emma_euro_emma 17.08.05, 17:00 Jak w temacie - w jakim wieku jest dziecko, kiedy odwraca się materac w łóżeczku ze strony kokosowej na gryczaną? I kiedy obniża się "podłogę" w łóżeczku na drugi poziom? Może kiedy dziecko zaczyna siadać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gochna13 Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 17:12 ja na drugi poziom podłogę obniżyłam w piątym miesiącu jak zaczynał siadać, na trzeci poziom zeszliśmy w ósmym miesiącu jak zaczynał wstawać. Materac na stronę gryczaną odwróciłam jak już zaczynał dreptać w łóżeczku (pod koniec 9 miesiąca) Odpowiedz Link Zgłoś
anetkag Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 17:58 czym sie rozni strona kokosowa od gryczanej, jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 21:11 Dzięki za odpowiedzi - teraz przynajmniej orientacyjnie wiem, kiedy to trzeba zrobić. Anetkag - strona kokosowa to taka dosyć twarda wkładka. To dla młodszych dzieciaczków, które podobno lepiej, żeby spały na twardym. A strona gryczana to takie dające się wyczuć pod palcami kuleczki, które mają za zadanie "masować" dziecko. Tak mi tłumaczyła sprzedawczyni, u której kupowałam materac. Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 20:51 na drugi poziom obnizylismy kilka dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
blamblam Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 09:49 Zrobiłam dokładnie tak jak gochna 13. Gryczana strona ma takie małe ziarenka które dobrze stymulują stópki maluszka dlatego przewraca sie materac na tą stronę jak dziecko staje. Odpowiedz Link Zgłoś
gkjustyna Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 09:56 lepiej wczesniej opuscic lozeczko niz za pozno nigdy nie wiadomo kiedy dziecku uda sie usiasc czy nawet wstac my opuscilismy wlasnie wczesnij a po paru dniach dziecko stalo samo i to w nocy ona jak sie kiedys budzila to nie plakala takze ciezko ja pilnowac kiedy jest cicho... Odpowiedz Link Zgłoś
michalina78 o materacu 18.08.05, 12:03 ja kupiłam materac tylko gryczany. Wcale nie jest powiedziane, że kokosowy od razu a gryczany od któregoś miesiąca. Tak naprawdę można stosować zarówno kokosowy jak gryczany od urodzenia do samego końca. Kwestia upodobania. Dzwoniłam w tej sprawie do producenta materacy, bo o tym przekładaniu materaca dużo się pisze tutaj na forum. a producent produkuje zarówno kokosowe, kokosowo- gryczane, jak i same gryczane. ja mam gryczany, ma on pozytywną opinię IMiD oraz PZH. Jest antyalergiczny, antypotowy, przeciwodleżynowy, wspomagający leczenie kręgosłupa i nadaje się od urodzenia dziecka. Producent powiedział że jest bardziej zwolennikiem gryczanych materacy niż kokosowych, a sensu przewracania materacy w ogóle nie widzi produkuje takie ,bo taka jest moda i on dostosowuje się do potrzeb rynku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 14:30 Obniżyłam łóżeczko po skończeniu 5 m., ale od razu na najniższy poziom i bardzo dobrze, bo niedługo po tym mała zaczęła wstawać. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 14:51 Ja obniżyłam na środkowy poziom jak mały miał z 5 miesięcy bo co prawda nie siadała, ale strasznie wysoko podnosił się na rękach, aż bałam się, że wyleci. A pediatra śmiał sie, że ten środkowy poziom to taka zbędna opcja dla rodziców bo to nic nie daje i najlepiej od razu obniżyć na sam dół. Tak zrobiliśmy i dobrze, bo mały oczywiście nas zaskoczył jak wstał. A materac obróciłam jak miał 9 miesiecy (na tę twardszą stronę, nie wiem która to, ale łatwiej po niej chodzić). Był na wakacjach, spał tam w turystycznym łóżeczku które ma bardzo twardy materac, więc uznałam, że nie poczuje różnicy. I rzeczywiście nie poczuł. Teraz ma 11 miesięcy i wreszcie (odpukać!) zaczyna przesypiać noce (ale to akurat z materacem nie ma nic wspólnego) )) Odpowiedz Link Zgłoś