Dodaj do ulubionych

czy kąpać codziennie?

11.10.05, 22:10
Witamsmile Czy noworodki należy kąpać codziennie? Jestem mamą 2 tyg. córeczki i
zastanawiam się czy wskazana jest codzienna kąpiel. Czytałam, że nie trzeba
kąpać - wystarczy perzemyć myjką. W szpitalu natomiast kazano mi kąpać
dzidzię codziennie. Więc w końcu jak jest z tą kąpielą? A Wy mamusie kąpiecie
swoje Maleństwa codziennie? Pozdrawiam

Ada i Zuza
Obserwuj wątek
    • karoza Re: czy kąpać codziennie? 11.10.05, 22:14
      My kąpiemy Ciupka co drugi dzień i wtedy, kiedy miał zły dzień - w kąpieli
      relaks, potem tatuś robi masażyk i do łóżeczkasmile
    • mama_kotula Re: czy kąpać codziennie? 11.10.05, 22:17
      Moje wolały kąpiel od przemywania myjką, podejrzewam, że na przewijaku było im
      za zimno. Kąpałam i kąpię codziennie, z przyzwyczajenia.
      Pozdrawiam
      Marta + Ich Dwoje
      • mamolivierka Do mama_kotula :) 11.10.05, 22:21
        Cześć. Niechcąco trafiłam na twojego bloga. Jest super. W ogóle jesteś ciekawą
        osobą. Pozdrawiam Cię i twoje pociechy ciplutko.
        • mama_kotula Re: Do mama_kotula :) 11.10.05, 22:23
          Aż pokraśniałam... smile Zapraszam do nas częściej i oczywiście pozdrawiam ciepło.
    • kuncwotek Re: czy kąpać codziennie? 11.10.05, 22:37
      a od kiedy masuje się dzidziusia?
      • mama_kotula Re: czy kąpać codziennie? 11.10.05, 22:53
        Wg słynnej Tracy Hogg (ech...) od trzeciego miesiąca. Czytałam gdzieś indziej,
        że głaskać można już noworodaska, jeśli lubi.
        • izetka Re: czy kąpać codziennie? 12.10.05, 09:35
          my kapiemy co drugi dzien. masazyk robimy od poczatku.
          • mapi75 Re: czy kąpać codziennie? 12.10.05, 10:22
            My również kąpiemy naszę córeczke co 2 dzien, czasem codziennie jak ma kolke, bo kąpiel jakos jej pomaga, a masazyki robimy od poczatku i widac, ze Maja bardzo je lubi, zresztą kto ich nie lubi wink))
    • agawa75 Re: czy kąpać codziennie? 12.10.05, 10:25
      jak nie lubi, to spokojnie mozesz kapac co drugi dzien. Ale jak lubi to szkoda
      zabierac te przyjemnosc.
      My na poczatku tez nie kapalismy codziennie, ale teraz to juz rytual, po ktorym
      jedzonko i spanie.
      A propos... teraz to nawet nie wiem, czy bez kapieli chcialby pojsc spac smile
      • mama_kotula Re: czy kąpać codziennie? 12.10.05, 10:32
        Fakt, jak jechałam z maluchami pociągiem, Szymon nie chciał zasnąć do 23.00,
        podejrzewam, że po prostu zabrakło mu tego rytuału.
    • nereis Ważny rytuał 12.10.05, 10:31
      My od samego początku kąpiemy codziennie, oczywiście jak mała miała 2 tygodnie
      to trwało to dużo krócej, teraz (4,5 m-ca) kąpiel to też rodzaj zabawy, choć też
      nie za długo. Wkładając swoją Córcię do wanienki owiń ją pieluszką tetrową,
      będzie jej cieplej, a pierwszy kontakt z wodą przy wkładaniu nie będzie zbyt
      gwałtowny.
      Nie bój się kąpać codziennie. Pamiętaj, że wieczorne zabiegi przy Maluszku są
      częścią całego rytuału, który pomaga dziecku zasnąć. Moja Oliwka po kąpieli
      odrazu wie, że zaraz będzie jedzonko a potem spanie (bez żadnych protestów daje
      się ululać).
      Dlatego warto od samego początku ustalić pewien harmonogram (tzn. najlepiej,
      żeby maluch go sobie ustalił a my go tylko przestrzegajmy). Bo dla higieny to na
      pewno wystarczyło by co 2 dzień (żaden maluch przecież nie bawi się węglemsmile
      Pozdrawiam.
      • pimpek_sadelko Re: Ważny rytuał 12.10.05, 10:44
        dokladnie: rytual. moj syn bez kapieli gorzej spi. po kapieli odpada jak
        suseleksmile, dlatego: codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka