mamaklara 06.09.05, 08:45 Mama pytanie, czy smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem, czy to tylko babcine zwyczaje? Czy to napawde pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.z-n pomaga ? na co ? 06.09.05, 08:52 smarowanie stop jest u nas niemozliwe bo moja corka bierze stopy do buzki. slyszalam o smarowaniu czosnkiem (?!) najlepiej zapytac lekarza ale na co to ma pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela na pewno nie czosnkiem 06.09.05, 18:23 Tylko nie czosnkiem bo ten na pewno poparzy delikatna skore dziecka. Spirytus zreszta tez bym odradzala bo wysusza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaklara Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 08:58 No właśnie nie wiem na co ma to pomagać, ale teściowa mnie wciąż pyta czy smaruje, ja nie smaruje i mnie o to męczy Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 08:59 Spirytus wysusza skóre. Po co smarować?Krażenie poprawia ruch, a bierzesz smyka na rączki?Nie grozą dziecku odlezyny!Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mamaklara Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 09:17 Podobno kręgosłup się wzmacnia, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 09:23 Z tego co pamietam alkohol wchlania sie rowniez ( a nawet bardzo dobrze) przez skore a dzieciom alkoholu podawac nie mozna nawet do smarowania czegokolwiek. No i wlasciwie - na co to niby mialoby pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
tomduska Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 09:34 Nie smarowałam i nei zamierzam tego robić przy żadnym kolejnym dziecku!! Moj synek ma ponad 16 miesięcy, nie miał żadnych odleżyn, i jest bardzo sprawny ruchowo! Poza tym, posmaruj sobie kawałek skór spirytusem, przecież to piecze i śmierdzi!! A co dopiero, gdy skóra u malucha jest znacznie delikatniejsza! Wydaje mi się że sa to stare sposoby, i to te akurat niegodne naśladowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 18:08 tomduska napisała: > synek ma ponad 16 miesięcy, nie miał żadnych odleżyn, Ludzie, a znacie dzieci co mają odleżyny???! Jakies kompletbnie zaniedbane chyba... pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 10:47 O matko jasne, że nie smaruję! A niby na co to ma pomóc??? Odpowiedz Link Zgłoś
blamblam Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 11:27 pierwszy raz o czymś takim slyszę. Nigdy nic nie smarowałam synkowi spirytusem poza pępuszkiem oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
arorat4 Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 15:23 my znaczyliśmy mydłem przy kapieli znak krzyża na pleckach ja był malutki. prababcia prosiła. niech jej będzie-mówiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 11:48 Ostatnio lekarka zaleciła jak mała była przeziębiona. Moze to ma rozgrzewać? I tak nie smarowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
vinka29 Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 13:04 Moja mama tez mówila mi o smarowaniu krzyżyka spirytusem,to ma wzmacniac kregoslup.Niestety nie znam dowodów na to,ze to ma jakis wplyw i pomaga,ale od czasu do czasu to robiłam.Natomiast na pewno wpływ na kręgoslup ma pozycja siedząca,wiec staram sie jej unikac,nie podciągam maluszka za raczki i nie trzymam w pozycji siedzącej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aura78 Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 14:40 Witam, a podawalybyscie do picia dziecku spirytus albo wodke?! Bo w przypadku smarowania i picia tak samo alkohol dostaje sie do organizmu!!!! A chyba nie chcecie upijac swoich niemowlaczkow. A jak chcecie wzmacniac im kregosłup to je po prostu głaszcie wzdłuż pleckow i czesto kladzcie na brzuszek. Głaskanie po pleckach im na pewno nei zaszkodzi, a jedynie poprawi ukrwienie miesni grzbietowych i tym samym wzmocni kręgosłup. Pozdrawiam i zycze duzo rozsadku ( i czesto asertywnosci) w konfrontacji z maminymi i babcinymi radami. I tu zaznacze jeszcze, ze mam i babc warto słuchac, bo maja duzo madrego do powiedzenia ( tylko, tak jak i my nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
misiabella Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 14:44 Taaaa,a może jeszcze pluć mam przez lewe ramię i szpepcząc tajemne zaklęcia tańczyć przy świetle księżyca? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 15:15 I dużo barszczu dawać - będą miały więcej krwi Odpowiedz Link Zgłoś
dexon Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 06.09.05, 21:42 A to ci ciekawostka!Alkohol dostaje się przez skórę do organizmu.Ciekawe, w której szkole tego uczą. Ewentualnie wchłania się przez śluzówki, z resztą wewnętrznie też przez śluzówkę jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia18 Re:Na przeziębienie!!!!!!!! 06.09.05, 16:58 Za szybko enter Dziewczyny,zaraz się tu rozpęta awntura o to która upija swoje dziecko smarując mu plecki czy stópki...... Od zawsze pamiętam , że to rozgrzewało i pomagało na pierwsze objawy przeziębienia.Zupełnie o tym zapomnialam, dobrze, że ten wątek mi to przypomnial. Synka smarowałam gdy był malutki,pamiętam i nic mu nie było i nie jest a ma 8lat, a u córeczki jeszcze nie praktykowałam ,bo ma 3 tygodnie i nie było jeszcze takiej potrzeby, ale nie zamierzam wyśmiewać takich babcinych porad. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re:Na przeziębienie!!!!!!!! 06.09.05, 18:00 Na takie rzeczy, czyli przy przeziębieniu w celu rozgrzania, jest specjalna maść dla dzieci (chyba Pulmx baby). Niewyobrażam sobie smarowania malucha spirytusem, który ma bardzo mocny zapach. Toż to od samego wąchania (co też w dużym stężeniu nie jest dobre) można się upić w takim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re:Na przeziębienie!!!!!!!! 06.09.05, 18:15 owszem na przeziebienie ale przeciez nie dla niemowlaka! Przeciez spirytus moze podraznic delikatna skórke no i przenika przez nia! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re:Na przeziębienie!!!!!!!! 06.09.05, 20:55 Dokładnie na katar jest rewelacyjny . JA mam trójke dzieci i wszystkim przy katarze smarowałam główke i stópki spirytusem. Skóry nie poparzyłam alkoholikami też nie są włosy miały bujne zero ciemieniuchy i na początkową faze kataru zawsze pomagało pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
vinka29 Re: Smarujecie krzyżyk i stópki spirytusem 07.09.05, 07:51 Drogie mamy,bez paniki.Chodzi o przejechanie po kregoslupie dziecka patyczkiem nasaczonym spirytusem rozcienczonym,takim jak do pielegnacji pępuszka.Nie wysusza to skory i dziecku nic nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś