      Pinowałabym tego ulewania, bo ulewanie dziwnie często łączy się z refluxem
      żołądkowym bądź moczowym (zróbcie dla świętego spokoju usg brzuszka jak dzidzia
      tyćko podrośnie. Nie zaszkodzi). Ja olewałam te teorie i okazało się jednak, że
      Mikołaj ma wysoki reflux moczowy (z tym że miał jako 3,5 miesięczniak zum -
      zapalenie układu moczowego). Obserwuj. Częste ulewanie nie jest normalne (mówię
      to na własnym przykładzie).

Refluxy to generalnie nic strasznego. Po prostu warto wiedzieć żeby je leczyć.
      I wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka