ik2 07.09.05, 12:53 Bardzo proszę powiedzcie jak sobie radzicie z kolkami u swoich dzieci. Podawałam INFACOL, żadnych efektów, herbatka koperkowa też nic nie daje. Mały bardzo się męczy, ja jestem bezsilna. Proszę o pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisienka89 Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 13:05 Moj synus do 3 m-ca miał kolki. Płakał a ja niemalże razem z nim. Ulge przynosiło mu picie herbatki z kopru włoskiego. Poza tym spróbuj stary sposób na suszarke. Ogrzewaj maleństwu brzuszek - przyłóz swoją rękę pod strumien powietrza i w ten sposob bedziesz czuła, że powietrze nie parzy maluszka. poza tym czesto kładłam maleństwo na brzuszek, to tez przynosiło mu ulgę. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
basetla80 Re: CO NA KOLKI?????? 08.09.05, 20:56 proponuje kropelki niemiecki Samb simpex, są rewelacyjne, ja kupiłam je od koleżanki ale z tego co mi wiadomo to mozna je zamowic w aptece. życze powodzenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bemark76 Re: CO NA KOLKI?????? 08.09.05, 22:49 slyszalam ze sab simplex i lefax to to samo co infacol i espumisan wiec nie wiem czy jest sens kupowa. Ja stosowalam infacol, esputicon, wode koperkowa, debridat i bez rezultatow Jak na razie dobre rezultaty daje stary jak swiat proszek troisty Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Co na kolki 07.09.05, 13:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=20529950&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=27401388&a=27401388 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=27979869&a=27979869 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=27926720&a=27926720 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=14416971&a=14416971 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=27502547&a=27502547 Przypominam przy okazji, że wielkie litery w necie oznaczają krzyk - proszę o nie nadużywanie Caps Locka bez potrzeby. Pozdrawiam Zona Odpowiedz Link Zgłoś
kobajano Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 13:59 Polecam Bobotic bo jest silniejszy od Infacola - w aptece przeczytaj wszystkie ulotki dostępnych środków i zwróć uwagę na stęzęnie espumisanu. A może Viburcol - homeopatyczne czopki uspakajająco-przeciwbólowe?? zapytaj w aptece... Odpowiedz Link Zgłoś
ania77 Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 15:11 spróbuj zwykłego rumianku.U nas przynosił ulgę,gazy lepiej odchodziły.I suszarka pomagała.Reszta sposobów na nic,mieliśmy w domu chyba cała aptekę leków na tę dolegliwość i nic nie pomagało.Jak Madzia skończyła 2,5 mies to problem powoli zaczął znikać.I ustąpił zupełnie.Ale wiem jaka to udręka,pozdrawiam Was i cierpliwości choć wiem że trudno o nią w takich chwilach.. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wita05 Re: CO NA KOLKI?????? 09.09.05, 14:50 Moj Witus mial kolki do 3m-cy.Bardzo pomogl nam BOBOTIC uwazam ze jest rewelacyjny.Sprobuj.Kolki calkiem nie ustapia,ale napewno beda lagodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: CO NA KOLKI?????? 12.09.05, 23:05 virbulkol dobry na stosowanie doraźne a nie prze cały czas i trochę ogłupia dziecko bo ze środkiem uspokajającym - wyciszającym jest, pomijając już cenę tych czopków. Ale przyznaje sporadycznie też używałam pomagało ale tylko na tym proponuję się nie opierać. Przy kolce chodzi o to żeby dziecku nie tworzyły się gazy w brzuszku bo to powoduje wzmożony ból stąd podaje się coś co ma mieć ciągłe działanie odgazowujące że tak powiem Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 18:06 suszarka na brzunio! dawałam tez Gripe Water (taka woda koperkowa), ale nie jestem pewna czy jakoś pomagała z to w ostrych stanach jak juz bardzo się męczyła to rewelacyjny jest Viburcol (czopki uspokajające). Powodzenia i staraj sie nie denerwowac - spokojna Mama to takze spokojna Dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
kmyczek Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 20:53 witam my tez wyprobowalysmy prawie wszystko: herbatki roznej masci, gripe water, infakol, debridat itp. W koncu pomogl proszek troisty pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: CO NA KOLKI?????? 07.09.05, 21:07 u nas pomógł espumisan podawany regularnie do mleka, przez długi okres czasu prawie miesiąc i gripe water również dodawana do mleka. poza tym spokój spokój i jeszcze raz spokój, zadnych kłótni, wymiany zdań nawet troche podniesionym tonem, żądnych wyrzutów do męża gdy akurat trzymasz malucha na rękach.kąpiel w porze kolki,spacer lub bujanie w wózku po wertepach, ciepła pieluszka na brzuszku, plantex lub inna herbatka koperkowa, jesli karmisz piersia to uwazaj na to co jesz, jesli butelka zwróc uwagę czy smoczek nie jest za duży, lub maluch nie je zbyt łapczywie - staraj się karmic gdy nie jest mocno głodny, wtedy będzie spokojniejszy. a na koniec pocieszę cię - kolka jest jak zima kiedyś przejdzie....nawet jak pozwolisz sobie na to by na chwilę zostawić malucha w łóżeczku i walić głową w ścianę w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: CO NA KOLKI?????? 09.09.05, 07:20 Koniecznie kładx maluszka na brzuszku, gazy ładnie odchodzą, do tego suszarka, Gripe Water. Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: CO NA KOLKI?????? 09.09.05, 08:05 a u mnie okazało się że nie było żadnych kolek, tylko miałąm za mało pokarmu i dziecko z głodu płakało ( Odpowiedz Link Zgłoś
gkjustyna Re: CO NA KOLKI?????? 09.09.05, 08:49 u nas pomogl esputicon herbatki niezbyt ale sprobuj noi suszarka bujanie malenswta brzuszkiem polozone na waszym ramieniu Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett11 Re: CO NA KOLKI?????? 12.09.05, 20:56 ja walczylam z kolka 3,5 miesiaca wszystko wyprobowalam i nic pomagalo tylko jak go nosilam za brzuch czyli prawa reka za brzuch lewa pod klatke piersiowa czasami godzinami Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: CO NA KOLKI?????? 12.09.05, 22:59 Ja osobiście proponuję DEBRIDAT w zawiesinie. U nas pomógł od ręki a kolki nabawiliśmy się dzięki mądrej pani lek. med. która dała 6 tygodniowemu dziecku antybiotyk bez osłony na żołądek . Wiem głupia byłam że tego nie dostrzegłam ale to moje pierwsze dziecko teraz już wiem. Lekarza już zmieniłam. Ponoć nie ma leku idealnego dla każdego bynajmniej tak twierdzi nasz lekarz ordynator pediatrii w szpitaliku dziecięcym. Jedyny ból to taki że to na receptę więc do lekarza trzeba się udac koszt około 19 zł za butelkę starcza chyba z tego co pamiętam na 2-3 tygodnie. Przydatność zawiesiny po zrobieniu coś około 3 tygodni . Pozdrawiam i proponuję spróbować naszym znajomym to też pomogło wody koperkowe i herbatki nie przynosiły efektów . Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
27kasiek Re: CO NA KOLKI?????? 13.09.05, 13:53 Hej nie sadze ze infacol i sab simplex to to samo, jest jakis jeden skladnik inny w infacolu.Nam infacol nie pomogl a sab simplex podawany regularnie i wg ulotki - pomogl - odpukac.........i oby nadal pomagal, byle do 3 miesiaca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
beatakaptur Re: CO NA KOLKI?????? 13.09.05, 15:28 z mojego doswiadczenia wynika ze na kolke nie ma rady, moj syn ma teraz prawie trzy miesiace i juz w zasadzie kolka sie skonczyla... odpukac...dawalismy mu infacol, bobotic, espumisan i PLANTEX. Na poczatku nic mu nie pomagalo a ja eliminowalam po kolei wszystko ze swojej diety w koncu juz nie bylo co jesc. Ale juz jest dobrze...uff. Trzeba poprostu wytrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1973 Re: CO NA KOLKI?????? 14.09.05, 09:25 My bylismy u lekarza i przepisał debridat. Zdał rewelacyjnie egzamin, ale oczywiście jak karmiłam piersia to bardzo się pilnowałam. Pozdrawaim Monia Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza Re: CO NA KOLKI?????? 21.09.05, 10:28 Na kolki polecam Grippe Water,nam bardzo pomagalo, niemalze natychmiast. Lek mozna podawac po skonczonym miesiacu, ale pediatra zgodzil sie mowiac, ze nie zaszkodzi. Dla mojej coreczki byl to najlepszy srodek na kolki. INFACOL nie dzialal, PLANTEX rowniez. Acha, ja dodatkowo pilam herbatki z rumiankiem, koprem i wspolnie z GW przetrwalismy te jej bole. Odpowiedz Link Zgłoś