Dodaj do ulubionych

klips na pępku

18.09.05, 12:40
Prosze o rade - wypuscili mojego Tomka ze szpitala ze specjalnym klipsem na
kikucie pępowiny, który jest duży i niewygodny - czy mam go nie ruszac,
przemywac pępek pod nim i czekać aż sam odpadnie? Dodam że musze go owijać w
jakieś gaziki bo inaczej urażałby dziecko w brzuch - dziwny jakis ten klips
(z Karowej) - przy pierwszym dziecku nikt nic takiego nie zakładał
Mikrivigla
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: klips na pępku 18.09.05, 12:50
      Zakłądali obojgu moim dzieciom, dla zaciśnięcia pępowiny, ale na drugi dzien
      pielęgniarka po kapieli odcinała ten kawalek z klipsem i dziecko wracało do
      domu z gołym kikutem - moze u ciebie zwyczajnie zapomnieli o odcięciu ? Zadzwoń
      do przychodni, powiedza ci co zrobić. Kikut moze nie odpaść nawet przez kilka
      tygodni.
    • martiks Re: klips na pępku 18.09.05, 13:15
      Nie zapomnieli - z Karowej oddaja dziecko z klipsem - kikut odpada wraz z
      klamerka, smaruje sie spirytem pod klamerka, obficie, co najmniej kilka razy
      dzienniei najlepiej suszyc na powietrzu - co jest raczej trudne przy tej
      pogodzie (mozesz tez pojsc do przychodni, zeby klamerke odcieli, ale dopiero,
      jak wokół niej bedzie juz wysuszony kikucik). Mysmy czekali chyba trzy
      tygodnie, zeby to cholerstwo odpadlo.
      • justysia98 Re: klips na pępku 18.09.05, 14:20
        nie boj sie po paru dniach on sam odpadnie tylko musisz dobrze go smarowac
        oczywiscie pepek moja corcia tez go miala mozesz nawet go smialo odginac zeby
        posmarowac w srodku dziecka to nie boli takze bez obawy
    • 77iwona Re: klips na pępku 18.09.05, 19:36
      Mnie a raczej mojego synka z Zelaznej tez puscili z klamerka a kikut odpadl
      dopiero po 3 tygodnach. Polozna srodowiskowa powiedziela ze powinnic odpiac ale
      skoro zostawili to tak ma byc i bylo ale strasznie niewygodnie.
      Iwona
    • flokon Re: klips na pępku 18.09.05, 22:47
      Ja rodziłam w Wałbrzychu i tam również zostawiają klamrę. U mnie odpadła w 4
      dobie, w nocy przy przewijaniu! Byłam w ciężkim szoku bo to była moja pierwsza
      noc po porodzie w domu, a naczytałam się, że kikut odpada najczęściej po ok.
      1,5 tygodnia. Mało zawału nie dostałam, pobudziłam cały dom. Od razu dzwoniłam
      do szpitala i okazało się, że to normalne. Musiałam przemywać fioletem parę
      razy dziennie i pępuszek szybko i ładnie się zagoił. Także klamrę owiń w gazik
      i czekaj aż sam odpadnie smile
    • bafilek Re: klips na pępku 19.09.05, 09:24
      Moja córka też wyszła ze szpitala z klamerką. Urodziłam w poniedziałek, a w
      środę w następnym tygodniu położna podczas wizyty domowej rozpięła klamerkę, bo
      nie była już potrzebna, a oczywiście jest niewygodna dla dziecka. Z kolei kikut
      trzymał się bardzo długo, bo aż 1,5 miesiąca (był suchutki i nic się nie
      działo), ale w szpitalu już mi powiedzieli, że była bardzo gruba pępowina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka