Dodaj do ulubionych

Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w nocy?

21.09.05, 19:10
Moj synek waży ok. 8kg i lekarz stwierdzil ze musze przestac go karmic w nocy
bo to niezdrowo no i oczywiscie traci przez to apetyt w dzien.Czy zamiast
mleka moge mu dawac w nocy herbatke rumiankową czy lepiej zastąpic ją wodą
posłodzoną glukozą?Dodam że ostatniej nocy wypił 2x100ml plus 2x60ml herbatki
i boję się że takie ilości mogą mu zaszkodzić.A może znacie jakieś inne
sposoby na to nocne podjadanie?Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • mamapiotra Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 19:32
      no własnie ja tez jestem ciekawa jak sobie radza inne mamy. moj maluch podjada w nocy 2 razy. wymysliłam sobie, ze gdy nie bedzie musiał to przestanie jesc w nocy. ale jestem ciekawa opinii bardziej doswiadczonych mam.
      • milla1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 19:38
        Ja w temacie, bo właśnie odstawiam 11miesięczną córkę od piersi i też wcina w
        nocy. Lekarka kazala jak najbardziej podawać mleko(ponieważ ona budzi się
        głodna), uspokoiła że do 1,5-2lat ma prawo tak się dziać. Słyszałam, że woda
        (bez zadnych dodatków)skutecznie odzwyczaja od nocnego picia.
        Boje się tylko, że już zawsze będzie się budziła np na herbatkęsad
        Pytanie-czy Wasze szkraby są glodne czy przyzwyczajone??Moja córka zawsze w
        nocy nadrabia zaleglości z dniawinkbo jeśc nie ma czasu...
        • mamapiotra Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 13:32
          najczęściej to chce possać cycusia. potrafi tak przez np. 1 godzine i awanturuje sie, gdy go próbuje odstawić.
    • ade1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 21:04
      ja zaczelam dawac synowi sama wode po tygodniu przestal sie budzic na jedzenie
      ( w ksiazce tlumacza ze maly sam zrozumial ze nie ma sensu sie budzic na
      jedzenie bo i tak nic z tego) podawaj sama wode, to bardzo zdrowe- min
      oczyszcza organizm
      • joasia401 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 21:33
        A ja się z tym niezgadzam. Mój mały przestał cycać 2 tygodnie przed skończeniem
        roku i w nocy dawałam mu wodę, jak się obudził. I tak potrafił obudzić się 6-8
        razy i za każdym razem wypijał 120 ml wody(nawet pampers tego nie wytrzymywał i
        musieliśmy zacząć zmieniać pieluchy w nocy). To trwało ponad miesiąc i wcale
        nie było lepiej, a wręcz przeciwnie - budził się coraz częściej i pił
        (oczywiście tylko woda mineralna bez żadnych dodatków). Po tym czasie
        spróbowałam podać mu mleko modyfikowane(pierwszy raz w życiu)i teraz wypija 200
        ml mleka i idzie spać. Budzi się 3 razy, wypija mleko, przekręca się na bok i
        śpi, bez marudzenia, wiercenia, ciągłego wybudzania. Tak więc mojego dziecka
        nie zniechęciła woda i nie zaczął przesypiać nocek nad czym bardzo ubolewam.
        Pozdrawiam i życzę żeby Wam się udało.
        • ciezarowka27 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 22:08
          łooo matko, ale macie kochane dzieci. Mój syncio wstaje w nocy jakieś 7-10
          razy -średnio co 0,5h do 1h, jestem zmordowana to trwa juz jakiś dobry miesiąć.
          Próbowałam go brać na ręce przytulać wyciszać ale na niego to nie działa -
          zaczyna jeszcze gorzej płakać.Uspokaja go tylko jak sobie pomemla cycusia.
          Jak mam małego oduczyć tego ciągłego wstawania ?
          Dodam że jest tylko na mleku z piersi + zupki i kaszki, a z butelki za nic w
          świecie nie chce nauczyć się pić ( próbowałam przez 3 tyg codziennie-
          klapa sad((((.
          Poradzcie co mam zrobić za 2 tygodnie wracam do pracy i bedzie katastrofa jak
          niezacznę sypiać w miarę normalnie.
          Pozdrowionka
          • mm2704 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 22:28
            Może spróbuj przyzwyczaić się do zasypiania przy karmieniu - tylko że wtedy po
            nocnym karmieniu maluch nie wraca już do łóżeczka - mój to chyba tak sobie już
            kalkuluje, że co dzień to się wcześniej na to karmienie budziwink
    • mm2704 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 21.09.05, 22:25
      Właśnie dzisiaj nasza Pani pediatra powiedziała, że nie warto uczyć picia w
      nocy - zwłaszcza soków i herbatek - jak dziecko się przyzwyczai, to później
      będzie w nocy domagać się dużych ilości, a dodatkowo to źle wpływa na zęby.
      Twierdzi, że jak dziecko chce pierś, to niech sobie zje. Jak się od piersi
      odstawi to w nocy też nie będzie się domagać. Ja też wracam do pracy, a Pani
      doktor powiedziała, że w związku z niedostatkiem cycocha w dzień, mały będzie
      sobie dodatkowo nadrabiał nocą.
      • anka1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 08:48
        moj maly ma poltora roku. jesli budzi sie w nocy i chce jesc to go karmie. naje
        sie i zasypia znow. nie rozumiem dlaczego mam dziecko glodzic. skoro sie budzi
        i chce jesc to widocznie tak ma byc, tego potrzebuje i nie bede z tym walczyc.
        • milla1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 09:24
          No wlasnie to chciałam przed chwilą napisac!! MOja córka-odstawiona od piersi-
          nadal budzi się w nocy, z głodu. Zawsze nadrabiała w nocy i tak już zostalo.
          Gdybym jej podała wodę(co zrobiłam ktorejś nocy) to po chwili znów by się
          obudzila głodna.
          • joje Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 13:22
            wiadomo- niektore mamy karmia w nocy i nie utrudnia im to zycia. inne sa z kolei
            bardzo niewyspane i nie sa w stanie normalnie funkcjonowac. ja na przyklad nie
            moge. nie potrafie wstac po 4 godzinach spania na raty i byc kochana, cierpliwa
            mama dla mojego malego(ktory mi sie nie daje wyspac) i duzego(ktory niczemu nie
            jest winien)synka. no po prostu nie jestem w stanie- chodze caly dzien wsciekla,
            poddenerwowana z pekajaca glowa i mam ochote wywalic przez okno pierwszego,
            ktory bedzie stawial opor (a opor stawia zazwyczaj ten starszy bo ma 2 lata i
            musi wink a przeciez to nie jego wina, ze mama znowu jest zla, nie?)
            tak wiec owszem, jest po co walczyc! zdrowe dziecko 6 miesiecznie nie potrzebuje
            jesc w nocy- to tylko przyzwyczajenie. sa sposoby na odzwyczajenie ("kazde
            dziecko moze nauczyc sie spac"), ktore w wiekszosci przypadkow skutkuja. trzeba
            byc tylko konsekwentnym (co jest moim problemem), systematycznym(to tez troche
            ale pracuje nad tym) i ZDETERMINOWANYM- to najwazniejsze- ktos, kto "wlasciwie
            chcialby, zeby dziecko przesypialo noc" moze zostawic tego typu metody - nie
            jest dostatecznie zmotywowany. ja jestem. bo juz mam dosyc wyjacego ze zmeczenia
            polroczniaka i ciagle jeczacego (nie bez powodu) dwulatka. i siebie wrzeszczacej
            mam tez dosc. tak wiec do dziela.
            • anka1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 15:55
              gdybym nie nakarmila swojego synka to dopiero bysmy niewyspani i wsciekli byli.
              i on i ja. moj synek jest zdrowy, jak pisalam ma poltora roku i jak chce w nocy
              jesc to dostaje. nie widze powodu zeby go tresowac, stresowac i nie dawac mu
              jesc bo jakis teoretyk powiedzial ze w nocy sie nie powinno jesc. ja mam prawie
              40 lat i jak jestem glodna w nocy to wstaje i jem. i nie widze powodu dla
              ktorego mialabym tego swojemu dziecku odmawiac, skoro potrzebuje. jesli zasypia
              ok 20 i budzi sie o 3 z placzem, mowi am! to daje mu butle a potem spimy sobie
              spokojnie dalej do 8.
              • basetla80 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 16:27
                witam. jaj mam ten sam problem co Wy mamauski. moj synus budzi sie co 3 godz na
                jedzonko a nad ranem co godzina, w dzien je rozwnie z co 3 godzinki ale wydaje
                mi sie ze mniej niz w nocy. slyszlam z emleko nocne jest bardziej tluste i to
                mnie troszke przeraz bo moj synek wazy 10 kg a ma 6 miesiecy, rece mi po prostu
                opadaja. ostatnio nakarmilam go sztucznym na noc wypil 150 ml ale nic z tego jak
                sie budzil tak sie budzi. to co wody to tez probowalam ale plakal bardzo tak
                wiec nicni z tego. mam nadzieje z eniedlugo z tego wyrosnie, bo nie wyobrazam
                sobie dalszego zycia bez przezpanych nocek.

pozdrawiam wszystkie niewyspane mamuski!!!!
                • anka1 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 23.09.05, 08:49
                  a karmisz samym mlekiem ? moze po prostu sie nie najada ? sprobuj kaszka mleko
                  zagescic i podkarmic moze wtedy bedzie spal ?
              • joje do anka1 23.09.05, 12:21
                nie widze powodu zeby go tresowac, stresowac i nie dawac mu
                > jesc bo jakis teoretyk powiedzial ze w nocy sie nie powinno jesc. ja mam prawie
                >
                > 40 lat i jak jestem glodna w nocy to wstaje i jem. i nie widze powodu dla
                > ktorego mialabym tego swojemu dziecku odmawiac, skoro potrzebuje. jesli zasypia
                >
                > ok 20 i budzi sie o 3 z placzem, mowi am! to daje mu butle a potem spimy sobie
                > spokojnie dalej do 8.

Mam nadzieje, ze zauwazylas, ze nikomu nie chodzilo o wstawanie i karmienie RAZ
                na noc. To by mi tez nie przeszkadzalo i mialabym jeszcze mnostwo czasu, zeby
                sie wyspac. A poniewaz moje dziecko po zjedzeniu kolacji o 19 budzi sie o 22,
                23, 24, 1, 2, 3 itd. i chce jesc, to mam problem. I dlatego poddaje obecnie moje
                dziecko "tresurze" i "stresowi" i ucze go samodzielnego spania we wlasnym
                lozeczku. pozdrawiam- joje
    • aglamama Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 22.09.05, 21:44
      Mój synek za tydzień skończy 5 miesięcy. Budzi się w nocy na jedzonko,
      oczywiscie, co 2 godziny średnio. Tak było od pierwszych chwil. Nie będę tego
      zmieniać, bo wiem, że pokarm nocny jest bardziej wartościowy niż dziennysmile))
      Przynajmniej do skończenia 6 miesiąca.
      • iwonag4 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 23.09.05, 10:33
        Karmie malego mlekiem modyfikowanym NAN2 i on je o 22.00,01.00 i
        05.00-oczywiscie mniej wiecej.Obawiam sie ze on jest po prostu glodny i
        potrzebuje tego mleka o 01.00 i chyba przy tym zostane.Probowalam dawac mu
        herbatke to budzil sie co godzine a po wodzie co chwila wiec chyba sie
        poddam.Zjada wszystko co mu przygotuje-nie tak jak w dzien,kiedy zawsze cos
        zostawia.Srednio je po 120ml co 3-4 godziny-to chyba nie jest zle?Teraz mam
        zamiar wprowadzic mu kaszke na wieczor-za rada jednej z was.Mam nadzieje ze to
        poskutkuje a jak nie to po prostu bede go karmic jak dotychczas.Moze jak zacznie
        wiecej jesc w dzie-mam na mysli zupki i deserki-to sam przestanie jesc w
        nocy?Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiamy-Iwona i Marcinek
    • babolek25 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 23.09.05, 11:19
      A ja oduczyłam następująco (mała miała chyba 7 mies i budziła się co 2 godz. na
      cyca, miałam tego dość). Kiedy obudziła się, to nie dawałam nic (kiedyś
      próbowałam dać smoczek albo wodę z butelki, to tylko był gorszy wrzask), tylko
      nosiłam na rękach i przytulałam, aż się uspokoiła. Nie powiem, trwało to chyba
      z tydzień, ale powoli budziła się coraz później na jedzenie, a teraz śpi ładnie
      do rana bea budzenia się. Acha, na początku założyłam sobie, że np. nie karmię
      przed 5 rano i byłam twarda. (ale nie miałam wyrzutów, bo dziecko czuło
      bliskość i absolutnie nie było zostawione samo, chociaż oczywiście płacz był).
      Jestem za tym, żeby próbować nie dawać nic w nocy, bo potem to chyba trwa i
      trwa. Ale wiadomo, różne są dzieci...
    • magter Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 23.09.05, 11:56
      No wlasnie - ja karmie swoja 5.5miesieczna coreczke o 20.00, 23.00, 1.00, 3.00,
      5.00,8.00 mniej wiecej co 2 - 3 godziny sie wybudza. Tak jest od przeszlo 2
      miesiecy. Do 3-go miesiaca zycia ladnie spala w nocy karmilam o 20.00, 3.00 i
      5.00. Nie wiem dlaczego sie tak przestawila, ale tez juz nie daje rady tym
      bardziej, ze od poniedzialku wracam do pracy. Moze zdecyduje sie na wproadzenie
      tej metody "usnij wreszcie" chociaz nie wiem czy zdolam wytrzymac jej placz.
      • kaja012 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 27.09.05, 17:05
        witam
        no wlasnie a ja utworzylam nawet nowy watek na ten temat a tu wystarczylo
        przeczytac wasze wypowiedzi.moj synus ma 6 miesiecy i jadl w nocy co 3
        godz.teraz zaczyna jesc coraz czesciej przez co oka nie moge zmruzyc.Myslalam
        ze to od zebow bo w dzien nie chcce ssac tylko zupka i deserek a mleka prawie
        wcale ze to w nocy mimo ze ciagle jeczy bo dziasla mu dokuczaja to zjada
        90ml.co 2 lub naawet 1.5 godz.Lekarz powiedzial ze jest za szczuply i ma duzo
        jesc i jak tu go odstawic w nocy od jedzenia,wiec moze ktos wie co na te
        dziasla na noc boja prawie wcale nie spie przez te jeki.
        pozdrawiam wszystkie nie wyspane mamy ktore w dzien nie moga normalnie
        funkcjonowac[a maz mowi ze jestem jakas nerwowa]
        • alicia83 Re: Jak oduczyc 5-miesięczne dziecko jedzenia w n 27.09.05, 19:00
          z moich obserwacji wynika,ze na sen dobre jest "wymęczenie"bobaska-nasza
          Wiktorka czasami zasypia nagle o 19 wiec stwierdzamy,ah nie budzimy jej na
          mycie i potem tak to sie kończy,że od 4 ciagle sie budzi(przedtem ok.północy
          troszke popłakuje na jedzonko),a mnie przez pół dnia głowa boli i jestem ni do
          zycia,niewyspana i zła na cały swiat,po prostu na wszystkich.sposobem jest
          niepozwolenie dzidzi na pojscie zbyt wczesnie spac,zabawy,czytanie
          itp.wszystko,co ja zainteresuje i sprawi,ze nie pojdzie spac,tylko sie
          zmęczy.wtedy spi troszke dłuzej.
          Tak mi razniej,gdy czytam o Waszych problemach,ze nie tylko ja mam tak źle...smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka