zolinka11 22.10.05, 14:09 bo mój maluszek strasznie płacze przy usuwaniu katarku fridą, jak jest u was? i czy rzeczywiscie nie narusza śluzówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkas72 Re: czy frida boli? 22.10.05, 14:55 Myślę,że nie boli,dziecko po prostu nie lubi tego.Mój mały ma rok,starsze rodzeństwo sprzedało mu trochę infekcji,używaliśmy fridy odkąd miał 10 dni i jego śluzówki są w porządku,katar mijał szybko i bez powikłań.Nie rezygnuj z fridy,jest bardzo skuteczna.Pamiętaj,żeby oczyszczanie poprzedzić inhalacją lub wkropleniem soli fizjologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaviki Re: czy frida boli? 24.10.05, 18:00 Czy frida boli? Nie sądzę, poprostu jest to nieprzyjemne manipulować coś przy nosku. Ja używam czegoś innego - KATAREK! Moja mała też za tym nie przepada, bo ten odciągacz jest podłączany do odkurzacza, ale bez obaw, sprawdzałam na sobie nie ma mowy, żeby coś bolało. Konsultowałam to z pediatrą, pokazałam mu i był zachwycony, a ja uchroniłam córkę przed kolejnym zapaleniem oskrzeli! Zainteresowane MAMY odsyłam na ich stronę. www.katarek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda051 Re: czy frida boli? 24.10.05, 21:02 a co oskrzela mają wspólnego z katarem??? Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: czy frida boli? 25.10.05, 14:57 jagoda051 napisała: > a co oskrzela mają wspólnego z katarem??? Bardzo dużo wbrew pozorom. Przy katarze wydzielina z nosa spływa do oskrzeli, osadza się w nich i to powoduje właśnie zapalenie oskrzeli u niemowlaczków. Tak mi przynajmniej pediatra tłumaczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
karynk Re: czy frida boli? 22.10.05, 15:23 Zwróć uwagę, zeby dziecko miało otwarte usta, gdy czyścisz nosek. karynk Odpowiedz Link Zgłoś
zolinka11 Re: czy frida boli? 22.10.05, 15:45 oczywiscie ze ma otwartą buśke bo strasznie wrzeszczy, tylko podchodze z ta rurką już się złości Odpowiedz Link Zgłoś
aga997 Re: czy frida boli? 24.10.05, 18:07 Jak mój synuś miał katar to frida działała na niego jak strach na wróble , darł się jakby go ze skóry obdzierano,ale napewno pomagało i nie bolalo tylko się dzieciaczek boi tego wysysania -- Mój Igorek urodził się 18.03.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: czy frida boli? 24.10.05, 21:28 nie narusza. a dzidzius placze, bo to nic przyjemnego. sprobuj sama sobie wyciagnac, bleee moj synek darl sie w nieboglosy jak mu tym wyciagalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie2229 Re: czy frida boli? 25.10.05, 14:41 a moja córunia wręcz lubi, no może przesadziłam, ale jest spokojna, zresztą jak widzi twarz mamy nad sobą-patrzy z zaciekawieniem...i u nas na prawdę pomaga zawsze poprzedzam jednak uzycie Fridy zakropleniem soli fizjologicznej Odpowiedz Link Zgłoś
ewaviki Re: czy frida boli? 26.10.05, 20:16 Mam jedną radę, nie wiem czy odciągałaś sobie kiedyś katar, ale ja tak zrobiłam, co prawda nie "Fridą" bo to raczej ciężkie do wykonania, ale "Katarkiem" i po takim odciągnięciu w nosie jest wyjątkowo sucho, więc ja zawsze daję sól fizjologiczną również po odciągnięciu. Pozdrawiam. p.s. Mój lekarz radził mi robić jeszcze inaczej. Jeżeli masz przepisane krople do nosa, to każe zakroplić je dziecku, odczekać parę minut, odciągnąć katar i znowu zakroplić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaviki Re: czy frida boli? 26.10.05, 20:10 Moja Mała też nie trawi odciągania,ale my używamy "Katarka". Znam jednak dzieciaki trochę starsze 3-4 latka, które nie potrafią jeszcze dmuchać noska tak dobrze i same włączają sobie odkurzacz, żeby odciągnąć katar, traktując to jak zabawę!!! Zgadzam się, że z mniejszymi dziećmi jest gorzej, ale dla mnie ważniejsze jest zdrowie niż chwila rozpaczy. Z drugiej strony bez przesady, przecież to żadna krzywda! Odpowiedz Link Zgłoś