Dodaj do ulubionych

Guzki na szyjce u 9miesięczniaka

27.07.05, 08:51
Drogie Mamy
Moje dziecko od urodzenia ma na szyi równolegle umiejscowione dwa małe
guzki...Zgłaszałam to pediatrze ale jakoś ten problem zbagatelizowała a ja
niepokoję się dalej. Po jednej stronie trochę się zmniejszył ale po prawej
nie dość że się wyczuwa to jeszcze widać szczególnie gdy odkręca główkę w
przeciwną stronę. Co to może być? Czy to może powiększone węzły chłonne?
proszę podzielcie się doświadczeniami...
G
Obserwuj wątek
    • dosia23 Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 08:57
      Czy te guzki są twarde? u mojej 8-miesięcznej corki ostatnio zauważyłam że na
      karku pojawił się guz ale jest miękki, pediatra twierdzi że to tłuszczak lub
      włókniak ale idziemy z tym do chirurga
    • sloneczkoale Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 09:00
      ej gonzia
      szybko Ci odpisuje abys sie nie martwila u mojej mamy znajomyc bylo cos
      podobnego stylu na szyjce tez byly guzki i to chyba byly wezly chlonne, jak
      dodzwonie sie do mamy zapytam sie jej o te guziolki, bo to bylo jakies 3 lata
      temu i nie pamietam a nie chce siac zametu,
      Pozdrawiam
      Ola i Nikola
      • gonzia Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 09:09
        dzieki i proszę o jak najwięcej informacji. Wybiorę się z tym oczywiście do
        lekarza ale teraz jest na urlopie. Trudno powiedzieć czy to miekkie czy
        twarde... Boję się naciskać takie coś ale nie wygląda aby ją bolało...
    • kortis Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 09:46
      Witaj,
      mój synek (ur XI 2004) ma taki uzek od urodzenia. Umiejscowiony jest na szyi
      przy lewym ramieniu, wielkości ziarnka grochu. W szpitalu powiedzieli,że to z
      pewnościa włókniak, pediatra w ośrodku też nie była tym zaniepokojona. Bylismy
      już 3 razy u chirurga ( prywatnie) i powiedział, że jest prawdopodobne, że sie
      wchłonie, a najważniejsze że nie powiększa sie i nie ma wokól tego guzka stanu
      zapalnego. Nalezy obserwować to coś. Dla spokoju zrobiłam usg: wężły chłonne
      lub ogniska zwapień. Mam nadzieję, że dobrze pamietam z opisu. Pani doktor
      robiąca usg ( polecono miją ze względu na jej fachowość) również powiedziała ,
      że to nic groźnego. Tak więc będe obserwować ...i może kiedys zniknie.
      • gonzia Re: dzięki 27.07.05, 10:01
        za odzew. Mam nadzieję, że to nic poważnego i że się wchłonie tym bardziej że
        jeden jakby się już zminiejszył ale i tak istnieje to dość długo skoro ma to od
        urodzenia...
      • dosia23 Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 10:10
        KORTIS moja córka jest też z listopada 2004 i też się martwię bo ona ma guzek z
        prawej strony przy karku. Jade we wtorek do chirurga mam nadzieje ze mnie
        uspokoi bo sie denerwuje tym bardzo!!!!
        • sisters Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 27.07.05, 10:23
          Nam pediatra powiedział, że to węzły chłonne i nie ma się czym przejmować. I
          myślę, że coś w tym jest bo skąd u tylu dzieci byłby ta sama przypadłość. Taka
          natura po prostu.
          Pozdrawiam
          • gonzia Redo sisters 27.07.05, 10:33
            Hm Ale o co dokładnie chodzi z tymi węzłami chłonnymi? Kiedy to znika?
            • sisters Re: Redo sisters 27.07.05, 10:46
              Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie. Ale dopytam się jak będę u pediatry.
    • gonzia Re: Guzki - także na piersi!!!! 29.07.05, 09:18
      To jeszcze raz ja. Podtrzymuję temat ponieważ właśnie zauważyłam, że córeczce
      zrobiła się jakaś ruchoma gula na brodawce!!!Czyżby to też był włókniak czy
      tłuszczak???
      Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w podobnej kwestii jeśli Waszym
      pociechom dolegało coś podobnego.Jeśli to włókniak to skąd one się biorą???
      pozdrawiam
      G
    • gonzia Re: Guzki na szyjce u 9miesięczniaka 29.07.05, 14:06
      podnosze do góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka