Dodaj do ulubionych

Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóżeczka?

17.08.05, 17:00
Jak w temacie - w jakim wieku jest dziecko, kiedy odwraca się materac w łóżeczku ze strony kokosowej na gryczaną? I kiedy obniża się "podłogę" w łóżeczku na drugi poziom? Może kiedy dziecko zaczyna siadać?
Obserwuj wątek
    • gochna13 Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 17:12
      ja na drugi poziom podłogę obniżyłam w piątym miesiącu jak zaczynał siadać, na
      trzeci poziom zeszliśmy w ósmym miesiącu jak zaczynał wstawać. Materac na stronę
      gryczaną odwróciłam jak już zaczynał dreptać w łóżeczku (pod koniec 9 miesiąca)
      • anetkag Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 17:58
        czym sie rozni strona kokosowa od gryczanej, jakie to ma znaczenie?
        • emma_euro_emma Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 21:11
          Dzięki za odpowiedzi - teraz przynajmniej orientacyjnie wiem, kiedy to trzeba zrobić.
          Anetkag - strona kokosowa to taka dosyć twarda wkładka. To dla młodszych dzieciaczków, które podobno lepiej, żeby spały na twardym. A strona gryczana to takie dające się wyczuć pod palcami kuleczki, które mają za zadanie "masować" dziecko. Tak mi tłumaczyła sprzedawczyni, u której kupowałam materac.
    • pulpcik Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 17.08.05, 20:51
      na drugi poziom obnizylismy kilka dni temu.
    • blamblam Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 09:49
      Zrobiłam dokładnie tak jak gochna 13. Gryczana strona ma takie małe ziarenka
      które dobrze stymulują stópki maluszka dlatego przewraca sie materac na tą
      stronę jak dziecko staje.
      • gkjustyna Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 09:56
        lepiej wczesniej opuscic lozeczko niz za pozno nigdy nie wiadomo kiedy dziecku
        uda sie usiasc czy nawet wstac my opuscilismy wlasnie wczesnij a po paru dniach
        dziecko stalo samo i to w nocy ona jak sie kiedys budzila to nie plakala takze
        ciezko ja pilnowac kiedy jest cicho...
    • michalina78 o materacu 18.08.05, 12:03
      ja kupiłam materac tylko gryczany. Wcale nie jest powiedziane, że kokosowy od
      razu a gryczany od któregoś miesiąca. Tak naprawdę można stosować zarówno
      kokosowy jak gryczany od urodzenia do samego końca. Kwestia upodobania.
      Dzwoniłam w tej sprawie do producenta materacy, bo o tym przekładaniu materaca
      dużo się pisze tutaj na forum. a producent produkuje zarówno kokosowe, kokosowo-
      gryczane, jak i same gryczane. ja mam gryczany, ma on pozytywną opinię IMiD
      oraz PZH. Jest antyalergiczny, antypotowy, przeciwodleżynowy, wspomagający
      leczenie kręgosłupa i nadaje się od urodzenia dziecka. Producent powiedział że
      jest bardziej zwolennikiem gryczanych materacy niż kokosowych, a sensu
      przewracania materacy w ogóle nie widzi produkuje takie ,bo taka jest moda i on
      dostosowuje się do potrzeb rynku.Pozdrawiam
    • haika Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 14:30
      Obniżyłam łóżeczko po skończeniu 5 m., ale od razu na najniższy poziom i bardzo
      dobrze, bo niedługo po tym mała zaczęła wstawać.
      • mama_pa Re: Kiedy odwrócić materac i obniżyć podłogę łóże 18.08.05, 14:51
        Ja obniżyłam na środkowy poziom jak mały miał z 5 miesięcy bo co prawda nie
        siadała, ale strasznie wysoko podnosił się na rękach, aż bałam się, że wyleci. A
        pediatra śmiał sie, że ten środkowy poziom to taka zbędna opcja dla rodziców bo
        to nic nie daje i najlepiej od razu obniżyć na sam dół. Tak zrobiliśmy i dobrze,
        bo mały oczywiście nas zaskoczył jak wstał.

A materac obróciłam jak miał 9 miesiecy (na tę twardszą stronę, nie wiem która
        to, ale łatwiej po niej chodzić). Był na wakacjach, spał tam w turystycznym
        łóżeczku które ma bardzo twardy materac, więc uznałam, że nie poczuje różnicy. I
        rzeczywiście nie poczuł.

Teraz ma 11 miesięcy i wreszcie (odpukać!) zaczyna przesypiać noce (ale to
        akurat z materacem nie ma nic wspólnego) smile))
        • anetkag dzieki za odpowiedz euromama :)) 18.08.05, 15:36
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka