Dodaj do ulubionych

kiedy mleko krowie

11.08.05, 08:52
czy ktoras mama daje juz jej dziecku ktore nie skonczylo roczku czy jesli
niec dziecku by nie bylo zadnych kolek ani wysypki czy mozna je zacza
podawac? jakie sa przeciwskazania???
Obserwuj wątek
    • gkjustyna Re: kiedy mleko krowie 11.08.05, 09:21
      czy ktos zna odpowiedz na to pytanie????
    • aniab28 Re: kiedy mleko krowie 11.08.05, 09:27
      Ja planuję spróbować podać mleko krowie Dawidkowi jak będzie miał ok.roczku...
      Pozdrawiam-Ania
      • aga03 Re: kiedy mleko krowie 11.08.05, 09:54
        Mogę się na ten temat wypowiedzieć choć nie będzie to oparte na własnych
        doświadczeniach a raczej zainteresowałam się tym tematem kiedy to moja znajoma,
        mama obecnie 3 miesięcznego dziecka zaczęła podawać mleko z "kartona" swojej
        córce. Z jej opinii dziecko nie ma kolek, rośnie jak na drożdżach (moim zdaniem
        to tuczenie gdyż mleko podawane jest z kaszką) no ikolejny jej argument mały
        wydatek bo koszt litra mleka to 1,60 za litr. Przewertowałam książki i włos mi
        się jeży na głowie jaką krzywdę można taką dietą dziecku zrobić.
        Mleko krowie zawiera za dużo sodu i białka co powoduje u niemowląt przeciążenie
        nerek i jelit co może prowadzić do odwodnienia. Białko zawarte z mleku krowim
        wytwarza za duże ilości skrzepów mlecznych których żołądek dziecka nie trawi i
        które podrażniają jego wyściólki. Może to prowadzić do utraty krwi ze stolcem.
        Mleko krowie nie zawiera odpowiednich ilości witaminy C i żelaza niezbędnych
        dla dzieci do 1- go roku
        życia. Zawiera za mało odpowiedniego tłuszczu mającego wpływ na prawidłowy
        rozwój mózgu.
        Najlepiej nie podawać mleka krowiego przed ukończeniem przez malucha 1 roku
        życia. Tyle cytatu z książek na ten temat. Pozdrawiam wszystki mamy.
    • kate33 Re: kiedy mleko krowie 11.08.05, 09:56
      Ja zaczęłam rozcieńczone z wodą, ale niestety w między czasie wynikła choroba i
      byliśmy w szpitalu, więc zrobiliśmy przerwę. Mam zamiar wznowić próby od
      przyszłego tygodnia. Mój synek 20-stego skończy 11 m-cy i póki co tylko jedno
      karmienie będzie miał zastąpione mlekiem krowim. A tak nawiasem mówiąc to moja
      siostra ma tydzień młodszego bobasa od mojego i podaje mu mleko krowie już od
      około 3 mięsiecy - nie ma żadnych reakcji alegricznych.
      • olaprajs Re: kiedy mleko krowie 11.08.05, 10:10
        aga03 opisała z grubsza na czym polega problem z mlekiem krowim. A ja dodam
        tylko, ze przeciez problemy po podaniu krowiego mleka nie musza sie pojawic od
        razu (wysypka itp.). Chodzi o to, ze tak wczesne wprowadzanie do diety dziecka
        mleka prosto z kartonika moze sie odbic na jego zdrowiu znacznie pozniej. Inna
        sprawa, ze rosna rzesze przeciwnikow krowiego mleka i jego przetworow tak w
        ogole. Sa wsrod nich specjalisci od zywienia, naukowcy, lekarze itp. Wiec chyba
        cos w tym jest.

Kartonik mleka to rzeczywiscie taniocha, ale czy na zdrowiu dzieci powinnismy
        oszczedzac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka